pontosnews.gr
Σάββατο, 12/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκκαθαρίσεις στο τουρκικό ΥΠΕΞ, το νέο σύνταγμα και ο δρόμος προς τον γκρεμό

19/01/2017 - 9:06πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πραγματική αίσθηση συνεχίζουν να προκαλούν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ένα ντόμινο άνευ προηγουμένου έχει συμπαρασύρει τα πάντα, ξεκινώντας από την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Γκιουλενιστές απολύονται και ισλαμιστές του Ερντογάν προωθούνται παντού, με το υπουργείο Εξωτερικών να μην αποτελεί εξαίρεση.

Είναι εντυπωσιακό πρόσφατο δημοσίευμα της **Hürriyet, στο οποίο αποκαλύπτεται ότι η διείσδυση των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν «κορυφώθηκε» κατά την παραμονή του Αχμέτ Νταβούτογλου στην ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Μεταξύ των ετών 2003-2015, οπότε στη διακυβέρνηση της Τουρκίας βρίσκεται το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, προσελήφθησαν στο ΥΠΕΞ 595 άτομα. Από αυτά, 267 άτομα προσελήφθησαν επί υπουργίας Νταβούτογλου – και μάλιστα, κατά τις επιταγές του νόμου που ο ίδιος είχε γράψει το 2009.

Βέβαια, πριν από έξι ή επτά χρόνια, οι σχέσεις του Γκιουλέν με την τουρκική ηγεσία δεν είχαν εκτραχυνθεί στον σημερινό βαθμό. Ωστόσο, το παραπάνω στοιχείο είναι ενδεικτικό της ρευστότητας και της εσωτερικής αστάθειας στην Τουρκία, καθώς και του βαθμού στον οποίο έχουν σταδιακά παραλύσει τα πάντα.

Πέραν του προσωπικού του υπουργείου, ο νυν υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι 350 διπλωμάτες καριέρας, που αντιστοιχούν περίπου στο 30% του συνολικού δυναμικού, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια πορεία εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για την ίδια όσο και για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Όταν εκλείπει η εμπιστοσύνη, πρώτα μειώνεται η αξιοπιστία και έπειτα διαμορφώνεται ένας συσχετισμός στο πλαίσιο μιας λογικής «όλοι εναντίον όλων».

Με αυτά τα δεδομένα, η Τουρκία οδεύει προς το χάος. Έχει επιλέξει ένα δρόμο δίχως επιστροφή, ένα δρόμο προς τον γκρεμό.

Πώς αντιδρά σε όλα αυτά ο Ερντογάν; Φυσικά, με τη συγκέντρωση εξουσιών σε αγαστή συνεργασία με τους γνωστούς και μη εξαιρετέους του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και την προώθηση νομοθετημάτων στο Κοινοβούλιο, τα οποία θα του επιτρέψουν να αποτελέσει τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη του κράτους δίχως ουσιαστικό θεσμικό έλεγχο. Ως «χαρισματικός ηγέτης» όφειλε να επιδείξει κάποια ευελιξία και προσαρμοστικότητα, αλλά δεν το έπραξε και συνεχίζει να κωφεύει ενώπιον της διάλυσης της οικονομίας, της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και της έλλειψης ασφάλειας σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Με την έγκριση του νέου συντάγματος καταργείται ο πρωθυπουργός, ενώ ο πρόεδρος αποκτά τη δυνατότητα να διορίζει απευθείας τους υπουργούς της κυβέρνησης. Ο Ερντογάν θα έχει, δηλαδή, τον πλήρη έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, και για να επιτύχει τον συγκεκριμένο σκοπό, φρόντισε πρώτα να στελεχώσει τις επιτελικές θέσεις με ανθρώπους-μαριονέτες οι οποίοι δεν θα έφερναν ουδεμία αντίρρηση στους σχεδιασμούς του.

Έτερο πλήγμα στο κράτος δικαίου είναι η παραχώρηση δυνατότητας στον εκάστοτε πρόεδρο να εποπτεύει το έργο της Δικαιοσύνης.

Έτσι, δεν θα μιλάμε πλέον για δύο ισότιμες και ανεξάρτητες εξουσίες, αλλά για μία. Στόχος και σε αυτή την περίπτωση είναι ο Γκιουλέν, αλλά ο Ερντογάν μοιάζει να κυνηγά τη σκιά του. Πιστεύει κάποιος ότι το πρόβλημα για τον Ερντογάν είναι οι γκιουλενιστές της τουρκικής δημόσιας διοίκησης;

Το «φαινόμενο Γκιουλέν» είναι διεθνικό, με την ισχύ του να εντοπίζεται πέραν των Τούρκων δημοσίων υπαλλήλων ή ακόμη και του ίδιου του Γκιουλέν. Έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες τόσο του μουσουλμανικού κόσμου όσο και του Δυτικού, διαθέτει προσβάσεις στα κέντρα εξουσίας μεγάλων δυνάμεων και έχει λάβει ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά. Όπως κάθε διεθνικό φαινόμενο, δεν αντιμετωπίζεται με τη δίωξη των οπαδών του αλλά θα αντιμετωπιζόταν μόνο με τη διάρρηξη της στρατηγικής σχέσης με τις μεγάλες δυνάμεις που το υποστηρίζουν και πάλι με το ανάλογο κόστος.

Μπορεί ο Ερντογάν να προχωρήσει σε τέτοιες αποφάσεις μεταλλαγής των παραδοσιακών στρατηγικών σχέσεων της χώρας του; Μήπως, εντέλει, οι διώξεις των γκιουλενιστών είναι προσχηματικές, δεν θα αλλάξει κάτι σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και οι πραγματικοί στόχοι είναι άλλοι;

Σκέψεις προς προβληματισμό.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία «καταπίνει» την επίθεση του Ισραήλ

23/08/2026 - 4:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

14 λεπτά πριν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ ηγετών χωρών των BRICS (φωτ.: EPA)

Πούτιν: Η ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία ισοδυναμεί με πόλεμο εναντίον της Ρωσίας

38 λεπτά πριν
Λίγα λουλούδια από θαυμαστές, έξω από το σπίτι του Γιώργου Μαζωνάκη (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Θάνατος Μαζωνάκη: «Καίει» τους γιατρούς ο οδηγός ταξί – Τι ερευνά η ΑΑΔΕ

60 λεπτά πριν
Πλησιάζει η ώρα που οι ομπρέλες θα θυμηθούν την κανονική χρήση τους (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού – Αρχικά από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, οι υπόλοιποι υπομονή

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Neil Hall)

Φρίκη στη Βρετανία: Ένας 52χρονος ομολόγησε ότι ενθάρρυνε βιασμούς αναίσθητων γυναικών σε διαδικτυακό φόρουμ

10 ώρες πριν
Στην αποβάθρα της Σμύρνης περιμένοντας τη σωτηρία. Πίσω διακρίνεται η καμένη πόλη (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Ο Άγιος Γεώργιος» τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Καταστροφής της Σμύρνης

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV