pontosnews.gr
Δευτέρα, 12/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μια σελίδα ιστορίας του Έπους του ’40: Πόντιοι από την Άψαλο που έπεσαν στο μέτωπο

28/10/2016 - 2:50μμ
Μια σελίδα ιστορίας του Έπους του ’40: Πόντιοι από την Άψαλο που έπεσαν στο μέτωπο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κάθε τοπική κοινωνία έχει την μικροϊστορία της, η οποία δημιουργείται από τα μέλη της κατά την πορεία τους μέσα στο χρόνο. Έτσι και η Άψαλος έχει γράψει τη δική της ιστορία. Σε αυτό το κομμάτι της Πέλλας την περίοδο της τουρκοκρατίας εγκαθίστανται Τούρκοι οι οποίοι σιγά-σιγά εκτοπίζουν τους Έλληνες με μοχλό πίεσης τους σκληρούς και καταπιεστικούς μπέηδες. Το χωριό μετονομάζεται σε «Δραγουμανίτσα», από τη λέξη δραγουμάνος, που σημαίνει διερμηνέας.

Οι χριστιανικοί πληθυσμοί επιστρέφουν στην Άψαλο (που παίρνει ξανά το αρχικό της όνομα) την περίοδο 1922-1924, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή. Πόντιοι, Θράκες και Μικρασιάτες συνθέτουν τον πληθυσμό του χωριού, ενώ το 1945 εγκαθίστανται και οικογένειες Βλάχων.

Οι Πόντιοι προέρχονται από την περιοχή του Χατζή Οσμάν της Νικομήδειας, του Ακ Νταγ Ματέν, και του Μπουλγάρ Ματέν (μεταλλείο Ταύρου) της νότιας Τουρκίας. Λίγες οικογένειες κατάγονται από την περιοχή της Τραπεζούντας και του Τοχούζ. Οι Θράκες εγκαταστάθηκαν στην Άψαλο από το χωριό Εξαμίλι της χερσονήσου της Καλλίπολης, και οι λίγοι Μικρασιάτες από την περιοχή του Αϊδινίου-Σμύρνης.


Αψαλιώτες τραυματίες πολέμου: Γιάννης Λαζαρίδης με το κομμένο χέρι, Πλούταρχος Καραϊσαρίδης με το κομμένο πόδι

Με το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου κάτοικοι της Αψάλου βρέθηκαν και αυτοί στο μέτωπο. «Εμέν ακρίτα λένε ’με / τον Ντούτσε ’κί φογούμαι / κι αντίς να είμαι σκλάβος ατ’ / καλλίον να σκοτούμαι» γράφει ο δάσκαλος Δημήτρης Παρασκευόπουλος στο ποίημά του «Ποντιακή λύρα», που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης στις 22 Δεκεμβρίου 1940.


Από αριστερά: Ανέστης Καρακασίδης, Αναστάσιος Σερδαρίδης, Χρήστος Ιωσηφίδης

Ένας από τους Πόντιους που άφησε την τελευταία του πνοή στο αλβανικό μέτωπο είναι ο δεκανέας του 80ού Ουλαμού Πυροβολικού Χρήστος Ιωσηφίδης. Σκοτώθηκε στο Ζερέτσι στις 16 Φεβρουαρίου 1941. Μέχρι και σήμερα διασώζεται γράμμα που έγραψε από την Κορυτσά στις 27 Νοεμβρίου 1941, το οποίο περιλαμβάνει και ένα μικρό ποίημά του για τον πόλεμο.


Γράμμα του Χρήστου Ιωσηφίδη από την Κορυτσά

Λίγο προτού εκπνεύσει το 1940, στις 30 Δεκεμβρίου, δυτικά της Κορυτσάς, στο ύψωμα Κόνιτσα (1.736 μ.) σκοτώνεται ο στρατιώτης του 30ού Συντάγματος Πεζικού, επίσης από την Άψαλο, Ανέστης Καρακασίδης. Μερικές μέρες νωρίτερα, στις 12 Δεκεμβρίου, μέσα στην Κορυτσά σκοτώθηκε ο λοχίας ΧΙ Ομ. Αν/σεως Αναστάσιος Σερδαρίδης.


Το πυροβόλο που χρησιμοποίησε η Πυροβολαρχία του Κυριακίδη κατά την υπεράσπιση του οχυρού Ρούπελ

Στην πρώτη γραμμή, ένας από αυτούς που αργότερα προσπάθησαν να αναχαιτίσουν την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων, ήταν και ο λοχαγός Πυροβολικού Αλέξανδρος Κυριακίδης, γιος δασκάλου από το Χατζή Οσμάν. Σήμερα θεωρείται ήρωας, υπερασπιστής του οχυρού Ρούπελ. Σκοτώθηκε μαζί με όλους τους άνδρες του κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, στις 7 Απριλίου 1941, μία ημέρα μετά την πρώτη επίθεση της αήττητης έως τότε γερμανικής πολεμικής μηχανής.

  • Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του δάσκαλου και συγγραφέα Κοσμά Τσίναλη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Σμύρνη 7 μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου 1923. Η λήψη της φωτογραφίας, στην οποία απεικονίζονται τα κατεστραμμένα από τη φωτιά κτήρια, έγινε από ελληνικό πλοίο που μετέβη στη Σμύρνη για την παραλαβή Ελλήνων αιχμαλώτων πολέμου (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Κεντρική Υπηρεσία)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι Σμύρνη, τι Βενεζουέλα: Όταν η Ιστορία γράφεται με πετρέλαιο

5/01/2026 - 12:16μμ
Βυζαντινό κτίσμα στη Νίκαια της Βιθυνίας, πιθανότατα λουτρά, γνωστό ως «Ανάκτορο των Τσιγγάνων» (πηγή: Louis de Launay, «La Turquie que l'on voit», 1913 / Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Νίκαια Βιθυνίας: Από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στο τέλος της ελληνικής κοινότητας

2/01/2026 - 9:18μμ
Διογένης και Μεγαλέξανδρος διά χειρός Gaspar de Crayer (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Διογένης ο Κυνικός: Ο φιλόσοφος από τη Σινώπη του Πόντου που χλεύασε τον Πλάτωνα

29/12/2025 - 8:53μμ
Ο Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος και η Θεοδώρα, με τον γιο τους Κωνσταντίνο. Έργο άγνωστου Βυζαντινού καλλιτέχνη (πηγή: brill.com / commons.wikimedia.org)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος: Ο ιδρυτής της τελευταίας βυζαντινής δυναστείας που «ανέστησε» την Κωνσταντινούπολη

29/12/2025 - 9:40πμ
(Φωτ.: Instagram gezegeningezgini)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Χρυσή Πύλη της Κωνσταντινούπολης: Το θρυλικό μνημείο των αυτοκρατορικών θριάμβων

21/12/2025 - 4:33μμ
Αποσπάσματα από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εμπρός», με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 1900 (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

18 Δεκεμβρίου 1900: Το «ψωμί της ντροπής» των Ποντίων του Καυκάσου στη Φθιώτιδα

18/12/2025 - 12:24μμ
Οι αδελφοί Λειχούδη μπροστά από το Ναό Θεοφανίων, κοντά στην Κόκκινη Πλατεία (πηγή: Ιστορική Ρωσική Βιβλιοθήκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αδελφοί Λειχούδη: Οι Κεφαλονίτες μοναχοί που θεμελίωσαν την ανώτατη εκπαίδευση στη Ρωσία

10/12/2025 - 10:20πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Νικόλαος ο Αϊβαλιώτης: Η εκκλησιά που χάθηκε, η μνήμη που επιμένει

6/12/2025 - 5:47μμ
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Σάββας, η Μονή της Τραπεζούντας όπου εξορίστηκαν αυτοκράτορες

5/12/2025 - 9:40πμ
Από το αρχείο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών: Σπίτια σε προσφυγικό συνοικισμό γύρω από την Αθήνα. Ένθετο απόσπασμα από χρονογράφημα της εφ. «Βραδυνή» με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 1923
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Αφγανιστούπολις»: Όταν η Αθήνα φοβόταν τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και της γενοκτονίας

3/12/2025 - 10:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση (φωτ.: facebook/Συνομοσπονδία λαϊκών αγορών)

Θεσσαλονίκη: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών με υφυπουργούς και βουλευτές

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: Ο Άρης έριξε την ΑΕΚ από την κορυφή – Νίκες για Παναθηναϊκό, Λεβαδειακό, ΟΦΗ

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Andrej Cukic)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Σαρωτική στην πρεμιέρα η Εθνική

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

ΚΥΣΕΑ: Τοποθετήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

7 ώρες πριν
Στο φουαγιέ του ΣΕΦ, η Ένωση Ποντίων Περιστερίου (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Περιστερίου)

Η Ένωση Ποντίων Περιστερίου έφερε τον Πόντο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

7 ώρες πριν
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από βίντεο με σούζες που είχαν ανεβάσει οι συλληφθέντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (φωτ.: glomex)

Αθήνα: Χειροπέδες σε τρεις οδηγούς μηχανών που έκαναν σούζες – Ο ένας δεν είχε καν δίπλωμα οδήγησης

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign