pontosnews.gr
Τρίτη, 22/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το μέλλον της χώρας και της κυβέρνησης, και τα ανατρεπτικά κινήματα

8/10/2016 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είναι ευκόλως κατανοητό πως η μακροβιότητα μιας ελληνικής κυβέρνησης εξαρτάται απολύτως από τους δανειστές. Εκείνο που επιδιώκεται από πλευράς τους είναι η εκχώρηση όλης της περιουσίας του ελληνικού κράτους, και αφού την πάρουν, η συζήτηση για το χρέος. Αυτόν το ρόλο διαδραματίζει το περίφημο υπερταμείο.

Καμιά από τις αστικές κυβερνήσεις που προηγήθηκαν δεν δέχθηκε να υποθηκεύσει την κρατική περιουσία στην προωθούμενη λογική του υπερταμείου. Οι δανειστές περιμένουν να το κάνει ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας συνέστησε το υπερταμείο, υπάγει στους κλάδους του διάφορες κρατικές εταιρείες και άλλα περιουσιακά στοιχεία, αλλά δεν προχωρά μέχρι τέλους τη διαδικασία διότι γνωρίζει πως αυτό θα είναι το πολιτικό τέλος του. Και στο εσωτερικό αλλά και στη σχέση του με τους δανειστές, οι οποίοι την επόμενη μέρα θα τον εγκαταλείψουν από την προστασία που του παρέχουν.

Η πίεση που ασκούν οι δανειστές για την ολοκλήρωση της εκχώρησης της ελληνικής κρατικής περιουσίας μέσω του υπερταμείου, είναι η συζήτηση για το χρέος.

Δεν θα δεχθούν συζήτηση αν δεν προχωρήσει η διαδικασία με το υπερταμείο. Αλλά αν προχωρήσει αυτή η διαδικασία, ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του δεν θα έχουν πλέον την υποστήριξή τους, και το κυβερνητικό και πολιτικό μέλλον τους θα είναι αμφίβολο. Έτσι, παρακολουθούμε το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Ο κ. Τσίπρας κωλυσιεργεί –και καλά κάνει αν πρόκειται να εκχωρηθεί η κρατική περιουσία–, και οι δανειστές δεν ανοίγουν το θέμα του χρέους. Το μόνο που προχώρησε στη διαδικασία συγκρότησής του ήταν η τοποθέτηση του Γάλλου επικεφαλής του, μετά την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα. Τα άλλα μέλη εκκρεμούν.

Όσο και αν θεωρούν την Ελλάδα μπανανία, οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να αποδεχθούν αυτόν το ρόλο. Η Ελλάδα δανείζεται με την υπογραφή της και όχι με το ξεπούλημα της κρατικής της περιουσίας.

Όποιος την ξεπουλήσει, θα έχει καταγραφεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία. Ίσως όχι μόνον αυτό.

Οι αμερικανικές πιέσεις και οι πιέσεις του ΔΝΤ για συζήτηση του ελληνικού χρέους είναι υπαρκτές, αλλά δεν έχουν να κάνουν τόσο με το ενδιαφέρον για την Ελλάδα όσο με μια –όχι και τόσο– υποδόρια αντιπαράθεση ΗΠΑ-Γερμανίας. Από την VW και την Deutsche Bank ως την Apple, η αντιπαράθεση βγήκε στην επιφάνεια και έχει να κάνει με τους όρους αναδιάρθρωσης του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Σ’ αυτήν την αντιπαράθεση, η οποία είναι διεθνής και προκαλείται και από την είσοδο των αναδυόμενων χωρών στη διαμορφούμενη νέα ισορροπία, η Ελλάδα είναι μεν αδύναμη αλλά δεν μπορεί να μην έχει στρατηγική. Όσο και αν τους κυβερνώντες τους απασχολούν άλλα, εσωτερικά, ζητήματα, η θέση της χώρας στη νέα διεθνή οικονομική και –κατά συνέπεια– γεωπολιτική αρχιτεκτονική είναι θέμα μείζονος σημασίας.

Οι προωθούμενες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες (TTP, TTIP, CETA, TiSA), είναι το νομικοπολιτικό πλαίσιο γι’ αυτήν την αναδιάρθρωση, αλλά οι όροι που περικλείουν προκαλούν αντιδράσεις σε επίπεδο κινημάτων. Ήδη, τέτοια κινήματα έχουν διαμορφωθεί στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές, και τώρα συγκροτούνται και στην Ελλάδα.

Το σχετικό κίνημα στην Αθήνα πραγματοποιεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ άρχισαν οι διαδικασίες συγκρότησής του και στη Θεσσαλονίκη.

Η έκρηξη των κινημάτων, η πρόκληση χάους και η διαμόρφωση μιας νέας ισορροπίας, ύστερα από τις χαοτικές διεργασίες, ίσως είναι το μέλλον. Διότι οι πολιτικοί σχηματισμοί έχουν γεράσει και οι διαδικασίες που ακολουθούν δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις ούτε στην οικονομία ούτε στην πολιτική της έκφραση. Χρειάζονται νέα σχήματα, όχι κατ’ ανάγκην τα παραδοσιακά κομματικά, για να εκφράσουν τις κοινωνίες και τις ανάγκες τους και να επανατοποθετήσουν το λαό ως παράγοντα των εξελίξεων.

Ήδη, σιγά-σιγά, ακόμη και στην Ελλάδα που με όσα βιώνει θα περίμενε κανείς ο λαός της να βρίσκεται μονίμως στους δρόμους, συγκροτούνται και άλλα κινήματα όπως αυτό κατά των πλειστηριασμών, όσο και αν οι κυβερνητικοί εισοδιστές προσπάθησαν, και προσπαθούν, να τα ευνουχίσουν. Οι ανθρώπινες ανάγκες ξεπερνούν τις κομματικές σκοπιμότητες.

Η αναντιστοιχία λαϊκής βούλησης και κομματικών θέσεων αλλά και του διατεταγμένου κομματικά ρόλου των βουλευτών δεν μπορεί να καλυφθεί παρά με άλλες μορφές πολιτικής οργάνωσης. Διαφορετικά θα παρακολουθούμε αδρανείς το παιχνίδι μεταβίβασης της πολιτικής-δημοκρατικής νομιμοποίησης σε τεχνοκρατική νομιμοποίηση. Και αυτόν το ρόλο δεν μπορεί, επί μακρόν, να τον αποδεχθεί η παγκόσμια κοινότητα. Η ελληνική κοινωνία,, δυστυχώς, θα ακολουθεί. Αλλά και αυτό κάτι είναι – αρκεί να μη μένει αδρανής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ιησούς εξορκίζει δαιμονισμένο Γερασηνό. Έργο του Spencer Alexander McDaniel, 2020 (πηγή: Katolophyromai / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος Α’)

22/07/2025 - 9:23πμ
Τούρκοι διαδηλωτές κρατούν τη σημαία της χώρας τους (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοινοπολιτεία Μουσουλμάνων η Τουρκία;

20/07/2025 - 3:42μμ
Οι σημαίες της Τουρκίας και του Ισραήλ (πηγή: Canva)
ΓΝΩΜΕΣ

Άρχισε ο ψυχρός πόλεμος Ισραήλ-Τουρκίας

19/07/2025 - 9:10πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)
ΓΝΩΜΕΣ

Μετά τους Δρούζους, τι;

18/07/2025 - 4:49μμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί «καταθέτουν» οι Κούρδοι όπλα;

13/07/2025 - 3:40μμ
(Εικ.: Χ.Κ)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

12/07/2025 - 9:35πμ
Ισραηλινό F-35 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ λέει «όχι» στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

11/07/2025 - 3:26μμ
Μικρογραφία από εβραϊκό θρησκευτικό κείμενο του 14ου αι. (Haggadah) που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Γ’)

8/07/2025 - 9:10πμ
Πανό με την ισραηλινή σημαία στο κτήριο που έπεσε ιρανικός βαλιστικός πύραυλος στις 15 Ιουνίου. Στο πανό γράφει «Το Μπατ Γιάμ είναι δυνατό. Το Ισραήλ κερδίζει!» (πηγή:
EPA/Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο» (2)

6/07/2025 - 3:26μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς επανασχεδιάζεται ο χάρτης της Μέσης Ανατολής

5/07/2025 - 9:25πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορός εκατομμυρίων στο ΤΖΟΚΕΡ: Mega τζακ ποτ 14,5 εκατ. ευρώ στην πρώτη κατηγορία

18 λεπτά πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/xeniteaskos1990)

Σύλλογος Ποντίων Κω «Ο Ξενιτέας»: Αλλαγή σελίδας στο χορευτικό τμήμα καθώς αποχωρεί ο Γιώργος Τοψίδης

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

EuroBasket 2025: Με 19 παίκτες η προεπιλογή της Εθνικής Ανδρών

1 ώρα πριν
Αντάρτες Χούθι με φόντο μια γιγαντοαφίσα που δείχνει έναν πύραυλο, στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)

Οι Χούθι πίσω από την πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

2 ώρες πριν
Τουρίστες κάθονται σε σκιερό μέρος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Ο καύσωνας είναι εδώ, τουλάχιστον ως την Παρασκευή – Πού θα φτάσει το θερμόμετρο

2 ώρες πριν
Παραλία όπως διακρίνεται μέσα από τη θάλασσα στην Αλόνησσο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Θαλάσσια πάρκα με άρωμα εξωτερικής πολιτικής – Γιατί τώρα, τι μήνυμα στέλνει η Αθήνα

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign