pontosnews.gr
Κυριακή, 27/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η πιο κρίσιμη καμπή μετά το 1922-23 [2]

21/02/2016 - 2:22μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο άρθρο μας της Παρασκευής προσπαθήσαμε να περιγράψουμε τους λόγους για τους οποίους έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό η νευρικότητα της Άγκυρας, νευρικότητα που είναι δυνατόν να επηρεάσει τα αντανακλαστικά της απέναντι στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να αποδειχτεί, λόγω αντικειμενικών αδυναμιών, η μοναδική διέξοδος στα τραγικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο μέτωπο της Συρίας αλλά και στο «δικό» της Κουρδικό.

Πριν προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε τα μέτωπα στα οποία είναι δυνατόν να αναζητήσει διέξοδο η Άγκυρα, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την οργή που υπάρχει στην κορυφή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας απέναντι στη Ρωσία, οργή που φτάνει στο σημείο ο Τούρκος πρωθυπουργός να χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς όπως «βάρβαρες», «απάνθρωπες», «βρόμικες» κτλ., αναφερόμενος στις αεροπορικές επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς των Ρώσων στη Συρία – χαρακτηρισμοί που είναι ενδεικτικοί της πίεσης που δέχεται ο Νταβούτογλου από την πορεία των εξελίξεων.

Στο ίδιο, ίσως και χειρότερο επίπεδο, είναι η οργή που διακατέχει την τουρκική ηγεσία απέναντι στις ΗΠΑ, γιατί θεωρούν ότι προδόθηκαν από μια στρατηγική σύμμαχο η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Άγκυρας, συμφώνησε για μια λύση στη Συρία όχι μόνο ερήμην της Τουρκίας, αλλά μια λύση που είναι εις βάρος ζωτικών της συμφερόντων, η οποία μάλιστα θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ενότητα και εδαφική της ακεραιότητα.

Με δεδομένα αυτά και με δεδομένο ότι η Τουρκία είναι πιθανόν να θέλει κάπου να «ξεσπάσει», να δώσει διέξοδο στην οργή της, αλλά και να αναστηλώσει το ηθικό του τουρκικού λαού που έχει πληγεί από τις εξελίξεις στη Συρία, την ήττα των Τουρκομάνων, από τις πολύνεκρες εκρήξεις στην Άγκυρα και το Ντιγιάρμπακιρ και τις συνεχιζόμενες μάχες στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην Αθήνα και τη Λευκωσία και να μην δώσουμε την ευκαιρία που ίσως περιμένουν κάποιοι στην Άγκυρα και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, που έκανε ακριβώς το ίδιο λάθος που έκανε με την τοποθέτηση Βαρουφάκη, τοποθετώντας τη φορά αυτή σε ένα άλλο κρίσιμο υπουργείο ένα άτομο που «φώναζε από μακριά» ότι είναι ακατάλληλο για τη θέση αυτή, δυναμίτισε και τίναξε στον αέρα την κοινωνική ηρεμία, φέρνοντας απέναντι στην κυβέρνηση επιστήμονες και αγρότες, με τους δεύτερους να έχουν κόψει τη χώρα στα δύο και να απειλούν την ήδη κατεστραμμένη οικονομία. Ευτυχώς που η αντιπολίτευση δεν επιδεικνύει την ανωριμότητα, την ανευθυνότητα και το λαϊκισμό των κομμάτων της συγκυβέρνησης, όταν αυτά ήταν στην αντιπολίτευση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να βρεθεί μια διέξοδος, και για λόγους εθνικούς.

Το άλλο μέτωπο που πρέπει να κλείσει επειγόντως η κυβέρνηση, είναι το προσφυγικό. Να μην επαναλάβουμε τα εγκληματικά λάθη του 2015, που μας έφεραν και στο θέμα αυτό όχι στο χείλος, αλλά σχεδόν στον πάτο του γκρεμού.

Ευτυχώς που και σ’ αυτό το μέτωπο η αντιπολίτευση σχεδόν σύσσωμη βοηθά την κυβέρνηση αν όχι να το κλείσει, τουλάχιστον να το θέσει υπό σχετικό έλεγχο, περιμένοντας τις θετικές εξελίξεις στη Συρία για να μετριαστούν οι προσφυγικές ροές και να αρχίσει η επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.

Το τρίτο μέτωπο είναι αυτό της αξιολόγησης. Αν και όπως προαναφέραμε η τοποθέτηση Κατρούγκαλου σε ένα κρίσιμο υπουργείο αποδεικνύεται, δυστυχώς, και πάλι η «αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης, με το Ασφαλιστικό να αποτελεί ένα αγκάθι στο κλείσιμο της αξιολόγησης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην ξαναζήσουμε σε δύο-τρεις μήνες το δράμα του Ιουλίου του 2015, τότε που η ανευθυνότητα του κ. Τσίπρα και των συν αυτώ έφτασε την Ελλάδα στο σημείο της ολοκληρωτικής καταστροφής.

Οι επόμενοι μήνες λοιπόν είναι εξαιρετικά κρίσιμοι, και το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα πρέπει να είναι κυριολεκτικά σε επιφυλακή για να μην παρασυρθεί η Ελλάδα στη δίνη των εξελίξεων, που αναμένεται να είναι για την Τουρκία τόσο οδυνηρές όσο ήταν το 1922-23 για μας τους Έλληνες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο κλοιός στενεύει

26/07/2025 - 9:38πμ
Ο Ιησούς εξορκίζει δαιμονισμένο Γερασηνό. Έργο του Spencer Alexander McDaniel, 2020 (πηγή: Katolophyromai / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος Α’)

22/07/2025 - 9:23πμ
Τούρκοι διαδηλωτές κρατούν τη σημαία της χώρας τους (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοινοπολιτεία Μουσουλμάνων η Τουρκία;

20/07/2025 - 3:42μμ
Οι σημαίες της Τουρκίας και του Ισραήλ (πηγή: Canva)
ΓΝΩΜΕΣ

Άρχισε ο ψυχρός πόλεμος Ισραήλ-Τουρκίας

19/07/2025 - 9:10πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)
ΓΝΩΜΕΣ

Μετά τους Δρούζους, τι;

18/07/2025 - 4:49μμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί «καταθέτουν» οι Κούρδοι όπλα;

13/07/2025 - 3:40μμ
(Εικ.: Χ.Κ)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

12/07/2025 - 9:35πμ
Ισραηλινό F-35 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ λέει «όχι» στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

11/07/2025 - 3:26μμ
Μικρογραφία από εβραϊκό θρησκευτικό κείμενο του 14ου αι. (Haggadah) που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Γ’)

8/07/2025 - 9:10πμ
Πανό με την ισραηλινή σημαία στο κτήριο που έπεσε ιρανικός βαλιστικός πύραυλος στις 15 Ιουνίου. Στο πανό γράφει «Το Μπατ Γιάμ είναι δυνατό. Το Ισραήλ κερδίζει!» (πηγή:
EPA/Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο» (2)

6/07/2025 - 3:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ταξί στο κέντρο της Αθήνας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Αθήνα: Ταξί χωρίς άδεια χρέωσε 310 ευρώ για τη διαδρομή Αεροδρόμιο-Σύνταγμα

37 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μικαέλα Τσορμπατζίδου)

Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου: Χρυσό μετάλλιο ο Τεντόγλου και η Τζένγκο

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου: Στο ψηλότερο σκαλί Σπανουδάκη και Αναστασάκης

56 λεπτά πριν
Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί στιγμές πριν από τη δύση του ηλίου στη Δροσοπηγή (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Ολονύχτια μάχη για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις σε Κρήτη, Εύβοια, Αττική, Κύθηρα, Μεσσηνία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μικαέλα Τσορμπατζίδου)

Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου: Στο βάθρο Δεσπολλάρη και Κορένεβα

2 ώρες πριν
Συνεργείο του δήμου Καλαμαριάς περισυλλέγει τη νεκρή χελώνα από την παραλία (φωτ.: facebook/Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

Νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά – Η δεύτερη μέσα σε δυο μήνες

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign