pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το αντίστροφο Ματζικέρτ οι εκλογές στην Τουρκία

12/06/2015 - 2:42μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το 1071 είναι μια χρονολογία σταθμός, αφού η ήττα του στρατού του αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης Ρωμανού Δ΄ του Διογένη σήμανε την απαρχή της αντίστροφης μέτρησης για την καταστροφή όχι μόνο του ελληνισμού αλλά και όλων των άλλων αυτόχθονων και μη λαών της Ανατολής.

Κι αυτό γιατί η νοοτροπία του συν- που πρέσβευε ο ελληνισμός και επικρατούσε επί χιλιετίες στην Ανατολή, τη Βαλκανική αλλά και στη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου, που σήμαινε συνεννόηση, συνεργασία, συμμετοχή, συνοίκηση, συμμαχία και πόσα άλλα συν-, μια νοοτροπία που δημιουργούσε πολιτισμό και πλούτο, αντικαταστάθηκε με τη νοοτροπία των εκπορθήσεων, της αρπαγής του πλούτου, της καταστροφής του πολιτισμού και της λεηλασίας.

Η νοοτροπία αυτή, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των πολιτισμών της Ανατολής καθώς και τους βίαιους εξισλαμισμούς και εκτουρκισμούς, που τεκμηριώνει με θαυμάσιο τρόπο ο εκ των μεγίστων εν ζωή Ελλήνων Σπύρος Βρυώνης στο πόνημά του Η παρακμή του μεσαιωνικού ελληνισμού της Μικράς Ασίας και η διαδικασία του εξισλαμισμού (1996, εκδ. ΜΙΕΤ), δεν σταμάτησε με την άλωση της Πόλης και της Τραπεζούντας. Τουναντίον, συνεχίστηκε επί αιώνες, ανακόπηκε για λίγες δεκαετίες με τα διατάγματα Χάτι Σερίφ (1839) και Χάτι Χουμαγιούν (1856), για να κορυφωθεί τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα, οπότε βιώθηκαν οι γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Στη συνέχεια η νοοτροπία αυτή συνέχισε να διακρίνει τις πολιτικές του τουρκικού κράτους στους Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, αλλά και στους μη τουρκικούς μουσουλμανικούς λαούς της Ανατολής.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 έξι εκατομμύρια (6.056.261) ψηφοφόροι, δηλαδή το 13,1% του συνόλου των ψηφοφόρων της Τουρκίας, δίνοντας την ψήφο τους στο Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), για πρώτη φορά μετά την Άλωση της Πόλης και της Τραπεζούντας έδωσαν ένα άλλο μήνυμα προς τους λαούς που κατοικούν στη σύγχρονη Τουρκία αλλά και προς την ανθρωπότητα.

Το μήνυμα αυτό είναι το ίδιο που επικρατούσε μέχρι το 1071 στην Ανατολή, είναι το μήνυμα που είχαν μεταδώσει οι Έλληνες με τις αποικίες τους στην Αιολία, την Ιωνία, την Δωρίδα, την Καρία, τη Λυκία, την Παμφυλία, την Κιλικία, την Καπαδοκία, την Παφλαγονία, τη θάλασσα του Μαρμαρά και τον Πόντο. Είναι το μήνυμα του συν-, που σημαίνει συνυπάρχω, συνδημιουργώ, συνοικώ, συνεργάζομαι…

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που έκανε σε ολόκληρη την Τουρκία, αυτό το μήνυμα έδωσαν και οι ψηφοφόροι που ψήφισαν το HDP. Στη Μερσίνα, το λιμάνι απ’ όπου ξεκίνησαν τα αποβατικά της εισβολής στην Κύπρο, 188.760 ψηφοφόροι έδωσαν το μήνυμα ότι είναι αντίθετοι στην εισβολή και κατοχή. Στη Σμύρνη 285.000 ψηφοφόροι είπαν όχι στην πυρπόλησή της που έγινε το 1922, και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι είπαν όχι στην Άλωση, τις εκπορθήσεις και τις λεηλασίες πόλεων, λαών και πολιτισμών!

Αυτό το μήνυμα εκπέμπει επί δεκαετίες οι Αμπντουλάχ Οτζαλάν προς όλες τις κατευθύνσεις, με το τουρκικό κράτος να το αποκρούσει με λύσσα, εφαρμόζοντας την πολιτική των λεηλασιών και των καταστροφών σε 4.500 χωριά και προκαλώντας τον εκπατρισμό περισσότερων από πέντε εκατομμυρίων Κούρδων και το θάνατο 40.000 ανθρώπων.

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν προς την Ελλάδα και τους Έλληνες, τα παιδιά του Δία, όπως μας αποκαλούσε, μόνο που όταν το έπραξε, το 1999, τα παιδιά του Δία ήταν απασχολημένα με το χρηματιστήριο, με το ξεπούλημα του Αιγαίου και γενικώς με τη λεηλασία της δύσμοιρης πατρίδας μας.

Παρά την προδοσία και τη σύλληψή του, το ίδιο μήνυμα συνέχισε να στέλνει προς κάθε κατεύθυνση. Φυλακισμένος και υφιστάμενος τα πιο σύγχρονα βασανιστήρια, μόνος κρατούμενος σε μια φυλακή, στην Καλόλιμνο του Μαρμαρά, έδωσε εντολή να δημιουργηθούν Ακαδημίες Πολιτικής στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, το Ντιγιάρμπακιρ, την Άμιδα των Ελλήνων, και αλλού, για να σπουδάσουν και να διδαχτούν πολιτική οι Κούρδοι αλλά και οι άλλοι λαοί της Ανατολής.

Το τουρκικό κράτος, ο πιο αυθεντικός εκφραστής της νοοτροπίας των εξισλαμισμών και των αφομοιώσεων των εθνών και των λαών, αντέδρασε και έβαλε στη φυλακή του καθηγητές των Ακαδημιών. Όμως οι Κούρδοι και οι λαοί δεν το έβαλαν κάτω.

Αντιστάθηκαν, αγωνίστηκαν και στο τέλος πέτυχαν. Τώρα έχουμε τη μαγιά. Ελπίζουμε εκείνοι που πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουν από τον βαθύ τους ύπνο να λάβουν το πραγματικό μήνυμα των εκλογών, για να μείνει στην ιστορία η 7η Ιουλίου 2015 ως αντίστροφη χρονολογία του 1071 και του Ματζικέρτ!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Η συκοφαντία της γυναικός του Πετεφρή και η κρίση του Ιωσήφ». Διά χειρός Θεόδωρου Πουλάκη, τρία διαδοχικά επεισόδια από τη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ: η απόπειρα αποπλάνησής του από τη γυναίκα του Πετεφρή, η συκοφαντία σε βάρος του και η κρίση του από τον αφέντη του. Η φορητή εικόνα του 17ου αι. φυλάσσεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Β’)

30/06/2026 - 9:30πμ
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία. Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ξαναζεσταμένο «Σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο

28/06/2026 - 5:41μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Η σιωπή της Αθήνας μπορεί να κοστίσει ακριβά

27/06/2026 - 10:21πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένας Τούρκος διδάσκει για το Αιγαίο

26/06/2026 - 9:30μμ
Οι γιοι του Ιακώβ τού δείχνουν το χιτώνα του Ιωσληφ (έργο του Giovanni Andrea de Ferrari, πηγή: Domenico Fiasella / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Α’)

23/06/2026 - 9:47πμ
Από ψηλά, η 6η προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης 
(φωτ.: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Θεσσαλονίκη στο μεταπολεμικό τοπίο της Μέσης Ανατολής

20/06/2026 - 10:05πμ
Η Ανάσταση του Κυρίου διά χειρός Κωνσταντίνου Παρθένη (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος ΣΤ’)

16/06/2026 - 10:09πμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Καζακστάν και την τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε στην Αστάνα (πηγή: youtube.com/euronews)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία είναι επικίνδυνη αλλά και αντιμετωπίσιμη

13/06/2026 - 9:47πμ
Η εις Άδου κάθοδος σε μικρογραφία βυζαντινού χειρογογράφου. Ο Ιησούς απλώνει το χέρι στον Αδάμ
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Ε’)

9/06/2026 - 9:32πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνική σχέση Τραμπ-Μπάρακ-Ερντογάν

7/06/2026 - 4:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διασώστες μεταφέρουν τον Ερνάν Χιλ, ο οποίος παρέμεινε εγκλωβισμένος κάτω από τα συντρίμμια επί οκτώ ημέρες, στην πόλη Κατία Λα Μαρ της Βενεζουέλας. 2 Ιουλίου 2026. (φωτ.: EPA / Ronald Pena R)

Βενεζουέλα: Το θαύμα μέσα στα συντρίμμια – Ζωντανός έπειτα από οκτώ ημέρες κάτω από 140 τόνους ερειπίων

4 λεπτά πριν
Η φωτογραφία του Γιώργου Βιδάλη προέρχεται από το Αρχείο Κουνάδη (πηγή: vmrebetiko.gr)

Σαν σήμερα πέθανε ο Γιώργος Βιδάλης: Η σπουδαία φωνή της Σμύρνης ηχογράφησε πάνω από 700 τραγούδια

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο U18: Εκτός τετράδας η Εθνική – Έχασε από το Μαυροβούνιο

52 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στη Στρογγυλή Άρτας, Πέμπτη 2 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Fire & Weather Hellas)

Φωτιά στην Άρτα: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

1 ώρα πριν
Η καμένη πιλοτή της πολυκατοικίας όπου διαμένει η οικογένεια της Αφροδίτης Νέστορα, στην περιοχή της Ανάληψης (Χαριλάου) στη Θεσσαλονίκη.
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: «Το αυτοκίνητο είχε τυλιχθεί στις φλόγες» – Συγκλονίζει ο χήρος της Βάγιας Νέστορα

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/isaaksolomou)

«Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού»: 30 χρόνια από τις στυγερές δολοφονίες των δύο ηρώων το 1996 στην Κύπρο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign