pontosnews.gr
Κυριακή, 13/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το αντίστροφο Ματζικέρτ οι εκλογές στην Τουρκία

12/06/2015 - 2:42μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το 1071 είναι μια χρονολογία σταθμός, αφού η ήττα του στρατού του αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης Ρωμανού Δ΄ του Διογένη σήμανε την απαρχή της αντίστροφης μέτρησης για την καταστροφή όχι μόνο του ελληνισμού αλλά και όλων των άλλων αυτόχθονων και μη λαών της Ανατολής.

Κι αυτό γιατί η νοοτροπία του συν- που πρέσβευε ο ελληνισμός και επικρατούσε επί χιλιετίες στην Ανατολή, τη Βαλκανική αλλά και στη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου, που σήμαινε συνεννόηση, συνεργασία, συμμετοχή, συνοίκηση, συμμαχία και πόσα άλλα συν-, μια νοοτροπία που δημιουργούσε πολιτισμό και πλούτο, αντικαταστάθηκε με τη νοοτροπία των εκπορθήσεων, της αρπαγής του πλούτου, της καταστροφής του πολιτισμού και της λεηλασίας.

Η νοοτροπία αυτή, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των πολιτισμών της Ανατολής καθώς και τους βίαιους εξισλαμισμούς και εκτουρκισμούς, που τεκμηριώνει με θαυμάσιο τρόπο ο εκ των μεγίστων εν ζωή Ελλήνων Σπύρος Βρυώνης στο πόνημά του Η παρακμή του μεσαιωνικού ελληνισμού της Μικράς Ασίας και η διαδικασία του εξισλαμισμού (1996, εκδ. ΜΙΕΤ), δεν σταμάτησε με την άλωση της Πόλης και της Τραπεζούντας. Τουναντίον, συνεχίστηκε επί αιώνες, ανακόπηκε για λίγες δεκαετίες με τα διατάγματα Χάτι Σερίφ (1839) και Χάτι Χουμαγιούν (1856), για να κορυφωθεί τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα, οπότε βιώθηκαν οι γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Στη συνέχεια η νοοτροπία αυτή συνέχισε να διακρίνει τις πολιτικές του τουρκικού κράτους στους Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, αλλά και στους μη τουρκικούς μουσουλμανικούς λαούς της Ανατολής.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 έξι εκατομμύρια (6.056.261) ψηφοφόροι, δηλαδή το 13,1% του συνόλου των ψηφοφόρων της Τουρκίας, δίνοντας την ψήφο τους στο Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), για πρώτη φορά μετά την Άλωση της Πόλης και της Τραπεζούντας έδωσαν ένα άλλο μήνυμα προς τους λαούς που κατοικούν στη σύγχρονη Τουρκία αλλά και προς την ανθρωπότητα.

Το μήνυμα αυτό είναι το ίδιο που επικρατούσε μέχρι το 1071 στην Ανατολή, είναι το μήνυμα που είχαν μεταδώσει οι Έλληνες με τις αποικίες τους στην Αιολία, την Ιωνία, την Δωρίδα, την Καρία, τη Λυκία, την Παμφυλία, την Κιλικία, την Καπαδοκία, την Παφλαγονία, τη θάλασσα του Μαρμαρά και τον Πόντο. Είναι το μήνυμα του συν-, που σημαίνει συνυπάρχω, συνδημιουργώ, συνοικώ, συνεργάζομαι…

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που έκανε σε ολόκληρη την Τουρκία, αυτό το μήνυμα έδωσαν και οι ψηφοφόροι που ψήφισαν το HDP. Στη Μερσίνα, το λιμάνι απ’ όπου ξεκίνησαν τα αποβατικά της εισβολής στην Κύπρο, 188.760 ψηφοφόροι έδωσαν το μήνυμα ότι είναι αντίθετοι στην εισβολή και κατοχή. Στη Σμύρνη 285.000 ψηφοφόροι είπαν όχι στην πυρπόλησή της που έγινε το 1922, και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι είπαν όχι στην Άλωση, τις εκπορθήσεις και τις λεηλασίες πόλεων, λαών και πολιτισμών!

Αυτό το μήνυμα εκπέμπει επί δεκαετίες οι Αμπντουλάχ Οτζαλάν προς όλες τις κατευθύνσεις, με το τουρκικό κράτος να το αποκρούσει με λύσσα, εφαρμόζοντας την πολιτική των λεηλασιών και των καταστροφών σε 4.500 χωριά και προκαλώντας τον εκπατρισμό περισσότερων από πέντε εκατομμυρίων Κούρδων και το θάνατο 40.000 ανθρώπων.

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν προς την Ελλάδα και τους Έλληνες, τα παιδιά του Δία, όπως μας αποκαλούσε, μόνο που όταν το έπραξε, το 1999, τα παιδιά του Δία ήταν απασχολημένα με το χρηματιστήριο, με το ξεπούλημα του Αιγαίου και γενικώς με τη λεηλασία της δύσμοιρης πατρίδας μας.

Παρά την προδοσία και τη σύλληψή του, το ίδιο μήνυμα συνέχισε να στέλνει προς κάθε κατεύθυνση. Φυλακισμένος και υφιστάμενος τα πιο σύγχρονα βασανιστήρια, μόνος κρατούμενος σε μια φυλακή, στην Καλόλιμνο του Μαρμαρά, έδωσε εντολή να δημιουργηθούν Ακαδημίες Πολιτικής στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, το Ντιγιάρμπακιρ, την Άμιδα των Ελλήνων, και αλλού, για να σπουδάσουν και να διδαχτούν πολιτική οι Κούρδοι αλλά και οι άλλοι λαοί της Ανατολής.

Το τουρκικό κράτος, ο πιο αυθεντικός εκφραστής της νοοτροπίας των εξισλαμισμών και των αφομοιώσεων των εθνών και των λαών, αντέδρασε και έβαλε στη φυλακή του καθηγητές των Ακαδημιών. Όμως οι Κούρδοι και οι λαοί δεν το έβαλαν κάτω.

Αντιστάθηκαν, αγωνίστηκαν και στο τέλος πέτυχαν. Τώρα έχουμε τη μαγιά. Ελπίζουμε εκείνοι που πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουν από τον βαθύ τους ύπνο να λάβουν το πραγματικό μήνυμα των εκλογών, για να μείνει στην ιστορία η 7η Ιουλίου 2015 ως αντίστροφη χρονολογία του 1071 και του Ματζικέρτ!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Το καλώδιο της Κάσου κάποιον θα «πνίξει»

13/09/2026 - 3:40μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την εκδήλωση μνήμης στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου, στις 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας)

Αγρίνιο: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χαθεί η μνήμη» λέει ο προσφυγικός Άγιος Κωνσταντίνος

23 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά στρατιωτικά. Δουβλίνο, 12 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον πόλεμο με το Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

46 λεπτά πριν
Κόσμος συρρέει στην Αγία Τριάδα Νίκαιας, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.; EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γιώργος Μαζωνάκης: Ουρές στην Αγία Τριάδα Νίκαιας για το τελευταίο αντίο

1 ώρα πριν
Πομπή προς την Πλατεία Ελευθερίας της Πάτρας, στη μνήμη των Μικρασιατών της Καταστροφής. Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: thebest.gr)

Πάτρα: Μνήμη Μικρασίας στην Αγία Φωτεινή των προσφύγων

2 ώρες πριν
Δείγματα αίματος στο Κλινικό Κέντρο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ – Φωτογραφία αρχείου (φωτ.: National Cancer Institute / Daniel Sone)

Καρκίνος και θρόμβωση: Αρτηριακά επεισόδια στο 8% των ασθενών διεθνούς μελέτης

2 ώρες πριν
«Σταυρίτες» 2026, ημέρα πρώτη. Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 στην Πλατεία Ευσταθιάδη στην Αργυρούπολη (φωτ.: Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης)

Αργυρούπολη: Οι «Σταυρίτες» έγιναν 20 – Από το ποντιακό πανηγύρι στο θέατρο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV