pontosnews.gr
Κυριακή, 13/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα πάρθηκε η Πόλη

29/05/2015 - 9:12πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σαν σήμερα πάρθηκε η Πόλη απ᾿ τον σουλτάν Μεμέτη στο 1453, μέρα Τρίτη, βγαίνοντας ο ήλιος.
[…]
Σαν ένα μπουρίνι, που με μιας μελανιάζει ο ουρανός και γίνεται η μέρα σα νύχτα κι’ ακούγονται από μακρυά βροντές κι’ αστροπελέκια, και σε λίγο ξεσπά ο δρόλαπας, κι’ ο φόβος σφίγγει κάθε καρδιά, από του πουλιού που κελαϊδούσε πριν από λίγο, ίσαμε του λιονταριού, πούνε καμωμένη απ᾿ ατσάλι, έτσι ξέσπασε απάνω στη γερασμένη την Πόλη ο σίφουνας κα την έκανε στάχτη. Μέσα σε 55 μέρες χάθηκε ό,τι γίνηκε σε χίλια χρόνια.

[…]Οι Τούρκοι μπαίνανε σαν ποτάμι αφρισμένο από τα κάστρα κι’ από την πόρτα. Οι Χριστιανοί απελπισμένοι πέφτανε με σφαλιχτά μάτια απάνω τους, κ’ έγινε τέτοιος σκοτωμός, που το αίμα έτρεχε να κολυμπήση δαμάλι. Ο βασιλέας, παραμιλώντας απ᾿ την απελπισιά του, χύμηξε στην πόρτα με τα παλληκάρια του κ’ έπεσε μέσα στο πειό πηχτό τουρκομάνι, βαρώντας με το σπαθί του. […] Ο βασιλιάς βλέποντας πως απόμεινε μονάχος ζωντανός, φώναξε: «Δεν υπάρχει Χριστιανός να κόψη το κεφάλι μου!» Την ίδια την στιγμή τον βαρέσανε δυο Τούρκοι, ο ένας στο πρόσωπο κι’ ο άλλος στον ώμο. Το κορμί του κύλησε κι ανακατεύτηκε μέσα στο σωρό πώφραξε την πόρτα.
[…]
Το μαχαίρι κι η φωτιά βάσταξε τρία μερόνυχτα […]

Όλη τη μέρα σφάζανε. Τόσο μουσκεμένη ήτανε η γης, πώλεγες πως έβρεξε αίμα, κι’ όπου έβρισκε χαντάκι το αίμα έτρεχε σα νάτανε βροχονέρι. Τα κουφάρια τα ρίχνανε στο μπουγάζι του Βοσπόρου, και το ρέμα τα κατρακυλούσε σα νάτανε πεπόνια […].

Με αυτήν τη συγκλονιστική γραφή ο Φώτης Κόντογλου περιγράφει την Άλωση της Βασιλεύουσας στο θαυμαστό αφήγημά του Το πάρσιμο της Πόλης.

Η Άλωση της Πόλης αποτελεί το συγκλονιστικότερο γεγονός στην μαρτυρική πορεία του Γένους μας. Εκείνη την αποφράδα ημέρα η Πόλη κατελήφθη.

Την ίδια αυτή μέρα, το Πνεύμα της Πόλης ανελήφθη στο στερέωμα και αδιάλειπτα καταυγάζει με το φως του ολόκληρη την οικουμένη.

Η Πόλη πλέον δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Είναι κτήμα των ουρανών.

Η Πόλη, τι κι αν αλώθηκε εδαφικά, συνεχίζει την πνευματική της δημιουργία μέχρι σήμερα. Κανείς κατακτητής δεν κατάφερε να εξουδετερώσει τον πολιτισμό της.

Αυτό μαρτυρείται από το τιτάνιο έργο αλλά και παράδειγμα βίου χιλιάδων σκαπανέων των Γραμμάτων, της Τέχνης και του Πολιτισμού όλους αυτούς τους αιώνες που ακολούθησαν την Άλωση.

Η Πόλη δεν είναι όπως μια οποιαδήποτε περιοχή της νεότερης Ελλάδας. Σπουδαία και τιμημένη η συνεισφορά του Μεσολογγιού, της Ύδρας, της Μάνης και όσων άλλων πόλεων, κωμοπόλεων και νησιών στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας. Αλλά η Κωνσταντινούπολη έχει ένα άλλο ειδικό βάρος. Είναι η συμπυκνωμένη ουσία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας για 1.600 και πλέον χρόνια.

Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να αποποιηθούμε τον πολιτισμό μας, τον πολιτισμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Όσο κι αν αυτό ακούγεται βαρύγδουπο, είναι η αλήθεια. Είμαστε οι κληρονόμοι. Όποιος το αρνείται, απλώς δεν ξέρει ιστορία ή έχει απέραντη αναισθησία.

Γι’ αυτό θα πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στο πνευματικό παρελθόν. Να αναπολούμε και να τιμούμε φυσιογνωμίες και χρονολογίες που στάθηκαν σημαδιακές στην ιστορική μας πορεία. Όχι για λόγους μουσειακούς. Αλλά διότι η ιστορική μνήμη βοηθάει στο να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε, ποιες περγαμηνές διαθέτουμε, και πώς αυτές μπορούν να μας χρησιμεύσουν στους σημερινούς ζοφερούς καιρούς.

Ας μη γελιόμαστε.

Για τον Ελληνισμό, μια Άλωση είναι πάντα προ των τειχών.

Σήμερα δεν απειλούνται τα σύνορα αυτής της πατρίδας, αλλά απειλείται η ταυτότητά μας, η Παράδοσή μας, το ήθος και η γλώσσα μας. Υπέρτατο χρέος μας να αντισταθούμε.

Έχουμε τα κείμενα, την εκκλησιαστική μουσική και θρησκευτική παράδοση της Ορθοδοξίας, τους βυζαντινούς απόηχους που διατηρούνται ακόμη ζωντανοί μέσα μας. Ας το νιώσουμε ότι εκείνος ο μακρινός πρόγονός μας, ο κεκοιμημένος αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Παλαιολόγος μάς άφησε μια ανεκτίμητη κληρονομιά.

Ας αποφασίσουμε λοιπόν, η 29η Μαΐου να μην είναι μόνον ημέρα πένθους για τον Ελληνισμό, για τη Ρωμιοσύνη, αλλά και ημέρα αφύπνισής μας για έναν νέο δημιουργικό, ιστορικό ρόλο.

Προ ημερών ήμουν στην Πόλη. Σφάλισα τα μάτια και αντίκρισα την Βασιλεύουσα, ακίνητη και σιωπηλή.

Η Πόλη δεν ενοχλείται. Δεν ενοχλεί. Μόνο φωτίζει, παρηγορεί, ανέχεται και περιμένει σιωπηλή εκείνη την ώρα…

Ας ακούσουμε τη μυστηριακή σιωπή της Πόλης και της Αγια-Σοφιάς. Έχουμε πολλά να διδαχθούμε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Το καλώδιο της Κάσου κάποιον θα «πνίξει»

13/09/2026 - 3:40μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Λυκόβρυση: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στη γέφυρα – Διακοπή κυκλοφορίας

3 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία)

Βαλκανικό πρωτάθλημα κωπηλασίας: Σάρωσαν τα ελληνικά κουπιά με 17 μετάλλια

31 λεπτά πριν
Από την εκδήλωση μνήμης στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου, στις 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας)

Αγρίνιο: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χαθεί η μνήμη» λέει ο προσφυγικός Άγιος Κωνσταντίνος

56 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά στρατιωτικά. Δουβλίνο, 12 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον πόλεμο με το Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

1 ώρα πριν
Κόσμος συρρέει στην Αγία Τριάδα Νίκαιας, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.; EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γιώργος Μαζωνάκης: Ουρές στην Αγία Τριάδα Νίκαιας για το τελευταίο αντίο

2 ώρες πριν
Πομπή προς την Πλατεία Ελευθερίας της Πάτρας, στη μνήμη των Μικρασιατών της Καταστροφής. Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: thebest.gr)

Πάτρα: Μνήμη Μικρασίας στην Αγία Φωτεινή των προσφύγων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV