pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Απίστευτο: Χειρούργησε μόνος του τον εαυτό του!

26/04/2013 - 10:06πμ
Ρουμανία: Ασθενής έπιασε φωτιά στo χειρουργείο 2
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Υπάρχουν κάποιες στιγμές όπου η ανθρώπινη δύναμη ξεπερνάει τον πόνο και η θέληση για επιβίωση είναι πιο σημαντική από όλα. Η ιστορία που θα διαβάσετε συνέβη το 1961 και αφορά σε έναν Σοβιετικό χειρουργό γιατρό, ο οποίος αναγκάστηκε να χειρουργήσει τον εαυτό του, δίχως αναισθησία, προκειμένου να ζήσει. Η αυτό- εγχείρηση έγινε, ενώ βρισκόταν σε ερευνητική αποστολή στην παγωμένη Σιβηρία. Οι φωτογραφίες είναι από την επέμβαση εκείνη.

Το 1961, ο χειρουργός Λεονίντ Ρογκόζοφ, συμμετείχε ως γιατρός στην ερευνητική Σοβιετική αποστολή στον σταθμό Νοβολαζερέφσκαγια που βρίσκεται στη Βόρεια Σιβηρία με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους -60 βαθμούς Κελσίου. Όλα κυλούσαν ομαλά και η αποστολή με τους 13 επιστήμονες και ερευνητές διεκπεραίωναν το έργο που είχαν αναλάβει σε εκείνον τον παγωμένο και απομακρυσμένο σταθμό.

Το πρωινό της 29ης Απριλίου, Ο Ρογκόζοφ, αισθάνθηκε έντονη ναυτία, ανυπόφορους κοιλιακούς πόνους, και είχε ανεβάσει και πυρετό. Πήρε κάποια παυσίπονα για να ηρεμήσει αν και ο ίδιος σαν γιατρός είχε κάνει ήδη την διάγνωση του. Ήξερε ότι οι πόνοι ήταν μάλλον από σκωληκοειδίτιδα και την επόμενη μέρα έγινε εκείνο που φοβόταν. Παρουσιάστηκαν τα πρώτα σημάδια περιτονίτιδας. Έπρεπε άμεσα να μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο. Όμως σε εκείνη την περιοχή πολύ πιο πάνω από τον Αρκτικό κύκλο, η πλησιέστερη πόλη απείχε περισσότερο από 1600 χιλιόμετρα.

Την επόμενη ημέρα οι επιστήμονες επικοινώνησαν με τον ασύρματο, οπότε και τους ενημέρωσαν ότι άλλες αποστολές με γιατρό δεν υπάρχουν κοντά τους, και η προσγείωση αεροπλάνου ήταν αδύνατη εξαιτίας της σφοδρότατης χιονοθύελλας που έπεφτε επί 4 ημέρες και θα συνεχιζόταν για ακόμη μια εβδομάδα.

Ο Ρογκόζοφ ήξερε πως μάλλον θα πέθαινε στην παγωμένη Αρκτική. Στις 10 και μισή το βράδυ με αφάνταστους πόνους αποφάσισε να κάνει κάτι που ποτέ δεν είχε γίνει. Να χειρουργήσει ο ίδιος τον εαυτό του!!! Στο ιατρείο της βάσης, μαζί με έναν οδηγό και έναν μετεωρολόγο για βοηθούς ο Ρογκόζοφ θα έγραφε ιστορία.

Ο οδηγός κρατούσε ένα μεγάλο καθρέπτη και ο μετεωρολόγος, είχε τον ρόλο του εργαλειοδότη. Ο Ρογκόζοφ ξάπλωσε σε μια ημι επικλινή θέση, γύρισε λίγο προς τα αριστερά και έβλεπε από τον καθρέπτη που του κρατούσε ο οδηγός την περιοχή της κοιλιάς του, όπου ο ίδιος θα χειρουργούσε. Με ένα διάλυμα 0,5% νοβοκαίνης έκανε τοπική αναισθησία του κοιλιακού τοιχώματος και μετά με το νυστέρι άνοιξε μια τομή 10 εκατοστών. Με τη βοήθεια του καθρέπτη έφτασε στο επικίνδυνο σημείο και εξήγησε στους 2 βοηθούς του πως να το καθαρίσουν και τι αντιβιοτικά να ρίξουν επάνω. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο Ρογκόζοφ, συχνά πυκνά “έσβηνε” και έχανε τις αισθήσεις του, ενώ και η ναυτία δεν τον άφηνε. Αναγκαζόταν να σταματάει κάθε 10 λεπτά για να πάρει ανάσες.

Η επέμβαση τελείωσε μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα και ο εξαντλημένος χειρουργός κοιμήθηκε αμέσως. Μετά από μια σύντομη περίοδο μετεγχειρητικής αδυναμίας, τα σημάδια της περιτονίτιδας εξαφανίστηκαν. Ο πυρετός έπεσε και μετά από 5 ημέρες ο Ρογκόζοφ, σηκώθηκε και περπατούσε κανονικά. Σε 2 εβδομάδες ανέλαβε πάλι τα καθήκοντα του στη βάση.

Μετά από μήνες επέστρεψε στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) και τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος του Ερυθρού Λάβαρου, το οποίο διδόταν σε επιφανείς επιστήμονες. Από το 1986 μέχρι το 2000, διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος χειρουργικής στο Ινστιτούτο Ερευνών της Αγίας Πετρούπολης για τον πνεύμονα και τη φυματίωση. Τον Σεπτέμβριο του 2000 σε ηλικία 66 ετών ο Ρογκόζοβ πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα.

Πηγή: ourlife.gr

Δείτε φωτογραφία στο τέλος του άρθρου:

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Δύο χρονών αγοράκι ξάπλωσε στο χαλί του Οβάλ Γραφείου την ώρα που μιλούσε ο Τραμπ

24/04/2026 - 11:16μμ
Μερακλήδικο πιάτο με πατσά σε ιστορικό εστιατόριο της Αθήνας 
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Πατσάς: Αναβιώνει η πέτρα του σκανδάλου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – Στο φόντο η UNESCO και η Πολιτιστική Κληρονομιά

17/04/2026 - 7:19μμ
(Φωτ.: Gianni Scognamiglio / commons.wikimedia.org)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Γάμος και υγεία: Τι δείχνει μεγάλη αμερικανική μελέτη για τον κίνδυνο καρκίνου

16/04/2026 - 9:18μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Σιδέρη)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Vintage Toys: Το «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» στις αναμνήσεις των 70s, 80s και 90s

12/04/2026 - 12:10μμ
(Φωτ. αρχείου: picryl.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Γαλλία: Ρεμί, ο γάτος που παραλίγο θα κόστιζε στην ιδιοκτήτριά του πάνω από 1.000€ σε πρόστιμα

7/04/2026 - 9:47μμ
(Πηγή: e-gerakis.gr)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Θραύση κάνει η λαμπάδα ChatGPT – Στο εξωτερικό ζητούν ποντιακή λύρα, κλαρίνο και σουβλάκι

7/03/2026 - 11:10πμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ιταλία: Πέταξε στα σκουπίδια ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ

12/02/2026 - 8:43μμ
(Φωτ.: facebook / eftihis.koukoutsakis)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Κρήτη: Ποιοι είναι οι Journeymen που επισκέφτηκαν τον Αζωγυρέ – Μια παράδοση με ρίζες στον ύστερο Μεσαίωνα

29/01/2026 - 2:20μμ
Ο Χρήστος Παρασίδης ποζάρει ως Τζέιμς Μποντ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τζέιμς Μποντ: Ζει στο Ρετζίκι και τον λένε Παρασίδη – Χρήστο Παρασίδη

24/01/2026 - 9:34πμ
Η αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας στην καθιερωμένη τελετή της Πρωτοχρονιάς (φωτ.: EPA / Kiyoshi Ota)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ιαπωνία: Νεαρός γδύθηκε μπροστά στον αυτοκράτορα την ώρα που χαιρετούσε το πλήθος

2/01/2026 - 10:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Η Καβάλα τίμησε την 111η επέτειο – Κεντρική ομιλήτρια η δρ Ελένη Θεοχάρους

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Καιρός: Σε μικρή πτώση αλλά σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία – Λίγες βροχές στα ορεινά

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Super League – Play Out: «Διπλό» παραμονής ο Πανσερραϊκός, ήττα στο Περιστέρι ο Αστέρας

8 ώρες πριν
(Τμήμα της αφίσας του Σπουδαστηρίου)

Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού: Μια διαδρομή κατανόησης, μνήμης και ταυτότητας

9 ώρες πριν
Οι πυγμάχοι Emirhan Kalkan και Sergei Gorokhov σε... ήρεμες στιγμές (φωτ.: Instagram / @emirhannkalkannn)

Τραπεζούντα: Άγριες σκηνές σε αγώνα πυγμαχίας – Το πλήθος επιτέθηκε σε Ρώσο πυγμάχο

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ικαρία: Άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από δύσβατο σημείο

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign