Σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για διακινητές και βαρόνους ναρκωτικών μετατρέπεται στρατώνας στην έρημο Τανζρούφτ, μία από τις πιο αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη. Τη σχετική απόφαση έλαβε το ανώτατο συμβούλιο ασφαλείας της Αλγερίας, σε συνεδρίαση υπό την προεδρία του Αμπντελματζίντ Ταμπούν.
Η περιοχή Τανζρούφτ, γνωστή και ως «τόπος της δίψας», βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Αλγερίας, στα σύνορα με το Μαλί.
Πρόκειται για μια σχεδόν ακατοίκητη έκταση της Σαχάρας, η οποία θεωρείται από τις πιο απομακρυσμένες και δύσβατες στον κόσμο, με τις θερμοκρασίες κατά τους θερινούς μήνες να ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, οι Αρχές αποφάσισαν παράλληλα τη συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα αντιστοίχων ξένων φορέων, όπως η αμερικανική Drug Enforcement Administration (DEA).
Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν ενώ οι αλγερινές Αρχές προειδοποιούν για τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της διακίνησης ουσιών στη χώρα, η οποία διαθέτει χερσαία σύνορα περίπου 6.400 χιλιομέτρων. Βάσει στοιχείων της εθνικής υπηρεσίας καταπολέμησης των ναρκωτικών και της τοξικομανίας (ONLCDT), το 2024 καταγράφονταν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια τοξικομανείς σε πληθυσμό 46 εκατομμυρίων κατοίκων.

















