pontosnews.gr
Τρίτη, 3/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πιατιγκόρσκ: Η ελληνική ψυχή «ξεχείλισε» στη Ρωσία – Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης αποθεώθηκε από την ομογένεια

Μια «θάλασσα» ανθρώπων, συγκίνηση, ποντιακές μελωδίες και αστείρευτος ενθουσιασμός σε μια συνάντηση που απέδειξε πως χιλιάδες χιλιόμετρα δεν μπορούν να σβήσουν την αγάπη για την Ελλάδα και τον Πόντο

3/11/2026 - 10:46πμ
(Φωτ.: tsahouridismatthaios/Instagram)

(Φωτ.: tsahouridismatthaios/Instagram)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια μικρή, αλλά τόσο μεγάλη Ελλάδα ζωντάνεψε στο Πιατιγκόρσκ, στην περιφέρεια της Σταυρούπολης, στη νότια Ρωσία. Εκεί όπου η ελληνική ομογένεια αγκάλιασε με απίστευτη θέρμη τον Ματθαίο Τσαχουρίδη, μετατρέποντας την εμφάνισή του σε μια μοναδική γιορτή ελληνισμού, μουσικής και βαθιάς συγκίνησης.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Den (@denchik_126_)


Ο χώρος του Sofia Hall πλημμύρισε από κόσμο. Οι Έλληνες της περιοχής έδωσαν δυναμικό «παρών», τραγούδησαν, χόρεψαν και έγιναν μια μεγάλη παρέα, αποδεικνύοντας πως η απόσταση από την πατρίδα δεν έχει καταφέρει να αποδυναμώσει τους δεσμούς τους με τις ρίζες τους. Ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος και η αγάπη του κόσμου για τον Πόντο και την Ελλάδα ξεχείλιζε σε κάθε στιγμή της βραδιάς.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Georgii Levkovich (@geor__26)


Ο ίδιος ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, συγκινημένος από την υποδοχή, μοιράστηκε τις σκέψεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας: «Αυτό που ζήσαμε στη Ρωσία 🇷🇺 θα μείνει αξέχαστο για πάντα στην καρδιά μας! Η τεράστια αγάπη και αγκαλιά σας ξεπέρασε κάθε όριο! Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με τον Ελληνισμό της Ρωσίας! «Ανθίζει» συνεχώς με έναν απίστευτο δυναμισμό! Κάθε φορά που ερχόμαστε η χαρά και η συγκίνησή μας είναι στα ύψη! Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας και ανυπομονούμε να σας ξαναδούμε! Η καρδιά του Πόντου και του Ελληνισμού χτυπά δυνατά και αδιάκοπα αιώνες εδώ στη Ρωσία 🇷🇺 ❤️ 🇬🇷».

Στο πλευρό του βρέθηκαν οι μουσικοί συνεργάτες του, Σάκης Σωτηριάδης, Γιώργος Κορτσινίδης και Κώστας Πατρίκας, συμβάλλοντας σε μια εμφάνιση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Γιατί ο ελληνισμός δεν μετριέται σε αποστάσεις ούτε περιορίζεται από σύνορα. Ζει στις φωνές των ανθρώπων, στα τραγούδια που περνούν από γενιά σε γενιά, στους χορούς που ενώνουν μικρούς και μεγάλους.

Και στο Πιατιγκόρσκ, η ελληνική ψυχή απέδειξε για ακόμη μία φορά πως παραμένει δυνατή, περήφανη και βαθιά δεμένη με την πατρίδα και τον Πόντο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 🎥Видео Съемка Ваших Торжеств (@lazar_video_st)

Η ελληνική κοινότητα του Πιατιγκόρσκ: Μια ιστορία δύο αιώνων, με τον Πόντο βαθιά ριζωμένο στη μνήμη

Η παρουσία των Ελλήνων στο Πιατιγκόρσκ δεν αποτελεί μια πρόσφατη ιστορία. Οι ρίζες της φτάνουν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην πόλη ελληνικές οικογένειες, ανάμεσά τους και έμποροι που συνέβαλαν στην ανάπτυξή της. Στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, η περιοχή έγινε τόπος εγκατάστασης για ακόμη περισσότερους Έλληνες, ανάμεσά τους Πόντιους από την Τραπεζούντα, την Αργυρούπολη και το Καρς.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 🎥Видео Съемка Ваших Торжеств (@lazar_video_st)


Η διαδρομή της κοινότητας σημαδεύτηκε και από σκληρές δοκιμασίες. Κατά τη σταλινική περίοδο, τη δεκαετία του 1930, οι Έλληνες της ευρύτερης περιοχής βρέθηκαν αντιμέτωποι με διώξεις και εκτοπισμούς. Παρά τις απώλειες και τις ιστορικές ανατροπές, η μνήμη της ελληνικής παρουσίας διατηρήθηκε και πέρασε στις επόμενες γενιές. Η οργανωμένη ανασυγκρότηση της ελληνικής παρουσίας ξεκίνησε το 1990, με την ίδρυση του ελληνικού συλλόγου «Έθνος», ο οποίος αργότερα εξελίχθηκε στην Ελληνική Κοινότητα του Πιατιγκόρσκ. Βασικοί στόχοι της δράσης της είναι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, καθώς και η ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στους ομογενείς.

Ιδιαίτερη θέση στις δραστηριότητές της έχει η ποντιακή πολιτιστική κληρονομιά. Η δημιουργία χορευτικού συγκροτήματος έδωσε τη δυνατότητα στους νεότερους να γνωρίσουν τους χορούς των προγόνων τους και να διατηρήσουν ζωντανά στοιχεία της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Το συγκρότημα «Στεφανία» συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στην τελετή έναρξης της Παγκόσμιας Νεανικής Ολυμπιάδας στη Μόσχα το 1998, ενώ έλαβε μέρος σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Ρωσία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Βερόνικα 🇬🇷 (@_.panaiotova._)

Παράλληλα, η ελληνική γλώσσα απέκτησε ξανά τη θέση της στην εκπαιδευτική ζωή της κοινότητας. Από το 1996 λειτουργεί κυριακάτικο σχολείο, όπου τα παιδιά μαθαίνουν ελληνικά και γνωρίζουν τον πολιτισμό των προγόνων τους. Η προσπάθεια αυτή συμπληρώνεται από πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά τις διαφορετικές γενιές.

Σημαντικός σταθμός αποτέλεσε και η απόκτηση ενός δικού της χώρου. Τον Μάρτιο του 2019 εγκαινιάστηκε ο Ελληνικός Οίκος στο Πιατιγκόρσκ, ένας χώρος συνάντησης, εκμάθησης της γλώσσας και χορού, αλλά και επικοινωνίας για τους Έλληνες της πόλης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ομοσπονδιακής Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, τον Νοέμβριο του 2025 στην πόλη ζούσαν περίπου 3.500 Έλληνες.

Μέσα σε αυτή την ιστορική διαδρομή εντάσσεται και το μεγάλο αντάμωμα στο Sofia Hall, με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη και το μουσικό του σχήμα. Η μαζική συμμετοχή και ο ενθουσιασμός των ομογενών δεν ήταν απλώς η ανταπόκριση σε μια μουσική εκδήλωση. Ήταν μια ακόμη έκφραση της συλλογικής μνήμης και της αγάπης για τις ρίζες τους.

Στο Πιατιγκόρσκ, ο ελληνισμός συνεχίζει να δίνει το δικό του «παρών». Η γλώσσα, οι χοροί, τα τραγούδια και οι κοινές εκδηλώσεις κρατούν ζωντανή τη σύνδεση με την Ελλάδα και τον Πόντο. Και κάθε αντάμωμα, όπως αυτό με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη, υπενθυμίζει πως οι δεσμοί της ομογένειας με την πατρίδα δεν μετρούνται σε χιλιόμετρα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Matthaios Tsahouridis Official (@tsahouridismatthaios)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Nostos Argentina/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αργεντινή: Η ελληνική Ομογένεια συναντά τον πολιτισμό και την ιστορία στο 16ο Συνέδριο «Νόστος»

2/11/2026 - 8:04μμ
(Φωτ.: Pan-Macedonian Association of Western Australia/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Περθ: Τα Δημήτρια ένωσαν την ελληνική Ομογένεια της Δυτικής Αυστραλίας

2/11/2026 - 5:41μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κωνσταντινούπολη: Έξι ελληνικές οικογένειες κρατούν ζωντανή την Ευαγγελίστρια των Ταταούλων

2/11/2026 - 2:13μμ
(Φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Ελληνικό γλέντι και παράδοση στο πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου στο St Marys – Η λιτάνευση της ιερής εικόνας και το μήνυμα ενότητας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

2/11/2026 - 10:18πμ
Αριστερά: Η Αιμιλία Κεραμίδα με τη μητέρα της. Δεξιά: Η μεγάλη γιορτή για τα 100ά γενέθλιά της (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αιμιλία Κεραμίδα: Η Ελληνίδα που από ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1956, γιόρτασε έναν αιώνα ζωής

1/11/2026 - 10:35μμ
«Από την Ημέρα του ΟΧΙ στην Ημέρα της Νίκης» στο Κρασνοντάρ 
(πηγή: Telegram «Έλληνες της Ρωσίας»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Ρωσίας κρατά ψηλά τη γαλανόλευκη: Λαμπροί εορτασμοί για την επέτειο του «ΟΧΙ»

31/10/2026 - 5:07μμ
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ με μέλη της ελληνικής παροικίας και πιστούς στη Λουάντα, όπου τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου (φωτ.: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αγκόλα: Η μικρή ελληνική παροικία της Λουάντα τίμησε το «ΟΧΙ»

31/10/2026 - 4:41μμ
Ο Αχιλλέας Αλφιεράκη, το1882, σε ηλικία 36 ετών (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Akhilles-Alferaki.jpg)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αχιλλέας Αλφιεράκη (1846-1919): Ο Έλληνας αριστοκράτης που έγινε δήμαρχος Ταϊγανίου και σπουδαίος μουσικοσυνθέτης

31/10/2026 - 10:38πμ
(Φωτ.: Greek Street Fair Burwood - Saturday 14 November 2026/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Ποντοξενιτέας συμμετέχει δυναμικά στο φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού στο Σίδνεϊ με ποντιακά τραγούδια και χορούς

30/10/2026 - 9:31μμ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αντιπροσωπεία της American Hellenic Educational Progressive Association – AHEPA (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Προεδρία Δημοκρατίας: Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΑHEPA είχε ο Κ. Τασούλας στο Προεδρικό Μέγαρο

30/10/2026 - 5:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: tsahouridismatthaios/Instagram)

Πιατιγκόρσκ: Η ελληνική ψυχή «ξεχείλισε» στη Ρωσία – Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης αποθεώθηκε από την ομογένεια

16 λεπτά πριν
(Πηγή: poe.org.gr)

Η ΠΟΕ αποχαιρετά τον Νίκο Σωματαρίδη: «Αποτέλεσε σημαντική μορφή στη διατήρηση της ποντιακής πολιτιστικής κληρονομιάς»

41 λεπτά πριν
Λεπτομέρεια από πίνακα του Κρητικού ζωγράφου Φιλόθεου Σκούφου (πηγή: Icon painters - Greece. /commons.wikimedia.org)

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Γ’)

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ / EUROKINISSI)

Κακοκαιρία «Agneta»: Ισχυρές καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας και σήμερα – Πού παραμένουν κλειστά τα σχολεία

2 ώρες πριν
Οι δύο χάλκινοι κρίκοι με εξοχές που συνόδευαν τη νεκρή στον τάφο του Σέντεν (πηγή: Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege)

Κελτικός τάφος 2.300 ετών: Τα κοσμήματα και η ασυνήθιστη προσφορά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/LAURA BRETT)

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Η μάχη για το Κογκρέσο κρίνει την επόμενη διετία του Τραμπ – Οι Ελληνοαμερικανοί υποψήφιοι και οι κρίσιμες αναμετρήσεις

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV