Μια αξιόλογη δράση διεξάγει με μεγάλη επιτυχία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο δήμος Σιντικής. Από τις 6 Απριλίου έως και τις 10 Μαΐου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τον «Μήνα των Οχυρών» με τη συμμετοχή συλλόγων και εθελοντών από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Ο κύριος στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί η Μάχη των Οχυρών ως παγκόσμιο πολεμικό γεγονός και να γίνει ευρέως γνωστό πως για πρώτη φορά από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τακτικός στρατός (ο ελληνικός) αντιτάχθηκε στις γερμανικές δυνάμεις και κατάφερε να μην ηττηθεί.
Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται τρεις αναβιώσεις μαχών, αθλητικές δράσεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και διεθνής μαθητικός διαγωνισμός. Μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την διοργανώτρια αρχή στην μαθητιώσα νεολαία μας, καθώς αυτή είναι το μέλλον αυτού του τόπου.
Οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχαν την ευκαιρία να διαγωνιστούν δημιουργώντας έργα που αφορούσαν διάφορα πεδία (εικαστικά, λογοτεχνικά κ.ά.) με έμπνευση πάντα την ηρωική Μάχη των Οχυρών, που η ελληνική ψυχή απέδειξε για άλλη μια φορά πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!
Το pontosnews.gr συγχαίρει όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στον εν λόγω διαγωνισμό. Γεμάτοι περηφάνια όμως θέλουμε να εξάρουμε το έργο δυο ποντιόπουλων από την Ποντοηράκλεια-Βασιλίτσα του νομού Κιλκίς οι οποίοι έλαβαν το τρίτο βραβείο ποίησης γράφοντας το έργο τους στα ποντιακά!
Πρόκειται για τον Παύλο Φωτιάδη και τον Παναγιώτη Κιουρτσίδη μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου Πλατανιάς. Ο Παύλος είχε χάσει τον παππού του Παύλο Λορκίδη, ξαφνικά πριν από μερικές ημέρες και ήταν συγκινησιακά φορτισμένος.

Όταν άκουσε από την φιλόλογο του για τον διαγωνισμό, του γεννήθηκε η ιδέα να γράψει το ποίημα στην ποντιακή διάλεκτο ως φόρο τιμής στον αγαπημένο του παππού. Το πρότεινε στον φίλο του Παναγιώτη και εκείνος συμφώνησε και όπως μας είπε έγραψε κι αυτός για την μνήμη του δικού του παππού Λευτέρη Κωνσταντινίδη.

«Οι μαθητές μας συμμετείχαν στον 10ο Διεθνή μαθητικό διαγωνισμό στο πλαίσιο της δράσης “Ενεργός πολίτης”, με θέμα την τοπική ιστορία, που υλοποιείται στο σχολείο. Είναι μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη σημασία της ιστορικής μνήμης, ενθαρρύνει την έκφραση της σκέψης και των συναισθημάτων των μαθητών. Τέτοιες δράσεις συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενεργών και ευαισθητοποιημένων μαθητών. Η διάκριση αυτή των μαθητών μας με το τρίτο βραβείο ποίησης αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για το σχολείο μας» δήλωσε η φιλόλογός τους και συντονίστρια της δράσης Μελίνα Μπουκουβάλα.

«Τα παιδιά στην αρχή ήταν διστακτικά» εξήγησε η Μελίνα Μπουκουβάλα προσθέτοντας πως «Όταν ο Παύλος μας ρώτησε εάν μπορούν να γράψουν με τον συμμαθητή του Παναγιώτη στην ποντιακή διάλεκτο και μας εξήγησε τους λόγους που ήθελαν να τον κάνουν, τους ενθαρρύναμε και είδαμε πως η έμπνευσή τους ήταν πηγαία. Μέσα σε λίγη ώρα γέμισαν σελίδες με το γραπτό τους. Νιώθουμε υπηρηφάνεια για τους μαθητές μας που είχαν την πρωτότυπη αυτή ιδέα, η οποία συνέβαλε για την βράβευσή τους»!


Η εκπαιδευτική ομάδα της δράσης αποτελούνταν από την διευθύντρια του Γυμνασίου Πλατανιάς Χριστίνα Τασσοπούλου, τις φιλολόγους Ευαγγελία Ζαχαροπούλου και Μελίνα Μπουκουβάλα και την ειδική συνεργάτιδα και σύμβουλο δημιουργικής γραφής Ελένη Γρομπανοπούλου.
Ευχόμαστε στα δύο ποντιόπουλα που τίμησαν την καταγωγή των παππούδων τους καλή πρόοδο στην ζωή τους και να συνεχίζουν να τιμούν με το έργο τους τον ποντιακό ελληνισμό! Συγχαρητήρια και στους εκπαιδευτικούς τους που ενθάρρυναν και καθοδήγησαν το εγχείρημα!
Το βραβευμένο ποίημα
Το ποίημα στην ποντιακή διάλεκτο του Παύλου Φωτιάδη και του Παναγιώτη Κιουρτσίδη για την Μάχη των Οχυρών:
Απάν σο Μπέλλες σα οχυρά
Σο Μπέλλες, σην οροσειράν
Εκεί… σο Ρούπελ, τα οχυρά,
παιδία άμον τα κρύα τα νερά,
ένταν αγγέλ, μ’ άσπρα φτερά
Απές σα σόνε ερρούξανε,
Χωρίς φαΐν, χωρίς νερόν
εκράτεσαν τα οχυρά,
ασή εχθρού πολλά «πυρά»
Οι Γερμανοί… εχπαράγανε
μ΄ αοίκον ψυν… άμον «γαμψίν»
ατό το «Ρούπελ», τ’ οχυρόν
να μη επορούν να πέρν’ ατο

















