pontosnews.gr
Πέμπτη, 6/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περί Σαουδικής Αραβίας

Του Σάββα Καλεντερίδη

22/03/2026 - 3:53μμ
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υποδέχεται τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τζέντα, στις 17 Ιουλίου 2023 (φωτ.: EPA / Bandar al-Jaloud)

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υποδέχεται τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τζέντα, στις 17 Ιουλίου 2023 (φωτ.: EPA / Bandar al-Jaloud)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μετά τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ν. Δένδια για την κατάρριψη δύο βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν, από την ελληνική πυροβολαρχία Patriot που έχουμε στείλει στη Σαουδική Αραβία από το 2021, έχει ξεσπάσει πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων για το αν και κατά πόσο η παραμονή αυτού του οπλικού συστήματος στην αραβική χώρα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας, και για το αν η η κατάρριψη συνιστά εμπλοκή της Ελλάδος στον πόλεμο.

Όσον αφορά την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος στη Σαουδική Αραβία, αυτή έγινε στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense Concept» για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών του βασιλείου. Επίσης, τη χρονική στιγμή που έγινε η ανάπτυξη του συστήματος, οι σχέσεις Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας ήταν εχθρικές, λόγω της καταγγελίας που έκανε η Άγκυρα στον ΟΗΕ, για εμπλοκή του ιδίου του πρίγκιπα Σαλμάν στη δολοφονία του Αμερικανο-Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που έγινε το 2018 μέσα στο γενικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία είχε καταγγείλει επίσημα τη δολοφονία στα διεθνή όργανα, ζητώντας επίμονα από τον ΟΗΕ τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Πάντως, μετά από διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Άγκυρας-Ιράν, η Τουρκία αποφάσισε το 2022 να σταματήσει τη δίκη που διεξαγόταν ερήμην των 26 κατηγορουμένων στην Κωνσταντινούπολη και να μεταφέρει το φάκελο στη Σαουδική Αραβία, γεγονός που αποτέλεσε αφετηρία για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Την ίδια χρονιά άρχισε η συνεργασία των δύο χωρών στον αμυντικό κλάδο, με τη συμπαραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και του ελικοπτέρου Gökbey, καθώς και στη στρατιωτική εκπαίδευση.

Επίσης, στην ημερήσια διάταξη είναι το θέμα της προμήθειας του μαχητικού αεροσκάφους Kaan και εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, ενώ οι διμερείς σχέσεις έχουν φτάσει στο επίπεδο μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που είναι πολυεπίπεδη και στοχεύει στην αύξηση της περιφερειακής ασφάλειας και αποτροπής.

Στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, έχουν υπογραφεί συμφωνίες το 2022, και το 2023 συμφωνίες με την Baykar που στοχεύουν στην εξαγωγή και κοινή παραγωγή τουρκικών UAV/UAS, τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία.

Όσον αφορά το ελικόπτερο γενικής χρήσης Gökbey, η Τουρκική Αεροπορική και Διαστημική Βιομηχανία έχει λάβει μέτρα σχετικά με τη συμπαραγωγή με τη Σαουδική Αραβία και την εξαγωγή σε γειτονικές χώρες.

Επίσης, η τουρκική αμυντική εταιρεία ASELSAN και η σαουδαραβική TAQNIA DST έχουν συστήσει μια κοινοπραξία με την ονομασία SADEC, έχοντας ως στόχο την τοπική παραγωγή.

Ακόμα, τα τελευταία χρόνια διεξάγονται κοινές ασκήσεις και συνεργασίες μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών.

Η Σαουδική Αραβία, που διεκδικεί ρόλο περιφερειακής δύναμης, επιδιώκει τεχνική και στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία για την ενίσχυση των αμυντικών της συστημάτων, ιδίως έναντι ιρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη/πυραύλους που στοχεύουν χώρες του Κόλπου.

Το πιο σημαντικό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη από τον Ιανουάριο του 2026 είναι η σχεδιαζόμενη συμμαχία, μια «αμυντική ασπίδα» που θα δημιουργηθεί μεταξύ τριών μουσουλμανικών σουνιτικών χωρών, ενάντια στην στρατηγική του Ισραήλ να αυξήσει την επιρροή του στην περιοχή.

Έχει αναφερθεί ότι έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο τριμερούς αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν.

Αυτή η συμμαχία αναμένεται να βασιστεί στην τεχνολογία και τις δυνατότητες παραγωγής και χρήσης UAV της Τουρκίας, την πυρηνική αποτροπή του Πακιστάν και το οικονομικό βάρος της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι αυτές οι συζητήσεις δεν εμποδίζουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και ότι η εθνική ασφάλεια δεν εξαρτάται από μία μόνο συμμαχία.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τη συνοπτική παρουσίαση του θέματος, οι τρεις σουνιτικές χώρες έχουν ως στόχο να ιδρύσουν το σουνιτικό ΝΑΤΟ, ως αντίπαλο δέος στο Ισραήλ, το οποίο κινείται στη δημιουργία ενός γεωπολιτικού εξάγωνου για να αντιμετωπίσει τον σουνιτικό άξονα, τον οποίο θεωρεί μεγαλύτερη απειλή από τον σιιτικό άξονα της Τεχεράνης.

Ληφθείτω υπ’ όψιν ότι στο γεωπολιτικό εξάγωνο που εξήγγειλε ο Νετανιάχου συμπεριλαμβάνονται η Κύπρος και η Ελλάδα.

Και μετά από όλα αυτά, δεν είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς τι δουλειά έχουν οι ελληνικοί Patriot στη σύμμαχο της Τουρκίας, Σαουδική Αραβία; Και αν έχουν, μέχρι πότε η Ελλάδα θα στερείται αυτό το οπλικό σύστημα;

Ερωτήσεις που ζητούν απαντήσεις.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ιωσήφ και τα αδέλφια του, διά χειρός Gerbrand van den Eeckhout (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος ΣΤ’)

4/08/2026 - 10:32πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Νέοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί

2/08/2026 - 3:46μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που  καίει στην περιοχή Φίχτια Αργολίδας, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ευρώπη στις φλόγες: Από την κλιματική κρίση στη γεωπολιτική αστάθεια

1/08/2026 - 9:45πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ε’)

28/07/2026 - 9:33πμ
Από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, χθες, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται δεξιώσεις, αλλά μνήμη

25/07/2026 - 9:46πμ
Ο Ιωσήφ με τα αδέλφια του, σε πίνακα του Girodet (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Δ’)

21/07/2026 - 10:40πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΓΝΩΜΕΣ

Κύπρος 1974-2026: Από την εισβολή στην παγίωση των τετελεσμένων – Και τώρα;

18/07/2026 - 10:36πμ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αντιστράτηγο Ασράφ Σάλεμ Ζάχερ, στο υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα. 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου;

17/07/2026 - 3:57μμ
Ο Ιωσήφ αντιστέκεται στη γυναίκα του Πετεφρή, έργο του Balthasar Griessmann, β' μισό του 17ου αι. (πηγή: metmuseum.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Γ’)

14/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Alex Celada / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα και το γεωπολιτικό «Playmobil» του Τραμπ

11/07/2026 - 9:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Στη Σόφια θα κριθεί η πρόκριση του Παναθηναϊκού

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)

Θεσσαλονίκη: Στον Δήμο Καλαμαριάς μεταφέρθηκε το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

8 ώρες πριν
(Φωτ.: mwlesvos.gr)

Λέσβος: Με τις καλύτερες… γεύσεις πέρασε στην ιστορία η τριήμερη 39η Γιορτή Σαρδέλας – Το σήμα κατατεθέν του κόλπου της Καλλονής

9 ώρες πριν
Η διαφημιστική αφίσα της «Οδύσσειας» του Κρ.Νόλαν

Οδύσσεια, 2026 μ.Χ.: Από τον Όμηρο στον Κρίστοφερ Νόλαν – Τα έπη που πέρασαν από τη μεγάλη οθόνη και τη σκηνή

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Αποκλεισμός για τον Τσιτσιπά στον δεύτερο γύρο του Μόντρεαλ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign