pontosnews.gr
Κυριακή, 27/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παράγκες: Τα σπίτια της προσφυγιάς που το κράτος ήθελε να ξεχάσει – Και η μαρτυρία του Αλέξανδρου Τζώνη

Από το τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής στην «ντροπή» της μεταπολεμικής Ελλάδας. Η ιστορία που θάφτηκε μαζί με τις παράγκες, με αφορμή το θάνατο του διακεκριμένου αρχιτέκτονα

17/03/2026 - 9:19μμ
Από το αρχείο του Αλέξανδρου Τζώνη, η φωτογραφία περιλαμβάνεται στο βίντεο «Παράγκες: μια μικρή ιστορία» (πηγή: YouTube / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνα)

Από το αρχείο του Αλέξανδρου Τζώνη, η φωτογραφία περιλαμβάνεται στο βίντεο «Παράγκες: μια μικρή ιστορία» (πηγή: YouTube / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Τζώνη, την 1η Μαρτίου στο Παρίσι σε ηλικία 89 ετών, φέρνει ξανά στο προσκήνιο μια ιστορία που για δεκαετίες έμενε στο περιθώριο: τις παράγκες της προσφυγιάς.

Ο σημαντικός αρχιτέκτονας και στοχαστής αφιέρωσε πάνω από μισό αιώνα, μαζί με τη σύντροφό του Liane Lefaivre, στη μελέτη αυτού του «αθέατου» κόσμου – των πρόχειρων καταλυμάτων όπου δεν στεγάστηκε μόνο η φτώχεια, αλλά το τραύμα, η μνήμη και η επίμονη προσπάθεια μιας ολόκληρης κοινωνίας να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Η άφιξη περίπου 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων μετά το 1922 δεν ήταν απλώς μια πληθυσμιακή μεταβολή. Ήταν μια ριζική ανατροπή. Ένα μικρό, εξαντλημένο κράτος κλήθηκε να εντάξει ανθρώπους που είχαν χάσει τα πάντα – πατρίδα, περιουσία, κοινωνική θέση. Και έπρεπε, πρώτα απ’ όλα, να τους στεγάσει.

Η πραγματικότητα ήταν οδυνηρή. Σχολεία, εκκλησίες, αποθήκες γέμισαν ασφυκτικά. Σύντομα όμως η ευθύνη πέρασε στους ίδιους τους πρόσφυγες. Έχτισαν μόνοι τους, όπως μπορούσαν, εκεί όπου υπήρχε χώρος.

Έτσι γεννήθηκαν οι παραγκουπόλεις.

Η αρχιτεκτονική της ανάγκης

Όπως σε πολλές περιοχές της Αθήνας, στις όχθες του Ιλισού, στα Ιλίσια, στην Καισαριανή, στον Βύρωνα, στον Ασύρματο, ξεπήδησαν μικρά σπίτια φτιαγμένα απ’ ό,τι περίσσευε. Τενεκέδες, ξύλα, κομμάτια από κατεστραμμένα αντικείμενα, υλικά που άλλοι είχαν πετάξει.

Δεν ήταν απλώς φτωχικές κατασκευές, αλλά μια πράξη επιβίωσης. Και μαζί, μια μορφή ευρηματικής αρχιτεκτονικής που δεν σχεδιάστηκε σε γραφεία, αλλά μέσα στην ανάγκη – και αυτό ακριβώς ενέπνευσε τον Αλέξανδρο Τζώνη που μεγάλωσε κοντά στις προσφυγικές συνοικίες, εκεί όπου ανασυστάθηκε μια κοινωνία και η προσφυγική ταυτότητα μετασχηματίστηκε.

Από το αρχείο του Αλέξανδρου Τζώνη, η φωτογραφία περιλαμβάνεται στο βίντεο «Παράγκες: μια μικρή ιστορία» (πηγή: YouTube / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνα)

Πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, τον Καύκασο έφεραν μαζί τους γλώσσες, τραγούδια, συνήθειες, τρόπους ζωής. «Άκουγες ποντιακά, αρμενικά, τουρκικά, ρωσικά, μαζί με μια λόγια ελληνική που πάλευε να σταθεί» είχε περιγράψει.

Από ανάγκη σε «στίγμα»

Και όμως, όσο η χώρα προσπαθούσε να εκσυγχρονιστεί, οι ίδιες αυτές γειτονιές άρχισαν να θεωρούνται πρόβλημα. Η μεταπολεμική Ελλάδα ήθελε να δείξει ένα άλλο πρόσωπο. Τουριστικό, καθαρό, «ευρωπαϊκό». Οι παράγκες δεν χωρούσαν σε αυτή την εικόνα – έτσι από λύση έγιναν ντροπή.

Ο τεχνικός κόσμος μιλούσε για «εξάλειψη», τα σχέδια αστικής ανάπτυξης προέβλεπαν κατεδαφίσεις, και το κράτος –συχνά αμήχανα– επέλεγε να τις κρύβει αντί να τις κατανοεί.

Το σινεμά όμως δεν σιώπησε. Η Μαγική πόλη του Νίκου Κούνδουρου και η Συνοικία το όνειρο του Αλέκου Αλεξανδράκη κατέγραψαν τη ζωή στις παραγκουπόλεις με τρόπο σχεδόν ντοκιμαντερίστικο.

Και ακριβώς γι’ αυτό έγιναν άβολες, καθώς θύμιζαν ότι πίσω από την εικόνα της «αναπτυσσόμενης» Ελλάδας υπήρχε μια άλλη πραγματικότητα που δεν είχε εξαφανιστεί. Ήταν μια… προσωρινότητα που κράτησε μισό αιώνα – ακόμη και στα τέλη της δεκαετίας του 1970, χιλιάδες οικογένειες ζούσαν σε παραπήγματα.

Πρωτότυπη φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας «Μαγική πόλη» στο Δουργούτι (φωτ.: Αρχείο Νίκου Κούνδουρου)

Το βλέμμα του Τζώνη

Ο Αλέξανδρος Τζώνης στάθηκε απέναντι σε αυτή τη λήθη, μιας και δεν είδε τις παράγκες ως πρόβλημα προς εξαφάνιση, αλλά ως φαινόμενο που έπρεπε να κατανοηθεί – ως αρχιτεκτονική της ανάγκης, ως κοινωνικό σύστημα, ως πολιτισμικό ίχνος.

Τις φωτογράφισε, τις σχεδίασε, τις ανέλυσε. Μαζί με τη Liane Lefaivre τις ανέδειξαν ως παραδείγματα δημιουργικής νοημοσύνης, βασισμένης στην αλληλοβοήθεια.

Ο αρχιτέκτονας γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στις όχθες του Ιλισού, κοντά στις προσφυγικές συνοικίες των Ιλισίων και των Κουντουριώτικων. Εκεί αρχίζει η «Μικρή Ιστορία» του Αλέκου και αργότερα της Liane.

Μικρό παιδί ακόμη, στα μέσα της δεκαετίας του 1940, περιπλανήθηκε για πρώτη φορά ανάμεσα στα μικρά σπίτια, στριμωγμένα δίπλα στο ποτάμι, τόσο διαφορετικά από τη δική του γειτονιά.

Αλέξανδρος Τζώνης (πηγή: Wikipedia)

Δεν ξέχασε τα ονόματα των προσφύγων που γέμιζαν τους δρόμους: Χρύσα, Αργυρώ, Κατίγκω, Μαριάνθη, Ελευθερία, Έλλη, Αφροδίτη. Άκουγε γύρω του λέξεις κιρκασιακές, αρμενικές, τουρκικές, ρωσικές, μαζί με λόγια ελληνικά.

Όταν ρώτησε, του είπαν πως αυτά τα σπίτια ήταν οι «παράγκες».

«Θυμάμαι ακόμη πόσο γοητεύτηκα από το μέγεθος και την ευρηματικότητα της κατασκευής τους. Παραπήγματα από τενεκέδες, σπασμένα κοφίνια και άλλα υλικά από τα σκουπίδια. Ανάμεσά τους δέντρα, γλάστρες από κονσερβοκούτια, κλουβιά με καναρίνια, στενά δρομάκια γεμάτα παιδιά της ηλικίας μου».

Από τη δεκαετία του 1950 άρχισε να τις φωτογραφίζει με την παλιά Contax του πατέρα του. Αργότερα τις κατέγραφε με σχέδια και υδατογραφίες.

Στα χρόνια του Πολυτεχνείου και αργότερα στο Yale και το Harvard, προσπάθησε να τις μελετήσει σε βάθος, ως κατασκευές αλλά και ως κοινωνικά καταφύγια.

Μαζί με τη Liane Lefaivre συνέχισαν για δεκαετίες να τεκμηριώνουν και να ερευνούν τις παράγκες, βλέποντάς τες ως εκφράσεις δημιουργικής νοημοσύνης, γεννημένες μέσα από την ανάγκη, την αλληλεγγύη και την επιμονή για ζωή.


Ο Αλέξανδρος Τζώνης και η σύντροφός του Liane Lefaivre συνεργάστηκαν με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) στο πλαίσιο της έκθεσης «Από τη Μεγάλη στη Σύγχρονη Ελλάδα μέρος Β΄: Οι Πρόσφυγες»· παραχώρησαν φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό τους αρχείο και συνέγραψαν το κείμενο του σεναρίου για το βίντεο «Παράγκες: μια μικρή ιστορία».
Επίσης δώρισαν αντικείμενα από το οικογενειακό τους σπίτι στην Ύδρα, καθώς και μέρος της βιβλιοθήκης τους εκεί, τα οποία παραχωρήθηκαν στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, παράρτημα του ΕΙΜ στο νησί.
~Διαβάστε ακόμα~
Τι είδε ο Χένρι Μόργκενταου το 1924 στην Αθήνα των προσφύγων
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Τραπεζούντα από τη θάλασσα στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο ένθετο, απόσπασμα της δημοσιευμένης προξενικής αναφοράς για την κορύφωση της επιδημίας χολέρας στις 25 Σεπτεμβρίου 1910 (φωτ.: αδελφοί Κακούλη / Wikimedia Commons· ένθετο: Public Health Reports / CDC)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τραπεζούντα: Η χολέρα κορυφώνεται – 352 νεκροί ως τον Δεκέμβριο

25/09/2026 - 6:24μμ
Πρόσφυγες αμέσως μετά την αποβίβασή τους από πλοία που τους μετέφεραν από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη, το 1922 (φωτ.: American National Red Cross photograph collection / Library of Congress)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Όταν 20.000 πρόσφυγες έφτασαν μέσα σε δύο ημέρες

16/09/2026 - 11:08μμ
Κατηγορούμενοι ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Γιασί Αντά (φωτ.: Devlet Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi / Independent Türkçe)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σεπτεμβριανά 1955: Ποιοι δικάστηκαν και ποιοι έμειναν στο απυρόβλητο

6/09/2026 - 9:39μμ
Η Σμύρνη στις φλόγες, σε καρέ από το επεισόδιο «Έξοδος» της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Το Ρίζωμα». Η εικόνα έχει υποστεί τεχνική επεξεργασία ως προς τα χρώματα και την ποιότητα (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κρύφτηκαν σε νεκροταφεία, μεταμφιέστηκαν σε γυναίκες: Μαρτυρίες από τη φλεγόμενη Σμύρνη

31/08/2026 - 5:40μμ
Ο Αναστάσιος Μελετίου Πέππας και δίπλα πλοίο στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922 (φωτ.: Αρχείο οικογένειας Πέππα / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Κρατούν τα χέρια σου, τσολιά;»: Η συγκλονιστική διάσωση δύο στρατιωτών από τη Σμύρνη

29/08/2026 - 5:31μμ
Καρτ ποστάλ για την επέτειο της Επανάστασης των Νεότουρκων της 24ης Ιουλίου 1908, με το σύνθημα «Ζήτω η πατρίδα, ζήτω το έθνος, ζήτω η ελευθερία» στα οθωμανικά τουρκικά και τα γαλλικά, και μια φωτογραφία του Ενβέρ Πασά (πηγή: commons. wikimedia.org/wiki/File:1908-mesrutiyet.jpg)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Ρωμιοί βουλευτές στην Οθωμανική Βουλή και οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (1908-1918)

21/08/2026 - 10:22πμ
Στιγμιότυπο από την υποδοχή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, 1919 (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Σύρου / Συλλογή Μάνου Ελευθερίου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μικρασιατική Καταστροφή: «Οι Έλληνες δεν οφείλουν να απολογηθούν»

17/08/2026 - 8:46μμ
Άνδρες της 9ης Μεραρχίας Πεζικού βαδίζουν στην Αλμυρά Έρημο κατά την προέλαση προς τον Σαγγάριο, τον Αύγουστο του 1921 (φωτ.: Ελληνικός Στρατός / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μάχη του Σαγγαρίου 1921: Μια στρατιά χωρίς ψωμί, 65 χιλιόμετρα από την Άγκυρα

9/08/2026 - 1:42μμ
Οι δύο όψεις της σημαίας του Ελληνικού Τάγματος Πεζικού της Μπαλακλάβας το 1779, με την επιγραφή σε Ελληνικά και Ρωσικά «Υπέρ Πίστεως και Ελευθερίας» (πηγή: А.В. Висковатов, «Историческое описание...»)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κριμαία: Το Ελληνικό Τάγμα Πεζικού της Μπαλακλάβας – Ο διττός ρόλος και η δράση του στα 80 χρόνια της ιστορίας του

5/08/2026 - 8:15μμ
Ο Ισμέτ Πασάς (αριστερά) στη Συνδιάσκεψη της Λοζάνης, στις 21 Νοεμβρίου 1922 (φωτ.: Agence Rol / Bibliothèque nationale de France / Wikimedia Commons)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Λοζάνη: Όταν ο Ισμέτ Πασάς επιστράτευσε τον Βολταίρο για την «οθωμανική ανεκτικότητα»

5/08/2026 - 10:09πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)

Σκιάθος: Δυνατό μπουρίνι «έπνιξε» τους δρόμους του νησιού

5 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το 20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο PAOK Sports Arena, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών: Στη Θεσσαλονίκη η ζωντανή μνήμη συνάντησε τη μοναδική παράδοση του Πόντου

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Super Cup: Ο ΠΑΟΚ σόκαρε τον Παναθηναϊκό και πέρασε στον τελικό

6 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την έναρξη του 20ού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο PAOK Sports Arena. Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

«Θα κάναμε αυτή τη γιορτή μαζί σου»: Τα λόγια του Φεστιβάλ για τον Γιώργο Παρχαρίδη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Χάος στις ΗΠΑ: Ισχυρή καταιγίδα πλήττει τη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και τη Φιλαδέλφεια

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ελένη Ρόκου)

Φέτα: Τσουχτερές αυξήσεις έρχονται στο πιάτο μας – Προβλέψεις για έως και 17 ευρώ το κιλό

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV