Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε τη νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, ως περίγραμμα των γεωπολιτικών στόχων της Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2026, ακολούθησε η δημοσιοποίηση από το υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ η Στρατηγική Εθνικής Άμυνας του Πενταγώνου.
Και τα δύο κείμενα –που υπαγορεύονται από το πολιτικό δόγμα «Πρώτα η Αμερική»– καθορίζουν την επικαιροποιημένη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ την επόμενη περίοδο, υπό το πρίσμα των αλλαγών και των εξελίξεων στην παγκόσμια σκακιέρα.
Με τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, του Λευκού Οίκου, για πρώτη φορά οι ΗΠΑ αποστασιοποιούνται από τους συμμάχους τους και τους ζητούν να έχουν ενεργό ρόλο και να «αναλάβουν την κύρια ευθύνη στις περιοχές τους». Ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να μεταφέρει μέρος του βάρους –πολιτικού, στρατιωτικού και οικονομικού– που μέχρι τώρα σήκωνε η Αμερική, στις πλάτες των κατά τόπους και περιοχές εταίρων των ΗΠΑ.
Η Στρατηγική Εθνικής Άμυνας του Πενταγώνου έρχεται να συγκεκριμενοποιήσει τα πράγματα, ειδικά με όσα αναφέρονται στην ενότητα «Αύξηση της κατανομής βαρών με συμμάχους και εταίρους», όπου αναφέρεται ότι «Το υπουργείο Πολέμου (Πεντάγωνο) θα δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση των κινήτρων για τους συμμάχους και τους εταίρους ώστε να αναλάβουν την κύρια ευθύνη για την άμυνά τους στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Κορεατική Χερσόνησο».
Αυτή η ανακατανομή βαρών έχει τις επιπτώσεις της στην Ευρώπη, ειδικά μετά την επιθετική ρητορική Τραμπ στο θέμα της Γροιλανδίας και τη διαφοροποίηση της στάσης του στο θέμα της Ουκρανίας, όπου η πολιτική που ασκεί είναι στον αντίποδα της πολιτικής του Λονδίνου, των Βρυξελλών, του Βερολίνου και του Παρισιού.
Η Στρατηγική Εθνικής Άμυνας του Πενταγώνου αναφέρει: «Θα δώσουμε προτεραιότητα στη συνεργασία και τις σχέσεις με υποδειγματικούς συμμάχους που επιδεικνύουν σημαντικά μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των απειλών στις περιοχές τους. Αυτή η συνεργασία και οι σχέσεις θα διευκολυνθούν με κρίσιμη αλλά περιορισμένη υποστήριξη των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων όπλων, της συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας, της ανταλλαγής πληροφοριών και άλλων δραστηριοτήτων που θα τοποθετήσουν καλύτερα τα έθνη μας».
Με αφορμή το θέμα του Ιράν, και το στόχο των ΗΠΑ και του Ισραήλ να το αφαιρέσουν από τον κατάλογο των χωρών που αποτελούν απειλή γι’ αυτές τις δύο χώρες, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην κατανομή βαρών σε συμμάχους τους στην περιοχή, αφήνοντας έκθετους τους Κούρδους που δεν αποτελούν γεωπολιτικό δρώντα, αφού δεν διαθέτουν δικό τους κράτος. Για τις ΗΠΑ, και το στόχο τους να εξουδετερώσουν το καθεστώς της Τεχεράνης, χρήσιμοι εταίροι είναι η Τουρκία αλλά και η Συρία, γι’ αυτό θυσίασαν τους μέχρι χθες (και επί έντεκα χρόνια) συμπολεμιστές τους στα μέτωπα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ειδικά για τη Μέση Ανατολή και τους εκεί συμμάχους, το έγγραφο της Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας του Πενταγώνου αναφέρει:
«Το υπουργείο Πολέμου θα ενθαρρύνει τους περιφερειακούς συμμάχους και εταίρους μας να αναλάβουν την κύρια ευθύνη για την αποτροπή και την υπεράσπιση του Ιράν και των αντιπροσώπων του· θα υποστηρίξει σθεναρά τις προσπάθειες αυτοάμυνας του Ισραήλ· θα εμβαθύνει τη συνεργασία με τους Άραβες εταίρους μας στον Κόλπο· και, βασιζόμενο στην ιστορική πρωτοβουλία Συμφωνιών Αβραάμ του Προέδρου Τραμπ, θα διευκολύνει την ολοκλήρωση μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών εταίρων μας στον Κόλπο».
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet, Μεχμέτ Αλί Γκιουλέρ, «οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει το Ιράν στην κορυφή των στόχων τους στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, το Πεντάγωνο δεν χρησιμοποιεί μια διατύπωση που να υποδεικνύει ότι θα στοχεύσει το Ιράν μόνο του ή μαζί με το Ισραήλ· λέει ότι θα ενθαρρύνει τους συμμάχους και τους εταίρους του να αναλάβουν την κύρια ευθύνη εναντίον του Ιράν».
Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, το πρώτο θύμα της εφαρμογής του νέου δόγματος των ΗΠΑ, κατ’ απαίτηση της Τουρκίας, που ανέλαβε ρόλο στο θέμα του Ιράν επ’ ωφελεία της Ουάσινγκτον, είναι οι Κούρδοι.
Άραγε ποιος θα είναι το επόμενο θύμα;
















