pontosnews.gr
Τρίτη, 3/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρτίτσι: Το 1.074 ετών δέντρο στο Μπέλλες που θύμιζε στους Πόντιους πρόσφυγες την πατρίδα που έχασαν

Ο γηραιότερος ίταμος της Ελλάδας φύτρωσε την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και έχει επιβιώσει μέσα από όλες τις ιστορικές περιόδους της περιοχής

21/01/2026 - 7:06μμ
Ο κορμός του ίταμου έχει περίμετρο 6,12μ (φωτ.: facebook/Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων)

Ο κορμός του ίταμου έχει περίμετρο 6,12μ (φωτ.: facebook/Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Όταν οι Πόντιοι πρόσφυγες από την Μπάφρα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή των Σερρών, έδωσαν σε ένα σημείο μέσα στο δάσος το όνομα «Αρτίτσι», από την τουρκική ονομασία του αρκεύθου, καθώς τους θύμιζε τα δέντρα στην πατρίδα τους, στα βουνά του Εύξεινου Πόντου.

Ένα από τα δέντρα αυτά δέσποζε ανάμεσα στα υπόλοιπα και στέκει αγέρωχο ακόμη και σήμερα, φέροντας το ίδιο όνομα που έδωσαν τότε οι Μπαφραλήδες. Φύτρωσε την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και έχει επιβιώσει μέσα από όλες τις ιστορικές περιόδους της περιοχής, μετρώντας περισσότερους από δέκα αιώνες ζωής, όπως απέδειξε πρόσφατη επιστημονική μελέτη.

(Φωτ.: facebook / Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων)

Πρόκειται για έναν ίταμο (Taxus baccata L.), που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.125 μέτρων στο Εθνικό Πάρκο Κερκίνης, έχει ύψος 23μ, περίμετρο κορμού 6,12μ, και στηθιαία διάμετρο 170 εκατοστά.

«Στην έρευνά μας, διαπιστώθηκε ότι η ηλικία του ανέρχεται σε 1.074 έτη, καθιστώντας το, το γηραιότερο δένδρο ιτάμου στην Ελλάδα, που προσδιορίστηκε η ηλικία του με επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γηραιότερα δένδρα στην Ελλάδα, απλώς θα πρέπει για το καθένα από αυτά να μετρηθεί η ηλικία τους με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δασολόγος Μιχάλης Δαβής, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

(Φωτ.: facebook/Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων)

Ο εντοπισμός του συγκεκριμένου ιτάμου έγινε από τον Κώστα και Αντώνη Θεοδωρίδη, κατοίκους του Ακριτοχωρίου, το 2023 κατά την προσπάθεια συντήρησης τοπικών μονοπατιών. Ακολούθησαν επισκέψεις από την ομάδα μελέτης, με σκοπό τον εντοπισμό και τη διενέργεια των απαιτούμενων επιστημονικών μετρήσεων.

Μάλιστα, η δυσκολία πρόσβασης συνέβαλε στην προστασία του δέντρου για αιώνες, διατηρώντας το μακριά από ανθρώπινες παρεμβάσεις.

«Η πρόσβαση στη θέση απαιτεί πεζοπορία περίπου δύο ωρών σε μονοπάτι σηματοδοτημένο, πολύ μεγάλης δυσκολίας, διαμέσου λιθοροών και χασμάτων.

Το δέντρο ήταν γνωστό σε ελάχιστους ντόπιους κατοίκους της περιοχής και έχει την ονομασία «Αρτίτσι», που δίνει το όνομά του και στη θέση που απαντάται. «Ο λόγος που αναφέρεται με αυτό το όνομα είναι η προέλευση του προσφυγικού ντόπιου πληθυσμού που ήταν Πόντιοι τουρκόφωνοι από την Μπάφρα και προφανώς έχοντας εικόνα μόνο σε άρκευθους από την πατρογονική περιοχή του Εύξεινου Πόντου» εξήγησε ο κ. Δαβής.

(Φωτ.: facebook/Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων)

Για τον προσδιορισμό της ηλικίας του δέντρου, ελήφθησαν τρία δείγματα με τρυπανίδια, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Εργαστήριο Δασοκομίας του ΑΠΘ, και μετρήθηκε ο αριθμός και το πλάτος των ετησίων δακτυλίων σε ειδικό στερεομικροσκόπιο. Με βάση την ανάλυση των δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι η ηλικία του ιτάμου, που μελετήθηκε ανέρχεται σε 1074 έτη.

Ο υπεραιωνόβιος ίταμος βρίσκεται σε μια επικλινή θέση, σε δάσος οξιάς με σχετικά άφθονη παρουσία της φλαμουριάς. Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, είναι υγιές και συνεχίζει την κατά πάχος αύξηση, σε βραδείς ρυθμούς.

Στη μελέτη προτείνεται η πολιτεία και οι σχετικοί φορείς, να αναπτύξουν δράσεις για τη μέτρηση της ηλικίας των υπεραιωνόβιων δένδρων που υπάρχουν διάσπαρτα στον ελληνικό χώρο, με τη χρήση επιστημονικά αποδεκτών μεθόδων και τεχνικών, με σκοπό την ανάδειξη της πολύτιμης φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας. Απαιτείται δε, να γίνει ενσωμάτωση όλων αυτών στο Δίκτυο Μνημειακών Δένδρων της Ευρώπης (Monumental Trees) και άμεση εφαρμογή των κατάλληλων δασοκομικών μέτρων για τη διατήρηση του οικοτόπου του είδους.

(Φωτ.: facebook/Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων)

Την εργασία, με τίτλο «Οικολογική αξιολόγηση του υπερ-χιλιετούς ιτάμου και του περιβάλλοντος οικοσυστήματος στην περιοχή Αρτίτσι στο όρος Μπέλλος», υπογράφουν οι Πέτρος Γκανάτσας, Μαριάνθη Τσακαλδήμη και Λυδία Μαρία Πεταλούδη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δασοκομίας και ο Μιχάλης Δαβής, δασολόγος στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης, Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας – Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νατάσα Καραθάνου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: Αρχείο Ν. Σωματαρίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Νίκος Σωματαρίδης χόρεψε Σέρρα με κρητικά στιβάνια και σαρίκι

3/11/2026 - 12:54μμ
(Φωτ.: glomex/ΕΡΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

Γερμανία: Η μητέρα του 4χρονου Ραφαήλ που έκλεψε καρδιές με τη σέρρα του, μιλά για την αγάπη του μικρού στους ποντιακούς χορούς

3/11/2026 - 11:13πμ
(Πηγή: Αρχείο Ν. Σωματαρίδη. Εικ.: Χ.Κ)
ΠΟΝΤΟΣ

Νίκος Σωματαρίδης: Ο φοιτητής του 1960 που έγραψε «Το τραγούδι της χαμένης πατρίδας»

2/11/2026 - 11:49μμ
Ο Νίκος Σωματαρίδης στο σπίτι του, τον Σεπτέμβριο του 2022, συνομιλώντας με την Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέθανε ο Νίκος Σωματαρίδης – Μια ζωή αφιερωμένη στον ποντιακό πολιτισμό

2/11/2026 - 7:25μμ
(Πηγή: kulturportali.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ίμερα: Κινδυνεύει ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη στον Πόντο; Αγωνία για το μνημείο του ποντιακού ελληνισμού

2/11/2026 - 3:47μμ
Ο Θωμάς Αλεξιάδης υπογράφει αντίτυπο του βιβλίου του, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Σερβίων)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ιστορία του Πόντου μέσα από την έρευνα του Θωμά Αλεξιάδη

2/11/2026 - 3:25μμ
Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας σήμερα, όπου λειτουργεί το λύκειο Kanuni Anadolu (φωτ.: Προσωπικό αρχείο Νουρτζάν Γιαζιτζί Μετίν)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Στα σχολεία των Ελλήνων χτυπά ακόμη το κουδούνι – Μια ιστορία πέρα από το περίφημο Φροντιστήριο

2/11/2026 - 9:51πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Πιερία: Πόντιοι, Θρακιώτες και Μικρασιάτες τίμησαν μαζί τις αλησμόνητες πατρίδες

2/11/2026 - 9:25πμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ουζουνγκιόλ: Η Ευδοξία Κοκκινασίδου, ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης και ο Αντέμ Εκίζ σε μια ιδιαίτερη συνάντηση

1/11/2026 - 11:00μμ
Μέλη του «Ευξείνου Πόντου» Στοκχόλμης παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς, στην ετήσια συνάντηση του σωματείου. Σάββατο 31 Οκτωβρίου (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Εύξεινος Πόντος» γλέντησε ποντιακά στη Στοκχόλμη – Παρών το Κιλκίς

1/11/2026 - 7:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγη: YouTube/ΕΘΝΟΣ)

Νέα στοιχεία για την οικογενειακή τραγωδία στις Λιβανάτες – Θείος σκότωσε τα δύο ανίψια του στη χοιροτροφική φάρμα

22 λεπτά πριν
Ένας «σκοτεινός» Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας στη γαλλική λουτρόπολη Εβιάν-λε-Μπαιν όπου φιλοξενήθηκε η σύνοδος των G7, στις 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Τραμπ χωρίς Κογκρέσο: Τι θα σήμαινε μια διπλή ήττα – Και ποιος (δεν) μπορεί να πανηγυρίζει

46 λεπτά πριν
Καταστροφές στον Αρχάγγελο Ρόδου, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Agneta, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λευτέρης Δαμιανίδης)

Κακοκαιρία Agneta: Στο «κόκκινο» ανατολική Μακεδονία, Θράκη και βορειοανατολικό Αιγαίο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Δίκη για τα Τέμπη: «Ήμουν κάτω από μία λίμνη αίματος» – Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ντίνας Μαγδαλιανίδη

2 ώρες πριν
Ο Γιώργος Βαρεμένος στα έδρανα της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Γιώργος Βαρεμένος: Ανεξαρτητοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του

2 ώρες πριν
Ο Τύμβος Κάστα, στην Αμφίπολη (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Αμφίπολη: Από τη δόξα στην παρακμή – Η ιστορία μιας μεγάλης πόλης «ξεδιπλώνεται» στη Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV