pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρτίτσι: Το 1.074 ετών δέντρο στο Μπέλλες που θύμιζε στους Πόντιους πρόσφυγες την πατρίδα που έχασαν

Ο γηραιότερος ίταμος της Ελλάδας φύτρωσε την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και έχει επιβιώσει μέσα από όλες τις ιστορικές περιόδους της περιοχής

21/01/2026 - 7:06μμ
Ο κορμός του ίταμου έχει περίμετρο 6,12μ (φωτ.: facebook/Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων)

Ο κορμός του ίταμου έχει περίμετρο 6,12μ (φωτ.: facebook/Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν οι Πόντιοι πρόσφυγες από την Μπάφρα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή των Σερρών, έδωσαν σε ένα σημείο μέσα στο δάσος το όνομα «Αρτίτσι», από την τουρκική ονομασία του αρκεύθου, καθώς τους θύμιζε τα δέντρα στην πατρίδα τους, στα βουνά του Εύξεινου Πόντου.

Ένα από τα δέντρα αυτά δέσποζε ανάμεσα στα υπόλοιπα και στέκει αγέρωχο ακόμη και σήμερα, φέροντας το ίδιο όνομα που έδωσαν τότε οι Μπαφραλήδες. Φύτρωσε την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και έχει επιβιώσει μέσα από όλες τις ιστορικές περιόδους της περιοχής, μετρώντας περισσότερους από δέκα αιώνες ζωής, όπως απέδειξε πρόσφατη επιστημονική μελέτη.

(Φωτ.: facebook / Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων)

Πρόκειται για έναν ίταμο (Taxus baccata L.), που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.125 μέτρων στο Εθνικό Πάρκο Κερκίνης, έχει ύψος 23μ, περίμετρο κορμού 6,12μ, και στηθιαία διάμετρο 170 εκατοστά.

«Στην έρευνά μας, διαπιστώθηκε ότι η ηλικία του ανέρχεται σε 1.074 έτη, καθιστώντας το, το γηραιότερο δένδρο ιτάμου στην Ελλάδα, που προσδιορίστηκε η ηλικία του με επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γηραιότερα δένδρα στην Ελλάδα, απλώς θα πρέπει για το καθένα από αυτά να μετρηθεί η ηλικία τους με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δασολόγος Μιχάλης Δαβής, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

(Φωτ.: facebook/Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων)

Ο εντοπισμός του συγκεκριμένου ιτάμου έγινε από τον Κώστα και Αντώνη Θεοδωρίδη, κατοίκους του Ακριτοχωρίου, το 2023 κατά την προσπάθεια συντήρησης τοπικών μονοπατιών. Ακολούθησαν επισκέψεις από την ομάδα μελέτης, με σκοπό τον εντοπισμό και τη διενέργεια των απαιτούμενων επιστημονικών μετρήσεων.

Μάλιστα, η δυσκολία πρόσβασης συνέβαλε στην προστασία του δέντρου για αιώνες, διατηρώντας το μακριά από ανθρώπινες παρεμβάσεις.

«Η πρόσβαση στη θέση απαιτεί πεζοπορία περίπου δύο ωρών σε μονοπάτι σηματοδοτημένο, πολύ μεγάλης δυσκολίας, διαμέσου λιθοροών και χασμάτων.

Το δέντρο ήταν γνωστό σε ελάχιστους ντόπιους κατοίκους της περιοχής και έχει την ονομασία «Αρτίτσι», που δίνει το όνομά του και στη θέση που απαντάται. «Ο λόγος που αναφέρεται με αυτό το όνομα είναι η προέλευση του προσφυγικού ντόπιου πληθυσμού που ήταν Πόντιοι τουρκόφωνοι από την Μπάφρα και προφανώς έχοντας εικόνα μόνο σε άρκευθους από την πατρογονική περιοχή του Εύξεινου Πόντου» εξήγησε ο κ. Δαβής.

(Φωτ.: facebook/Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων)

Για τον προσδιορισμό της ηλικίας του δέντρου, ελήφθησαν τρία δείγματα με τρυπανίδια, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Εργαστήριο Δασοκομίας του ΑΠΘ, και μετρήθηκε ο αριθμός και το πλάτος των ετησίων δακτυλίων σε ειδικό στερεομικροσκόπιο. Με βάση την ανάλυση των δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι η ηλικία του ιτάμου, που μελετήθηκε ανέρχεται σε 1074 έτη.

Ο υπεραιωνόβιος ίταμος βρίσκεται σε μια επικλινή θέση, σε δάσος οξιάς με σχετικά άφθονη παρουσία της φλαμουριάς. Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, είναι υγιές και συνεχίζει την κατά πάχος αύξηση, σε βραδείς ρυθμούς.

Στη μελέτη προτείνεται η πολιτεία και οι σχετικοί φορείς, να αναπτύξουν δράσεις για τη μέτρηση της ηλικίας των υπεραιωνόβιων δένδρων που υπάρχουν διάσπαρτα στον ελληνικό χώρο, με τη χρήση επιστημονικά αποδεκτών μεθόδων και τεχνικών, με σκοπό την ανάδειξη της πολύτιμης φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας. Απαιτείται δε, να γίνει ενσωμάτωση όλων αυτών στο Δίκτυο Μνημειακών Δένδρων της Ευρώπης (Monumental Trees) και άμεση εφαρμογή των κατάλληλων δασοκομικών μέτρων για τη διατήρηση του οικοτόπου του είδους.

(Φωτ.: facebook/Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων)

Την εργασία, με τίτλο «Οικολογική αξιολόγηση του υπερ-χιλιετούς ιτάμου και του περιβάλλοντος οικοσυστήματος στην περιοχή Αρτίτσι στο όρος Μπέλλος», υπογράφουν οι Πέτρος Γκανάτσας, Μαριάνθη Τσακαλδήμη και Λυδία Μαρία Πεταλούδη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δασοκομίας και ο Μιχάλης Δαβής, δασολόγος στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης, Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας – Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νατάσα Καραθάνου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καλλιτεχνική απεικόνιση σπιτιών και οικημάτων σε ένα χωριό του Πόντου (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζάνη: Η στιγμή των εγκαινίων για το Ποντιακό Μουσείο – Πότε κόβεται η κορδέλα

30/04/2026 - 2:50μμ
Τέσσερις λύρες, ένα διήμερο στο Μικροχώρι Δράμας
ΠΟΝΤΟΣ

Μικροχώρι Δράμας: Ένα διήμερο που δεν είναι «σεμινάριο» – Συνάντηση παράδοσης που ζητά να γίνει θεσμός

30/04/2026 - 1:06μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στα κοιμητήρια του Αμυγδαλεώνα, Τετάρτη 29 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιατί η εικόνα της Παναγίας Σουμελά μεταφέρθηκε στα κοιμητήρια του Αμυγδαλεώνα Καβάλας

30/04/2026 - 11:03πμ
(Φωτ.: Facebook/Syllogos Pontion Reutlingen)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Η μνήμη θα νικήσει τη λήθη»: Οι Πόντιοι της Γερμανίας κρατούν ζωντανή την ιστορία

30/04/2026 - 9:22πμ
Η Ίμερα σε φωτογραφία που δημοσίευσε η «Ποντιακή Εστία» στο 5ο τεύχος
ΠΟΝΤΟΣ

Σοϊλεμέζ Μεχμέτ πασάς, ή «ταπεινός ιερεύς Ελευθέριος»; Η ιστορία ενός «δίπιστου» όπως την διέσωσε ο Γ.Θ. Κανδηλάπτης (Κάνις)

29/04/2026 - 9:16μμ
Επετειακή μπλούζα για τα 100 χρόνια στο Κίζαρι Ροδόπης (φωτ.: Facebook / Savvas Kamenidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Κίζαρι Ροδόπης: 100 χρόνια από τη δεύτερη προσφυγιά – Τα ονόματα που ξανακούστηκαν μετά από έναν αιώνα

29/04/2026 - 10:12πμ
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη για την εκδήλωση του 1ου ΕΠΑΛ Καρπενησίου, Τρίτη 28 Απριλίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Καρπενήσι: Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ «ζωντανεύουν» τη μνήμη του ποντιακού ελληνισμού

28/04/2026 - 11:04μμ
Ο διεθνούς φήμης μουσικός Οδυσσέας Δημητριάδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Οδυσσέας Δημητριάδης)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Οδυσσέας Δημητριάδης: Ο αρχιμουσικός που αρνήθηκε το χρήμα για τη δόξα της τέχνης

28/04/2026 - 9:09μμ
Από την εισήγηση της Ειρήνης Καμπερίδου, στο Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής, Παρασκευή 24 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΕΚΠΑ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαρτυρίες δυτικών περιηγητριών φωτίζουν τον Πόντο και τη Μικρά Ασία

28/04/2026 - 8:21μμ
Τα δύο ποντιόπουλα Παύλος Φωτιάδης και Παναγιώτης Κιουρτσίδης που κέρδισαν στον ποιητικό διαγωνισμό γράφοντας στην ποντιακή διάλεκτο, μπροστά από τον Σύλλογο Ποντίων Ποντοηράκλειας «Διγενής Ακρίτας»  (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μάχη των Οχυρών: Πόντιοι μαθητές βραβεύτηκαν σε διεθνή διαγωνισμό γράφοντας στην ποντιακή διάλεκτο

28/04/2026 - 5:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την ημέρα της επίθεσης στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού (φωτ.: EUROKINISSI / Αρετή Τηλιακού)

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 89χρονος για τους πυροβολισμούς

24 λεπτά πριν

Ελευθέρια στην Κομοτηνή: Η γιορτή της απελευθέρωσης με έντονο ποντιακό αποτύπωμα

57 λεπτά πριν
Στιγμιότυπo από σούπερμαρκετ (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πληθωρισμός στο 4,6% τον Απρίλιο – «Φωτιά» η ενέργεια, σπρώχνει ξανά τις τιμές

1 ώρα πριν
Καρέ από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Global Sumud Flotilla (πηγή: Χ)

Αναχαίτιση στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας ανοιχτά της Κρήτης – Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

2 ώρες πριν
Αστυνομικοί μεταφέρουν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων τον 89χρονο «πιστολέρο», Τετάρτη 29 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Ο 89χρονος ομολογεί το σχέδιο, αρνήθηκε ότι ήθελε να σκοτώσει – «Ήθελα να προκαλέσω ντόρο»

2 ώρες πριν
Καλλιτεχνική απεικόνιση σπιτιών και οικημάτων σε ένα χωριό του Πόντου (φωτ.: kozan.gr)

Κοζάνη: Η στιγμή των εγκαινίων για το Ποντιακό Μουσείο – Πότε κόβεται η κορδέλα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign