Η ιστορία, η αρχαιολογία και τα μνημεία της Αμφίπολης βρίσκονται στο επίκεντρο της παρουσίασης του βιβλίου Αμφίπολις: Ακμή και πτώση μιας μεγάλης πόλης, της αρχαιολόγου και ιστορικού τέχνης Πόπης Χαριτωνίδου-Γαρούφα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, στις 18:30, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μπίλλη, στην πλατεία Ιπποδρομίου.
Το βιβλίο παρακολουθεί τη μακραίωνη πορεία της αρχαίας πόλης, τις περιόδους ακμής και τις εξελίξεις που οδήγησαν στην παρακμή της. Αποτελεί καρπό τεσσεράμισι ετών έρευνας, με αξιοποίηση ιστορικών πηγών και αρχαιολογικών δεδομένων, καθώς και μελέτη της τοπογραφίας της περιοχής.
Για την έκδοση θα μιλήσουν:
• Φαίδων Χατζηαντωνίου, αρχιτέκτονας και αναστηλωτής, με σημαντική δραστηριότητα στη μελέτη και αποκατάσταση ιστορικών και αγιορειτικών μνημείων.
• Θεόδωρος-Δημοσθένης Λυμπεράκης, δικηγόρος παρ’ Εφέταις με έδρα την Καβάλα και συγγραφέας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία και την περιοχή του Παγγαίου.
• Κωνσταντίνος Κόττης, θεολόγος και ερευνητής θεμάτων αρχαίας ελληνικής θρησκείας και χριστιανικής παράδοσης.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η ανάγνωση γραπτού χαιρετισμού του Βαγγέλη Γιόρτσιου, ο οποίος υπογράφει τον πρόλογο του βιβλίου. Ο συγγραφέας δεν θα μπορέσει να παραστεί αυτοπροσώπως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η συγγραφέας Πόπη Χαριτωνίδου-Γαρούφα, ενώ την παρουσίαση και το συντονισμό θα αναλάβει η ποιήτρια και στιχουργός Αγγέλα Μαντίου. Τις Εκδόσεις Ινφογνώμων θα εκπροσωπήσει ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης.

















