pontosnews.gr
Τρίτη, 15/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τέμενος σε μουσείο – Οι μεγάλες αλλαγές και το ισχύον καθεστώς

Στις 24 Ιανουαρίου 1935 ο Μουσταφά Κεμάλ μετέτρεπε το εμβληματικό μνημείο σε χώρο πολιτισμού και τέχνης, ανοιχτό σε επισκέπτες όλων των θρησκειών και εθνικοτήτων

24/01/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: pixabay.com)

(Φωτ.: pixabay.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η ιστορία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εκτείνεται πάνω από 1.400 χρόνια.

Κατασκευάστηκε ως καθεδρικός ναός μεταξύ 532-537 μ.Χ. υπό τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’, με αρχιτέκτονες τον Ανθέμιο τον Τραλλιανό και τον Ισίδωρο τον Μιλήσιο, και αποτελούσε την κεντρική εκκλησία της Ανατολικής Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης για περίπου 1.000 χρόνια.

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή το 1453, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος (τζαμί). Προστέθηκαν χαρακτηριστικά του Ισλάμ, όπως μιχράμπ, μιμβράν και μιναρέδες, ενώ πολλές χριστιανικές εικόνες καλύφθηκαν με επίχρισμα. 

Τουρίστες μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Με την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους, υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ, και στο πλαίσιο των εκσυγχρονιστικών και κοσμικών μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο. Το υπουργικό συμβούλιο εξέδωσε σχετική απόφαση στις 24 Ιανουαρίου 1935, και η Αγία Σοφία ανοίχθηκε επίσημα ως μουσείο την 1η Φεβρουαρίου 1935. Αυτό σήμαινε ότι το μνημείο θα λειτουργούσε πλέον ως χώρος πολιτισμού και τέχνης, ανοιχτός σε επισκέπτες όλων των θρησκειών και εθνικοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ήρθαν στο φως σημαντικά ψηφιδωτά και βυζαντινά έργα τέχνης που είχαν κρυφτεί πίσω από επιχρίσματα επί αιώνες, συμβάλλοντας στην παγκόσμια κατανόηση της βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής.

Το 1985, η Αγία Σοφία εντάχθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ως μέρος των «Ιστορικών Περιοχών της Κωνσταντινούπολης».  

Αυτό το στάδιο στη λειτουργία της Αγίας Σοφίας –ως μουσείου– κράτησε περίπου 85 χρόνια, μέχρι το 2020, όταν το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934 και η κυβέρνηση Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα για τη μετατροπή της ξανά σε λειτουργικό τζαμί. 

Σύμφωνα μάλιστα με επίσημο έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η πιο πρόσφατη αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας εντάσσεται αποκλειστικά στο πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η πιο απτή έκφραση της αρχής της κυρίαρχης ισότητας στο διεθνές δίκαιο είναι η απαγόρευση παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους», ενώ υπογραμμίζεται ότι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ «οφείλουν να απέχουν από κάθε στάση ή συμπεριφορά που θα μπορούσε να θίξει την κυριαρχία άλλου κράτους».

Το επίσημο έγγραφο που έχει αναρτήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας για το νομικό καθεστώς για την Αγία Σοφία (φωτ.: akparti.org.tr)

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τέμενος σε μουσείο πραγματοποιήθηκε «με διοικητική πράξη και συγκεκριμένα με το Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 1934», στο πλαίσιο της εσωτερικής έννομης τάξης της Τουρκίας και βάσει της κυριαρχικής της εξουσίας.

Παράλληλα, τονίζεται πως «ούτε κατά το χρόνο λήψης της απόφασης αυτής ούτε μεταγενέστερα υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο ή έγγραφο που να αποδεικνύει ότι η Τουρκία μοιράστηκε ή εκχώρησε την κυριαρχική της αρμοδιότητα ως προς τον καθορισμό του νομικού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε άλλη διεθνή νομική οντότητα».

Αναφορικά με το διεθνές πλαίσιο προστασίας μνημείων, το έγγραφο σημειώνει ότι, παρότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος δεν παραβιάζει καμία από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία», ιδίως σε ό,τι αφορά «την προστασία, τη διατήρηση, την προβολή και τη μεταβίβαση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις επόμενες γενιές». Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι «δεν απαιτείται άδεια της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας, το κείμενο υποστηρίζει ότι η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους «θα πρέπει να αξιολογηθεί ως άσκηση της ίδιας της ελευθερίας συνείδησης και θρησκείας», καθώς «το άνοιγμα ενός κτηρίου που λειτούργησε ως τέμενος για περίπου 500 χρόνια για λατρευτική χρήση […] θεωρείται ότι ενισχύει και δεν περιορίζει τη θρησκευτική ελευθερία».

• Με πληροφορίες από Encyclopedia Britannica, Wikipedia, akparti.org.tr, Deutsche Welle, UNESCO World Heritage Centre.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άνδρες του πληρώματος στο κατάστρωμα του «Κατσώνης», με τον πυργίσκο και το πυροβόλο του υποβρυχίου να διακρίνονται καθαρά (φωτ.: Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος / Facebook)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Το «Κατσώνης» βυθίζεται ανήμερα του Σταυρού – Η τελευταία μάχη του Βασίλειου Λάσκου

14/09/2026 - 7:11μμ
Ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950), μία από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής και διεθνούς μαθηματικής επιστήμης (φωτ.: Αρχείο karatheodori.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

13 Σεπτεμβρίου 1873: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή – Ο Έλληνας της Ανατολής που άλλαξε την επιστήμη των μαθηματικών και έζησε την καταστροφή της Σμύρνης

13/09/2026 - 12:55μμ
Η Μαρίκα Κοτοπούλη ως Κλυταιμνήστρα στην «Ορέστεια: Αγαμέμνων» του Εθνικού Θεάτρου, το 1949 (φωτ.: Φωτο-Εμίλ / Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η μοναδική ζωή και καριέρα της Μαρίκας Κοτοπούλη

11/09/2026 - 12:29μμ
Ο Γιάννης Μπέζος στο συνέδριο «Greece Talks 2025. The Intelligence Age, Travel, Culture and Connection», Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Μπέζος: Η ψύχραιμη (και μεγάλη) διαδρομή του πρωτοκλασάτου ηθοποιού

10/09/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Το παιδί της προσφυγικής Νέας Ιωνίας που έκανε τη Μικρά Ασία τραγούδι

9/09/2026 - 12:51μμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θεόφραστος Σακελλαρίδης: Από το μεγαλείο της οπερέτας, στη λησμονιά και τη φτώχεια

7/09/2026 - 5:47μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Drone)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τούμπα 67 ετών: Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε το γήπεδο του ΠΑΟΚ

6/09/2026 - 1:40μμ
Τοιχογραφία από την Αγία Σοφία Τραπεζούντας, ενταγμένη στο Wikimedia Commons στον κύκλο του Γάμου στην Κανά. Η εικόνα χρησιμοποιείται συμβολικά και δεν απεικονίζει τον αυτοκρατορικό γάμο του 1377 (φωτ.: Wikimedia Commons / Dosseman, CC BY-SA 4.0)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο αυτοκρατορικός γάμος της Τραπεζούντας που κράτησε πάνω από μία εβδομάδα

6/09/2026 - 10:43πμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στέλιος Περπινιάδης: Ο πολεμιστής της Μικρασίας που έγινε μεγάλος τραγουδιστής

4/09/2026 - 12:49μμ
Τεντιμπόηδες διαπομπεύονται συνοδεία αστυνομικού (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νόμος 4000: Γιαούρτια, ξύρισμα και δημόσια διαπόμπευση για τους «τεντιμπόηδες»

4/09/2026 - 11:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατερίνη: Η παράσταση στην ποντιακή διάλεκτο «Το νόημαν τη ζωής…» έκανε πρεμιέρα και κέρδισε το κοινό

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: glomex/ertnews)

Ζωγράφου: Νύχτα τρόμου για αντιδήμαρχο – Έκαψαν το αυτοκίνητό του έξω από την πολυκατοικία

48 λεπτά πριν
Ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς κρατά στα χέρια του το σταυρό (φωτ.: «Νέα της Λέσβου»)

Ένας σταυρός από το Αϊβαλί, ένα όνομα που λείπει – Η ιστορία που συγκίνησε στη Μυτιλήνη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ)

Αλκέτ Ριζάι: Ανθρωποκυνηγητό για τον βαρυποινίτη – Δεν επέστρεψε στις φυλακές Δομοκού

2 ώρες πριν
Αναμνηστική φωτογραφία της οικογένειας Αλέξανδρου Ακριτίδη. Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης είναι καθιστός δεξιά και έχει στην αγκαλιά του την εγγονή του Βαλεντίνη. Πίσω του στέκονται η κόρη του Αυγή και ο γιος του Θεόδωρος. Αριστερά καθιστή η σύζυγός του Κλειώ πλαισιωμένη από τους γιους της Γιάννη (αριστερά) και Γιώργο (δεξιά). Πίσω της στέκονται ο γιος της Παναγιώτης με τη γυναίκα του Φωφώ. Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

Αλέξανδρος Ακριτίδης: Ο μελλοθάνατος της Αμάσειας και η Κλειώ που έκλαιγε μόνη της

2 ώρες πριν
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Α’)

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV