pontosnews.gr
Σάββατο, 7/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα: Η αγιοκατάταξη του Αγίου Παϊσίου, του Καππαδόκη ασκητή από τα Φάρασα

Από τα προσφυγικά καραβάνια της Καππαδοκίας μέχρι το αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ένα σύγχρονο σύμβολο πίστης, μνήμης και παρηγοριάς

13/01/2026 - 5:46μμ
Το μοναδικό στην Ελλάδα ολόσωμο ομοίωμα του Αγίου Παϊσίου βρίσκεται στο ναό Ευαγγελίστριας στον οικισμό Πρόνοια του Ναυπλίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Το μοναδικό στην Ελλάδα ολόσωμο ομοίωμα του Αγίου Παϊσίου βρίσκεται στο ναό Ευαγγελίστριας στον οικισμό Πρόνοια του Ναυπλίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σαν σήμερα, στις 13 Ιανουαρίου 2015, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγνώρισε επίσημα την αγιότητα του μοναχού Παϊσίου του Αγιορείτου, κατατάσσοντάς τον στο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 12 Ιουλίου, ημέρα της κοίμησής του.

Η περίπτωσή του ξεχωρίζει όχι μόνο για την πνευματική ακτινοβολία που απέκτησε ήδη εν ζωή, αλλά και για την καταγωγή του.

Για πολλούς και πολλές αποτελεί μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές που συνδέουν τη σύγχρονη Ορθοδοξία με τον ξεριζωμό, τη μνήμη και την επιμονή των ελληνικών κοινοτήτων της καθ’ ημάς Ανατολής.

Από τα Φάρασα της Καππαδοκίας στον ξεριζωμό

Ο Άγιος Παΐσιος γεννήθηκε ως Αρσένιος Εζνεπίδης στις 25 Ιουλίου 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας, στον ιστορικό μικρασιατικό χώρο που επί αιώνες ανέθρεψε ελληνισμό, παράδοση και πνευματική ζωή.

Οι Φαρασιώτες ήταν γνωστοί για τη θρησκευτική τους ευλάβεια. Στην περιοχή ιερή φιγούρα ήταν ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, ο οποίος μάλιστα βάπτισε το βρέφος δίνοντάς του το όνομα «Αρσένιος» «για να αφήσει καλόγερο στο πόδι του», όπως χαρακτηριστικά είχε πει.

Η οικογένεια Εζνεπίδη, όπως και ολόκληρη η κοινότητα των Φαρασιωτών, βίωσε τον υποχρεωτικό ξεριζωμό στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών του 1924. Μόλις πέντε εβδομάδες μετά τη βάπτιση, οι κάτοικοι επιβιβάστηκαν στα καραβάνια του προσφυγικού δράματος.

Η διαδρομή τους πέρασε από Πειραιά και Κέρκυρα, για να καταλήξει τελικά στην Κόνιτσα της Ηπείρου, όπου η οικογένεια ρίζωσε και ο Αρσένιος μεγάλωσε μαζί με τα εννιά αδέλφια του.

Για τους Μικρασιάτες και Πόντιους, αυτή η γραμμή ζωής παραμένει κοινή ιστορική εμπειρία.

Ο Παΐσιος έφερε αυτή τη μνήμη μέσα του σε όλη του τη ζωή, μιλώντας συχνά για τον Άγιο Αρσένιο αλλά και για την πατρίδα που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες. Αυτή η σχέση έχει αποτυπωθεί στο ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών με τίτλο Φως Καππαδοκίας – η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε τον Σεπτέμβριο του 2025 στη Θεσσαλονίκη.

Από την Κόνιτσα στο Άγιον Όρος

Ο νεαρός Αρσένιος εργάστηκε ως ξυλουργός και υπηρέτησε στο στρατό στον Εμφύλιο, ως ασυρματιστής , χαρακτηριστικό που ο ίδιος μετέτρεψε σε πνευματική εικόνα, λέγοντας πως «οι μοναχοί είναι οι ασυρματιστές του Θεού».

Το 1949 επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Άγιον Όρος και μετά την οριστική εγκατάστασή του το 1950 ακολούθησε το κλασικό αγιορείτικο μονοπάτι: σκήτες, κελιά, απόλυτη υπακοή στον Γέροντα, διακόνημα και άσκηση. Το 1957 έλαβε το όνομα Παΐσιος, προς τιμήν του Μητροπολίτη Καισαρείας Παϊσίου Β’, επίσης Καππαδόκη.

Στη διαδρομή του πέρασε και από το Όρος Σινά, ενώ έζησε και χρόνια στην Κόνιτσα προσφέροντας φιλανθρωπικό έργο σε φτωχούς και ετερόδοξους.

Η μεγάλη πνευματική ακτινοβολία του όμως εκδηλώθηκε μετά την εγκατάστασή του στο κελί της Παναγούδας στο Άγιον Όρος, όπου τον επισκέπτονταν καθημερινά πιστοί απ’ όλη την Ελλάδα.

Παρά την αυστηρή ασκητική ζωή, ο Παΐσιος είχε έναν τρόπο ήπιο, γλυκό και βαθιά ανθρώπινο, μιλώντας στους ανθρώπους με λιτότητα και απλότητα.

Η κοίμηση και η λαϊκή ευλάβεια

Ο Άγιος Παΐσιος εκοιμήθη στις 12 Ιουλίου 1994 και ενταφιάστηκε στη Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Από τότε ο τάφος του αποτελεί τόπο προσκυνήματος χιλιάδων πιστών.

Λουλούδια στον τάφο του Αγίου Παϊσίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Το πέρασμα των χρόνων όχι μόνο δεν περιόρισε, αλλά ενίσχυσε τη λαϊκή ευλάβεια· βιβλία, διδασκαλίες, προσωπικές μαρτυρίες και θρυλούμενα θαύματα δημιούργησαν ένα μεγάλο κύκλο γύρω από το όνομά του, σε σημείο ώστε πολλοί να μιλούν για το σημαντικότερο αναζωογονητικό κύμα της μοναστικής παράδοσης μετά τη δεκαετία του ’60.

Η επίσημη αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2015 επιβεβαίωσε μία ευλάβεια που ήδη είχε ριζώσει βαθιά στο λαϊκό σώμα.

Σήμερα ναοί που είναι αφιερωμένοι στο όνομά του υπάρχουν σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ το 2017 ανακηρύχθηκε προστάτης του Όπλου των Διαβιβάσεων του Ελληνικού Στρατού και το 2023 προστάτης άγιος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: Χριστίνα κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

7 Φεβρουαρίου 1963: Τσουνάμι στον Κορινθιακό κόλπο βγάζει τις βάρκες στη στεριά και τα χταπόδια στα δέντρα

7/02/2026 - 10:07πμ
Η προτομή του Κώστα Περρίκου στη συμβολή της Πατησίων με τη Γλάδστωνος (πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Η ζωή μας ανήκει στην Ελλάδα»: Ο Κώστας Περρίκος και η εκτέλεση που έγινε σύμβολο Αντίστασης

4/02/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: John Cassavetes - The Godfather of indies)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζον Κασσαβέτης: Έλληνας, ωραίος, πρωτοπόρος και μοιραίος

3/02/2026 - 11:27πμ
Δεξιά ο φοίνικας ή φοίνιξ, η πρώτη χρηματική μονάδα που χρησιμοποίησε το κράτος της σύγχρονης Ελλάδας (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Με τον Καποδίστρια στο τιμόνι: Η ημέρα που γεννήθηκε η πρώτη ελληνική τράπεζα

2/02/2026 - 3:30μμ
Πρόσφυγες  (πηγή: βιβλίο «Certain Samaritans» της Έσθερ Λάβτζοϊ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η τελευταία λειτουργία για την Υπαπαντή στο Άταλαν και η διάσωση των ιερών κειμηλίων

2/02/2026 - 10:55πμ
Η εικόνα του Αγίου Τρύφωνα που φυλάσσεται στη Βυτίνα θεωρείται θαυματουργή· έφτασε από τη Μικρασία στην Αρκαδία κατά τη διάρκεια επιδημίας πανώλης, σύμφωνα με την παράδοση (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Τρύφωνας, ο φύλακας της γης και των αμπελιών στον Πόντο

1/02/2026 - 9:13πμ
Η Έλενα Παπαρίζου στο διαγωνισμό της Eurovision που φιλοξενήθηκε στο Κίεβο, το 2005 (φωτ.: EPA / Anatoliy Maltsev)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Έλενα Παπαρίζου των… 44 καρατίων! Η θρυλική εμφάνιση με την ποντιακή λύρα στη Eurovision και γιατί συνεχίζει να είναι «Νumber one» στις καρδιές μας

31/01/2026 - 12:47μμ
Ο Νίκος Κούρκουλος τον Μάιο του 2003, στον φυσικό του χώρο, το θέατρο (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

19 χρόνια χωρίς τον Νίκο Κούρκουλο – Οι άγνωστες γλυκόπικρες ιστορίες της ζωής του και η γυναίκα που τον σημάδεψε

30/01/2026 - 3:04μμ
Ο Γιάννης Μαρής στο γραφείο του και μερικοί από τους τίτλους των έργων του (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ· εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Μαρής: Ο πνευματικός πατέρας του «Αστυνόμου Μπέκα» (και όχι μόνο) είχε ζήσει μια εξίσου συναρπαστική ζωή

28/01/2026 - 3:00μμ
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στο ψηφιδωτό των Πατέρων της Εκκλησίας στην Αγία Σοφία (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Ανακομιδή λειψάνων Ιωάννου Χρυσόστομου – Ο ιεράρχης από την Αντιόχεια που έγινε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης και μαρτύρησε

27/01/2026 - 8:32πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Σταθερά στο τιμόνι η Σοφία Σαββίδου

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Orthodox Observer)

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Προ των πυλών το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Γιούλα Τσαντεκίδου)

Ραντεβού με την ποντιακή παράδοση και τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Αντάμωμα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: LiveMedia)

Θεσσαλονίκη: Οι Πόντιοι αποχαιρετούν τον Γιώργο Παρχαρίδη – Παρακολουθήστε τη νεκρώσιμη Ακολουθία από το ναό της Αγίας Σοφίας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια και ρίψη μολότοφ έξω από το ΑΠΘ – Περισσότερες από 230 προσαγωγές

3 ώρες πριν
(Εικ.: Χριστίνα κωνσταντάκη)

7 Φεβρουαρίου 1963: Τσουνάμι στον Κορινθιακό κόλπο βγάζει τις βάρκες στη στεριά και τα χταπόδια στα δέντρα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign