pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Εμμανουήλ Ξάνθος της Σμύρνης: Ο άνθρωπος που άναψε το φιτίλι της Επανάστασης

Η ζωή, η διαδρομή και το αγωνιώδες έργο ενός από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας που έβαλε τις βάσεις για την επανάσταση του 1821

28/11/2025 - 4:50μμ
Γραμματόσημο των ΕΛΤΑ με τη μορφή του Εμ. Ξάνθου (πηγή: stamps-gr.blogspot.com / averoph.wordpress.com)

Γραμματόσημο των ΕΛΤΑ με τη μορφή του Εμ. Ξάνθου (πηγή: stamps-gr.blogspot.com / averoph.wordpress.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Εμμανουήλ Ξάνθος, μορφή βαθιά συνδεδεμένη με το όραμα της ελληνικής ανεξαρτησίας, γεννήθηκε το 1772 στην Πάτμο, αλλά η πρώτη του νεότητα τον βρήκε να ζει και να μορφώνεται στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη – την πόλη που άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στη σκέψη και τον χαρακτήρα του. Από εκεί ξεκίνησε η πορεία του στον κόσμο του εμπορίου και της γνώσης, μια διαδρομή που τον οδήγησε αργότερα στην Τεργέστη της Ιταλίας, όπου εργάστηκε σε εμπορικό οίκο και μυήθηκε βαθύτερα στα ευρωπαϊκά δίκτυα της εποχής.

Το 1810 εγκαταστάθηκε στην Οδησσό. Εκεί, στον εύπορο και δραστήριο ελληνικό κόσμο της Μαύρης Θάλασσας, εργάστηκε ως γραμματικός του εμπόρου Βασιλείου Ξένη.

Τα ταξίδια του στην Πρέβεζα, τα Γιάννενα και τη Λευκάδα τού άνοιξαν δρόμους, γνωριμίες και εμπειρίες, ενώ η συμμετοχή του στον ελευθεροτεκτονισμό τον έφερε πιο κοντά σε ιδέες περί ελευθερίας και εθνικής αποκατάστασης.

Ίσως η γνωστότερη απεικόνιση του Εμμ. Ξάνθου

Η μεγάλη στιγμή ήρθε όταν, το 1812, γνώρισε στην Κωνσταντινούπολη δύο Ηπειρώτες εμπόρους: τον Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ. Σαν να τους ένωσε μια αόρατη δύναμη, οι τρεις άνδρες έγιναν συνοδοιπόροι. Πρώτα σε μια κοινή εμπορική επιχείρηση και λίγο αργότερα σε μια επαναστατική αποστολή που θα άλλαζε την ιστορία.

Με την επιστροφή του στην Οδησσό, το 1814, ο Ξάνθος τους παρουσίασε το σχέδιό του για τη δημιουργία μιας μυστικής οργάνωσης.

Έτσι γεννήθηκε η Φιλική Εταιρεία, με τον Ξάνθο να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του ταμία και του γραμματέα – αλλά και του συνδέσμου ανάμεσα στα μέλη που όριζαν την πορεία της.

Γνωστός και με το ψευδώνυμο «Θεοδωρίδης», ο Ξάνθος συνέβαλε αποφασιστικά στην επέκταση της Εταιρείας. Το 1819 ταξίδεψε στη Ρωσία για να προσφέρει την αρχηγία της οργάνωσης στον Ιωάννη Καποδίστρια, τον οποίο θεωρούσαν ιδανικό ηγέτη. Ο Καποδίστριας αρνήθηκε, βλέποντας τον κίνδυνο που εγκυμονούσε μια τόσο πρόωρη εξέγερση μέσα στο αντιφιλελεύθερο κλίμα της Ευρώπης.

Απόσπασμα από τα «Απομνημονεύματα» (πηγή: academyofathens.gr)

Έτσι ο Ξάνθος πρότεινε την αρχηγία στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, υπασπιστή του τσάρου. Ο Υψηλάντης δέχθηκε, και από εκείνη τη στιγμή ο Ξάνθος έγινε στενός συνεργάτης του, συμβάλλοντας στο συντονισμό του έργου στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

Μετά την αποτυχία της επανάστασης στη Μολδοβλαχία, ο Ξάνθος πέρασε στην Ιταλία και έπειτα κατευθύνθηκε προς την Πελοπόννησο, που είχε ήδη εξεγερθεί. Παρέμεινε εκεί έως το 1826, οπότε και ταξίδεψε στην Αυστρία με σκοπό να οργανώσει την απόδραση του φυλακισμένου Υψηλάντη στο Μουγκάτς.

Η αποστολή απέτυχε, αναγκάζοντάς τον να μεταβεί στη Βλαχία, όπου έζησε ως άγνωστος για πολλά χρόνια, μέχρι το 1837, όταν αποφάσισε να επιστρέψει οριστικά στη νεοσύστατη ελληνική πολιτεία.

Στην Ελλάδα εργάστηκε για λίγο ως διοικητικός υπάλληλος στην Ύδρα και αργότερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως σύντομα απολύθηκε. Τα τελευταία του χρόνια υπήρξαν δύσκολα. Έζησε μέσα στην ανέχεια, ζητώντας μάταια από το κράτος μια μικρή σύνταξη.

Πέθανε στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου 1851, σχεδόν λησμονημένος από εκείνους για τους οποίους αφιέρωσε τη ζωή του.

∴

Η πορεία του δεν υπήρξε ανέφελη. Δέχτηκε πόλεμο από τον Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο και τον ιστοριογράφο Ιωάννη Φιλήμονα, διαμάχη που έμελλε να συνεχιστεί μέχρι τον θάνατό του. Στοιχεία για αυτήν την αντιπαράθεση διασώζονται στο ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Μπέλλιου και στο βιβλίο Εμμανουήλ Ξάνθος – Ο Φιλικός, του Κωστή Παπαγιώργη.

Έξι χρόνια πριν φύγει από τη ζωή, το 1845, ο Ξάνθος δημοσίευσε τα πολύτιμα Απομνημονεύματά του– τη μοναδική λεπτομερή καταγραφή από ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας.

Τα «Απομνημονεύματα περί Φιλικής Εταιρ[ί]ας» (πηγή: amorgoslib.repository.gr)
Ακόμη, συνέγραψε την ανώνυμη Έκθεση για τις απαρχές της Εταιρείας, το Υπόμνημα που σώζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη, καθώς και μια εκτενή Απολογία απέναντι στις κατηγορίες του Φιλήμονα.

Ο Ξάνθος της Σμύρνης –ο έμπορος, ο οραματιστής, ο οργανωτής, ο αγωνιστής– υπήρξε από εκείνους τους αγωνιστές που δεν κράτησαν όπλο στο χέρι, αλλά άναψαν το φιτίλι που οδήγησε στον μεγάλο ξεσηκωμό. Και παρότι πέθανε στην αφάνεια, η ιστορία τον κρατά στη θέση που του αξίζει: ανάμεσα στους θεμελιωτές της ελληνικής ελευθερίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κώστας Χατζής: 90 χρόνια με μια κιθάρα, μια βραχνή φωνή και τραγούδια που δεν έπαψαν να μιλούν στην καρδιά

13/08/2026 - 2:14μμ
Ο Τάσος Χαλκιάς στο εξώφυλλο του δίσκου  «Ο Τάσος Χαλκιάς και το κλαρίνο του», που κυκλοφόρησε το 1984 (πηγή: Μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τάσος Χαλκιάς: Ο μουσικός που άλλαξε την ελληνική παράδοση και την έβγαλε εκτός συνόρων

12/08/2026 - 5:24μμ
(Φωτ.: sport-express.net)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το αεροπορικό δυστύχημα που ξεκλήρισε την Παχτακόρ

11/08/2026 - 7:12μμ
Το Boeing 747-284B «Olympic Zeus» της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δύο χρόνια πριν από το περιστατικό της πτήσης ΟΑ 411 (φωτ.: Wikimedia Commons / Rivet Joint)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Το Boeing της Ολυμπιακής που δεν έγινε… αεροπορική τραγωδία

9/08/2026 - 4:44μμ
Στην Επίδαυρο το 1998 (φωτ.: Βαγγέλης Μπουγιώτης/Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ σε πρώτο ενικό – 22 χρόνια μετά το θάνατό του ανακαλύπτουμε ξανά τον άνθρωπο πίσω από το μύθο

8/08/2026 - 4:55μμ
Άποψη του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, τον Ιούνιο του 1966, λίγες ώρες πριν από την παράσταση «Ικέτιδες» του Ευριπίδη που σκηνοθέτησε ο Πόντιος δημιουργός Τάκης Μουζενίδης – αριστερά σε νεότερη ηλικία (πηγή: nt-archive.gr/pub/2317)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τάκης Μουζενίδης: Από την Τραπεζούντα στην κορυφή του Εθνικού Θεάτρου

8/08/2026 - 10:12πμ
(Πηγές εικόνων: Ψηφιακό Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 7 Αυγούστου 1920: «Ο ελληνισμός του Πόντου θα εξαφανιστεί» – Η έκκληση στον Βενιζέλο

7/08/2026 - 6:50μμ
Από το εξώφυλλο του δίσκου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πόλυς Κερμανίδης: Ο τραγουδιστής με τις ποντιακές ρίζες, που η ζωή του ήταν σαν τα πλοία στα λιμάνια

6/08/2026 - 7:02μμ
(Φωτ.: Mlkshehzad / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

6 Αυγούστου 1870: Κίνησε η Γερακίνα… – Η τραγική ιστορία πίσω από το εύθυμο παιδικό τραγούδι

6/08/2026 - 6:05μμ
(Φωτ.: instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Μουφλουζέλης: Ο αδικημένος ρεμπέτης

4/08/2026 - 6:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άποψη της Σίβηρης στην Χαλκιδική, την Πέμπτη 13 Αυγούστου, λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς (φωτ.: Δήμητρα Μερζιεμεκίδου/ EUROKINISSI)

Σίβηρη Χαλκιδικής: Η ιστορία του οικισμού που δοκιμάζεται – Η σχέση με Πόντιους και Μικρασιάτες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Europa League: Καταστροφική βραδιά στις Βρυξέλλες και συνέχεια στο Conference για τον ΠΑΟΚ

2 ώρες πριν
(Πηγή: tiktok.com/@seak_o_youtuberr/video)

Λίμνη Πλαστήρα: Προσαγωγή οδηγού βυτιοφόρου για επικίνδυνη οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα

3 ώρες πριν
Χορούς του Πόντου θα απολαύσουν και φέτος όσοι πάνε στο The Northcote Festival, στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook.com/profile.php?id/The Northcote Festival)

Ποντιακά στο Northcote Festival της Μελβούρνης

3 ώρες πριν
Μεγάλες καταστροφές από τη φωτιά στη Σίβηρη της Χαλκιδικής (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Φωτιά στη Χαλκιδική: Βελτιωμένη η εικόνα στη Σίβηρη – Σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης οι απεγκλωβισθέντες

4 ώρες πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ίμβρος: Συγκίνηση στο συλλείτουργο για τα 65 χρόνια ιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV