pontosnews.gr
Σάββατο, 24/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Νικόλαου Μπαλκίδη: Πριν μπούνε στα πράματα οι Νεότουρκοι, όλο αγαθοσύνη ήτανε ο Τούρκος μαζί μας

Όταν βγήκε η διαταγή για να παρουσιαστεί στον στρατό, περπάτησε χιλιόμετρα μαζί με άλλους που πέθαναν στο δρόμο. Κατάφερε να φύγει στη Ρωσία, κι όταν γύρισε, στο χωριό του κατοικούσαν πια μόνο Τούρκοι

19/04/2026 - 9:36μμ
Υποδοχή των Ρώσων μπροστά στο κτήριο της όπερας, τον Απρίλιο του 1916 (πηγή: Αρχείο Μ. Τερζοπούλου / orthodoxiapontos.blogspot.com)

Υποδοχή των Ρώσων μπροστά στο κτήριο της όπερας, τον Απρίλιο του 1916 (πηγή: Αρχείο Μ. Τερζοπούλου / orthodoxiapontos.blogspot.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Νικόλαος Μπαλκίδης γεννήθηκε στον οικισμό Μισαηλάντων, ο οποίος ήταν χτισμένος σε πλαγιά, σε υψόμετρο περίπου 450μ στην κοιλάδα του Καλιάντερε, και βρισκόταν 21 χλμ νότια της Τραπεζούντας.

Πριν από το 1914 οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής ήταν Έλληνες και μιλούσαν ποντιακά.

Στο κέντρο του οικισμού βρισκόταν η εκκλησία, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, και το δημοτικό σχολείο της περιοχής. Οι πιο πολλοί κάτοικοι εργάζονταν εποχιακά στην Τραπεζούντα ή τη Ρωσία.

Η μαρτυρία που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Από τότε που άρχισαν οι πόλεμοι, ο Βαλκανικός πρώτα και ο μεγάλος του ’14 ύστερα, άλλαξε η ζωή μας. Πριν να γίνει το τουρκικό Σύνταγμα και να μπούνε στα πράματα οι Νεότουρκοι, όλο αγαθοσύνη ήτανε ο Τούρκος μαζί μας.

Ούτε το καταλαβαίναμε πως ζούσαμε σε κράτος ξένο.

Στου Βαλκανικού τον καιρό εγώ δεν είχα την ηλικία ακόμη και δε με καλέσανε. Στα 1914 όμως, μήνας Σεπτέμβριος ήτανε, και ήρθε η διαταγή απ’ το Τζεβισλούκ,1 όλοι οι άντρες άνω των 20 ετών να πάμε να παρουσιαστούμε εκεί. Τζανdαρμάδες φέρανε τη διαταγή στο μουχτάρη μας κι εκείνος έκανε την ανακοίνωση σ’ όλο το χωριό. Στο Τζεβισλούκ μάς κλείσανε σ’ ένα χάνι. Λέγανε θα μας στείλουνε στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ένας απ’ τους τζανdαρμάδες που μας φρουρούσανε έτυχε να είναι γνωστός μου, του είπα πως άφησα βαριά άρρωστη τη μητέρα μου και δεν το κρατάει η ψυχή μου να την αφήσω και να φύγω. Του είπα, του είπα, του ‘δωσα και κάμποσα μετζίτια2 κι ένα πρωί μ’ άφησε κι έφυγα κρυφά. Δέκα μέρες έκατσα μόνο στο Τζεβισλούκ. Και ο ίδιος μπορεί να το καταλάβαινε πως δε θα γύριζα πίσω αλλά έκανε τον κουτό και μ’ άφησε. Στο χωριό έμεινα κρυμμένος μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη του 1916 που μπήκε ο ρούσικος στρατός στο χωριό μας κι ελευθεροκοινωνήσαμε όλοι. Κι όταν έμεινα κρυμμένος στο χωριό οι Τούρκοι οι δικοί μας το ξέρανε βέβαια άλλα δε λέγανε τίποτε. Δεν ήθελε κανένας τους το κακό μας.

Δυο χρόνια μείνανε μαζί μας οι Ρώσοι. Μπαίναμε, βγαίναμε, δουλεύαμε ελεύθερα. Οι Ρώσοι έμειναν δυο χρόνια πάνω-κάτω στα μέρη μας. Άνοιξη του 1916 μπήκαν και από το Δεκέμβριο του 1917 άρχισαν να φεύγουν και μέχρι το Μάρτιο του 1918 είχανε φύγει όλοι.

Όταν ακούστηκε πως φεύγει ο ρούσικος στρατός φοβηθήκαμε πολύ, δεν ξέραμε τι μας περιμένει απ’ τον τούρκικο στρατό.

Νοέμβριο του 1917 εγώ έφυγα στην Τραπεζούντα με την απόφαση να φύγω στη Ρωσία πριν αρχίσει το κακό. Είχε κάτι καραβάκια, πλήρωνες και σε λίγες ώρες σε πήγαιναν στο Βατούμ. Έξι μήνες έμεινα στο Βατούμ, άκουσα ότι στην Τραπεζούντα είναι ησυχία και γύρισα πάλι πίσω κι άρχισα τη δουλειά μου στο μπακάλικο που είχα. Εκεί που λέγαμε πως ησυχάσαμε, βγήκε διαταγή –1920 ήτανε– να πάμε όλοι στο στρατό. Τότε πια ήτανε ο Κεμάλ στην εξουσία και δε χωρούσε τίποτε, ούτε γνωριμία με Τούρκο, ούτε τίποτε. Η διαταγή ήτανε αυστηρή.

Νοέμβριο του 1920 με τα χιόνια κινήσαμε. Πορεία πήγαμε 400 άνθρωποι μέχρι το Σαρίκαμις. Πολλοί μείνανε στον δρόμο απ’ την κούραση, την ταλαιπωρία, την πείνα. Μέχρι τον Απρίλιο μείναμε εκεί και δουλεύαμε αγγαρείες στους δρόμους, παντού. Την άνοιξη μάς πήρανε και μας πήγανε στο Βαν, στη Μεγάλη Αρμενία. Εκεί βρήκαμε έναν διοικητή εξαιρετικό. Ήτανε μεγάλος φιλέλληνας, ως και όπλα μάς είχε δώσει για να μην έχουμε φόβο απ’ τους Κούρδους που ήτανε πολύ άγριοι. Μας δίνανε συσσίτιο καλό σ’ όλους και η δουλειά ήτανε στους δρόμους, σε κτίσιμο, τίποτα.

Εγώ, προσωπικά, επειδή ήμουνα εγγράματος, είχα τοποθετηθεί από το διοικητή στο Νοσοκομείο του Βαν και δούλευα στα γραφεία. Στο Βαν ήτανε και 2.000 Αρμένιοι, αυτούς όμως, λίγο καιρό μετά, τους σηκώσανε και τους στείλανε στο Αριβάν. Τι γίνανε δεν ξέρουμε.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 1924 ήμουνα στο Βαν. Τότε πήρα απολυτήριο και πήγα στην Τραπεζούντα. Εκεί βρήκα σχετικά ησυχία. Ελληνικά πλοία έρχονταν στο λιμάνι της, μπήκα σ’ ένα απ’ αυτά, με εισιτήριο φυσικά, και ήρθα στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη. Από δικούς μας στα χωριά δεν είχε μείνει κανένας. Είχανε φύγει όλοι από δύο χρόνια πριν. Στα χωριά μας κατοικούσαν Τούρκοι, δεν πήγα καθόλου από κει. Έλεγα πότε να φύγω να βρω στους δικούς μου στην Ελλάδα. Στην Τραπεζούντα έρχονταν οι διάφοροι απ’ την εξορία για να πάρουνε πλοίο να φύγουνε στην Ελλάδα.

_____
1. [Σημ. pn] Τζεβισλούκ: Οι Καρυές, το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής της Ματσούκας.
2. [Σημ. pn] Μετζίτι: Παλαιό τουρκικό νόμισμα.

• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμ. H’, Μαρτυρίες από τον Ανατολικό Παράλιο Πόντο. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».


Διαβάστε περισσότερες μαρτυρίες στην ενότητα «Γενοκτονία» του pontosnews.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ερειπωμένο σπίτι στη Λιβερά του Πόντου (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Trabzonhouse.jpg)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

1922: Μαρτυρία-σοκ Τούρκου επιβεβαιώνει τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Ματσούκας

19/10/2026 - 10:20μμ
Τέσσερις Αρμένισσες που έφτασαν σε κέντρο περίθαλψης μετά την αιχμαλωσία και την υποδούλωσή τους, μεταξύ 1921 και 1928. (φωτ.: Αρχείο Γκίλινγκ, μέσω του Μόγκενς Χόιμαρκ/Wikimedia Commons - Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Ολόκληρο το χωριό μας αφανίστηκε»: Η συγκλονιστική μαρτυρία Αρμένισσας που σώθηκε από τη Γενοκτονία

18/10/2026 - 11:09μμ
Ο Μουσταφά Κεμάλ κατά την ανάγνωση της «Νουτούκ», στην Άγκυρα, τον Οκτώβριο του 1927 (πηγή: TBMM / Wikimedia Commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μουσταφά Κεμάλ και «Νουτούκ»: Οι 36 ώρες που διαμόρφωσαν την επίσημη ιστορία της Τουρκίας – Και οι γενοκτονίες στο περιθώριο

15/10/2026 - 8:49μμ
Το μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στο Τσιτσερνακαμπέρντ. Τη φωτογραφία παραχώρησε ο Χρατσιά Ταστσιάν
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Το μνημείο, το Μουσείο και τα όρια της πολιτικής

14/10/2026 - 9:58πμ
Αρμένισσες που διασώθηκαν από αιχμαλωσία μετά τη Γενοκτονία (φωτ.: Public Domain Mark 1.0)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαριάμ Μπαγκντισσιάν: Το κορίτσι από την Αρμενία που έχασε τη μητρική του γλώσσα, αλλά όχι την ταυτότητά του

9/10/2026 - 11:40μμ
Ο Αρμένιος αθλητής Βαχράμ Παπαζιάν (Vahram Papazian), ο οποίος εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 (φωτ.: Wikimedia Commons – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Βαχράμ Παπαζιάν: Ο Αρμένιος δρομέας που εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς του 1912 και επέζησε της Γενοκτονίας

6/10/2026 - 10:23πμ
Η πρώτη σελίδα της αναφοράς των εκπροσώπων της Αργυρούπολης προς τον Βρετανό εκπρόσωπο στην Τραπεζούντα, με αποσπάσματα από τις επόμενες σελίδες, 2 Οκτωβρίου 1919 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πόντος, 1919: «Τα ερημωθέντα χωριά είναι αναρίθμητα» – Η έκκληση της Αργυρούπολης στη Βρετανία

2/10/2026 - 9:02μμ
Γυναίκα εξετάζει καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αναζητούσαν οι συγγενείς τους, στα παλιά βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας, όπου στεγάζονταν γραφεία της Near East Relief (φωτ.: Near East Relief Historical Society)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αθήνα, 1922: Το γραφείο που αναζητούσε τους ανθρώπους του ξεριζωμού

1/10/2026 - 10:42μμ
Τμήμα χειρόγραφης καταγραφής σε Καραμανλήδικα όπου αναφέρονται ονόματα Τούρκων διωκτών χριστιανών στο Αλατζάμ της Σαμψούντας (πηγή: archives.lib.auth.gr/u-2360)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τεκμήρια Γενοκτονίας στο αρχείο της ΕΛΘ: Ονόματα Τούρκων που εκδίωξαν χριστιανούς στη Σαμψούντα

30/09/2026 - 4:50μμ
Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

71 χρόνια για τον Πόντο, 75 για τη Μικρά Ασία – Οι αναγνωρίσεις που άργησαν και το κενό των Ασσυρίων

24/09/2026 - 1:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: creativecommons.org/licenses/by/3.0)

S&P Global: Σταθερό το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα BBB

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Νίκη της Φενέρμπαχτσε επί του Ολυμπιακού

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/kaipilger-5841200)

Προφυλακιστέος ο πρώην διαιτητής για το κύκλωμα των «στημένων» στο μπάσκετ

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Justin Lane)

Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου στον ΟΗΕ κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου

2 ώρες πριν
Η παρχαρομάνα Σανξαρίνα (Σοφία Σαχταρίδου) (φωτ.: Στέφανος Ελευθεριάδης)

Ταξίδι στις ποντιακές ρίζες μέσα από το ντοκιμαντέρ «Σανξαρίνα» στην Κοζάνη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Pizza Fan: Πάνω από 35.000.000€ ευρώ η φοροδιαφυγή – Τι λέει η εταιρεία σε δημόσια τοποθέτησή της

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV