pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κοτύωρα: Οι πρώτες επίσημες διώξεις και ο «καυτός» πολιτικά Νοέμβριος του 1920

Το μαύρο φθινόπωρο του 1920 όπως περιγράφεται από τον Ιωακείμ Σαλτσή στα «Χρονικά Κοτυώρων»

1/11/2025 - 9:30μμ
Άποψη των Κοτυώρων την περίοδο 1920-1930 (πηγή: facebook.com/orduolaygazetesi)

Άποψη των Κοτυώρων την περίοδο 1920-1930 (πηγή: facebook.com/orduolaygazetesi)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αρχικά το Τουρκικό Εθνικό Κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία από τους Τούρκους στα Κοτύωρα. Το χλεύασαν μάλιστα, όταν έμαθαν την εχθρική στάση που πήρε απέναντί του η Νομαρχία της Τραπεζούντας. Ωστόσο ήδη από τις αρχές του 1920, στα Κοτύωρα εγκαταστάθηκε Επίτροπος του Κεμαλικού Κινήματος για προπαγάνδα κάποιος ταγματάρχης ονόματι Μουσταφάμπεης. Η παρουσία του λίγους συγκίνησε. Οι πολλοί αδιαφόρησαν. Εξάλλοι οι περισσότεροι έβλεπαν με δυσπιστία το κίνημα. Μιλούσαν για νέα εμφάνιση των Νεότουρκων, για νέες καταστροφικές απόπειρες, νέα εκμετάλλευση της ευπιστίας του τουρκικού λαού. Όμως σιγά-σιγά το κλίμα μεταστράφηκε. Το κίνημα άρχισε να πείθει.

Οι μήνες πέρασαν και όλα έδειχναν τις ξεκάθαρες προθέσεις των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων. Το φθινόπωρο του 1920 προμηνυόταν… σκοτεινό. Τότε άρχισαν οι πρώτες επίσημες διώξεις!

Ο Κεμαλισμός εγκαθιδρύθηκε και επίσημα τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς.

«Τα Κοτύωρα μετατράπηκαν σε σαντζάκι και απέκτησαν τον πρώτο διοικητή τους (Μουτεσαρίφ). Όταν έφθασε στην περιοχή συνοδευόταν –δεν είναι γνωστό εάν ήταν σύμπτωση– από τον σφαγέα Τοπάλ Οσμάν που επέστρεφε από ταξίδι στη Σεβάστεια, τη δεύτερη κοιτίδα του Κεμαλικού Κινήματος. Ο διοικητής ήταν φανατικός Νεότουρκος όμως όχι και τόσο κεμαλικός. Περισσότερο ήταν θεσιθήρας και τυχοδιώκτης. Οι Τούρκοι, σε αυτήν τη φάση, δεν ανέχονται και πολλά» σημειώνει, το 1946, ο Ιωακείμ Σαλτσής στην ιστορική μονογραφία του με τίτλο Χρονικά Κοτυώρων, όπου καταγράφει την οδύσσεια των Κοτυωριτών.

Η μονογραφία δημοσιεύτηκε στα Χρονικά του Πόντου, σε διάστημα περίπου δύο ετών.

≈

Οι πρώτες επίσημες διώξεις – Στην κλούβα!

Τα ταξίδια για την Κωνσταντινούπολη απαγορευμένα ήδη από τον Ιούνιο του 1920, απαγορεύονται πια οριστικά, αυστηρότατα, τον Σεπτέμβριο του 1920. Τιμωρήθηκε με μετάθεση και υποβιβασμό ο τότε υποδιοικητής (καϊμακάμης), ένας από τους λίγους τύπους ανώτερων υπαλλήλων, μειλίχιος κ’ αισθηματικός, διότι το μήνα τούτον έκαμε τα στραβά μάτια και ταξίδεψαν για την Πόλη, για υποθέσεις τους, οι έμποροι Δ. Καρακάσης και Κ. Ευθυμιάδης.

Ο διοικητής μάς ήρθε μετά απ’ αυτόν αμέσως.

Τον Ιούνιο του 1920, προβλέποντας εξέλιξη προς τα χειρότερα, έφυγε για την Κωνσταντινούπολη ο συμπατριώτης γιατρός Χαράλαμπος Σιδηρόπουλος. Η διαφυγή του επιβαλλόταν απόλυτα. Πατριώτης θερμός, με μόρφωση αρτιότατη, φρόνηση και σκέψη δραστηριότατη, πρόσφερε αθόρυβα μα θετικά σοβαρή εθνική εργασία στον τομέα του και σαν περιφερειακό μέλος του Συμβουλίου του Ανεξάρτητου Πόντου, που είχε την έδρα του στην πόλη Βατούμ.

Τον Οχτώβρη του 1920 διώχθηκε οικογενειακώς ο Ανδρέας Μουτάφης, ως Έλληνας υπήκοος,  ο γνωστός μας στιχουργός της Τραγωδίας της Ορδούς αλλά και παράγοντας απ’ τους καλύτερους της Κοινοτικής ζωής και καλλιτεχνικής-πνευματικής κίνησης του τόπου.

Τον Νοέμβρη του 1920 κατηγορείται ο διευθυντής της Οθωμανικής Τράπεζας εκεί, ο Επαμεινώνδας Σεκεριάδης, σοβαρός κοινωνικός παράγοντας και ένας από τους ιδρυτές και στυλοβάτες του Ορφανοτροφείου, ως συνδρομητής του Ελλ. Ερ. Σταυρού Σαμψούντας. Δραπετεύει για την Πόλη και σώζεται από βέβαιο θάνατο.

Αντίθετα, από τα μέσα, ακόμα του 1920, είχα δεχτεί ένα πληθος νεαρούς ομοεθνείς από τη γειτονική Πουλαντζάκη και την Κερασούντα, που έφευγαν από το από απαίσιο φάσγανο του βδελυρού όσο και άξεστου κτήνους και δήμιου Τοπάλοσμαν.

Ένας ολάκερος λαός κατεξευτελιζόταν και κυνηγιότανε σαν αγρίμι. Γιατί; Δολοφονήθηκε, εξοντώθηκε κυριολεκτικά στο διάστημα του Πολέμου του 1914-18, θύμα μιας πρωτόγονης, απάνθρωπης, αδικαιολόγητης τελείως κακοδιοίκησης και μιας στρατιωτικής και φεουδαρχικής ολιγαρχίας, με το ανείπωτο φυλετικό τους μίσος και πρώτ’ απ’ όλα, με την ανοικονόμητη, την άπατη βουλημία για λαφυραγώγηση. Και ευχήθηκε την Εθνική του Απολύτρωση, με το τέλος του Πολέμου. Ευχήθηκε. Και ήταν καιρός, τώρα, να πληρώσει, για την Ευχή, στην ίδια πατριδοκάπηλη ολιγαρχία. Με τη ζωή!

Όταν οι Κυβερνήτες κ’ οι μεγιστάνες ενός λαού –όπου, όποιου– οργιάζουν και κορυβαντιούν…

Τα μετανοεμβριανά

Τ’ αποτελέσματα των εκλογών της 1 Νοέμβρη 1920 στην Ελλάδα πέσανε σαν βόμβα. Ξάφνιασμα κι’ αποκαρδίωση και αποθάρρυνση και σκέψεις πικρότατες κυρίεψαν την ψυχή του ελληνικού στοιχείου!

Ούτε για μυρωδιά δεν έβρισκες στον τόπο κανένα αντιβενιζελικό. Είχαμε μόνο ένα ή δύο… Βενιζελο-Κωνσταντινικούς. Με την έμμονη ιδέα στο κεφάλι, ότι οι δύο άντρες Βενιζέλος και Κωνσταντίνος, παίζαν το διπλό το παιγνίδι, για να ξεγελάσουν τους… Κουτόφραγκους.

Αντίθετα μ’ εμάς, αναφτερώθηκε το φρόνημα κι’ ο φανατισμός των Τούρκων συμπολιτών.

Ήδη πριν από τες εκλογές συζητούσανε με πεποίθηση για τη μελλούμενη εκλογική αποτυχία του Βενιζέλου και την επαναφορά του φίλου τους Κωνσταντίνου!

Ιωακείμ Σαλτσής

•Πηγή: Ιωακείμ Σαλτσής, «Χρονικά Κοτυώρων – Από το 1914 έως το 1922» στα Χρονικά του Πόντου, Έτος Β’, τεύχος 21-22 (Μάιος-Ιούνιος 1946), σ. 500-501, εκδόθηκε από τον Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».
• Σημ.: Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου.

Διαβάστε επίσης Κοτύωρα:
Ήταν Νοέμβρης του 1922 όταν η Τουρκία διέταξε οι Έλληνες να εγκαταλείψουν την περιοχή

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καλλιτεχνική απεικόνιση σπιτιών και οικημάτων σε ένα χωριό του Πόντου (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζάνη: Η στιγμή των εγκαινίων για το Ποντιακό Μουσείο – Πότε κόβεται η κορδέλα

30/04/2026 - 2:50μμ
Τέσσερις λύρες, ένα διήμερο στο Μικροχώρι Δράμας
ΠΟΝΤΟΣ

Μικροχώρι Δράμας: Ένα διήμερο που δεν είναι «σεμινάριο» – Συνάντηση παράδοσης που ζητά να γίνει θεσμός

30/04/2026 - 1:06μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στα κοιμητήρια του Αμυγδαλεώνα, Τετάρτη 29 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιατί η εικόνα της Παναγίας Σουμελά μεταφέρθηκε στα κοιμητήρια του Αμυγδαλεώνα Καβάλας

30/04/2026 - 11:03πμ
(Φωτ.: Facebook/Syllogos Pontion Reutlingen)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Η μνήμη θα νικήσει τη λήθη»: Οι Πόντιοι της Γερμανίας κρατούν ζωντανή την ιστορία

30/04/2026 - 9:22πμ
Η Ίμερα σε φωτογραφία που δημοσίευσε η «Ποντιακή Εστία» στο 5ο τεύχος
ΠΟΝΤΟΣ

Σοϊλεμέζ Μεχμέτ πασάς, ή «ταπεινός ιερεύς Ελευθέριος»; Η ιστορία ενός «δίπιστου» όπως την διέσωσε ο Γ.Θ. Κανδηλάπτης (Κάνις)

29/04/2026 - 9:16μμ
Επετειακή μπλούζα για τα 100 χρόνια στο Κίζαρι Ροδόπης (φωτ.: Facebook / Savvas Kamenidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Κίζαρι Ροδόπης: 100 χρόνια από τη δεύτερη προσφυγιά – Τα ονόματα που ξανακούστηκαν μετά από έναν αιώνα

29/04/2026 - 10:12πμ
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη για την εκδήλωση του 1ου ΕΠΑΛ Καρπενησίου, Τρίτη 28 Απριλίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Καρπενήσι: Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ «ζωντανεύουν» τη μνήμη του ποντιακού ελληνισμού

28/04/2026 - 11:04μμ
Ο διεθνούς φήμης μουσικός Οδυσσέας Δημητριάδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Οδυσσέας Δημητριάδης)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Οδυσσέας Δημητριάδης: Ο αρχιμουσικός που αρνήθηκε το χρήμα για τη δόξα της τέχνης

28/04/2026 - 9:09μμ
Από την εισήγηση της Ειρήνης Καμπερίδου, στο Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής, Παρασκευή 24 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΕΚΠΑ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαρτυρίες δυτικών περιηγητριών φωτίζουν τον Πόντο και τη Μικρά Ασία

28/04/2026 - 8:21μμ
Τα δύο ποντιόπουλα Παύλος Φωτιάδης και Παναγιώτης Κιουρτσίδης που κέρδισαν στον ποιητικό διαγωνισμό γράφοντας στην ποντιακή διάλεκτο, μπροστά από τον Σύλλογο Ποντίων Ποντοηράκλειας «Διγενής Ακρίτας»  (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μάχη των Οχυρών: Πόντιοι μαθητές βραβεύτηκαν σε διεθνή διαγωνισμό γράφοντας στην ποντιακή διάλεκτο

28/04/2026 - 5:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέναντι σε δημοσιογράφους φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Νόμπελ Ειρήνης 2026: Προτεινόμενος ο Τραμπ – 287 υποψηφιότητες σε μια χρονιά έντονων συγκρούσεων

12 λεπτά πριν
Από την ημέρα της επίθεσης στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού (φωτ.: EUROKINISSI / Αρετή Τηλιακού)

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 89χρονος για τους πυροβολισμούς

40 λεπτά πριν

Ελευθέρια στην Κομοτηνή: Η γιορτή της απελευθέρωσης με έντονο ποντιακό αποτύπωμα

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπo από σούπερμαρκετ (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πληθωρισμός στο 4,6% τον Απρίλιο – «Φωτιά» η ενέργεια, σπρώχνει ξανά τις τιμές

2 ώρες πριν
Καρέ από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Global Sumud Flotilla (πηγή: Χ)

Αναχαίτιση στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας ανοιχτά της Κρήτης – Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

2 ώρες πριν
Αστυνομικοί μεταφέρουν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων τον 89χρονο «πιστολέρο», Τετάρτη 29 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Ο 89χρονος ομολογεί το σχέδιο, αρνήθηκε ότι ήθελε να σκοτώσει – «Ήθελα να προκαλέσω ντόρο»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign