pontosnews.gr
Τρίτη, 16/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

2ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού στο δήμο Καλλιθέας – Μια γιορτή του πολιτισμού και της ενότητας

Η υπόσχεση των διοργανωτών για ακόμα καλύτερο Αντάμωμα το 2026

22/10/2025 - 3:00μμ
Χορευτικός όμιλος «Σέρρα» (φωτ.: Δώρα Δουρμούσογλου)

Χορευτικός όμιλος «Σέρρα» (φωτ.: Δώρα Δουρμούσογλου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην ιστορία πέρασε το 2ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού του δήμου Καλλιθέας, ένας θεσμός που από τη γέννηση της ιδέας για την υλοποίησή του είχε δύο στόχους: το αγκάλιασμα όλων των ποντιακών σωματείων της Καλλιθέας και να αποτελέσει κέντρο της πολιτιστικής αντάμωσης των αδελφών σωματείων από άλλες περιοχές.

Το Αντάμωμα, προτάθηκε και διοργανώθηκε από τους ποντιακής καταγωγής δημοτικούς συμβούλους Βασίλη Τσενκελίδη, ιστορικό και εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για το Κέντρο Στήριξης Ποντιακού Ελληνισμού (Κε.Σ.Π.Ε.) του δήμου Καλλιθέας και την Ελένη Γρηγοριάδου, πρόεδρο της Αδελφότητας Ποντίων «Η Παναγία Γουμερά». Ο δήμαρχος της Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης στήριξε την ιδέα, παίζοντας μάλιστα σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση και την έκβαση του Ανταμώματος.

Μετά την περσινή επιτυχημένη διοργάνωση στο Κε.Σ.Π.Ε., όπου όλοι οι σύλλογοι της Καλλιθέας –Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ), Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», Πολιτιστικός Φορέας Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου»– παρουσίασαν το έργο των θεατρικών και χορευτικών τμημάτων τους, ενώ ο Πόντιος λυράρης και τραγουδιστής Ανέστης Ιωακειμίδης μαζί με το συγκρότημα ΕΝΤ4ΜΑΝ πρόσφεραν ένα εντυπωσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, η επιτυχία και στη φετινή διοργάνωση ήταν εγγυημένη.

Κατάμεστη η πλατεία Δαβάκη, στις 11 Οκτωβρίου, στην Καλλιθέα (φωτ.: Κε.Σ.Π.Ε. του δήμου Καλλιθέας 2025)

Ένα βήμα μπροστά

Πιστό στους στόχους που είχαν τεθεί αρχικά το 2ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού του δήμου Καλλιθέας, φέτος διεύρυνε τα όρια συμμετοχής των ποντιακών σωματείων.

Την πρώτη μέρα ενεργή συμμετοχή είχαν οι Ενώσεις Ποντίων της Αργυρούπολης και της Σαλαμίνας. Η Καλλιθέα εκπροσωπήθηκε από το χορευτικό τμήμα του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» και το θεατρικό τμήμα του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ).

Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης (φωτ.: Κε.Σ.Π.Ε. του δήμου Καλλιθέας 2025)

Τη δεύτερη βραδιά, η πλατεία Δαβάκη Καλλιθέας, γέμισε με την ενέργεια της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης, του Αγίου Δημητρίου, του Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα» και του Χορευτικού Ομίλου «Η Σέρρα» από το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου.

Από την Καλλιθέα στο χορευτικό πρόγραμμα πήραν μέρος ο Πολιτιστικός Φορέας Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου» και η Αδελφότητα Ποντίων «η Παναγία Γουμερά».

Ένωση Ποντίων Σαλαμίνας (φωτ.: Κε.Σ.Π.Ε. του δήμου Καλλιθέας 2025)

Στο τέλος της εκδήλωσης του Σαββάτου στην εξέδρα της πλατείας Δαβάκη βγήκαν οι άνδρες χορευτές από τα τέσσερα χορευτικά, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της δεύτερης βραδιάς και χόρεψαν μαζί τη θρυλική Σέρρα, τονίζοντας για ακόμη μια φορά τη δύναμη της ενότητας.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου οι διοργανωτές βράβευσαν με αναμνηστικές πλακέτες τους προέδρους και τους εκπροσώπους των ποντιακών συλλόγων που πήραν μέρος στο 2ο Πολιτιστικό Αντάμωμα.

Βράβευση της Ένωσης Ποντίων «Η Μαύρη θάλασσα» (φωτ.: Δώρα Δουρμούσογλου)

Βράβευση του Πολιτιστικού φορέα του Δήμου Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου» (φωτ.: Κε.Σ.Π.Ε. του δήμου Καλλιθέας 2025)

Με αναμνηστική πλακέτα βραβεύτηκε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Καλλιθέας Εμμανουήλ Καμαριανάκης, που δίνει το παρών και συμμετέχει ανελλιπώς  στις εκδηλώσεις των Ποντίων της Καλλιθέας.

Βράβευση της Αδελφότητας Παναγία Γουμερά και της Ένωσης Κρητών από τον Δήμαρχο Κώστα Ασκούνη (φωτ.: Δώρα Δουρμούσογλου)

Αισθητή ήταν η απουσία από τη διοργάνωση και λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, του Συλλόγου Ποντίων «Οι Αργοναύται-Κομνηνοί» αλλά και η αναβολή της παράστασης Σα κρύα τη λουτρού που θα ανέβαζε η θεατρική ομάδα της Αδελφότητας Ποντίων «Η Παναγία Γουμερά» λόγω πένθους.

Για δεύτερη χρονιά το Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού στηρίχθηκε ηθικά και από τον ιστορικό σύλλογο, ο οποίος δεν έχει χορευτικό τμήμα, την Αδελφότητα Τριπολιτών του Πόντου «Ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ».

Βράβευση του Σωματείου «Οι Μωμόγεροι» και της Αδελφότητας Τριπολιτών Πόντου (φωτ.: Κε.Σ.Π.Ε. του δήμου Καλλιθέας 2025)

Οι διοργανωτές για το Αντάμωμα

Ικανοποιήμενος από το ποιοτικό αποτέλεσμα, τη διοργάνωση και την ενεργή συμμετοχή των συλλόγων, ο δήμαρχος της Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης τόνισε την ανάγκη περισσότερης συνεργασίας ανάμεσα στους συλλόγους των Ελλήνων του Πόντου.

Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος Ελένη Γρηγοριάδου, μία εκ των εμπνευστών αλλά και παρουσιάστρια της εκδήλωσης, υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας του οργανωμένου ποντιακού χώρου στις μέρες μας όσο ποτέ άλλοτε.

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για το Κε.Σ.Π.Ε. Βασίλης Τσενκελίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «[…] Ο σκοπός της οργάνωσης του Πολιτιστικού Ανταμώματος Ποντιακού Ελληνισμού του Δήμου Καλλιθέας δεν σχετίζεται μόνο με την προβολή και διάδοση του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου. Μέσα από αυτή την προσπάθεια επιδιώκουμε να γίνουμε παράδειγμα ενότητας ανάμεσα στους πολυάριθμους ποντιακούς συλλόγους. Οι σύλλογοι της Καλλιθέας, που συμμετέχουν στο Αντάμωμα, προσπερνούν οποιεσδήποτε διαφορές που μπορούν να υπάρχουν στην κοινωνία, οποιεσδήποτε διαφορές, που ταλανίζουν δυστυχώς τον οργανωμένο ποντιακό χώρο και στέλνουν δικό τους μήνυμα αλληλοϋποστήριξης.

»Ο Ποντιακός ελληνισμός κουβαλάει στην πλάτη του ένα τεράστιο πολιτιστικό πλούτο που δημιουργήθηκε στο διάβα των αιώνων από τον Μυκηναϊκό πολιτισμό, την Αρχαία Ιωνία με την επιβλητική Μίλητο, τις πόλεις κράτη του Εύξεινου Πόντου, τα δύο ιστορικά Βασίλεια του Κιμμέριου Βοσπόρου και του Πόντου στην Αρχαιότητα, τους Ακρίτες του Βυζαντίου, τους πολεμιστές της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, που κράτησαν όρθια την τελευταία αυτοκρατορία του Ελληνισμού μέχρι το 1461. Οι Έλληνες του Πόντου κατάφεραν να κρατήσουν ακμαίο τον πολιτισμό τους και στα χρόνια της επικράτησης των Οθωμανών. Δεν λύγισαν και την περίοδο της Γενοκτονίας.

»Από την Έξοδο από τις πατρογονικές τους εστίες μέχρι τις μέρες μας οι Έλληνες του Πόντου, όπως και οι άλλοι αδελφοί μας από τις αλησμόνητες πατρίδες, εκφράζονται περισσότερο μέσα από τα πολιτιστικά και κοινωνικά σωματεία ανά την Ελλάδα και ανά τον κόσμο. Όσοι από τους συλλόγους λάβαμε μήνυμα ενότητας θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις προσπάθειες για περισσότερη αλληλεγγύη και θα βάζουμε όλο και πιο υψηλούς στόχους».

Η επιτυχία του 1ου αλλά και του 2ου Πολιτιστικού Ανταμώματος Ποντιακού Ελληνισμού του δήμου Καλλιθέας αποτελεί τη βάση του νέου στόχου των διοργανωτών για ακόμα καλύτερη συνάντηση πολιτισμού το 2026.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Σαράντης Παπαδόπουλος, η σύζυγός του Αρχοντία Παπαδοπούλου, ο πατέρας του παπά Βασίλης Καθρεπτίδης, εκ των ιδρυτών του ναού αγίου Γεωργίου Νικαίας, ο μεγάλος γιος του Ιωάννης, η αδελφή του Ελισάβετ και τα παιδιά της Μαρία και Σάββας (φωτ.: facebook.com/archondia.papadopoulou)
ΠΟΝΤΟΣ

Φόρος τιμής στον Πόντιο δάσκαλο της Νίκαιας: Το 6ο Δημοτικό μετονομάζεται σε «Σαράντης Παπαδόπουλος» – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

16/06/2026 - 2:58μμ
Άποψη του χωριού Θέμπεδα και Θέμπερα σήμερα. Το χωριό, πλέον,  ονομάζεται Gözeler ενώ παλαιότερα λεγόταν Tembeda (φωτ.: facebook.com/ayeser29/medinaydin)
ΠΟΝΤΟΣ

Θέμπεδα και Θέμπερα Χαλδίας: Το αρχοντικό θέρετρο της Αργυρούπολης με το περίεργο όνομα που γέννησε φημισμένους μεταλλουργούς

16/06/2026 - 10:35πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας τίμησε την παράδοση στις «Εαρινές Ημέρες Μουσών 2026»

15/06/2026 - 10:53μμ
Ο Ανδρέας Σιμόνωφ με φόντο επιστολικό δελτάριο που απεικονίζει το Βατούμ την εποχή που διαβιούσε σε αυτό (φωτ.: Μικρασιατικόν Ημερολόγιον 1910/Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ανδρέας Σιμόνωφ: Ο ευπατρίδης του πνεύματος και μύστης της φιλοσοφίας

15/06/2026 - 9:57μμ
Αναμνηστική φωτογραφία για το κλείσιμο της σεζόν, του «Διγενή» Ρόδου. Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με χορό, μουσική και ποντιακές γεύσεις αποχαιρέτησαν τη χρονιά οι Πόντιοι της Ρόδου

15/06/2026 - 8:09μμ
(Πηγή: facebook.com/grmmaf)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλεξανδρούπολη: Με τη στήριξη των Ποντίων του Έβρου το Κύπελλο Βορείου Ελλάδος MMA 2026

14/06/2026 - 8:41μμ
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης με τη διοίκηση του «Φάρου» (φωτ.: Facebook / Φωκίων Ζαΐμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από την Πάτρα στη διεθνή σκηνή: Βράβευση για το «Φάρο» Ποντίων Πατρών

14/06/2026 - 7:26μμ
Το ανοιχτό μάθημα έγινε μια μικρή γιορτή στην Πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026 (πηγή: Facebook / Ηλίας Υφαντίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από την πρόβα στο γλέντι: Ο Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού γέμισε μουσικές την Πλατεία Ελευθερίας

14/06/2026 - 4:39μμ
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά από ψηλά (φωτ.: Facebook / İlhan Uzunismail)
ΠΟΝΤΟΣ

«Οι Έλληνες ενοχλήθηκαν» γράφει ο τουρκικός Τύπος για τη Σουμελά – Οι αντιδράσεις όμως δεν ήρθαν μόνο από την Ελλάδα

14/06/2026 - 1:52μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Αρτακηνών-Κυζικηνών: Πρωτοπορεί με τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Παιδιών και Εφήβων – Τρεις μέρες γεμάτες παιδικά δρώμενα

14/06/2026 - 11:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βαγγέλης Μπουγιώτης)

Θεσσαλονίκη: Συνταξιούχος αστυνομικός στο «μικροσκόπιο» για φόλες σε αδέσποτες γάτες – Ελεύθερος μετά την απολογία του

22 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας υποδέχεται τον Ουκρανό ομόλογό του στη Σύνοδο της G7 (φωτ.: ΕΡΑ / Yoan Valat)

Σύνοδος G7: Κοινή βούληση για ενίσχυση της πίεσης επί της Μόσχας – Στόχος, ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία

50 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κύπρος: Η Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς διαπιστώνει «πιθανή κατάχρηση εξουσίας» από τον Νίκο Αναστασιάδη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Δίκη για τα Τέμπη: Αποβλήθηκαν οι δικηγορικοί σύλλογοι και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA)

Ipsos: Το 38% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα αντέξουν άλλα 250 χρόνια!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Manasis School of Greek Dance and Culture)

«Προορισμός η πατρίδα»: Η μεγάλη αποστολή της ομογένειας που ενώνει παράδοση, χορό και πολιτισμό

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign