pontosnews.gr
Κυριακή, 5/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οδικός χάρτης επαναπροσέγγισης Τουρκίας-ΗΠΑ

Του Παντελή Σαββίδη

27/09/2025 - 9:35πμ
(Φωτ.: EPA / Yuri Gripas)

(Φωτ.: EPA / Yuri Gripas)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η συνάντηση Τραμπ–Ερντογάν στην Ουάσινγκτον αποτέλεσε τον πρώτο κόμβο ενός οδικού χάρτη που ξεκινά από την ενέργεια και καταλήγει στην ασφάλεια, με κρίσιμες ενδιάμεσες στάσεις. Ο μίτος της Αριάδνης –και κλειδί για να διαβαστούν σωστά οι διφορούμενες δηλώσεις Τραμπ– είναι οι συμφωνίες LNG που υπέγραψε στη Νέα Υόρκη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, αλλά και η συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια. Ένας τομέας στον οποίο κυριαρχούν ως σήμερα οι Ρώσοι, αφού είναι γνωστό ότι αυτοί κατασκευάζουν τα πυρηνικά εργοστάσια της γειτονικής χώρας.

Συνοπτικά: η Άγκυρα δείχνει διατεθειμένη να «απορωσοποιήσει» σταδιακά το ενεργειακό της μίγμα, προσβλέποντας σε ελεγχόμενη επιστροφή στις αμερικανικές αμυντικές ράγες.

Η Τουρκία παραμένει διαρθρωτικά εξαρτημένη από ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Οι νέες πολυετείς συμφωνίες LNG –με αφετηρίες στις ΗΠΑ και Δυτικούς τερματικούς– δεν διαρρηγνύουν αυτομάτως τους δεσμούς με τη Μόσχα· δημιουργούν όμως εναλλακτικές διαδρομές και εκπέμπουν σήμα πολιτικής μετατόπισης. Όταν ο Τραμπ πιέζει δημόσια τον Ερντογάν «να σταματήσει να αγοράζει ενέργεια από τη Ρωσία», περιγράφει μια συναλλαγή: λιγότερη ρωσική ενέργεια, μεγαλύτερη πρόσβαση σε αμερικανικά συστήματα.

Ο κύριος φραγμός στην υπόθεση F-35 είναι γνωστός: οι S-400. Το πλαίσιο που διαμορφώνεται δείχνει λύση «χωρίς ταπείνωση»: οι συστοιχίες θα αποσυρθούν από την αιχμή της τουρκικής διάταξης είτε υπό το πρόσχημα αναβάθμισης/αποθήκευσης είτε μέσω μεταβίβασης σε τρίτο αποδέκτη, που να μη θίγει ευθέως τη Μόσχα. Δεν πρόκειται για τεχνικό ζήτημα αλλά για αρχιτεκτονική εξόδου, που επιτρέπει στον Ερντογάν να πει «δεν υπέκυψα», και στον Τραμπ να παρακάμψει πολιτικά το CAATSA.

Παράλληλα, ανοίγει χώρος για Patriot.

Η προοπτική αμερικανικής αντιαεροπορικής ομπρέλας λειτουργεί ως γέφυρα αξιοπιστίας και ως πολιτικό ισοδύναμο των S-400. Δεν είναι δεδομένο ότι η συμφωνία θα κλείσει άμεσα, όμως αυτός είναι ο οδικός χάρτης που διακρίνεται.

Η Άγκυρα, ωστόσο, δεν αρκείται σε πλατφόρμες· ζητά τεχνογνωσία κινητήρων για το εγχώριο μαχητικό KAAN, ή έστω πρόσβαση σε ώριμους κινητήρες. Εδώ οι πιθανότητες περιορίζονται. Οι ΗΠΑ διαχρονικά κρατούν σφιχτά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) στους αεροκινητήρες· αν δοθεί κάτι, θα είναι στοχευμένο, υπό αυστηρή εποπτεία.

Μια παράδοξη αλλά κρίσιμη διάσταση της συνάντησης είναι η εκκλησιαστική γεωπολιτική. Η ενδεχόμενη αναβάθμιση του ρόλου του Φαναρίου (de facto αναγνώριση οικουμενικού χαρακτήρα) υποσκάπτει την επιρροή της Μόσχας στον ορθόδοξο κόσμο. Η Χάλκη επιστρέφει ως σύμβολο «καλής θέλησης». Ο Ερντογάν όμως εμφανίζεται ψυχρός σε προτροπές που δεν συνοδεύονται από απτά ανταλλάγματα σε άμυνα και οικονομία. Και, φυσικά, στη Δυτική Θράκη, καθώς, έχει συνδέσει οποιαδήποτε βελτίωση του καθεστώτος της Χάγης με ελληνικά ανταλλάγματα τα οποία είναι εκτός κάθε λογικής.

Η Χάλκη είναι θεσμός του τουρκικού κράτους και δεν μπορεί να αντιπαραβάλλεται με απαιτήσεις απέναντι στην Ελλάδα.

Στο συριακό, η αμερικανική γραμμή ταλαντεύεται μεταξύ ρητορικής περί «ενιαίου κράτους» και de facto ενίσχυσης των κουρδοσυριακών SDF. Η Άγκυρα το διαβάζει ως στρατηγική αμφισημία: οι ΗΠΑ κρατούν εργαλείο πίεσης σε Δαμασκό, Μόσχα και Άγκυρα ταυτόχρονα. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Αμερικανού απεσταλμένου Τομ Μπάρακ: «Δεν υπάρχει Μέση Ανατολή, μόνο φυλές και χωριά». Με αυτό το φίλτρο, η Ουάσινγκτον δεν υπόσχεται θεσμική συνέπεια· υπόσχεται διαχειρισιμότητα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα;

Πρώτον: αν η Τουρκία αποστασιοποιηθεί έστω και μερικώς από τη Ρωσία, θα αναβαθμιστεί η χρησιμότητά της για τις ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην αρνητικό για την Ελλάδα –ένα πιο προβλέψιμο τουρκικό προφίλ στο ΝΑΤΟ περιορίζει αιφνιδιασμούς– αλλά ανεβάζει τον πήχη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στο ρόλο του «καλού μαθητή».

Δεύτερον: στο πεδίο F-35 και ισορροπίας ισχύος. Αν η Τουρκία επανέλθει –έστω μερικώς– στο οικοσύστημα F-35, το ελληνικό πλεονέκτημα 5ης γενιάς θα πιεστεί. Η απάντηση δεν είναι «όχι στα τουρκικά F-35» (αυτό δεν περνά από την Αθήνα), αλλά επιτάχυνση μέτρων σοβαρής αποτροπής.

Στο εκκλησιαστικό, μια πιθανή αναβάθμιση του Φαναρίου συνιστά κέρδος ήπιας ισχύος για Ελλάδα/Ορθοδοξία, χωρίς να μεταφράζεται αυτόματα σε ελληνοτουρκική ύφεση. Θα λειτουργήσει σε «χαμηλές συχνότητες» ως μοχλός πίεσης προς τη Μόσχα και ως δείκτης καλής θέλησης της Άγκυρας προς την Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ λειτουργεί ως μεσολαβητής συναλλαγών, όχι ως αρχιτέκτονας θεσμικών δεσμεύσεων: «θα κάνουμε, αν κάνετε». Ο Ερντογάν παίζει το γνώριμο παιχνίδι ευθυγράμμισης κατά περίπτωση: θα κόψει ρωσικούς δεσμούς όπου αποκομίζει πολλαπλά οφέλη από τη Δύση, κρατώντας ταυτόχρονα ανοιχτά κανάλια με τη Μόσχα όπου τον συμφέρει.

Για την Ελλάδα, το συμπέρασμα είναι λιγότερη βεβαιότητα, περισσότερη ικανότητα. Δηλαδή, να προεξοφλήσει ότι η Τουρκία μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον χωρίς να γίνει «φιλική», και να προσαρμόσει εγκαίρως την άμυνα και την διπλωματία της.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ισραηλινός αξιωματούχος περπατά δίπλα στο κατεστραμμένο Στάδιο Αζαντί στην Τεχεράνη, 3 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού οδηγείται ο πόλεμος στο Ιράν;

4/04/2026 - 10:09πμ
Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ στην τελετή υποδοχής των σορών έξι Αμερικανών, στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ντόβερ του Ντέλαγουερ. Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με drone στο Κουβέιτ. 7 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Official White House Photo / Daniel Torok)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς θα βγει από το «βάλτο» του Ιράν ο Τραμπ

3/04/2026 - 3:32μμ
(Πηγή: commons.wikimedia.org
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Β’)

2/04/2026 - 9:32πμ
Ένα από τα περάσματα στα ιρανοιρανικά σύνορα, στην πόλη Μπανέχ του δυτικού Ιράν, όπου ζουν πολλοί  Κούρδοι (φωτ. αρχείου: 
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος στο Ιράν και το Κουρδικό

29/03/2026 - 4:13μμ
Τα Στενά του Ορμούζ, κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν (πηγή: creativecommons.org/licenses/by/3.0/)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα επιτεθεί ή αναζητά διέξοδο ο Τραμπ;

28/03/2026 - 9:54πμ
Η ανάσταση του Λαζάρου, τοιχογραφία από τη μονή San Baudelio de Berlanga της Ισπανίας, σήμερα στο Μουσείο Cloisters της Νέας Υόρκης (πηγή: Sharon Mollerus / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Α’)

24/03/2026 - 9:32πμ
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υποδέχεται τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τζέντα, στις 17 Ιουλίου 2023 (φωτ.: EPA / Bandar al-Jaloud)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί Σαουδικής Αραβίας

22/03/2026 - 3:53μμ
Τεχεράνη, 18 Μαρτίου 2026: Χιλιάδες Ιρανοί συμμετέχουν στην νεκρική πομπή για τον Αλί Λαριτζανί και τον υποστράτηγο Γολαμρεζά Σολεϊμανί, που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέση Ανατολή: Το τέλος των βεβαιοτήτων και η ελληνική αμηχανία

21/03/2026 - 10:13πμ
Στιγμιότυπο από την 1η Συνάντηση της Τουρκικής Κοινότητας των Βαλκανίων, η οποία φιλοξενήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2025 στα Σκόπια (πηγή:   Humanitarian Relief Foundation)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επικίνδυνη στρατηγική της Τουρκίας

20/03/2026 - 7:23μμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο, διά χειρός Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Δ’)

17/03/2026 - 10:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Άνοιξη, παράδοση και δημιουργία: Ένα ξεχωριστό πολιτιστικό δρώμενο από τον Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ Eurokinissi)

Πειραιάς: Σε σοβαρή κατάσταση στο Τζάνειο 17χρονος που παρασύρθηκε από αστικό λεωφορείο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)

Επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play out: Φωτιά στην παραμονή με τις νίκες Πανσερραϊκού και Αστέρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Φ.Γ.)

Συνελήφθησαν στις ΗΠΑ συγγενείς του Κασέμ Σολεϊμανί

3 ώρες πριν
Ανάγλυφη παράσταση του Αλέξιου Α' Κομνηνού, Campiello de Cà Angaran, Βενετία, αρχές 12ου αιώνα (πηγή: Wikipedia)

Αλέξιος Α’ Μέγας Κομνηνός: Ο αυτοκράτορας που αναγέννησε το Βυζάντιο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign