pontosnews.gr
Τρίτη, 7/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θέμης Αδαμαντίδης: Φωνή και ζωή, όλα στο κόκκινο

Αν και νέος, τραγουδάει σε πίστες πάνω από μισό αιώνα. Γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1957. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

28/09/2025 - 12:18μμ
Τα φώτα στον Θέμη Αδαμαντίδη (φωτ.: Facebook / Θέμης Αδαμαντίδης / Themis Adamantidis)

Τα φώτα στον Θέμη Αδαμαντίδη (φωτ.: Facebook / Θέμης Αδαμαντίδης / Themis Adamantidis)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αν και νέος, τραγουδά σε πίστες πάνω από μισό αιώνα. Ο Θέμης Αδαμαντίδης ήξερε από την εφηβεία τι ήθελε να γίνει και με ποιον τρόπο δεν θα πουλούσε τον εαυτό του. Δηλαδή, δημόσιες σχέσεις και προβολή της ιδιωτικής του ζωής. Το τελευταίο (δυστυχώς για τον ίδιο) δεν το κατάφερε. Και μπορεί τα τελευταία χρόνια κάποιες στιγμές –και μάλιστα ζόρικες για την προσωπική του ζωή– να είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά ευτυχώς η φωνή του και η ιστορία του ως τραγουδιστής παραμένει ως έχει.

Απλώς στην εποχή των social media κάποιες ισορροπίες είναι δύσκολο να κρατηθούν. Και στην τελική, για τα όποια ποινικά θέματα υπάρχει η Δικαιοσύνη, όχι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν ασχολούμαι καθόλου με το τι γράφεται για μένα, δεν τα βλέπω. Έχω μείνει στην πραγματική ζωή. Ξέρω ανθρώπους που είναι διαφορετικοί και μέσα στο διαδίκτυο βγάζουν κάτι άλλο», είχε πει.

Πολίτης (και τραγουδιστής) του κόσμου

Σαν σήμερα λοιπόν, το 1957, γεννήθηκε στην Καισαριανή ο Θέμης Αδαμαντίδης. Τα παιδικά του χρόνια ήταν μεν ανέμελα, αλλά σε ηλικία 7 ετών η οικογένεια μετανάστευσε στη Νότια Αφρική, και συγκεκριμένα στο Γιοχάνεσμπουργκ. Οικονομικοί μετανάστες, δηλαδή. Και στην εφηβεία του επέστρεψαν.

Μόνο που πλέον ο νεαρός Θέμης –στα 15 του–, γνώριζε το δρόμο του. Και έτσι ξεκίνησε η καριέρα του στη νύχτα.

«Τότε βρήκα και την πρώτη δουλειά, στην Πλάκα. Το μαγαζί ήταν μια παλιά ντισκοτέκ που είχε γίνει ζωντανή σκηνή» είχε πει σε συνέντευξη περιγράφοντας πώς ξεκίνησε.

Και είχε συνεχίσει: «Εκεί τότε ήταν οι περίφημοι “Ρεμπέτες”, με την Άννα Χρυσάφη, τη Ρένα Εσκενάζυ και τον Σπύρο Καλφόπουλο και ζήτησα να με ακούσουν. Πλησίαζα τα δεκατέσσερα. Με κοίταξαν καλά-καλά και μου είπαν πως ήμουν πολύ μικρός, και όσο καλός και αν ήμουν θα είχαν πρόβλημα αν με έπαιρναν για δουλειά. Με πήραν τελικά, και η μάνα μου με πήγαινε κάθε βράδυ για δουλειά».

Το 1981 σε νυχτερινό κέντρο στην Κέρκυρα, με σπασμένα πιάτα στα πόδια του (φωτ.: Σταμάτης Ασπιώτης)

Λίγα χρόνια αργότερα πήγε στη Σουηδία για εμφανίσεις – και έμεινε εκεί για τρία χρόνια. Είναι λίγο πιο πάνω από 20 χρονών και έχει ζήσει σε τρεις διαφορετικές χώρες.

Εκείνο το καλοκαίρι που γύρισε για λίγο στην Ελλάδα η γιαγιά του είχε στείλει την αίτησή του για να συμμετάσχει στο «Νά η ευκαιρία», το πρώτο talent show της ελληνικής τηλεόρασης με κριτική επιτροπή ονόματα όπως: Ροζίτα Σώκου, Σάσα Ντάριο, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Κατσαρός και Γρηγόρης Γρηγορίου.

Ο νεαρός Θέμης διαγωνίζεται και βγαίνει πρώτος. Η Σουηδία βγαίνει εκτός πορείας και στην ΕΜΙ ετοιμάζεται ο πρώτος του δίσκος.

«Σαρανταπέντε κοπελιές»

Είναι νέος, εμφανίσιμος και με άφρο μαλλί που τον κάνει να ξεχωρίζει. Το ρεπερτόριο του ήταν τότε κυρίως διασκευές ξένων τραγουδιών που τον πήγαιναν για μια ποπ εκδοχή του Γιάννη Πάριου.

Ο δίσκος πουλάει σαν τρελός, ενώ το 1982 η χώρα μας ετοιμάζεται να τον στείλει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Μόνο που η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) ανακάλυψε πως το «Σαρανταπέντε κοπελιές» βασιζόταν στιχουργικά και μουσικά σε άλλα κομμάτια και έτσι παραβίαζε τους κανόνες, δεδομένου ότι όλα τα τραγούδια πρέπει να είναι πρωτότυπα όσον αφορά τη σύνθεση. Η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά εκείνο το φιάσκο, αφού η EBU επέβαλε τότε πρόστιμο 600.000 δραχμών, δηλαδή 1.760 ευρώ.

Όπως και να ‘χει, ο Αδαμαντίδης ανεβαίνει. Όμως –όπως φάνηκε στην πορεία– αυτό το είδος δεν τον αντιπροσώπευε. Η καρδιά του χτυπούσε στο λαϊκό ρεπερτόριο, κάτι που αρχικά το έκανε στα νυχτερινά κέντρα όπου εμφανιζόταν.

Μάλιστα σε συνεντεύξεις δεν δίσταζε να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τους μεγάλους του λαϊκού τραγουδιού: «Τον Στράτο Διονυσίου τον έζησα και πάνω στη δουλειά και υπήρξε δάσκαλος. Η φωνή του και ο τρόπος του περνούσαν χωρίς κανένα κενό στην ψυχή», είχε πει.

Και είχε συνεχίσει: «Η άλλη μου αγάπη ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης, με τον οποίο συνεργάστηκα σε έναν δίσκο του, κάνοντας φωνητικά».

Και όχι μόνο, καθώς και ο μέγας Καζαντζίδης είχε πει τα καλύτερα για τη φωνή του νεαρού τραγουδιστή, και είχαν γίνει και κουμπάροι.

Στέλιος Καζαντζίδης και Θέμης Αδαμαντίδης (φωτ.: Facebook / Θέμης Αδαμαντίδης / Themis Adamantidis)

«Μα πού να πάω»

Και ο Αδαμαντίδης συνέχισε να υπάρχει μέσα στο χώρο. Αλλά η δισκογραφία άλλαζε, ειδικά με την άφιξη της ιδιωτικής τηλεόρασης. Η τελευταία επέβαλε νέα πρόσωπα και στήριζε κάποια άλλα. Και ο Αδαμαντίδης δεν ήταν από αυτά.

Κάποια χρόνια αργότερα ο ίδιος αποκάλυψε: «Υπήρχε μια περίοδος που δεν πήγαινα καλά επαγγελματικά και λύγισα. Έφτασα στο σημείο να πω ότι ίσως πρέπει να κάνω κάποια άλλη δουλειά. Πέρασε όμως. Ήταν η στιγμή που είπα ότι “Τώρα πρέπει να φανώ δυνατός”».

Ναι, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990 υπήρχε ζήτημα. Ήταν και λίγο μπερδεμένο το θέμα με το ρεπερτόριό του, είδε και το φως της δημοσιότητας ένα άγριο περιστατικό που είχε να κάνει με την προσωπική του ζωή.

Μέχρι που έκανε την τελειωτική στροφή και πήγε στο καθαρόαιμο λαϊκό τραγούδι. Και εκεί συστήθηκε εκ νέου στο κοινό.

Η άλλη πλευρά

Σε μια μυθολογία που θέλει τους ανθρώπους που σχετίζονται με τη νύχτα να εμπλέκονται σε περίεργες συνθήκες και καταστάσεις, τα ΜΜΕ βρήκαν στο πρόσωπο του Θέμη Αδαμαντίδη τον ήρωα τους. Μια σωρεία στενάχωρων περιστατικών, που ξεκινάνε από ότι πιάστηκε στην περίοδο της καραντίνας σε χαρτοπαικτική λέσχη, μέχρι και φάσεις όπου κατηγορήθηκε για ενδοοικογενειακή βία, ο τραγουδιστής έφτασε να γίνεται πρώτο θέμα, όχι όμως για τη δουλειά του.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ενοχλήσω κάποιον που δεν με έχει ενοχλήσει. Τα μέσα θεωρώ ότι μου έχουν φερθεί ωραία κάποιες φορές. Κάποιες άλλες, επειδή πρέπει να κάνουν κι αυτοί τη δουλειά τους, το συνεχίζουν. Εκεί μου την χαλάει περισσότερο. Γράφεται κάτι, ο επόμενος που θα ασχοληθεί ας το εξετάσει πρώτα. Παλιά είχα πάρει τηλέφωνο να πω ότι δεν είναι έτσι» αποκάλυψε ο τραγουδιστής.

Ο Θέμης Αδαμαντίδης στην Ευελπίδων για να δικαστεί μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του με τις κατηγορίες της ενδοοικογενειακής βίας και εξύβρισης της συντρόφου του. Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022
(φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Όσοι και όσες τον γνωρίζουν μιλάνε για έναν άλλο άνθρωπο, βαθύτατα συναισθηματικό και καλό πατέρα αλλά και παππού. Σχετικά με τα παιδιά του ο Θέμης Αδαμαντίδης έχει αναφέρει: «Μου άρεσε που ο πατέρας μου δεν μου φώναξε ποτέ. Έτσι είμαι και εγώ με τα παιδιά μου. Πάντα σεβόμουν αυτό που θέλουν. Ναι μεν δεν τους χάλαγα χατίρι, αλλά έχω κάνει και κάποιο λάθος, έπρεπε να τους είχα αφιερώσει πιο πολύ χρόνο. Θα μπορούσα να είχα κάνει μια πιο εύστοχη κατανομή χρόνου».

Ο άνθρωπος που έχει, σύμφωνα με δική του δήλωση, τους χρυσούς του δίσκους στην αποθήκη, που «αν είχα τους γονείς μου μπροστά μου, θα τους έλεγα ότι τους έχω αγαπήσει περισσότερο από αυτό που τους έδειξα», εξακολουθεί να είναι λίγο χαοτικός με το ωράριο, αλλά με βάθος συναισθημάτων. Και ερωτευμένος και με τη δουλειά του.

«Ο έρωτας έχει παίξει μεγάλο ρόλο στη ζωή μου. Όταν είμαι στενοχωρημένος, δεν μπορώ να τραγουδήσω. Όταν είμαστε στενοχωρημένοι ή έχουμε προβλήματα, πριν βγεις επάνω, περνάς πολύ δύσκολες στιγμές. Όταν βγεις επάνω τα ξεχνάς θες δεν θες, γιατί πρέπει να ευχαριστήσεις τον κόσμο» είχε πει.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Νίκος Ξυλούρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Ξυλούρης: 90 χρόνια από τη γέννησή του – Άγνωστες ιστορίες από τη ζωή και το τέλος του «Αρχάγγελου της Κρήτης»

7/07/2026 - 10:55πμ
(Φωτ.: MotionTeam / Βασίλης Βερβερίδης – actorhouse.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άννα Φόνσου: Από το λαμπερό αστέρι της Φίνος Φιλμ στη γυναίκα που χάρισε αξιοπρέπεια στους ηθοποιούς

6/07/2026 - 5:00μμ
Ζωγραφική απεικόνιση της ναυμαχίας του Ναβαρίνου και η πρώτη σελίδα της Συνθήκης του Λονδίνου (εικ.: ΧΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

6 Ιουλίου 1827: Η Ελλάδα αποκτά αυτονομία με τη Συνθήκη του Λονδίνου – Το μυστικό άρθρο που οδήγησε στη σωτήρια ναυμαχία του Ναβαρίνου

6/07/2026 - 10:00πμ
Ο Καπετάν Γκούρας σε πίνακα του Φίλιππου Μαργαρίτη στην Εθνική Πινακοθήκη
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 600 Έλληνες κατατρόπωσαν 3.000 Οθωμανούς στη μάχη του Μαραθώνα, το 1824

5/07/2026 - 3:47μμ
(Φωτ.: EPA / Bernd Weissbro)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η Εθνική Ελλάδας ανέβαινε στην κορυφή της Ευρώπης

4/07/2026 - 4:46μμ
Ο Νίκος Ζιώγαλας σε πρόβα στις «Γραμμές» στην Αθήνα, το 2016 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Ζιώγαλας: Ο… χαμηλόφωνος ροκάς με τις παραδοσιακές ρίζες

4/07/2026 - 2:02μμ
«Η κυανόλευκος υψώνεται έναντι της ιστορικής Μονής των Κομνηνών» σύμφωνα με την περιγραφή σ το φιλμ που ψηφιοποιήθηκε από το Εργαστήριο της ΕΡΤ (πηγή: ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κιουτάχεια 1921: Η τελευταία μεγάλη ελληνική νίκη πριν από τον Σαγγάριο

4/07/2026 - 10:05πμ
Η φωτογραφία του Γιώργου Βιδάλη προέρχεται από το Αρχείο Κουνάδη (πηγή: vmrebetiko.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα πέθανε ο Γιώργος Βιδάλης: Η σπουδαία φωνή της Σμύρνης ηχογράφησε πάνω από 700 τραγούδια

2/07/2026 - 7:07μμ
«Γιώργος Γεννηματάς: Ο κύριος 56%». Η φωτογραφία του Γιώργου Μονογιούδη, ο τίτλος από το περιοδικό «Γυναίκα» όπου δόθηκε η συνέντευξη (πηγή: Ίδρυμα Κωνσταντίνου Σημίτη»)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Γεννηματάς, ο άνθρωπος που ίσως γινόταν και πρωθυπουργός

30/06/2026 - 1:19μμ
Το 1987, στην εκπομπή «Καλλιτεχνικό καφενείο» (φωτ.: ERT)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Έλσα Βεργή: Η (ξεχασμένη) πρωταγωνίστρια της σκηνής και η ζωή της

25/06/2026 - 5:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ανοιξιάς «Κοτύωρα»)

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Ανοιξιάς «Κοτύωρα»

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης U20: Χάλκινο μετάλλιο ο Παπαγεωργίου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/HANDOUT HANDOUT RESTRICTIONS: ISRAEL OUT - NO ACCESS ISRAEL MEDIA/PERSIAN LANGUAGE TV STATIONS OUTSIDE IRAN/STRICTLY NO ACCESS BBC PERSIAN/VOA PERSIAN/MANOTO TV/IRAN INTERNATIONAL TVHANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

Ολοκληρώθηκαν οι τελετές στην Κομ για τον Αλί Χαμενεΐ – Η σορός μεταφέρεται στο Ιράκ πριν από την ταφή στη Μασχάντ

2 ώρες πριν
(Φωτ: Χ / iocmedia)

ΔΟΕ: Επιστρέφει η Ρωσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Σε παθολογικά αίτια αποδίδεται ο θάνατος της 24χρονης στις Συκιές

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)

Το Θρυλόριο τιμά την Αγία Μαρίνα με επταήμερο αφιέρωμα στην ποντιακή παράδοση και τον πολιτισμό

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign