pontosnews.gr
Τρίτη, 19/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Eurobasket 2005: Πριν από 20 χρόνια η Εθνική μπάσκετ σήκωσε την κούπα μέσα στο Βελιγράδι

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια η Εθνική ομάδα κατακτούσε το Eurobasket 2005 στο Βελιγράδι

25/09/2025 - 5:04μμ
(Φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

(Φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο σε Eurobasket κατέκτησε η Εθνική ομάδα μπάσκετ πριν από 20 χρόνια. Η Ελλάδα αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην οστορία της. Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, που το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου 2005 ένωσε το παρελθόν με το παρόν, επικράτησαν 78-62, της Γερμανίας, στον τελικό και ανέβασαν το ελληνικό μπάσκετ ξανά στην κορυφή της Ευρώπης, δεκαοκτώ χρόνια μετά τη στέψη στο ΣΕΦ.

Έκτοτε, το 1987 δεν είναι πια η μοναδική αναφορά για χρυσό μετάλλιο της Εθνικής ανδρών στο μπάσκετ. Έκτοτε, οι Έλληνες φίλαθλοι μιλούν και για το 2005.

Αν και φαινόταν πως δεν θα ξαναρχόταν ποτέ αυτή η ημέρα… του repeat, τελικά ήλθε. Και ήταν αδιαμφισβήτητα η δεύτερη πιο λαμπρή για το ελληνικό μπάσκετ μετά την 14η Ιουνίου 1987. Έναν χρόνο πριν το αργυρό μετάλλιο στο Mundobasket του 2006, στην Σαϊτάμα της Ιαπωνίας.

Περίπου 10.000 Ελληνες έψαλαν τον εθνικό ύμνο μέσα στο Βελιγράδι, την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του μπάσκετ. Μετά την Αθήνα, ποια άλλη πόλη θα ήταν καλύτερη από το Βελιγράδι για την κατάκτηση της κορυφής; Κακιούζης, Παπαλουκάς, Σπανούλης, Ζήσης, Βασιλόπουλος, Φώτσης, Χατζηβρέττας… ένας ένας κρέμασαν στο στήθος τα μετάλλια.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, χόρεψαν συρτάκι οι δώδεκα διεθνείς μας στο κέντρο της «Μπεογκράτσκα Αρένα» κι αμέσως μετά πέταξαν ψηλά τον Ομοσπονδιακό προπονητή, Παναγιώτη Γιαννάκη. Με 22 πόντους ο Θοδωρής Παπαλουκάς αναδείχτηκε MVP του τελικού. Ο τίτλος, όμως του ΜVP του 34ου Eurobasket κατέληξε σε γερμανικά χέρια, στα χέρια του Ντιρκ Νοβίτσκι, ο οποίος 3.22” κάθησε στον πάγκο και χειροκροτήθηκε με διάθεση αναγνώρισης από τους Έλληνες φιλάθλους. Οι Δημήτρης Διαμαντίδης και Θοδωρής Παπαλουκάς συμπεριελήφθησαν στην καλύτερη πεντάδα του 34ου Ευρωμπάσκετ, ενώ την πεντάδα συμπλήρωσαν οι Νοβίτσκι (Γερμανία), Ναβάρο (Ισπανία) και Ντιό (Γαλλία).

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, Παναγιώτης Γιαννάκης, σηκώνοντας το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην καριέρα του με την Εθνική Ομάδα, έγραψε το όνομα του στα ρεκόρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο «δράκος», ο οποίος ως αρχηγός της «χρυσής» ομάδας του ’87 οδήγησε της Ελλάδα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, απέναντι στην ΕΣΣΔ, επέστρεψε ως προπονητής της Εθνικής και μεταλαμπαδεύοντας το ταλέντο, το πάθος και τη δίψα για διάκριση, στα πνευματικά του παιδιά, έγινε ο πρώτος τεχνικός που κατακτά το χρυσό μετάλλιο τόσο ως παίκτης, όσο και ως ομοσπονδιακός τεχνικός.

Μία ημέρα πριν, στις 24 Σεπτεμβρίου 2005, η Εθνική είχε αποκλείσει στον ημιτελικό την μετέπειτα χάλκινη Γαλλία του Τόνι Πάρκερ, σε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στο παγκόσμιο μπάσκετ. Από το -7, 62-55, 47 δεύτερα πριν τη λήξη, και με την ελληνική ψυχή να «μιλά», η εθνική επικράτησε με 67-66, χάρη σε τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη, μετά από «σπλιτ» και πάσα του Νίκου Ζήση. Οι «μπλε» επιβλήθηκαν της Ισπανίας με 98-68 στον «μικρό τελικό» και κατέκτησαν το πέμπτο χάλκινο μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ στην ιστορία τους, 46 χρόνια μετά το τελευταίο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από το εξώφυλλο του βινυλίου «Ρεμπέτικες Ομορφιές» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1984, από την Μίνως Μάτσας & Υιός Α.Ε. Τον Μιχάλη Γενίτσαρη είχε φωτογραφήσει ο Γιάννης Ζαφείρης
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μιχάλης Γενίτσαρης: Όχι μόνο φαινόταν, ήταν και μάγκας

11/05/2026 - 3:27μμ
(Φωτ.: INTIME)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το 2000 η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο με το… fair play του Νικολαΐδη

10/05/2026 - 3:27μμ
Ο Κουέντιν Ταραντίνο (αριστερά) και ο Ρότζερ Κόρμαν στη σκηνή πριν από την απονομή του Grand Prix κατά την τελετή λήξης του 76ου Φεστιβάλ Καννών, 27 Μαΐου 2023 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ρότζερ Κόρμαν: Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το Χόλιγουντ χωρίς να ανήκει ποτέ σε αυτό

9/05/2026 - 7:03μμ
Ο Γιάννης Τζανίδης (κρατά την ελληνική σημαία) με συγκρατούμενούς του στο στρατόπεδο του Άουξμπουργκ τις πρώτες μέρες της απελευθέρωσης, Μάιος 1945 (πηγή: ΓΑΚ Μαγνησίας, Οικογενειακό Αρχείο Κωνσταντίνου Τζανίδη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

9 Μαΐου 1945: Η μέρα που σίγησαν τα όπλα – Οι Μαγνησιώτες που επέζησαν από τα ναζιστικά στρατόπεδα

9/05/2026 - 1:54μμ
(Φωτ.: aekbc.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η ΑΕΚ έγινε ξανά «Βασίλισσα της Ευρώπης» στο ΟΑΚΑ

6/05/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θανάσης Βέγγος: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο «καλός μας άνθρωπος»

3/05/2026 - 2:45μμ
Το κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων της εποχής
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Ψωμί, παιδεία, και όχι επαιτεία»: Σαν σήμερα, το 1976, κορυφώθηκε η Εξέγερση των Τυφλών

2/05/2026 - 3:57μμ
(Πηγή: commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λεονάρντο ντα Βίντσι: Γιατί ο μεγαλύτερος εφευρέτης του κόσμου πέθανε θεωρώντας εαυτόν αποτυχημένο

2/05/2026 - 10:59πμ
(Φωτ.Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σταμάτης Γαρδέλης: Το «τσακάλι» των 80s –και όχι μόνο– έχει γενέθλια

1/05/2026 - 7:21μμ
Το όνομα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στο μνημείο των εκτελεσθέντων της Καισαριανής, στο Σκοπευτήριο (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Σουκατζίδης της Καισαριανής, ο Ψαθάς της αφήγησης – Ένας Μικρασιάτης, ένας Πόντιος, μια Πρωτομαγιά

1/05/2026 - 4:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής)

Λάκκωμα Χαλκιδικής: Εκδηλώσεις μνήμης στο χωριό των 1.300 κατοίκων που απαιτούν δικαίωση για τις 353.000 ψυχές

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Σωκράτης Φάμελλος: Επίσκεψη στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

1 ώρα πριν
Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)

Χάρης Δούκας: Ως ελάχιστο χρέος προχωράμε στη δημιουργία Μνημείου Γενοκτονίας στην Αθήνα

2 ώρες πριν
Ψηφίδες από τη Χρυσοκέφαλο, τις οποίες μετέφερε στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος (φωτ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)

Οι ψηφίδες που ταξίδεψαν από την Τραπεζούντα στην Αθήνα – Ένα μικρό κομμάτι μνήμης από τη Χρυσοκέφαλο

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της ελληνικής κοινότητας με αφορμή τη ρωσική έκδοση του έργου «Το νούμερο 31.328» (φωτ.: Facebook / Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα)

Με Βενέζη και ποντιακή λύρα τίμησαν στη Μόσχα τη μνήμη της Γενοκτονίας

2 ώρες πριν
Κώστας Αγέρης, Μιχάλης ιατρόπουλος και Σοφία Παυλίδου στο «Η πατρίδα μ’ ερημώθεν» (πηγή: YouTube / 
Black Sea Music Productions)

«Η πατρίδα μ’ ερημώθεν»: Το μουσικό αφιέρωμα του Κώστα Αγέρη για τη Γενοκτονία των Ποντίων και η συγκίνηση για τον Κώστα Βουτσά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign