pontosnews.gr
Πέμπτη, 29/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χρήστος Γ. Δημάρχου: Ο Κερασούντιος που εικονογράφησε την καθημερινή ζωή του Πόντου

Το όνομά του φέρει και «Η πρώτη ποντιακή επιθεώρησις», με τίτλο «Ελάτεν, πολλά θα γελάτεν» (1950)

10/09/2025 - 11:57πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τα σκίτσα του έχουν καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που έχουμε για ήθη, έθιμα και σκηνές από την αγροτική ζωή του Πόντου. Χρησιμοποιούνται συχνά (ακόμα και από μέσα μη αμιγώς ποντιακά) για να εικονογραφήσουν άρθρα – πολλές φορές χωρίς αναφορά στο όνομά του, μια και η «μέθοδος» του διαδικτύου δεν έχει τέτοιες ευαισθησίες.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που επιλέξαμε να δημιουργήσουμε μια εικόνα στην οποία το πορτρέτο του Χρήστου Γ. Δημάρχου είναι πλαισιωμένο από τα σκίτσα του, καθώς μόνο έτσι θα γινόταν η σύνδεση μεταξύ ονόματος και προσώπου. 

Παρόλο που η ζωή και το πλούσιο έργο του Χρ. Δημάρχου εκτείνονται μέχρι τη δεκαετία του 1960 (ή 1970), τα βιογραφικά στοιχεία που εντοπίσαμε είναι λίγα και αντικρουόμενα.

Από το εξώφυλλο του βιβλίου «Ο ελληνικός Πόντος»

Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού έζησε από το 1898 έως το 1976 (τις ίδιες χρονολογίες δίνει και το βιογραφικό σημείωμα που περιλαμβάνεται στο Λεύκωμα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», που υπήρξε «σπίτι» για τον Χρ.Γ.Δ.), σε άρθρο της Αντιγόνης Καλπίδου-Χανιαλάκη όμως που εντοπίσαμε στο Αρχείον Πόντου (τόμ. 38, 1983), αναφέρεται ότι έζησε από το 1897 έως το 1964.

Το μόνο σίγουρο και διασταυρωμένο είναι ότι ο ταλαντούχος Πόντιος ζωγράφος, σκηνογράφος, σκιτσογράφος και συγγραφέας γεννήθηκε στην Κερασούντα στην εκπνοή του 19ου αι.

Σε μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Αικατερινοντάρ (Κρασνοντάρ) της Ρωσίας, όπου για ένα διάστημα παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής. Το 1924, με την Ανταλλαγή, έρχεται στην Ελλάδα, όπου είτε με το πενάκι του είτε με ακουαρέλες αρχίζει να αποτυπώνει εικόνες από τη ζωή στον Πόντο.

Οι αρραβώνες ή «σουμάδεμαν»

Γράφει η Αντιγόνη Καλπίδου-Χανιαλάκη στο ΑΠ: «Η δεξιοτεχνία του στη μικρογραφία και η γνώση του πάνω σε κάθε ποντιακό αντικείμενο αποδίδουν με τρόπο αληθινό και ανεπανάληπτο το ύφος των προσώπων και το είδος των πραγμάτων των Ελλήνων του Πόντου».

Το 1947, με τη συνδρομή του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» εκδίδεται το το λεύκωμα Ο Ελληνικός Πόντος – Μορφές και εικόνες ζωής. Τα σκίτσα του Δημάρχου συνοδεύουν λεζάντες του δημοσιογράφου και εκδότη ποντιακών περιοδικών Νίκου Καπνά,* και ο τόμος αποσπά έπαινο στην Έκθεση Βιβλίου του 1949.

Σκίτσο του Χρήστου Δημάρχου με κείμενο του Νίκου Καπνά

Ιδιαίτερα πλούσια ήταν η δράση του και στον τομέα του ποντιακού θεάτρου. Με δικές του σκηνογραφίες παρουσιάστηκαν τα έργα Η γυναίκα του Πρωτομάστορα και Κλήδονας του Φίλωνα Κτενίδη, Τσοφούλα του Πόλυ Χάιτα και Η σεβντά νικά του Σίμου Λιανίδη, αλλά η έκπληξη είναι αλλού:

Η θεατρική παράσταση Ελάτεν, πολλά θα γελάτεν, «Η πρώτη ποντιακή επιθεώρησις», όπως χαρακτηριστικά γράφει το πρόγραμμα της 26ης Δεκεμβρίου 1950, φέρει το όνομα του Χρ.Γ.Δ., μαζί με του Γεώργιου Λαμψίδη.

(Πηγή: «Αρχείον Πόντου», παράρτημα 10 [1978]. Αναρτήθηκε στο facebook από την ΕΠΜ]
Όπως γράφει η Αντιγόνη Καλπίδου-Χανιαλάκη, στο περιοδικό Ποντιακό θέατρο (άρχισε να εκδίδεται το 1950) ο Δημάρχου δημιουργεί το χαρακτήρα της Παλάσας της Μολυβούς, μιας λαϊκής γυναίκας που σε κάθε τεύχος περιγράφει με εύθυμο τρόπο σκηνές από τη ζωή και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τότε οι Πόντιοι πρόσφυγες στην Αθήνα.

Άρθρα του για τη λαογραφία δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε διάφορα ποντιακά περιοδικά, αυτά όμως που έμειναν να τον θυμίζουν για πάντα είναι τα σκίτσα και οι ακουαρέλες του, γι’ αυτό και επιλέξαμε μερικά ως μικρό αλλά χρωστούμενο φόρο τιμής.

Χριστίνα Κωνσταντάκη

_____
* Δημοσιογράφος, συνεκδότης του περιοδικού Ποντιακά φύλλα, που εκδόθηκε το 1936 στην Αθήνα. Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα. Εργάστηκε για περίπου 40 χρόνια σε διάφορες εφημερίδες, και κυρίως στην Καθημερινή. Εξέδωσε μαζί με άλλους το περιοδικό Το Ποντιακό. Συγκέντρωσε πλούσιο λαογραφικό και ιστορικό υλικό για τον Πόντο, και πρωτοστάτησε στην ποντιακή πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση στην Αθήνα. Με τη ζωγραφική του Χρ.Γ. Δημάρχου ασχολήθηκε επανειλημμένα, δημοσιεύοντας σχετικά άρθρα στο περιοδικό Το ποντιακό θέατρο (1950).
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σύνθεση ΑΙ του παλιού κτηρίου του Πανεπιστημίου Μόσχας με την εικόνα του Ιβάν Μελισσηνού
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ιβάν Μελισσηνός: Ο Έλληνας εκπαιδευτικός και εκκλησιαστικός αναμορφωτής της Ρωσίας

16/10/2026 - 10:19πμ
(Φωτ.: Λωξάντρα/Facebook)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μπέτυ Βαλάση: Έφυγε από τη ζωή η τηλεοπτική «Λωξάντρα» που κουβαλούσε τη Μικρά Ασία στην ψυχή της – Ο έρωτας ζωής με τον Τίτο Βανδή και η βαθιά φιλία με τη Μελίνα Μερκούρη

15/10/2026 - 2:43μμ
Ο Στάθης Τομπούλης, ή King Stassi
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Στάθης Τομπούλης: Ο Κοτυωρίτης που κατέκτησε τη Γερμανία (και τον Μπίσμαρκ) με τη χαβανέζικη κιθάρα του – Ένας ξεχασμένος διεθνής Πόντιος

15/10/2026 - 10:18πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ηρακλής Κοκοζίδης: Μια μεγάλη μορφή του ποντιακού πολιτισμού – Πρωτοπόρος στο θέατρο, ομοτράπεζος του Γώγου Πετρίδη και του Οδυσσέα Δημητριάδη στο τραγούδι

14/10/2026 - 8:02μμ
Ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης σε σύνθεση με τη σελίδα τίτλου της μελέτης του «Οι διωγμοί των Ελλήνων του Πόντου (1908-1918)», που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1962 (σύνθεση: pontosnews.gr)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πολυχρόνης Ενεπεκίδης: Ο ιστορικός που ξεκίνησε από την Αμισό και «ξεκλείδωσε» τα μυστικά αρχεία της Ευρώπης

12/10/2026 - 4:44μμ
Ο Εφίμ Χαραμπέτ και η αυτοπροσωπογραφία του σε μετάλλιο, έργο του 1989. Φωτογραφική σύνθεση (πηγή αυτοπροσωπογραφίας: Μουσείο Πούσκιν)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Εφίμ Χαραμπέτ, ο Έλληνας γλύπτης από τη Μαριούπολη

8/10/2026 - 9:57πμ
Η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια τον Μάιο του 2012 στη Σύρο, καλεσμένη του τοπικού συλλόγου Ποντίων (φωτ.: Facebook / Rania Pantazidou)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια: Η γυναίκα που κράτησε τον Πόντο στις μικρές ιστορίες του

30/09/2026 - 11:21μμ
(Φωτ.: ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ / Facebook)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος: Ο Πόντιος πρωτοψάλτης που «σφράγισε» τη βυζαντινή μουσική της Θεσσαλονίκης

24/09/2026 - 6:43μμ
Ο Διογένης με το φανάρι – Έργο που αποδίδεται στον Johann Heinrich Wilhelm Tischbein (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Διογένης ο κυνικός: Ο Σινωπεύς φιλόσοφος – Ο Πόντιος κοσμοπολίτης

22/09/2026 - 10:21πμ
Ο Βαυαρός γλωσσολόγος Μιχαήλ Δέφνερ μελέτησε ιδιαίτερα τη διάλεκτο των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του Όφεως, την οποία περιέγραψε αξιοποιώντας τις πληροφορίες του εκπαιδευτικού και λόγιου Ιωάννη Παρχαρίδη (εικ.: Βιβλιοθήκη Κ.Θ. Δημαρά/en.wikipedia.org/wiki/Of,_Trabzon/ Selehattin Sezeroglu )
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιχαήλ Δέφνερ: Ο Γερμανός φιλέλληνας που χαρτογράφησε γλωσσικά μυστικά του Πόντου και αμφισβητήθηκε

18/09/2026 - 9:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ottoman Greeks of the United States Digital History Project/Facebook)

Έφυγε από τη ζωή η Ρενέ Χίρσον Φιλιππάκη – Η επιστήμονας που κράτησε ζωντανή τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/ABIR SULTAN)

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου παραμένει στην εξουσία μετά το εκλογικό θρίλερ – Ρυθμιστές οι Άραβες

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ekalexandria.org)

28η Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις του Ελληνισμού για την εθνική επέτειο

8 ώρες πριν
Επιστολές που εστάλησαν από το μέτωπο και σήμερα φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη της Εστίας Νέας Σμύρνης (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Η Εστία Νέας Σμύρνης (δια)φυλάσσει τα γράμματα του ’40 και το ανθρώπινο ίχνος πάνω στο χαρτί

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/ISMAEL HERRERO)

Ισπανία: Στους 68 οι νεκροί από τη σιδηροδρομική τραγωδία – Εθνικό πένθος και ερωτήματα για μοιραία λάθη

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κύπελλο Ελλάδας: Νίκη ψυχολογίας για τον ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV