pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

Για να μυρίσει η κουζίνα Πόλη, και να ξυπνήσουν οι μνήμες!

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)

(Φωτ.: giorgostsoulis.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Άλλοι τα προτιμούν με κιμά, άλλοι μόνο με ρύζι. Άλλοι χρησιμοποιούν μόνο ντοματοπιπεριές, άλλοι βάζουν όποιο λαχανικό μπορεί να γεμιστεί (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια κ.ο.κ.).

Το σίγουρο όμως είναι ότι τα γεμιστά είναι ταυτισμένα με το καλοκαίρι (τι ωραία που είναι και κρύα!), και είναι αναπόσπαστο μέρος της μνήμης που λέγεται «μαμαδίστικο φαγητό».

Μέχρι τώρα έχουμε δοκιμάσει «Κυδώνια με λουκάνικο και κιμά – Τα μυρωδάτα ανατολίτικα γεμιστά του χειμώνα!», τα κουτοπόνηρα «Τεμπέλικα γεμιστά του καύσωνα», αλλά και «Πολίτικα γεμιστά με κιμά, στην κατσαρόλα». Σήμερα θα δούμε τη vegeterian παραλλαγή των πολίτικων γεμιστών με ρύζι, σταφίδες, κουκουνάρια και μυρωδικά, όπως την παρουσιάζει ο Γιώργος Τσούλης.

ΥΛΙΚΑ

6 ώριμες ντομάτες
3 πράσινες πιπεριές
250 γρ. ρύζι γλασέ
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
60 γρ. σταφίδες, μαύρες
50 γρ. κουκουνάρι
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
80 γρ. κασέρι τριμμένο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
10-12 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
10 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
50 ml ελαιόλαδο + έξτρα για το άλειμμα και το πασπάλισμα
400 γρ. χυμό ντομάτας
150-200 ml χλιαρό νερό
αλάτι
πιπέρι

για το σερβίρισμα

ελαιόλαδο
ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  2. Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος το οποίο το λαδώνουμε.
  3. Κόβουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι το πάνω μέρος από τις ντομάτες και στη συνέχεια κόβουμε περιμετρικά τη σάρκα. Κάνουμε μερικά τρυπήματα περιμετρικά στη ντομάτα για να μπορεί η υγρασία να περάσει μέσα και να ψηθούν ωραία.
  4. Αφαιρούμε με ένα κουτάλι της σούπας τη σάρκα, την ρίχνουμε στο πολυκοπτικό (μούλτι) και τοποθετούμε την ντομάτα στο ταψί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες τις ντομάτες.
  5. Παίρνουμε άλλες τρεις ντομάτες κομμένες να τις πολτοποιήσουμε για να ενισχύσουμε τη γέμιση.
  6. Κόβουμε τις πιπεριές είτε από πάνω είτε στα πλάγια (όπως μας βολεύει) με το πριονωτό μαχαίρι, αφαιρούμε τα σπόρια και τις τοποθετούμε στο ταψί.
  7. Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο μούλτι, και μόλις είναι έτοιμες ρίχνουμε το μίγμα μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ το ρύζι γλασέ, το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, το σκόρδο, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, και τέλος το δυόσμο, το μαϊντανό και το βασιλικό ψιλοκομμένα.
  8. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η γέμιση με ένα κουτάλι της σούπας.
  9. Πασπαλίζουμε τα λαχανικά μας με λίγο ελαιόλαδο, τα γεμίζουμε με τη γέμιση μέχρι τα ¾ και καλύπτουμε με λίγο τριμμένο κασέρι.
  10. Σκεπάζουμε τα λαχανικά με τα καπάκια τους, και ό,τι γέμιση περισσέψει την βάζουμε μέσα στο ταψί διάσπαρτα. Προσθέτουμε στο ταψί λίγο ελαιόλαδο, χυμό ντομάτας, χλιαρό νερό, και αλατοπιπερώνουμε.
  11. Τυλίγουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170°C στον αέρα για 90’. Τα τελευταία 15’ ψησίματος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
  12. Αφαιρούμε τα γεμιστά από το φούρνο, ρίχνουμε λίγο λάδι και ρίγανη και σερβίρουμε.

• Πηγή: giorgostsoulis.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από παλιότερη διαμαρτυρία των φορέων έξω από το ΣτΕ κατά την εκδίκαση των αιτήσεων ακύρωσης του επίμαχου νόμου (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

ΣτΕ: Συνταγματικός και νόμιμος ο προσδιορισμός του φόρου με βάση το τεκμαρτό εισόδημα

13 δευτερόλεπτα πριν
Μέλη του Ερυθρού Σταυρού κρατούν φέρετρο με σορό ισραηλινού ομήρου (φωτ.:Χ/Doha News)

Στην ιατροδικαστική υπηρεσία του Τελ Αβίβ οι σοροί των τεσσάρων ομήρων

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως)

Αγιασμός για μια χρονιά γεμάτη Πόντο από την Εύξεινο Λέσχη Περιστάσεως

58 λεπτά πριν
Η συγγραφέας με μια ανθοδέσμη από τα μέλη της Ένωσης (φωτ.: Ένωση Ποντίων Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Την ιστορία και τις αναμνήσεις του Διπόταμου ζωντάνεψαν οι «Αργοναύτες» του Κιλκίς

2 ώρες πριν
Η επιγραφή «Ειρήνη 2025» μπροστά από τους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο Κορυφής στο Σαρμ ελ Σέιχ για το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/Yoan Valat/POOL)

Ντ. Τραμπ: «Καταφέραμε το αδύνατο, επιτέλους έχουμε ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

2 ώρες πριν
Τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Έφοδος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Ενδέχεται να καθυστερήσουν οι πληρωμές

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign