pontosnews.gr
Τρίτη, 5/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Η Παναγία του Πόντου»: Μήνυμα της ΠΟΕ για τον Δεκαπενταύγουστο με αναφορές στη Σουμελά και τη Γενοκτονία

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σημειώνει ότι η απαγόρευση τέλεσης Θείας Λειτουργίας στην Τραπεζούντα έχει στόχο την εξαφάνιση κάθε ίχνους της παρουσίας των χριστιανών στην Μικρά Ασία και τον Πόντο

15/08/2025 - 1:12μμ
(Φωτ.: DHA)

(Φωτ.: DHA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο γεγονός ότι ούτε φέτος δόθηκε άδεια από τις τουρκικές Αρχές προκειμένου να τελεστεί  Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην ιστορική Mονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα αναφέρεται στο μήνυμά της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με αφορμή τη σημερινή γιορτή.

Στο κείμενο που έχει τίτλο «Η Παναγία του Πόντου» αποδίδει μάλιστα την απαγόρευση σε ένα γενικότερο σχεδιασμό της Άγκυρας για την φίμωση της μνήμης και την εξαφάνιση κάθε ίχνους της παρουσίας των χριστιανών στην Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Η ΠΟΕ αφού υπενθυμίζει ότι το θρησκευτικό συναίσθημα των Ποντίων αγκαλιάζει με αγάπη και σεβασμό το ιερό πρόσωπο της Παναγίας και υπόσχεται ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ολόκληρο το μήνυμα της ΠΟΕ έχει ως εξής:

Το διαχρονικά βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα των Ποντίων, αγκαλιάζει με ιδιαίτερη αγάπη, στοργή και σεβασμό το ιερό πρόσωπο της Παναγίας και την τιμά με ξεχωριστή λαμπρότητα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το πόσοι ναοί και μοναστήρια στον ιστορικό Πόντο ήταν αφιερωμένα στην Θεομήτορα. Μεταξύ άλλων μνημονεύουμε την Παναγία την Χρυσοκέφαλο, την Παναγία του Κλινά, την Παναγία Γουμερά, την Παναγία την Κρεμαστή, την Παναγία τη Λάλογλη, την Παναγία της Γαράσαρης, την Παναγία την Θεοσκέπαστο και φυσικά την δημοφιλέστερη όλων Παναγία Σουμελά.

Καθώς φαίνεται δεν θα τελεστεί ούτε φέτος η Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην ιστορική Mονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος εμφανίστηκαν στην Τουρκία διαμαρτυρίες εθνικιστικών κύκλων τόσο κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και του χριστιανικού στοιχείου γενικότερα. Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο από τέτοιους κύκλους, σύμφωνα με τους οποίους αποτελεί πρόκληση για την Τουρκία ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, επειδή συμπίπτει με την επέτειο της Άλωσης της Τραπεζούντας, ή επί το ορθότερον, της παράδοσης της πόλης στους Οθωμανούς το 1461.

Όποιος λόγος κι αν προβάλλεται επισήμως, η αλήθεια είναι ότι και αυτή η απαγόρευση εντάσσεται στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού για την φίμωση της μνήμης και τέλος την εξαφάνιση κάθε ίχνους της παρουσίας των χριστιανών στην Μικρά Ασία και τον Πόντο. Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως άλλωστε μας είχε προϊδεάσει ο κ. Πρωθυπουργός με το ανεκδιήγητο, ανιστόρητο και ντροπιαστικό μήνυμα του για την 19η Μαΐου, είναι σιωπή και αδιαφορία.

Οι Πόντιοι θα γιορτάσουμε και φέτος σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα του καλοκαιριού, την Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι βαθύ το μήνυμα του Δεκαπενταύγουστου, γιατί στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας ενσαρκώνεται το πρόσωπο της Πόντιας Μάνας, αλλά και κάθε μητέρας που πονάει για το σπλάχνο της και συμπάσχει με τον πόνο όλου του κόσμου. Στην τρυφερή αγκαλιά της Θεομήτορος χωράνε τα παιδιά όλου του κόσμου, αδιακρίτως φυλής, χρώματος και θρησκείας. Το γαλήνιο βλέμμα της μας προτρέπει να αναλάβουμε δράση για να σταματήσει η πείνα, η αρρώστια, ο λιμός, ο θάνατος που καιροφυλακτεί για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον πλανήτη.

Μας παρακινεί να κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσει κάθε σύγχρονη γενοκτονία που αποτελεί όνειδος και ντροπή για την ανθρωπότητα. Κι εμείς θα ανταποκριθούμε.

Είμαστε εδώ, στις επάλξεις του αγώνα, πιστοί στον ιερό όρκο προς τους 353.000 γενοκτονηθέντες προγόνους μας. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απεικόνιση της μορφής που θα έχει το αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μνημείο στο Παραλίμνι της Δερύνειας (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Κύπρος τιμά τη 19η Μαΐου με συγκλονιστικές εκδηλώσεις μνήμης – Πολυήμερη αποστολή από το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»

4/05/2026 - 9:10μμ
Από την εκδήλωση «Η πορεία των συλλόγων στην κοινωνία του σήμερα» (φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Αργοναύτες» Κιλκίς: Όσα συζητήθηκαν στην εκδήλωση «Η πορεία των συλλόγων στην κοινωνία του σήμερα»

4/05/2026 - 5:25μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Αιμοδοσία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

4/05/2026 - 4:28μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: «Όχι» στην ονοματοδοσία πάρκου «Γιάννης Μπουτάρης» στη Θεσσαλονίκη

4/05/2026 - 1:24μμ
Εικόνα από τελετή μνήμης για το 1,5 εκατομμύριο Αρμενίους που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους Οθωμανούς στις αρχές του 20ού αιώνα, στο μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων Τσιτσερνακαμπέρντ στο Γερεβάν της Αρμενίας (φωτ.: EPA/ Narek Aleksanyan)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Τα λουλούδια στο Τσιτσερνακαμπέρντ αποκτούν νέα ζωή – Από τη θλίψη στη μνήμη

4/05/2026 - 9:55πμ
Το Πάρκο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού Ροδίτη σε εκδηλώσεις το 2022 (φωτ.: kozan.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

3/05/2026 - 10:32μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Μελισσίων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Μια διάλεξη που φωτίζει θέατρο και Τύπο στον Πόντο και τη Ρωσία

3/05/2026 - 3:14μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ροδάφ’νον»: Οι πόλεις που ετοιμάζονται να απολαύσουν τη συγκλονιστική παράσταση του Τάκη Βαμβακίδη

3/05/2026 - 2:15μμ
Πανό στο δημαρχείο Κατερίνης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, το 2021 (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κατερίνη: Ενωμένοι οι ποντιακοί σύλλογοι τη 19η Μαΐου – Κοινό μήνυμα μνήμης αντί για αποσπασματικές δράσεις

3/05/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς ανεβάζει την παράσταση των Ρέππα-Παπαθανασίου, «Ουστ από ’δω (Ράους)»

3/05/2026 - 12:14πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ στην οροφή του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA / Will Oliver)

Συναγερμός στην Ουάσιγκτον: Lockdown στον Λευκό Οίκο μετά από πυροβολισμούς κοντά στο προεδρικό μέγαρο

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/Sebastian Willnow / dpa / AFP)

Λειψία: 33χρονος Γερμανός με ψυχολογικά προβλήματα και γνωστός στις Αρχές ο οδηγός του αυτοκινήτου που έπεσε πάνω σε πλήθος

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Όμιλος ΦΙΛΠΑ Τσιπλακούλη Λάρισα)

Πεντοζάλι και κρητική παράδοση στην καρδιά της Times Square

1 ώρα πριν
Τελετή απονομής τιμητικής διάκρισης για την "Προστασία της Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς" στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον Δήμο Αθηναίων, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, Δευτέρα 4 Μαΐου 2026.  (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με μετάλλιο Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Αγωνία για τη Ιρανή Νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί – Οι εκκλήσεις της οικογένειάς της για άμεση μεταφορά της σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο

2 ώρες πριν
Η Ελεάννα Φινοκαλιώτη (φωτ.: anamniseis.net)

Αστόρια: Μαγική βραδιά για την ομογένεια με αφιέρωμα στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign