pontosnews.gr
Τετάρτη, 14/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

15 Αυγούστου 1461, η Άλωση της Τραπεζούντας – Πώς έπεσε το τελευταίο προπύργιο του βυζαντινού ελληνισμού

Οι ματαιωμένες συμφωνίες, ο πανίσχυρος Μωάμεθ ο Πορθητής και το άδοξο τέλος του κράτους των Μεγάλων Κομνηνών

15/08/2025 - 6:55μμ
Μέρος από το ζωγραφικό έργο που κοσμεί σεντούκι που φτιάχτηκε στη Φλωρεντία. Αποδίδεται στα εργαστήρια των Απολλώνιου ντι Τζοβάνι και Μάρκο ντελ Μπουόνο (πηγή: Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης)

Μέρος από το ζωγραφικό έργο που κοσμεί σεντούκι που φτιάχτηκε στη Φλωρεντία. Αποδίδεται στα εργαστήρια των Απολλώνιου ντι Τζοβάνι και Μάρκο ντελ Μπουόνο (πηγή: Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Για 32 ημέρες πολιορκήθηκε από τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή, και τελικά αλώθηκε στις 15 Αυγούστου 1461.

Παρά τις εκκλήσεις και τις απελπισμένες συμμαχίες του αυτοκράτορα Δαβίδ με ηγεμόνες της Δύσης και της Ανατολής, τελικά παρέδωσε άνευ όρων την Τραπεζούντα, το τελευταίο προπύργιο του βυζαντινού ελληνισμού. Και στο τέλος, η φυγή του αυτοκράτορα της Τραπεζούντας σήμανε την οριστική διάλυση του κράτους των Μεγάλων Κομνηνών.

Ιστορικό πλαίσιο

Για να αντικρούσει τον οθωμανικό κίνδυνο, ο αυτοκράτορας Δαβίδ Μέγας Κομνηνός –που συχνά τον κατηγορούσαν για αδύναμο χαρακτήρα και για έλλειψη πολιτικής βούλησης–, κατέφυγε στην τακτική της σύναψης επιγαμιών. Πάντρεψε την ανιψιά του Θεοδώρα (Δέσποινα Χατούν) και με τον μουσουλμάνο εμίρη των Ασπροπροβατάδων Ουζούν Χασάν· ο πολιτικός αυτός γάμος θεωρητικά ένωνε τους λαούς από τον Καύκασο και τον Τίγρη μέχρι τα Καρπάθια, και από εκεί μέχρι τα νησιά της Μεσογείου.

Λάβαρο της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, περ. 1385 (πηγή: Wikipedia)

Στόχος του Δαβίδ ήταν να οργανωθεί σταυροφορία τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη.

Στην Ανατολή ανανέωσε τις συμμαχίες και τις συνθήκες με τους ηγεμόνες της Ιβηρίας, της Γεωργίας, της Μιγκρελίας, της Κιλικικής Αρμενίας, με τον ηγεμόνα της Σινώπης Ισμαήλ, καθώς και με τον σουλτάνο της Καραμανίας.

Στην προσπάθειά του να πείσει τη Δύση για την ανάγκη ενός αντιπερισπασμού στην Ουγγαρία, απευθύνθηκε στην ισχυρή Δημοκρατία της Βενετίας, με την οποία οι Τραπεζούντιοι διατηρούσαν φιλικές σχέσεις από το 1416, στον δούκα της Βουργουνδίας Φίλιππο Γ΄ τον Καλό, καθώς και στον πάπα Πίο Β΄, στο πρόσωπο του οποίου βρήκε ένα θερμό υποστηρικτή.

Ο πάπας έστειλε προσωπική επιστολή προς τους περισσότερους χριστιανούς ηγεμόνες και οργάνωσε εκκλησιαστική σύνοδο στη Μάντουα με σκοπό την αποστολή βοήθειας στην Τραπεζούντα.

Χάρτης με τις οθωμανικές κατακτήσεις έως το 1461 (πηγή: Εμπειρία Εκδοτική)

Το 1459 ο Δαβίδ συγκέντρωσε στρατό 20.000 ανδρών και ναυτική δύναμη 30 πλοίων, ενώ από τη Γένουα και τη Βενετία στάλθηκε πολεμικό υλικό.

Όμως, το μοναδικό αποτέλεσμα όλων αυτών των διπλωματικών και στρατιωτικών ενεργειών ήταν να αποκτήσει ο Μωάμεθ σαφή εικόνα σχετικά με το ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί του, για να εκδικηθεί τους τελευταίους μετά την τελική επικράτησή του.

Παρά την ισχυρή στρατιωτική του δύναμη, ο Μωάμεθ ακολούθησε αρχικά το δρόμο των διπλωματικών ελιγμών.

Η πρώτη του κίνηση ήταν να επιχειρήσει να αποσπάσει τον ηγεμόνα της Σινώπης Ισμαήλ από τη συμμαχία του με τους Τραπεζούντιους. Και αυτό γιατί η Σινώπη διέθετε κατάλληλο λιμάνι για επιχείρηση εναντίον του εσωτερικού της Μικράς Ασίας. Επιπλέον η φρουρά της αποτελούνταν από 1.200 στρατιώτες και οι προμαχώνες της είχαν γύρω στα 300 τηλεβόλα. Ήταν δηλαδή η μόνη στρατιωτική βάση που θα μπορούσε να παραλύσει τις οθωμανικές δυνάμεις, γι’ αυτό και ο έλεγχός της ήταν μείζονος σημασίας.

Ο Ισμαήλ έστειλε πρέσβη τον γιο του, ο οποίος υπέγραψε συμμαχία με τον Μωάμεθ, για να καταλήξει τελικά αιχμάλωτός του και να αποτελέσει μέσο εκβιασμού. Ο ηγεμόνας της Σινώπης, μην έχοντας άλλη επιλογή, αναγκάστηκε να παραδώσει στον σουλτάνο την πόλη με αντάλλαγμα τη Φιλιππούπολη και να μεταφερθεί σ’ αυτήν με μεγάλη χρηματική αποζημίωση.

Από το νέο ορμητήριο ξεκίνησαν ο οθωμανικός στόλος αλλά και ο στρατός, ο οποίος περνώντας από τη Σεβάστεια συγκρούστηκε με τους Τουρκομάνους του Ουζούν Χασάν και τους συνέτριψε.

Ο Ουζούν Χασάν, πανικόβλητος από τις πρώτες νίκες του Μωάμεθ, έστειλε πρεσβεία ζητώντας ειρήνη. Ο Μωάμεθ δέχτηκε το αίτημα με μοναδικό όρο να λύσει τη συμμαχία του με τους χριστιανούς της Τραπεζούντας, όπως και έγινε.

H Τραπεζούντα σε έκδοση του 1717 (πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)

Πολιορκία και παράδοση της Τραπεζούντας

Η πολιορκία της Τραπεζούντας ξεκίνησε από τα προάστιά της, τα οποία λεηλατήθηκαν. Χρειάστηκε πάνω από ένας μήνας για να πέσει η πόλη. Την εξέλιξη των πραγμάτων καθόρισε η είδηση ότι τα στρατεύματα του Ουζούν Χασάν κατατροπώθηκαν και ότι ο εμίρης παραιτήθηκε από τη συμμαχία με τους χριστιανούς ηγεμόνες.

Στο μεταξύ, η εμπροσθοφυλακή του τουρκικού στρατού με στρατηγό τον Μαχμούτ είχε ήδη καταλάβει τη Σκυλολίμνη, ενώ ο στρατός του Μωάμεθ όδευε προς την Τραπεζούντα προσπερνώντας τα οχυρωμένα στενά χωρίς καμία αντίσταση.

Υποστηρίζεται ότι ο Δαβίδ, όπως και ο λαός της Τραπεζούντας, παρά τον πανικό και την απόγνωση στην οποία βρίσκονταν, ιδίως μετά την εγκατάλειψή τους από τις συμμαχικές δυνάμεις, ήταν αποφασισμένοι να προβάλουν αντίσταση. Αυτό εξάλλου φανερώνει και το γεγονός ότι υπέμεναν την πολιορκία.

Η Ακρόπολη των Κομνηνών (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)

Στο μεταξύ όμως είχαν αρχίσει διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη κάποιας συνθήκης. Μεσολαβητής ήταν ο πρωτοβεστιάριος Έλληνας εξωμότης Γεώργιος Αμιρούτζης, πρώτος εξάδελφος του στρατηγού Μαχμούτ. Υπέρ των Οθωμανών στις διαπραγματεύσεις¹, στην ουσία φέρεται να ανάγκασε τον Δαβίδ να δεχτεί τους ταπεινωτικούς όρους. Η όποια αμφιβολία για το ρόλο του διαλύθηκε όταν του χορηγήθηκε από τον σουλτάνο ισόβια διατροφή.

Αρχικά ο Δαβίδ πρότεινε στον Μωάμεθ να επιστρέψουν στις παλιές συνθήκες. Μάλιστα του προσέφερε ως σύζυγο την κόρη του Άννα, καθώς και περιοχές της επικράτειάς του. Όμως ο Μωάμεθ, βρισκόμενος σε θέση ισχύος ήδη έξω από τα τείχη της πόλης, επέμεινε στην πλήρη υποταγή.

Στις διαπραγματεύσεις με τον Αμιρούτζη επικαλούνταν την περίπτωση του Δημητρίου της Πελοποννήσου, ο οποίος του είχε παραδώσει την περιοχή του κατά τις υποδείξεις του και γι’ αυτό εξακολουθούσε να ζει ασφαλής. Απείλησε μάλιστα ότι σε περίπτωση αντίστασης οι Τραπεζούντιοι όχι μόνο θα αιχμαλωτίζονταν, αλλά και θα εκτελούνταν ταπεινωτικά.

Σε μια ρεαλιστική θεώρηση των πραγμάτων, στο τέλος ο Δαβίδ απάντησε ότι θα αποδεχόταν κάθε όρο, ζητώντας όμως εγγυήσεις για τον ίδιο και το λαό του, παρόλο που οι Τραπεζούντιοι επιθυμούσαν την αντίσταση και όχι την άνευ όρων παράδοση. Ο αυτοκράτορας παρέδωσε την Τραπεζούντα, όχι αναίμακτα όπως αποδείχθηκε από τις αρπαγές, τις σφαγές και τις κάθε είδους βιαιότητες που ακολούθησαν.

Η πτώση της Τραπεζούντας ζωγραφισμένη στην πρόσοψη ενός σεντουκιού που φτιάχτηκε στη Φλωρεντία. Αποδίδεται στα εργαστήρια των Απολλώνιου ντι Τζοβάνι και Μάρκο ντελ Μπουόνο (πηγή: Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης)

Το τέλος του κράτους των Μεγάλων Κομνηνών

Ο Δαβίδ μαζί με την οικογένειά του και τους θησαυρούς του αναχώρησε με πλοίο για την Κωνσταντινούπολη και από εκεί κατέληξε στο Μαύρο Όρος κοντά στις Σέρρες, μέχρι τον τραγικό του θάνατο δύο χρόνια αργότερα².

Τον τελευταίο αυτοκράτορα του Πόντου ακολούθησαν –κατ’ εντολή του Μωάμεθ– και πολλές οικογένειες ευγενών, όπως οι Δωρανίτες, οι Καβασίτες κ.ά.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 1461 ο Μωάμεθ ολοκλήρωσε την κατάκτηση των περιοχών γύρω από την Τραπεζούντα. Η Κερασούντα, το Μεσοχάλδιο, καθώς και τα υπόλοιπα ορεινά κάστρα παραδόθηκαν χωρίς καμία αντίσταση.

Ο σουλτάνος ωστόσο, παρά τα συμφωνημένα, εκδίωξε τους χριστιανούς από τα σπίτια τους, τους αφαίρεσε τις περιουσίες τους και τους απαγόρευσε την είσοδο εντός των τειχών. Μόνο στο ένα τρίτο των κατοίκων επετράπη να κατοικήσει γύρω από την Τραπεζούντα.

Τόσο οι κόρες όσο και οι γιοι των ευγενών γέμισαν τα χαρέμια του Μωάμεθ και των άλλων Τούρκων ηγεμόνων, ενώ τουλάχιστον 800 αιχμάλωτοι Τραπεζούντιοι οδηγήθηκαν στα τάγματα των Γενίτσαρων.

Τμήμα από τα παραθαλάσσια τείχη των Κομνηνών (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)

Η μητρόπολη και οι γύρω από αυτή σχολές και βιβλιοθήκες έγιναν κατοικίες των Ουλεμάδων και αργότερα έδρα του εκάστοτε διοικητή. Όλες οι εκκλησίες της περιοχής, εντός και εκτός των τειχών, μετατράπηκαν σε τζαμιά, ενώ ο προσωρινός αρχιερέας ορίστηκε να εδρεύει όχι μέσα στην πόλη, αλλά σε προάστιο, στην περιοχή όπου βρισκόταν η μονή του Αγίου Φιλίππου.

Έτσι πολλοί Τραπεζούντιοι αναγκαστικά έγιναν φυγάδες, προς τη Γεωργία και την Περατεία (Κριμαία) ή προς τις ακτές της σημερινής Νότιας Ρωσίας· εκεί πολλοί συγχρωτίστηκαν (ή συγχωνεύτηκαν) με τις ντόπιες φυλές. Άλλοι έφυγαν στη Θράκη ή στην Κωνσταντινούπολη.

Η πτώση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας σήμανε την κατάλυση του κράτους των Μεγάλων Κομνηνών και την απόλυτη επικράτηση των Οθωμανών στην περιοχή.

Παρά το άδοξο τέλος της, η επί περίπου τρεις αιώνες παρουσία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας συνέβαλε στο να διασωθεί το εκεί ελληνικό και χριστιανικό στοιχείο, κάτι που θα μπορούσε από πολύ νωρίς να είχε αλλοιωθεί από τις ισχυρές πιέσεις των γειτονικών λαών, αντίστοιχες με τον εξισλαμισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ο ποντιακός θρήνος

Το «’Πάρθεν η Ρωμανία» είναι το ποντιακό θρηνητικό τραγούδι που μιλά τόσο για την Άλωση της Πόλης στις 29 Μαΐου 1453, όσο και για την κατάλυση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας οκτώ χρόνια αργότερα. Σε ρυθμό διπάτ’ περιγράφει γενικότερα για την άλωση του ελληνισμού από τους Οθωμανούς Τούρκους.

«Για τον ποντιακό λαό τα δύο τούτα θλιβερά γεγονότα αποτελούν μια εθνική συμφορά», γράφει ο Στάθης Ευσταθιάδης στο έργο του Τα τραγούδια του ποντιακού λαού.

Αναλύοντας τους στίχους ο λαογράφος σημειώνει ότι τα μοιρολόγια ξεκινούν μόλις ένα παιδί διαβάζει το θεϊκό μήνυμα που κομίζεται στην πόρτα της Αγια-Σοφιάς από ένα πουλί.

Ωστόσο, οι ίδιοι στίχοι περιλαμβάνουν την ελπίδα και την αυτοπαρηγοριά για την ανάσταση του γένους. «Η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο» λένε.


[1] Αντίθετη άποψη διατυπώνει ο Οδυσσέας Λαμψίδης, ο οποίος τονίζει ότι όλες οι σύγχρονες με το γεγονός πηγές (Κριτόβουλος, Δούκας, Φραντζής) δεν κάνουν λόγο για προδοσία της πόλης από το Γεώργιο Αμιρούτζη. Επισημαίνει ότι οι μόνες πηγές (Χαλκοκονδύλης και Έκθεσις Χρονική) που μιλούν για προδοσία είναι μεταγενέστερες και περιέχουν ψευδή στοιχεία.
[2] Ο Δαβίδ και οι άρρενες απόγονοι του αυτοκρατορικού οίκου της Τραπεζούντας συνελήφθησαν στις 26 Μαρτίου του 1463 και μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη όπου περιορίστηκαν στο Επταπύργιο. Εκτελέστηκαν την 1η Νοεμβρίου 1463 (κατά την τοπική παράδοση, μετά την άρνηση του Δαβίδ να ασπαστεί τη μουσουλμανική θρησκεία).
Τα σώματά τους πετάχτηκαν έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Περισυνελέγησαν και ενταφιάστηκαν κρυφά από την Ελένη Καντακουζηνή Μεγάλη Κομνηνή, η οποία ήταν παρούσα στις εκτελέσεις του συζύγου της και των παιδιών της.
Ο Γεώργιος Μέγας Κομνηνός, επίσης γιος του Δαβίδ, δεν εκτελέστηκε τη μέρα εκείνη λόγω του νεαρού της ηλικίας του, όμως ακολούθησε τη μοίρα των δικών του αργότερα.
Αφορμή για να προχωρήσει ο σουλτάνος Μωάμεθ στην εξόντωση του έκπτωτου Μεγάλου Κομνηνού στάθηκε η αλληλογραφία του με τη Θεοδώρα Μεγάλη Κομνηνή, στην οποία εκείνη εξέφραζε την επιθυμία της να σταλεί στη Μεσοποταμία κάποιος από τους γιους του Δαβίδ, ή ο Αλέξιος Ε’ Μέγας Κομνηνός. Οι επιστολές τέθηκαν υπόψιν του σουλτάνου, ενισχύοντας τις υπόνοιές του για μυστικές συνεννοήσεις με σκοπό την οργάνωση εκστρατείας εναντίον των Οθωμανών.

ΠΗΓΕΣ
• Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
• Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού. Εκδ. Μάλλιαρης Παιδεία, 2009.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ankafes/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αντώνης Καφετζόπουλος: Από την Κωνσταντινούπολη και την προσφυγιά στον «Ακάλυπτο» και τα διεθνή βραβεία

13/10/2026 - 7:51μμ
Ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς με τα παιδιά του Μιχαήλ και Ζωή Μελά (πηγή: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Οι τελευταίες ώρες και ο θάνατος του Παύλου Μελά: Μια θυσία που συγκλόνισε το έθνος

13/10/2026 - 3:13μμ
Σύνθεση με χάρτη της περιοχής του Καρς και αρχειακή φωτογραφία Ελληνίδας μητέρας από το Καρς με το παιδί της, σε καταυλισμό της Θεσσαλονίκης (πηγές: Ποντιακή Εστία, τόμος 1975, τ. 4 / Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Καρς: Η δεύτερη πατρίδα των Ποντίων και ο δρόμος της προσφυγιάς

13/10/2026 - 10:37πμ
Η σημαία της απελευθέρωσης της Αθήνας, που από το 1945 υψώνεται κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου, στην Ακρόπολη. Την πρόσφερε ο «Σύλλογος των Αθηναίων» στον δήμο Αθηναίων για να συμβολίζει το τέλος του δράματος της Κατοχής και την αρχή της δύσκολης διαδρομής προς την ελευθερία ενός ολόκληρου έθνους
(φωτ.: taathinaika.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

12 Οκτωβρίου 1944: Η απελευθέρωση της Αθήνας – Προπύργια της Αντίστασης οι γειτονιές Ποντίων και Μικρασιατών

12/10/2026 - 9:52πμ
Ορφανά παιδιά Ελλήνων και Αρμενίων, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους στην προβλήτα της Κωνσταντινούπολης, περιμένοντας μεταφορά στην Ελλάδα, στα τέλη του 1922 (φωτ.: Αρχείο Near East Relief / Near East Relief Historical Society)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

5.000 Αρμενόπουλα σε κίνδυνο: Το SOS του 1922 που προσέκρουσε στις ποσοστώσεις των ΗΠΑ

11/10/2026 - 12:09μμ
Η πρώτη σελίδα του σημειώματος του Φρίντγιοφ Νάνσεν, της 10ης Οκτωβρίου 1922, για τους άνδρες πρόσφυγες που είχαν οδηγηθεί στα τάγματα εργασίας, και ο ίδιος ανάμεσα σε Έλληνες πρόσφυγες στη Ραιδεστό (πηγές: Ψηφιακό Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου / ICRC Archives – Wikimedia Commons· σύνθεση: pontosnews.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το άγνωστο υπόμνημα Νάνσεν: Πριν κλείσει ο δρόμος της επιστροφής για τους πρόσφυγες του 1922

10/10/2026 - 3:59μμ
Στιγμιότυπο από την έκθεση «Piaf» στη Βιβλιοθήκη Φρανσουά Μιτεράν (BnF), στο Παρίσι, στις 13 Απριλίου 2015. Η Εντίθ Πιάφ θα γινόταν 100 ετών στις 19 Δεκεμβρίου 2015. Το «Μικρό Σπουργίτι» έφυγε από τη ζωή στις 10 Οκτωβρίου 1963 (φωτ.: EPA / Yoan Valat)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Εντίθ Πιάφ, το «σπουργιτάκι» που συγκινεί ακόμα

10/10/2026 - 2:50μμ
(Φωτ.: Eurokinissi/Panorama Press)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άννα Βίσση – Νίκος Καρβέλας: «Τα πράγματα είναι σοβαρά, δεν είμαστε όπως παλιά»

10/10/2026 - 11:12πμ
Πρόσφυγες έξω από τα παλιά ανάκτορα της Αθήνας, το 1922. Στο κτήριο λειτουργούσαν υπηρεσίες αρωγής και αναζήτησης αγνοουμένων συγγενών (φωτ.: Library of Congress / American National Red Cross)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ένα αμερικανικό τηλεγράφημα για τους ξεριζωμένους της Μικράς Ασίας

9/10/2026 - 6:32μμ
Το Αραράτ και η μονή του Ετσμιατζίν, σε σύνθεση βασισμένη σε χαρακτικό του βιβλίου «Journey to Ararat» και σε λιθογραφικό πορτρέτο του Φρίντριχ Πάροτ, έργο του Alexander Julius Klünder (εικ.: Wikimedia Commons)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

9 Οκτωβρίου 1829: Έξι άνθρωποι στην κορυφή του Αραράτ

9/10/2026 - 3:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα στην περιοχή Στεγνά στον Αρχάγγελο Ρόδου, όπου έχασε τη ζωή του 62χρονος. Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Αργύρης Μαντικός)

Κακοκαιρία: Ένας νεκρός στη Ρόδο, κατεστραμμένοι δρόμοι στην Εύβοια – Κλειστά σχολεία και την Πέμπτη

20 λεπτά πριν
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ηρακλής Κοκοζίδης: Μια μεγάλη μορφή του ποντιακού πολιτισμού – Πρωτοπόρος στο θέατρο, ομοτράπεζος του Γώγου Πετρίδη και του Οδυσσέα Δημητριάδη στο τραγούδι

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/marijana1-8558212)

Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Οι νέες θεραπείες που αλλάζουν τα δεδομένα στη μάχη με τη νόσο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μενδώνη: H Συμφωνία Ελλάδας-Σερβίας στοχεύει στην αποτελεσματικότερη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΠΚΜ)

Κιλκίς: Τα μονοπάτια της Παιονίας έφερε στο προσκήνιο η 9η Πανελλήνια Συνάντηση φορέων και δικτύων του πεζοπορικού τουρισμού

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο (πηγή: x.com)

Τουρκία: «Ξέπλυναν» με ξίδι πλατεία μετά από συγκέντρωση Κούρδων – Μήνυση από το φιλοκουρδικό κόμμα DEM για ρατσισμό

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV