pontosnews.gr
Δευτέρα, 4/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς η Καβάλα απελευθερώθηκε από τους Βούλγαρους χωρίς μάχη

Στις 26 Ιουνίου 1913 το αντιτορπιλικό «Δόξα» προσορμίστηκε στην παραλία της Καβάλας – Η ευφυής μπλόφα του Κουντουριώτη

26/06/2025 - 10:59πμ
Επιστολικό δελτάριο. Από την απελευθέρωση της Καβάλας. Ο ποιητής Ματσούκας εκφωνεί λόγο στο ενθουσιασμένο πλήθος (πηγή: balkanwars.gr)

Επιστολικό δελτάριο. Από την απελευθέρωση της Καβάλας. Ο ποιητής Ματσούκας εκφωνεί λόγο στο ενθουσιασμένο πλήθος (πηγή: balkanwars.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετά την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα χριστιανικά κράτη του Βαλκανικού Συνασπισμού (Σερβία, Ελλάδα, Μαυροβούνιο και Βουλγαρία) τον Οκτώβριο του 1912, αυτή παραιτήθηκε από όλα τα εδάφη της στη Βαλκανική, ενώ την 30ή Μαΐου 1913 υπέγραψε τη Συνθήκη του Λονδίνου.

Ενώ αναμενόταν η διανομή των εδαφών μεταξύ των νικητών, η Βουλγαρία δεν ήθελε μια ισόρροπη κατανομή και απαιτούσε να πάρει τη Θράκη και τη Μακεδονία μέχρι το Μοναστήρι.

Η Σερβία και η Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι ο πόλεμος είχε παραταθεί, απέρριψαν τα εδαφικά όρια που προβλέπονταν, διατηρώντας υπό την κατοχή τους τις περιοχές που είχαν καταλάβει μέχρι τότε. Η Βουλγαρία δυσαρεστήθηκε και επιτέθηκε στον σερβικό και στον ελληνικό στρατό, αλλά η επίθεση αποκρούστηκε. Ακολούθησε αντεπίθεση και έτσι ξεκίνησε ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος.

Η Βουλγαρία είχε καταλάβει την Καβάλα από τον Οκτώβριο του 1912 και ήθελε πάση θυσία να την κρατήσει, ώστε να έχει μια ανεμπόδιστη έξοδο στο Αιγαίο. Όμως η οικονομία, το εμπόριο και οι τέχνες της πόλης ήταν στα χέρια του ελληνικού πληθυσμού της που ήθελε η πόλη να ανακαταληφθεί από τον Ελληνικό Στρατό.

Έτσι, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχείρησαν να την καταλάβουν και από εκεί να εκδιώξουν τους Βουλγάρους από την ευρύτερη περιοχή. Κλειδί στο πρόβλημα ήταν ο ελληνικός στόλος που κυριαρχούσε στο Αιγαίο, αφού ο οθωμανικός, μετά τις επιτυχίες του ελληνικού, ήταν κλεισμένος στα Στενά και η Βουλγαρία δεν είχε πλοία στο Αιγαίο.

Επιστολικό δελτάριο. Συλλαλητήριο των κατοίκων της Καβάλας εναντίον των Βούλγαρων (πηγή: balkanwars.gr)

Με την έναρξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, στις 16 Ιουνίου 1913, ο στόλος μας ήταν στην περιοχή της Ασπροβάλτας και υποστήριζε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της 7ης Μεραρχίας που δρούσε στη περιοχή των Σερρών. Μετά την προέλαση του στρατού μας ανατολικά, ο στόλος μετακινήθηκε και κατέπλευσε στις 22 Ιουνίου στη Θάσο εν αναμονή ανάληψης της επόμενης αποστολής.

Στις 23 Ιουνίου 1913 στο θωρηκτό «Ύδρα» και σε πέντε επιταγμένα εμπορικά δόθηκε διαταγή να πλεύσουν εμφανώς από τη Θεσσαλονίκη προς την Καβάλα, να την προσπεράσουν και να κατευθυνθούν προς την Κεραμωτή. Τη νύχτα τα πλοία εξερευνούσαν με τους προβολείς τις παραλίες σαν να ζητούσαν μια ακτή αποβάσεως, ενώ ο ελληνικός πληθυσμός συζητούσε ευρέως περί αποβάσεως.

Η κίνηση αυτή παραπλάνησε τους Βούλγαρους που πίστεψαν πως μια απόβαση στα νώτα της στρατιάς τους ήταν επικείμενη. Ασφαλώς, επρόκειτο για τέχνασμα του Ναυτικού, αφού δεν υπήρχε πεζικό διαθέσιμο και τα μεταγωγικά ήταν κενά.

Οι Βούλγαροι που ήταν σε σύγχυση και υπερένταση λόγω ενός επιτυχούς βομβαρδισμού μιας πυροβολαρχίας τους στις Ελευθερές από τα αντιτορπιλικά μας «Λόγχη» και «Λέων», πανικοβλήθηκαν.

Έφεραν από την Αλεξανδρούπολη προβολείς έρευνας και ερευνούσαν επισταμένως τον ορίζοντα για να εντοπίσουν την εχθρική ενέργεια – και αφότου υπονόμευσαν κτήρια και ναρκοθέτησαν τον κόλπο, αναδιέταξαν τις δυνάμεις τους.

Κάποια στιγμή που εκτίμησαν ότι θα γινόταν αποβατική ενέργεια στη Κεραμωτή, έστειλαν όλες τους τις δυνάμεις από την Καβάλα –πάνω από 2.000 άτομα– και άφησαν την πόλη ανυπεράσπιστη. Δεν ήθελαν να εγκλωβιστούν και φεύγοντας πήραν ως ασπίδα 30 προύχοντες της πόλης, μεταξύ των οποίων και τον μητροπολίτη Μυρέων Αθανάσιο. Η παραπλανητική ενέργεια που σκέφτηκε ο ναύαρχος Κουντουριώτης πέτυχε.

Μόλις αποχώρησαν οι Βούλγαροι, ομάδα έξι ατόμων έπλευσε με μια βάρκα στη Θάσο και μετέφερε στον ναύαρχο Κουντουριώτη την πληροφορία αυτή. Εκείνος διέταξε αμέσως το αντιτορπιλικό «Δόξα» με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Α. Κριεζή να πλεύσει προς την Καβάλα, να ερευνήσει αν υπάρχει ασφαλής δίαυλος και να την καταλάβει, ορίζοντας τον κυβερνήτη του πλοίου διοικητή της πόλης.

(Πηγή: balkanwars.gr)

Το πλοίο κατέπλευσε το πρωί της 26ης Ιουνίου και οδηγούμενο από ντόπιους ψαράδες, γνώστες της ναρκοθέτησης του κόλπου, εισήλθε ασφαλώς από την πλευρά του Νέστου και προσορμίστηκε στην παραλία της Καβάλας.

Το «Δόξα» δεν έστειλε αμέσως ναυτικό άγημα στην πόλη λόγω φόβου επιστροφής των Βούλγαρων, αλλά με τη βοήθεια των κατοίκων συγκρότησαν μια δύναμη πολιτοφυλακής, εγκατέστησαν σκοπιές στη γύρω περιοχή, δημιούργησαν αγήματα επιβολής τάξεως και συγκρότησαν ομάδες εντοπισμού ναρκών στη πόλη και στον κόλπο, ώστε να καταπλεύσουν ασφαλώς την επομένη (27 Ιουνίου) τα ανιχνευτικά «Ιέραξ» και «Πάνθηρ».

Μόλις τα πλοία κατέπλευσαν, αποβιβάστηκε με βάρκες το ναυτικό άγημα στην παραλία υπό την διοίκηση του πλωτάρχη Α. Κριεζή και με αγηματάρχη τον σημαιοφόρο Αγγελή.

Το ναυτικό άγημα έτυχε μεγαλειώδους υποδοχής από τους συγκεντρωθέντες εκεί Έλληνες, ενώ οι μαθητές του ημιγυμνασίου το συνόδευσαν μέχρι το Διοικητήριο, το σημερινό Δικαστικό Μέγαρο, όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία. Η πόλη είχε καταληφτεί αμαχητί.

Το απόγευμα κατέπλευσε το Θ/Κ «Αβέρωφ» με τον Αρχηγό του Στόλου, ναύαρχο Κουντουρώτη, που απέστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα:

«Καβάλλα κατελήφθη εν ονόματι Βασιλέως (στοπ) Εν λιμένι ορμούσι “Πάνθηρ” “Ιέραξ” “Δόξα” (στοπ) Λαός πανηγυρίζει (στοπ) Κουντουριώτης».

Επίσης στο ημερολόγιο του «Αβέρωφ» ανεγράφη την Πέμπτη 27 Ιουνίου 1913:

«Κατάληψη της Καβάλας». Την 9ην ώρα της πρωίας αποβιβάζεται εκ των ανιχνευτικών μας «Ιέραξ» και «Πάνθηρ» μικρό άγημα και επαίρεται επισήμως εις Καβάλαν η ελληνική σημαία.

Λίγο αργότερα κατέφθασε από τη Θάσο ένας λόχος με εθελοντές που έσπευσε στα περίχωρα της πόλης και καταδίωξε τους υποχωρούντες Βουλγάρους. Αμέσως μετά ο Κουντουριώτης έστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα:

«Εξ Αβέρωφ την 27 Ιουνίου, ώρα 5 και 30′ μ.μ. Σήμερον επισήμως προκηρύχθη η κατάληψις της Καβάλας. Εκαθαρίσαμεν τα περίχωρα από τους κομιτατζήδες και ικανούς Βουλγάρους στρατιώτας αδέσποτους. Ο ενθουσιασμός είναι μέγιστος. Οι Τούρκοι συμμετέχουσι πλήρως αυτού. Κουντουριώτης».

Xρωμολιθογραφικός πίνακας που απεικονίζει την είσοδο του ελληνικού στόλου υπό το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» στον κόλπο της Καβάλας και την κατάληψη της πόλης από τον ελληνικό και σερβικό στρατό (πηγή: Wikipedia)

Η απελευθέρωση της Καβάλας δεν κρίθηκε από κάποια σπουδαία μάχη. Κρίθηκε από τις επιχειρήσεις του Ναυτικού και τη νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού, και επιβεβαιώθηκε από τη διπλωματική μάχη που έδωσε για ένα ολόκληρο μήνα στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ηρακλής Καλογεράκης,
αντιναύαρχος ΠΝ (ε.α.)

• Αναδημοσίευση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (elinis.gr).
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: finosfilm.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θανάσης Βέγγος: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο «καλός μας άνθρωπος»

3/05/2026 - 2:45μμ
Το κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων της εποχής
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Ψωμί, παιδεία, και όχι επαιτεία»: Σαν σήμερα, το 1976, κορυφώθηκε η Εξέγερση των Τυφλών

2/05/2026 - 3:57μμ
(Πηγή: commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λεονάρντο ντα Βίντσι: Γιατί ο μεγαλύτερος εφευρέτης του κόσμου πέθανε θεωρώντας εαυτόν αποτυχημένο

2/05/2026 - 10:59πμ
(Φωτ.Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σταμάτης Γαρδέλης: Το «τσακάλι» των 80s –και όχι μόνο– έχει γενέθλια

1/05/2026 - 7:21μμ
Το όνομα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στο μνημείο των εκτελεσθέντων της Καισαριανής, στο Σκοπευτήριο (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Σουκατζίδης της Καισαριανής, ο Ψαθάς της αφήγησης – Ένας Μικρασιάτης, ένας Πόντιος, μια Πρωτομαγιά

1/05/2026 - 4:32μμ
Ο Σάκης Τανιμανίδης σε παρουσίαση εκδήλωσης στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σάκης Τανιμανίδης: Γύρισε όλη τη γη αλλά ένα ταξίδι ξεχώρισε! Αυτό στις ρίζες του, στον Πόντο – Τα γενέθλια, η Μπόμπα και οι δίδυμες κόρες του

30/04/2026 - 10:14πμ
Οι Ναζί στην Αθήνα. Από το ντοκιμαντέρ «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης» (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

27 Απριλίου 1941: Η μέρα που οι Ναζί μπήκαν στην Αθήνα

27/04/2026 - 4:15μμ
Χειροχρωματισμένη λιθογραφία, κληροδότημα της Adele S. Colgate, 1962 (φωτ.: metmuseum.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζον Γουίλκς Μπουθ: Σαν σήμερα έπεφτε νεκρός ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία των ΗΠΑ – Ο πυροβολισμός στο θέατρο Φορντ και η τραγική ειρωνεία της μοίρας

26/04/2026 - 9:12μμ
(Φωτ.: aek.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα πέθανε το 1941 ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ Κωνσταντίνος Σπανούδης

24/04/2026 - 1:20μμ
Κτισμένος στη ρίζα του λόφου της Ακροπόλεως, ακριβώς κάτω από τα επιβλητικά βυζαντινά τείχη, ήταν ο Άγιος Γεωργιος Κουρτζιάς στην Τραπεζούντα (πηγή: www.eskiturkiye.net/tag/trabzon)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Γεώργιος Κουρτζιάς: Το «κάστρο της πίστης» κάτω από τα τείχη της Τραπεζούντας

23/04/2026 - 3:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Allwyn)

Από το παρκέ στο γήπεδο της επιχειρηματικότητας: Ο Bruno Cerella μιλά για τη ζωή μετά το μπάσκετ και το νέο του επαγγελματικό βήμα

27 λεπτά πριν
Το μνημείο του Πόντιου ακρίτα, στο Πανόραμα (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Πανοράματος)

19η Μαΐου: Κοινή εκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας από τους Ποντίους Πανοράματος και τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ιμεραίων

56 λεπτά πριν
Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι σε τελετή στο Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου, με αφορμή την 21η επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 (φωτ. αρχείου: EPA/ Peter Foley)

Ρούντι Τζουλιάνι: Σε «κρίσιμη αλλά σταθερή» κατάσταση νοσηλεύεται ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης

1 ώρα πριν
Από την εκδήλωση «Η πορεία των συλλόγων στην κοινωνία του σήμερα» (φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

«Αργοναύτες» Κιλκίς: Όσα συζητήθηκαν στην εκδήλωση «Η πορεία των συλλόγων στην κοινωνία του σήμερα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Προκριματικά World Cup πόλο: «Αγκαλιά» με την πρόκριση η Εθνική γυναικών

2 ώρες πριν

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Αιμοδοσία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign