pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και οι τελευταίες ημέρες της Κωνσταντινούπολης

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

29/05/2025 - 9:46πμ
(Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

(Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εάν μια ημερομηνία είναι χαραγμένη στη συλλογική μνήμη της Ρωμιοσύνης με τα μελανότερα χρώματα, είναι αυτή της Τρίτης 29 Μαΐου 1453, είναι η ημέρα που η χιλιόχρονη Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει, αφού η Βασιλεύουσα έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων.

«Να αϊλί εμάς, και βάι εμάς, οι Τουρκ’ την Πόλην επαίραν,
επαίραν το βασιλοσκάμν’ ελλάεν η αφεντία»,

«αλίμονό μας, οι Τούρκοι πήραν την Πόλη, κατέλαβαν τον θρόνο και είμαστε υπόδουλοι» λέει σε ελεύθερη μεταφορά το τραπεζούντιο άσμα γνωστό ως «Ο θρήνος της Τραπεζούντας».

Νωπογραφία που απεικονίζει τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ΄Παλαιολόγο στη Μονή των Ταξιαρχών της Αιγιαλείας

Έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες για τις τελευταίες ημέρες της Αυτοκρατορίας, την αποδυνάμωσή της τους τελευταίους αιώνες από τους «αδελφούς Χριστιανούς» της Δύσης, για τον ρόλο του Πάπα και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Για την ημέρα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας του πολιτισμένου κόσμου και καταδίκασε το λίκνο του πολιτισμού σε οπισθοδρόμηση με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα (συμπεριλαμβανομένης και της Γενοκτονίας) έγραψαν Βυζαντινοί, Οθωμανοί, Σλάβοι και Λατίνοι. Ανάμεσα στις σημαντικότερες πηγές οι τέσσερις των βυζαντινών ιστορικών Γεωργίου Φραντζή, Λαόνικου Χαλκοκονδύλη, Μιχαήλ Κριτόβουλου και Δούκα.

Η μορφή του Παντοκράτορα στον εσωτερικό του τυμπάνου του τρούλου, στον Άγιο Δημήτριο του Μυστρά, κάτω από τον οποίο ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος ορκίστηκε τελευταίος Αυτοκράτορας των Ρωμαίων (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Διαβάζοντας τα συγγράμματα των συγχρόνων με την Άλωση ιστορικών, είναι σαν να εκτυλίσσονται τα γεγονότα μπροστά μας. Αισθήματα πίκρας και αδικίας μας κατακλύζουν. Δεν μπορούμε να μην σταθούμε στην προσωπικότητα του τελευταίου Έλληνα βασιλιά, του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, γιου του Μιχαήλ Β΄ του Παλαιολόγου και της Σερβίδας πριγκίπισσας Ελένης Δραγάση- Παλαιολογίνας.

Του βασιλιά εκείνου που ο θρύλος αποκαλεί «μαρμαρωμένο» γιατί τέτοιο παλικάρι δεν ήταν δυνατόν σύμφωνα με το λαϊκό αίσθημα να χαθεί, αλλά παραμένει σε ύπνωση και όταν ξυπνήσει θα ζωστεί τα άρματά του και θα πάρει πίσω την Πόλη.

Την Κωνσταντινούπολη που όταν ο Πορθητής του πρότεινε να του την παραδώσει με αντάλλαγμα τη ζωή του, εκείνος αρνήθηκε λέγοντας: «Το δε την πόλιν σοι δούναι, ούτ’ εμόν έστιν, ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη· κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών». «Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της, γιατί όλοι με μια ψυχή προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας», είπε ο Κωνσταντίνος με απόλυτη ψυχραιμία, έχοντας πλήρη συναίσθηση του ρόλου του στις ιστορικές εκείνες στιγμές.

Ο δικέφαλος αετός, έμβλημα της δυναστείας των Παλαιολόγων. Πάνω σε αυτόν στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Η οικογένεια των Παλαιολόγων βασίλευε στην Κωνσταντινούπολη για εκατόν ενενήντα τέσσερα χρόνια, δέκα μήνες και τέσσερις ημέρες. Ο Κωνσταντίνος, δεσπότης του Μοριά, διαδέχτηκε στον θρόνο της Κωνσταντινούπολης τον αδελφό του Ιωάννη Η’. Παρέμεινε Αυτοκράτορας για τέσσερα χρόνια, τέσσερις μήνες και είκοσι τέσσερις ημέρες. Σε αυτόν έπεσε ο κλήρος των πιο δύσκολων χρόνων της Αυτοκρατορίας, όταν αυτή παρέπαιε.

Εκείνο το πρωί της Τρίτης 29 Μαΐου του 1453, ο Κωνσταντίνος στέκονταν με τους συντρόφους του στην Πύλη του Ρωμανού. Το προηγούμενο διάστημα είχε κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να ενισχύσει την άμυνα της Πόλης. Σύμφωνα με τον ιστορικό και φίλο του αυτοκράτορα Γ. Φραντζή, ο Κωνσταντίνος παραχώρησε εκτάσεις της αυτοκρατορίας σε τυχοδιώκτες που έδωσαν υποσχέσεις τις οποίες δεν κράτησαν, ότι τάχα θα είναι σύμμαχοί του. Έτσι η Μεσημβρία πέρασε στα χέρια του Ιωάννη Ουνυάδη ενώ η Λήμνος στον βασιλιά των Καταλανών Αλφόνσο Ε’ της Αραγονίας[1], και καράβια μισθοφόρων Γενουατών που θα βοηθούσαν στη λύση της πολιορκίας, έμεναν καθηλωμένα στη Χίο εμποδισμένα τάχα από τους αντίθετους ανέμους.

«Κωνσταντίνος ο Αυτοκράτωρ των Ελληνορωμαίων εξέρχεται άτρομος εις την μάχην το 1453 Μαΐου 29». Τοιχογραφία του Θεόφιλου (φωτ.: el.wikipedia.org)

Ο Κωνσταντίνος διένυε το 49ο έτος της ηλικίας του. Ήταν ικανότατος και οξύνους κυβερνήτης. Όσο ήταν Δεσπότης του Μοριά έδωσε αποφασιστικές μάχες εναντίον των Λατίνων και κατόρθωσε να κάνει φόρου υποτελές το λατινικό Δουκάτο των Αθηνών. Γνώριζε πολύ καλά τον ρόλο των Δυτικών αλλά οι συγκυρίες το έφεραν έτσι και έπεσε στην ανάγκη τους. Για να σώσει την Κωνσταντινούπολη και ό,τι είχε μείνει από την αυτοκρατορία, την ημέρα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα που πρωτοστάτησε στη Σύνοδο της Νίκαιας εναντίον της αίρεσης του Αρείου, στις 12 Δεκεμβρίου του 1452 επέτρεψε να μνημονευτεί το όνομα του Πάπα στην Αγια- Σοφιά. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έδειξε για ακόμα μια φορά το αληθινό πρόσωπό της αφού εκμεταλλεύτηκε την τραγική θέση της Κωνσταντινούπολης. Ο εκκλησιαζόμενος λαός δεν πίστευε στα αυτιά του, «ήρθε το τέλος του κόσμου» έλεγε, και δεν είχε άδικο, γιατί ο κόσμος όπως τον ήξεραν μέχρι τότε θα άλλαζε ριζικά στους επόμενους μήνες.

Το άγαλμα του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου στον Μυστρά (φωτ.: Αλέξανδρος Πουσουλίδης)

Στην πύλη του Ρωμανού λοιπόν φορώντας την στρατιωτική στολή του χωρίς βασιλικά διακριτικά, παρά μόνο τα κόκκινα παπούτσια του (χαρακτηριστικό των υποδημάτων των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων που καταχρηστικά μιμούνται και οι Πάπες μέχρι τις μέρες μας) ο Κωνσταντίνος έδωσε έφιππος γενναία μάχη, σώμα με σώμα. Όταν είδε γύρω του τους συντρόφους του σκοτωμένους και την αυτοκρατορία να χάνεται λέγεται πως φώναξε: «Δεν υπάρχει ένας χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι»; Δέχτηκε τότε μια σπαθιά από το ξίφος Οθωμανού η οποία τον μάτωσε το μάγουλο καθώς την απέφυγε με ελιγμό, για να πεθάνει αμέσως μετά από πισώπλατο χτύπημα με σπαθί. Ο βασιλιάς κείτονταν νεκρός, ανάμεσα στους συντρόφους του, μπροστά στα τείχη της Πόλης του που αρνήθηκε να εγκαταλείψει για να σώσει την ζωή του.

Το αίμα του είχε «ξεπλύνει» την ντροπή της παράδοσης της Μεγάλης Εκκλησίας στους αιρετικούς και δικαίωσε τον τίτλο του Πορφυρογέννητου που κατείχε.

Οι Οθωμανοί δεν γνώριζαν αν ο βασιλιάς ήταν νεκρός. Διέφερε πολύ από τον δικό τους που ήταν ντυμένος σαν παγόνι και τον προστάτευαν 15.000 άντρες. Ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής έστειλε τους ανθρώπους του να ψάξουν ανάμεσα στα πτώματα για τον Αυτοκράτορα. Εάν είχε διαφύγει για να αποφύγει τη σύλληψη θα ήταν μια υπαρκτή απειλή για το μέλλον του Σουλτάνου στην Πόλη, τον ήθελε νεκρό για να θάψει μια για πάντα τις ελπίδες της Ρωμιοσύνης.

Στο σαλόνι του ξενοδοχείου «Βυζαντινόν» στην Πάτρα, δεσπόζει η μορφή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου αποτυπωμένη σε μια τεράστια ξύλινη εικόνα βυζαντινής τέχνης, απόδειξη πως οι σύγχρονοι Έλληνες όχι μόνο δεν τον ξέχασαν, αλλά τον έχουν «αγιοποιήσει» στην συνείδησή τους (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Όταν οι απεσταλμένοι του Μωάμεθ αναγνώρισαν τη σορό του νεκρού αυτοκράτορα, από τα κόκκινα παπούτσια του με το χρυσοκέντητο δικέφαλο αετό, και αφού βεβαιώθηκαν για την ταυτότητά του ρωτώντας τους αιχμαλώτους που έπιασαν, έκοψαν το κεφάλι του Κωνσταντίνου και το παρουσίασαν στον βασιλιά τους. Τον βρήκαν ανάμεσα σε οχτακόσιες σορούς που ήταν σωριασμένες στην Πύλη του Ρωμανού εκ των οποίων τριάντα δύο μόνο ανήκαν σε Χριστιανούς. Όλες οι άλλες σοροί ανήκαν σε Οθωμανούς, τέτοια άμυνα κράτησε ο Αυτοκράτορας και η φρουρά του. Ο Μωάμεθ ενθουσιάστηκε, δεν υπήρχε πια κανένας να τον σταματήσει.

Ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής γνωστός και ως Σουλτάν Μεχμέτ, επιβεβαιώνοντας τα βίαια ένστικτά του, διέταξε να γεμίσουν με άχυρο το κεφάλι του τελευταίου βυζαντινού Αυτοκράτορα, και με συνοδεία αιχμαλώτων εφήβων από την Βασιλεύουσα, σαράντα αγοριών και σαράντα κοριτσιών, το έστειλε στον πασά της Βαβυλωνίας ώστε να μάθει όλη η Ανατολή την κατάρρευση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και να διεκδικήσει έτσι για τον εαυτό του τον τίτλο του «Καίσαρα».

Τι απέγινε όμως το σώμα του Αυτοκράτορα; Πολλές είναι οι εκδοχές για το τι απέγινε η σορός. Ο Σουλτάνος ήθελε να υπάρχει ένας τάφος τον οποίο θα βλέπουν οι Ρωμιοί και θα πείθονται για το τέλος των ημερών τους.

Ο υποτιθέμενος τάφος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (πηγή: «Πανελλήνιον Λεύκωμα Εθνικής Εκατονταετηρίδας 1821-1921, Η χρυσή Βίβλος του Ελληνισμού», Εκδ. Χατζηιωάννου, Αθήνα 1922)

«Εν Κωνσταντινουπόλει, κάτω του Εσκί σεραγιού (σημερινή συνοικία Βεφά), υπάρχουσι παλαιά τινά χάνια, χρησιμεύοντα εις διαφόρους βαναύσους εργασίας, προς δε και ως στάβλοι ίππων. Εντός λοιπόν τοιούτου καταγωγίου, εις ύπαιθρον γωνίαν, λυχνία τις αναπτομένη νυχθημερόν υπό Τούρκων διασκορπίζει αμυδρόν φώς εις μνημείον τι. Παράδοση παλαιοτάτη, παρά πολλών και μάλιστα παρά Τούρκων πιστευομένη, αναφέρει ότι εις το έρημον τούτο μνήμα κείνται τα οστά του τελευταίου Χριστιανού της Κωνσταντινουπόλεως βασιλέως» γράφει σε έκδοση του 1847 ο Κωνσταντινοπολίτης φιλόλογος, ποιητής και μεταφραστής Χρήστος Παρμενίδης.

Ο Αλέξανδος Μωραϊτίδης στο βιβλίο του Κωνσταντινούπολις. Με του βορηά τα κύματα σε έκδοση του 1923 μας περιγράφει: «[…] Επανήλθον πάλιν προς τον κατησχυμμένον του αυτοκράτορος τάφον. Έκοψα κλώνον θαλερόν από της ακακίας, εγονυπέτησα εις τα μεμιασμένα μάρμαρά του, και εν στιγμή υπερτάτης εξάψεως μ’ εφάνη πως ήκουσα πικρόν παράπονον, γεμίζον από θρήνον οδυνηρόν την πενιχράν εκείνην περιοχήν:

-Δεν υπάρχει κανείς Χριστιανός να ανεγείρη τον τάφον μου;
Δεν ηδυνήθην να κρατήσω τα δάκρυά μου».

Αυτά λένε οι παραδόσεις, κανένας δεν μπορεί να βεβαιώσει εάν υπάρχει ο τάφος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Το ίδιο ισχύει και για τον άλλο μεγάλο Έλληνα βασιλιά, τον Μέγα Αλέξανδρο. Ίσως έτσι η μοίρα διάλεξε για τους δύο μεγάλους Έλληνες, να είναι κτήμα όλης της Οικουμένης και όχι δύο μέτρων γης!

Αλεξία Ιωαννίδου

[1] Σύμφωνα με άλλη πηγή, η Λήμνος παραχωρήθηκε στον Τζιοβάννι Τζιουστινιάνι-Λόγγο, ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που προσέφερε. Ο Τζιουστινιάνι (Ιουστινιάνης), Γενουάτης στρατιωτικός, επικεφαλής στρατού 700 αντρών, τραυματίστηκε την 29η Μαΐου του 1453 και εγκατέλειψε την μάχη. Ο στρατός του τον ακολούθησε με αποτέλεσμα την κατάρρευση της άμυνας. Πέθανε τον επόμενο μήνα από μόλυνση του τραύματός του.

Βιβλιογραφία
•Ντ. Νικόλ κα, Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η κατάκτηση του Βυζαντίου από τους Οθωμανούς, Ψυχογιός, Αθήνα 2008.
•Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, Κωνσταντινούπολις. Με του βορηά τα κύματα, Π. Κυριακίδη Α.Ε., Αθήνα 2006
•Ακύλας Μιχαηλίδης-Grunberg, Η πικρή αλήθεια. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από την πλευρά των Οθωμανών, Λατίνων και Ελλήνων, Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2015.
•Συλλογικό, 1453 Μαρτυρίες για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, Ε Ιστορικά, Αθήνα 2010.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Τάσος Χαλκιάς στο εξώφυλλο του δίσκου  «Ο Τάσος Χαλκιάς και το κλαρίνο του», που κυκλοφόρησε το 1984 (πηγή: Μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τάσος Χαλκιάς: Ο μουσικός που άλλαξε την ελληνική παράδοση και την έβγαλε εκτός συνόρων

12/08/2026 - 5:24μμ
(Φωτ.: sport-express.net)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το αεροπορικό δυστύχημα που ξεκλήρισε την Παχτακόρ

11/08/2026 - 7:12μμ
Το Boeing 747-284B «Olympic Zeus» της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δύο χρόνια πριν από το περιστατικό της πτήσης ΟΑ 411 (φωτ.: Wikimedia Commons / Rivet Joint)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Το Boeing της Ολυμπιακής που δεν έγινε… αεροπορική τραγωδία

9/08/2026 - 4:44μμ
Στην Επίδαυρο το 1998 (φωτ.: Βαγγέλης Μπουγιώτης/Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ σε πρώτο ενικό – 22 χρόνια μετά το θάνατό του ανακαλύπτουμε ξανά τον άνθρωπο πίσω από το μύθο

8/08/2026 - 4:55μμ
Άποψη του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, τον Ιούνιο του 1966, λίγες ώρες πριν από την παράσταση «Ικέτιδες» του Ευριπίδη που σκηνοθέτησε ο Πόντιος δημιουργός Τάκης Μουζενίδης – αριστερά σε νεότερη ηλικία (πηγή: nt-archive.gr/pub/2317)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τάκης Μουζενίδης: Από την Τραπεζούντα στην κορυφή του Εθνικού Θεάτρου

8/08/2026 - 10:12πμ
(Πηγές εικόνων: Ψηφιακό Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 7 Αυγούστου 1920: «Ο ελληνισμός του Πόντου θα εξαφανιστεί» – Η έκκληση στον Βενιζέλο

7/08/2026 - 6:50μμ
Από το εξώφυλλο του δίσκου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πόλυς Κερμανίδης: Ο τραγουδιστής με τις ποντιακές ρίζες, που η ζωή του ήταν σαν τα πλοία στα λιμάνια

6/08/2026 - 7:02μμ
(Φωτ.: Mlkshehzad / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

6 Αυγούστου 1870: Κίνησε η Γερακίνα… – Η τραγική ιστορία πίσω από το εύθυμο παιδικό τραγούδι

6/08/2026 - 6:05μμ
(Φωτ.: instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Μουφλουζέλης: Ο αδικημένος ρεμπέτης

4/08/2026 - 6:25μμ
Το ελληνικό Γενικό Στρατηγείο στο Χατζή Μπεϊλίκ, τον Ιούλιο του 1913. Διακρίνονται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ιωάννης Μεταξάς, λίγα χρόνια πριν από τη ρήξη του Εθνικού Διχασμού (πηγή: Wikimedia Commons / λιθογραφία του Δημήτριου Παπαδημητρίου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μεταξάς και Μικρασιατική Εκστρατεία: Η προειδοποίηση στον Βενιζέλο και ο δρόμος προς την 4η Αυγούστου

4/08/2026 - 10:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Anna Szilagyi)

Κυρίαρχη στην Ευρώπη η Παρί – Πήρε ξανά το UEFA Super Cup

19 λεπτά πριν
Ο κιβωτιόσχημος τάφος που αποκαλύφθηκε στην ανατολική νεκρόπολη της Ασπένδου και, δεξιά, λεπτομέρεια από τα κτερίσματα (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας)

Τουρκία: Τάφος 2.400 ετών ίσως ανήκε σε παλαιστή – Η σύνδεση με τον αρχαιοελληνικό αθλητισμό

29 λεπτά πριν
Η πετρελαιοκηλίδα στα ανοιχτά του Ομάν, όπως καταγράφηκε από δορυφόρο στις 11 Αυγούστου 2026 (φωτ.: European Union / Copernicus Sentinel-3)

Ομάν: Πετρελαιοκηλίδα άνω των 2.000 τ.χλμ. χτυπά τις ακτές – Φόβοι για οικολογική καταστροφή

40 λεπτά πριν
Συμβολικό χταπόδι με τα αρχικά της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), έξω από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη, πριν από την εξέταση προσφυγής κατά των εξουσιών παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών στο εξωτερικό, στις 14 Ιανουαρίου 2020 (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Η Γερμανία «λύνει τα χέρια» των μυστικών υπηρεσιών – Hackbacks, παρακολουθήσεις και ενεργές επιχειρήσεις

1 ώρα πριν
Ελληνικό διαβατήριο (φωτ.: ΧΚ)

Έλληνες του εξωτερικού: Πώς δηλώνονται ψηφιακά γέννηση, γάμος και θάνατος – Η διαδικασία σε 6 βήματα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Ραπάνης)

Στα πέναλτι ο ΟΦΗ το Super Cup!

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign