pontosnews.gr
Πέμπτη, 7/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Από τον Πόντο στο Ωραιόκαστρο – Άμον τ’ ακοίμετον καντήλαν»:  Πλούσιο φεστιβάλ ποντιακών εκδηλώσεων από το Δήμο Ωραιοκάστρου

Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, το Ωραιόκαστρο φοράει τα ποντιακά του!

7/05/2026 - 4:02μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα πρωτοποριακό πολιτιστικό εγχείρημα εγκαινιάζει σε λίγες μέρες ο Δήμος Ωραιοκάστρου, το Φεστιβάλ Ποντιακών Εκδηλώσεων «Από τον Πόντο στο Ωραιόκαστρο – Άμον τ’ ακοίμετον καντήλαν». Με τον τρόπο αυτόν, η δημοτική Αρχή επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της τοπικής κοινωνίας με την ιστορική της ταυτότητα, τιμώντας παράλληλα την ποντιακή προσφυγική μνήμη.

Το Φεστιβάλ αρχίζει την Τετάρτη 13 Μαΐου και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2026, υπερβαίνοντας τα όρια μιας συμβατικής επετείου και μετατρέποντας την πόλη σε ένα ζωντανό βιωματικό πεδίο μνήμης και πολιτισμού.

Η βασική φιλοσοφία του Φεστιβάλ εστιάζει στη διάχυση της ιστορικής μνήμης στον αστικό ιστό, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτισμική παρακαταθήκη των Πόντιων προσφύγων μέσα από τη μουσική, τα ήθη και έθιμα, τη γαστρονομία, την πίστη και τις προσωπικές αφηγήσεις. Κάθε θεματικός άξονας αναπτύσσεται μέσα από ξεχωριστές δράσεις που ενισχύουν τόσο τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και τη συμμετοχή του κοινού.

Παντελής Τσακίρης: Το Φεστιβάλ είναι μια ζωντανή πράξη μνήμης

«Το Φεστιβάλ Ποντιακών Εκδηλώσεων “Από τον Πόντο στο Ωραιόκαστρο – Άμον τ’ ακοίμετον καντήλαν” δεν είναι μια επετειακή εκδήλωση, είναι μια ζωντανή πράξη μνήμης, συμμετοχής και συνέχειας. Ένας φόρος τιμής στους Πόντιους πρόσφυγες που έφεραν μαζί τους, μέσα από τον ξεριζωμό, όχι μόνο τον πόνο της απώλειας, αλλά και έναν ολόκληρο κόσμο. Πίστη, γλώσσα, μουσική, ήθη, γεύσεις, αντοχή και δημιουργική δύναμη.

»Στο Ωραιόκαστρο, η παρουσία των Πόντιων είναι ζωντανό κομμάτι της ταυτότητάς μας, κεφάλαιο της τοπικής μας ιστορίας», τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

«Με το φετινό Φεστιβάλ θέλουμε η μνήμη να βγει στον δημόσιο χώρο. Να μην μείνει κλεισμένη σε προθήκες, αλλά να περπατήσει στις γειτονιές, στις βιτρίνες, στις πλατείες, στις αφηγήσεις των ανθρώπων. Μέσα από μια υπαίθρια μουσειολογική έκθεση, βιωματική πορεία, αναβίωση των παρχαριών και ξεχωριστές θεματικές εκδηλώσεις, το Ωραιόκαστρο μετατρέπεται σε ένα ζωντανό αρχείο μνήμης και πολιτισμού.

»Κάθε φωτογραφία, κάθε κειμήλιο, κάθε μαρτυρία γίνεται γέφυρα. Συνδέει τους προγόνους με τα παιδιά μας, το χθες με το αύριο, την ιστορική μνήμη με τη σύγχρονη ζωή του τόπου» σημειώνει ο Π. Τσακίρης και προσκαλεί τους πολίτες να γίνουν «συνοδοιπόροι σε αυτό το βιωματικό ταξίδι. Να τιμήσουμε μαζί τις ρίζες μας, να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της ποντιακής ψυχής και να αποδείξουμε ότι η μνήμη, όταν μοιράζεται, γίνεται δύναμη και ελπίδα για το μέλλον».

Τετάρτη 13 Μαΐου η έναρξη του Φεστιβάλ

Η αυλαία του Φεστιβάλ Ποντιακών Εκδηλώσεων «Από τον Πόντο στο Ωραιόκαστρο – Άμον τ’ ακοίμετον καντήλαν» ανοίγει την Τετάρτη 13 Μαΐου, στις 20:00, με την προβολή του ντοκιμαντέρ-αφιερώματος στον ποντιακό ελληνισμό του Δήμου Ωραιοκάστρου, παραγωγής της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ), με τίτλο Το κάστρο που ξεριζώθηκε – Οι Πόντιοι του Ωραιοκάστρου (επιμέλεια-αφήγηση: Μυροφόρα Ευσταθιάδου· κείμενα: Δημήτρης Παπαδόπουλος (Σταυριώτης)· σκηνοθεσία-μοντάζ: Λάμπρος Καζάν).

Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή σε ανοιχτή εκδήλωση στην αίθουσα πολιτισμού «Νέλλυ Δελή» στο Δημοτικό Κτήριο «Παύλος Μελάς» (Μακεδονικού Αγώνα και Καραϊσκάκη, Παλαιόκαστρο).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Παρχάρια: Πρόκειται για αναπαράσταση της μετακίνησης και παραμονής των κτηνοτρόφων Ποντίων στα παρχάρια, τα βοσκοτόπια που βρίσκονταν στις Ποντικές Άλπεις, σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει μια γιορτή της φύσης και της γαστρονομίας, όπου η παρασκευή ποντιακών εδεσμάτων μετατρέπεται σε workshop μετάδοσης γνώσης.

Βιωματική πορεία: Μια συμβολική διαδρομή στα χνάρια των προσφύγων, όπου ηθοποιοί-αφηγητές θα παρεμβαίνουν ανάμεσα στο πλήθος διαβάζοντας κείμενα και μαρτυρίες, μετατρέποντας την πορεία σε μια συγκλονιστική «peripatetic performance».

Το πλέον καινοτόμο στοιχείο του Φεστιβάλ, ωστόσο, αφορά μια υπαίθρια μουσειολογική έκθεση που θα λαμβάνει χώρα κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του Ωραιοκάστρου (λεωφ. Δημοκρατίας) και θα εξελίσσεται μέσα από αντικείμενα που θα εμφανίζονται στις βιτρίνες των τοπικών καταστημάτων.

Κάθε βιτρίνα μετατρέπεται σε έναν αυτόνομο «θύλακα μνήμης», φιλοξενώντας μια φωτογραφία, ένα κειμήλιο που έφεραν οι πρόσφυγες και μία μαρτυρία ή πληροφορία που το συνοδεύει.

Το Φεστιβάλ Ποντιακών Εκδηλώσεων «Από τον Πόντο στο Ωραιόκαστρο – Άμον τ’ ακοίμετον καντήλαν» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

⇒ Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Πιερίας σε παλαιότερη εκδήλωση της ΠΟΕ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Συμμετοχή στην κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη – Δωρεάν η μετακίνηση για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου

7/05/2026 - 2:07μμ
Αρχαίο ψηφιδωτό που θυμίζει το περίφημο «Ψηφιδωτό της Τσιγγάνας» αποκαλύφθηκε στα Ζήλα της Τοκάτης, 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: DHA)
ΠΟΝΤΟΣ

Έκπληξη στην Τοκάτη του Πόντου: Ρωμαϊκό ψηφιδωτό με ελληνική λέξη αποκαλύπτει πολυτέλεια και ιστορία

7/05/2026 - 9:57πμ
Ο φετινός Μήνας Θεάτρου & Ελληνικού Λόγου είναι αφιερωμένος στον Δημήτρη Ψαθά. Στο φουαγιέ των «Αργοναυτών-Κομνηνών» φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας, με πρωταγωνιστές των έργων του (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)
ΠΟΝΤΟΣ

Μήνας Θεάτρου & Ελληνικού Λόγου: Οι «Αργοναύται-Κομνηνοί» φέρνουν τον Μάιο στο προσκήνιο της δημιουργίας

6/05/2026 - 11:57μμ
Ο Οδυσσέας Πιπερίδης (πηγή: maxitis.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Οδυσσέας Πιπερίδης – Μια εμβληματική μορφή της Νέας Σάντας Κιλκίς

6/05/2026 - 10:04μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Σπάρτη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, Σάββατο 2 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Σπάρτη: Φόρος τιμής στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων με μήνυμα ιστορικής ευθύνης

6/05/2026 - 8:08μμ
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης με τον πατέρα του, Σταύρο (πηγή: Facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis)
ΠΟΝΤΟΣ

Τσαχουρίδης, πατήρ και υιός – Μια ξεχωριστή μουσική σύμπραξη

6/05/2026 - 5:46μμ
(Πηγή: Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας)
ΠΟΝΤΟΣ

Αγία Σοφία της Κλεισούρας: 52 χρόνια από την κοίμηση της «ασκήτισσας της Παναγιάς» που έγινε φάρος πίστης για τον ελληνισμό του Πόντου

6/05/2026 - 4:34μμ
(Φωτ.: ΜΠΚ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ίαμος» στον Αγώνα Δρόμου Μνημείων

5/05/2026 - 10:31μμ
Το σκίτσο που συνοδεύει το κεφάλαιο «Η αρχή της σταδιοδρομίας ενός τέρατος»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πώς ο Οσμάν Φερεντίν έγινε «Τοπάλ Οσμάν» – Η αρχή της σταδιοδρομίας ενός τέρατος

5/05/2026 - 9:35μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση μνήμης που έγινε το 2025 στην Πλατεία Καπετανίδη στη Βέροια (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βέροια: Από το γηροκομείο στις εκδηλώσεις μνήμης – Ο Μάιος της Ευξείνου Λέσχης με μήνυμα το «Δεν ξεχνώ»

5/05/2026 - 9:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Από τον Πόντο στο Ωραιόκαστρο – Άμον τ’ ακοίμετον καντήλαν»:  Πλούσιο φεστιβάλ ποντιακών εκδηλώσεων από το Δήμο Ωραιοκάστρου

10 δευτερόλεπτα πριν
Εικαστική εγκατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, πριν από λίγα χρόνια, με αφορμή τις πολυάριθμες γυναικοκτονίες (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Τουρκία: 133 γυναικοκτονίες σε τέσσερις μήνες – Τα περισσότερα θύματα δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους

30 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

«Κιβωτός του Κόσμου»: Βαριές κατηγορίες για τον π. Αντώνιο και την πρεσβυτέρα προτείνει ο εισαγγελέας

57 λεπτά πριν
Από παλαιότερη αναβίωση της μάχης (φωτ.: ΥΕΘΑ / EUROKINISSI)

«Ρούπελ 1941: Η αναβίωση» – Με νέες εκδηλώσεις φέτος το μεγάλο φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης για την 85η επέτειο

1 ώρα πριν
Από συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Πιερίας σε παλαιότερη εκδήλωση της ΠΟΕ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Συμμετοχή στην κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη – Δωρεάν η μετακίνηση για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Ηράκλειο: Σε κλίμα βαριάς οδύνης η κηδεία του 21χρονου Νικήστρατου – Έδιωξαν τους αστυνομικούς οι συγγενείς

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign