pontosnews.gr
Παρασκευή, 21/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Λάζαρου Κοτσίδη: Βάλαμε να παίζουν οι κεμεντζέδες, οι ζουρνάδες και τα νταούλια και χορεύαμε. Οι Τούρκοι απορούσαν για το κέφι μας

Είχαν καλούς γείτονες στην Τουρκία κι όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους έκλαιγαν όλοι μαζί. Μετά από μια μακρά πορεία που ξεκίνησε στις 5 Μαΐου του 1924 έφτασαν στην Κερασούντα, για να καταλήξουν στην καραντίνα της Θεσσαλονίκης

5/05/2025 - 9:51πμ
Οι ήχοι της ποντιακής λύρας δεν σταματούσαν ούτε πάνω στις άμαξες (φωτ.: Αρχείο Κ. Φωτιάδη/«Επτά Ημέρες» / Καθημερινή)

Οι ήχοι της ποντιακής λύρας δεν σταματούσαν ούτε πάνω στις άμαξες (φωτ.: Αρχείο Κ. Φωτιάδη/«Επτά Ημέρες» / Καθημερινή)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Λάζαρος Κοτσίδης γεννήθηκε στο Καμισλί (Καλάμαι), ελληνικό οικισμό του τμήματος της Αλούτσαρας, σε υψόμετρο περίπου 1.500 μ. Εκκλησιαστικά υπαγόταν στη μητρόπολη Κολωνείας και Νικοπόλεως. Οι κάτοικοί του κατάγονταν από το Σίμικλι της Αργυρούπολης και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τη δεκαετία 1850-60. Είχε περίπου 955 κατοίκους Έλληνες που μιλούσαν ποντιακά και ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Υπήρχαν όμως και πολλοί τεχνίτες, όπως ξυλουργοί, χαλκωματάδες, ραφτάδες, αρτοποιοί και κτίστες, οι οποίοι ξενιτεύονταν στη γειτονική Ρωσία. Λόγω της έλευσης του ρωσικού στρατού, ολόκληρος ο οικισμός εκτοπίστηκε το 1916 στις περιοχές της Τοκάτης, του Ζήλε και του Ακdαγμαντέν.

Η μαρτυρία του Λάζαρου Κοτσίδη περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Ένα χρόνο προτού να φύγουμε για την Ελλάδα, μας είπαν οι Τούρκοι της Αλούτζαρα: -«Μουbαdελέ ολdού».* Έτσι το μάθαμε. Στη Γαράσαρη κατάγραψαν οι Τούρκοι τις περιουσίες μας. Ύστερα ήλθε στην Κερασούντα ελληνική Επιτροπή· μας έδωσαν και συμπληρώσαμε κάτι έντυπα για τις περιουσίες που εγκαταλείπαμε. Δε θέλαμε να φύγουμε από τον τόπο μας· οι Τούρκοι μας ήταν καλοί. Μερικοί θέλανε να μείνουν οπωσδήποτε, αλλά η Επιτροπή είπε πως αυτό δε γίνεται.

Κάναμε τρισάγιο στους τάφους, βάλαμε σε κάσες τα εικονίσματα και τα ιερά σκεύη της εκκλησίας και ετοιμαστήκαμε να φύγουμε.

Λίγες μέρες πιο μπροστά βάλαμε να παίζουν οι κεμεντζέδες, οι ζουρνάδες και τα νταούλια και χορεύαμε. Οι Τούρκοι των γύρω χωριών απορούσαν για το κέφι μας.

Δεν ήθελαν να φύγουμε και μας έλεγαν: –«Χάσαμε τους καλούς γείτονες για να πάρουμε κοντά μας τ’ άγρια θηρία». Άγρια θηρία εννοούσαν τους Τούρκους πρόσφυγες από την Ελλάδα. Ακόμα δεν είχαν έρθει στα μέρη μας. Άκουαν όμως γι’ αυτούς πως δεν είναι καλοί άνθρωποι. Νοικιάσαμε κάρα και φορτώσαμε τα πράγματά μας.

Στις 5 Μαΐου του 1924 βγήκαμε στο δρόμο. Από πίσω μας ακολουθούσαν πολλοί Τούρκοι των γύρω χωριών· μας πρόσφεραν για το ταξίδι κότες κι αυγά και μας ξεπροβόδισαν ως δυο ώρες δρόμο. Την ώρα του χωρισμού έκλαιγαν πολύ οι Τούρκοι. Κλάψαμε και ‘μείς.

Τη νύχτα κοιμηθήκαμε στο ύπαιθρο έξω από το χωριό Τρουψή. Το πρωί πήγαμε στη Γαράσαρη, όπου και κάτσαμε δυο μέρες. Αυτή τη φορά νοικιάσαμε μουλάρια απ’ εκεί, και πήγαμε καβάλα ως την Κερασούντα. Περάσαμε από την Τάμζαρα, το Κατωχώρι όπου διανυχτερέψαμε, τη Λίτζασα. Ανεβήκαμε στο βουνό Εγρί Μπελ και διανυχτερέψαμε στο χωριό Ικίσου. Ύστερα περάσαμε από τα χωριά Κουλάκκαγια, Τας Χαν και φτάσαμε στην Κερασούντα.

Στο δρόμο ανταμωθήκαμε με τους Τούρκους πρόσφυγες, που είχαν έρθει από την Ελλάδα για να εγκατασταθούν στα χωριά μας. Μας είπαν ότι έρχονται από τα Καϊλάρια και μας συμβούλεψαν να ζητήσουμε να εγκατασταθούμε στο χωριό τους, γιατί ήταν εύφορος ο τόπος τους. Αυτό το βάλαμε στο νου μας. Στην Κερασούντα μείναμε σε ελληνικά σπίτια που οι κάτοικοί τους είχαν φύγει για την Ελλάδα πριν από δεκαπέντε μέρες.

Φύγαμε με το ελληνικό πλοίο «Ιωάννης Δαμασκηνός». Ήμασταν μέσα σ’ αυτό τρισήμιση χιλιάδες πρόσφυγες από όλον τον Πόντο.

Στην Πόλη δεν αράξαμε· στα Δαρδανέλλια έμεινε το πλοίο μια νύχτα και ύστερα τράβηξε κατ’ ευθείαν στον Πειραιά, στον Άι Γιώργη όπου μας είχαν καραντίνα. Εκεί υποφέραμε πολύ. Τις γυναίκες τις κούρεψαν με το ζόρι· δεν ήθελαν να κουρευτούν και τις κυνηγούσαν. Μας έβαλαν ξανά στο πλοίο και μας πήγαν στη Σαλονίκη. Μείναμε δεκαεφτά μέρες στο Χαρμάνκοϊ και απ’ εκεί τραβήξαμε στα Καϊλάρια.

_____
* Μουbαdελέ ολdού: Έγινε Ανταλλαγή.

• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Στ’, Μαρτυρίες από τις επαρχίες του Μεσόγειου Πόντου. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρόσφυγες από τη Νικομήδεια εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία με τα υπάρχοντά τους, το 1921 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κίος: Το πλοιάριο με τους 14 τσέτες και οι πρόσφυγες που αναγνώρισαν «τους δολοφόνους των δικών τους»

17/08/2026 - 9:52πμ
(Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ· εικαστική σύνθεση: ΓΒ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρπαγή των φουντουκιών στον Πόντο: Με απειλή θανάτου πήραν τη σοδειά των Ελλήνων

12/08/2026 - 9:44μμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τι σημαίνει πραγματικά;

31/07/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Americanimmigrantstories/Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η οικογένεια Γκαζαριάν στη Βοστώνη του 1908 – Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο λίγο πριν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

31/07/2026 - 1:35μμ
Εξόριστοι μεταφέρονται (στην καλύτερη περίπτωση) σε βαγόνια εμπορικών τρένων (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ιούλιος 1921: Η έκθεση που κατέγραψε τις πορείες θανάτου Ελλήνων εξορίστων

28/07/2026 - 9:07μμ
Άποψη από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Προεδρία της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ραντεβού στο Προεδρικό Μέγαρο με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

27/07/2026 - 9:19πμ
Αμερικανικό αντιτορπιλικό διασώζει έναν πρόσφυγα από τη θάλασσα. Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τις εκδόσεις Δίσιγμα και περιλαμβάνονται στο έργο «Η Γενοκτονία των Ελλήνων μέσα από τα Ημερολόγια Πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Όσοι δεν κατάφερναν να ακολουθήσουν, πυροβολούνταν» – Η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από τα αμερικανικά αρχεία

25/07/2026 - 9:33μμ
Ο ορίζοντας του Χάρισμπεργκ, πρωτεύουσας της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας, όπως φαίνεται από τον ποταμό Σασκουεχάνα, με τον χαρακτηριστικό θόλο του Καπιτωλίου να δεσπόζει στο κέντρο της εικόνας (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πενσιλβάνια: Από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στη θεσμοθέτηση της 19ης Μαΐου

25/07/2026 - 3:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Στάθη Παρχαρίδη από Στάθης Παρχαριδης/Facebook-φωτό logo από Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βατολάκκου/Facebook)

Στάθης Παρχαρίδης: Το συγκινητικό μήνυμα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Βατολάκκου με βίντεο από την τελευταία του εμφάνιση

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: Μητρόπολη Βελγίου)

Χούταλεν: Ο Δεκαπενταύγουστος των Ελλήνων του Βελγίου στον ναό της Παναγίας – Μια ενορία με ιστορία 70 χρόνων

52 λεπτά πριν
Καρτ ποστάλ για την επέτειο της Επανάστασης των Νεότουρκων της 24ης Ιουλίου 1908, με το σύνθημα «Ζήτω η πατρίδα, ζήτω το έθνος, ζήτω η ελευθερία» στα οθωμανικά τουρκικά και τα γαλλικά, και μια φωτογραφία του Ενβέρ Πασά (πηγή: commons. wikimedia.org/wiki/File:1908-mesrutiyet.jpg)

Οι Ρωμιοί βουλευτές στην Οθωμανική Βουλή και οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (1908-1918)

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ec-patr.org/Νίκος Παπαχρήστου)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ίμβρο: Προσευχή στα ξωκλήσια και ένα συγκινητικό ταξίδι στη φύση και τις μνήμες της γενέτειράς του

2 ώρες πριν

Απάτη 300.000 ευρώ στη Θεσπρωτία – 78χρονος πίστεψε ότι επένδυε σε κρυπτονομίσματα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Shahzaib Akber)

Η Ουάσιγκτον σφίγγει τον οικονομικό κλοιό γύρω από το Ιράν – Απειλές σε όσους στηρίζουν την Τεχεράνη, πιέσεις και στο Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV