pontosnews.gr
Σάββατο, 16/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

16 Απριλίου 1920: Οι τσέτες του Κεμάλ καίνε, λεηλατούν και σφάζουν στο Ορτάκιοϊ της Βιθυνίας

Επρόκειτο μόνο για την πρώτη πράξη της σφαγής στη γραφική ιστορική κωμόπολη της Μικρασίας

16/04/2025 - 9:48πμ
Το εσωτερικό του ναού του Αγ. Γεωργίου στο Ορτάκιοϊ (πηγή: Χρήστος Χατζηγεωργίου, «Το Ορτάκιοϊ Βιθυνίας – Αι σφαγαί & Η ξεθεμελίωσις αυτών»)

Το εσωτερικό του ναού του Αγ. Γεωργίου στο Ορτάκιοϊ (πηγή: Χρήστος Χατζηγεωργίου, «Το Ορτάκιοϊ Βιθυνίας – Αι σφαγαί & Η ξεθεμελίωσις αυτών»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

14 Απριλίου 1920 (1η Απριλίου με το παλαιό ημερολόγιο), όλα δείχνουν τι πρόκειται να συμβεί δύο μέρες αργότερα. Πολυάριθμη συμμορία τσετών περικυκλώνει την κωμόπολη και διατάσσει να βγει όλος ο πληθυσμός έξω από τα όρια του Ορτάκιοϊ της Βιθυνίας και να μεταβεί στο γειτονικό Κεϊβέν. Μετά την αποχώρηση των κατοίκων, οι τσέτες μπήκαν στην κωμόπολη και αφού την λεηλάτησαν, έκαψαν τριάντα σπίτια. Μετά απ’ αυτό, επέτρεψαν στους κατοίκους να επιστρέψουν. Οι λεηλασίες όμως και το κάψιμο των σπιτιών ήταν το ελάχιστο, μπροστά σ’ αυτό που θα ακολουθούσε.

Οι τσέτες θα κορύφωναν το έγκλημα στις 16 Απριλίου (3 Απριλίου με το παλαιό ημερολόγιο).

Εκείνη την ημέρα η συμμορία του Μαχμούτ Μπέη περικύκλωσε το Ορτάκιοϊ και συνέλαβε τον Έλληνα εφημέριο του χωριού παπα-Άγγελο. Γέμισαν ένα κιουλάχι (μίτρα των μπεκτασήδων) με κοπριά και το πέρασαν στο κεφάλι του ιερωμένου. Κατόπιν άρχισαν να λεηλατούν και να σφάζουν. Πρώτα έκαναν συλλήψεις, κατόπιν έδεσαν τους κρατούμενους ανά δύο και τους οδηγούσαν κατά ομάδες στο Ποϊλού Τσαΐ, όπου αρχικά τους τουφέκιζαν. Μετά όμως δόθηκε διαταγή να τους σφάζουν, για να εξοικονομούν πυρίτιδα.

Αφού σκότωσαν και έσφαξαν αρκετούς, αφού μάζεψαν μεγάλο αριθμό χρυσαφικών και πάρα πολλά χρήματα που βρήκαν στα σπίτια, πήραν τον παπα-Άγγελο, τον παπα-Χαράλαμπο, τον φαρμακοποιό Βασιλειάδη και τριάντα από τους πρόκριτους και τους οδήγησαν στη Γαλλική Σχολή του Εσκί Σεχίρ, που χρησιμοποιούνταν ως φυλακή.

Από τα κορίτσια του Παρθεναγωγείου του Ορτάκιοϊ, που απαθανατίζονται εδώ το 1912, λίγα κατάφεραν να επιβιώσουν της σφαγής και να διαφύγουν στην Ελλάδα

Η σφαγή όμως του Ορτάκιοϊ δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα. Οι τσέτες έμελλε να οργανώσουν μέχρι το καλοκαίρι άλλες δύο φονικές επιδρομές, μετά από εκείνη του Απριλίου.

Στις 15 Μαΐου του 1920 έφτασε στην περιοχή του Ορτάκιοϊ η συμμορία των τσετών του Κιορ Μπεχλιβάν.

Συνέλαβαν τον Χρήστο Θεοδώρου και τον ανάγκασαν να ανοίξει την πόρτα της εκκλησίας για να βάλουν ένα πολυβόλο στο καμπαναριό, με το οποίο πυροβολούσαν τους υπόλοιπους συλληφθέντες χριστιανούς κατοίκους. Αυτήν τη φορά οι σφαγές γενικεύτηκαν και στα δεκατέσσερα χωριά της περιοχής του Ορτάκιοϊ.

Με τη σφραγίδα αυτήν οι βιαίως εξισλαμισθέντες χριστιανοί έπαιρναν από τον ιμάμη βεβαίωση με το νέο τους τουρκικό όνομα

Οι τσέτες έμπαιναν μέσα στα σπίτια και αφού ανάγκαζαν τους ιδιοκτήτες να παραδώσουν ό,τι πολύτιμο είχαν, τους οδηγούσαν έξω από τα χωριά, δεμένους ανά δύο. Τις γυναίκες τις έδεναν ανά δύο, αλλά από τις πλεξούδες των μαλλιών τους.

Αφού πρώτα τις βίαζαν, έκοβαν τις θηλές από τα στήθη τους τις οποίες περνούσαν σε ένα λεπτό σχοινί και τις χρησιμοποιούσαν σαν κομπολόγια.

Κατόπιν οδηγούσαν όλους τους αιχμαλώτους κατά ομάδες στη θέση Καρά Τσαγ Πογατσά όπου τους έσφαζαν. Μετά λεηλατούσαν ό,τι είχε μείνει και έφευγαν.

Η τελευταία πράξη του δράματος που ξεκίνησε το Πάσχα του 1920, παίχτηκε στις 27 Ιουλίου οπότε επέδραμε στο Ορτάκιοϊ τρίτη συμμορία τσετών υπό τον Γκιαβούρ Αλή, η οποία ήταν ακόμα πιο άγρια. Για να αποτελειώσουν όσους είχαν απομείνει έβαζαν φωτιά μέσα στα σπίτια, ώστε να αναγκαστούν οι ένοικοί τους να βγουν έξω. Έβαλαν κήρυκες να φωνάζουν ότι θα έσωζαν όσους απέμειναν και θα τους έστελναν στο τούρκικο χωριό Ταρακλί. Τους συμβούλευαν μάλιστα να τοποθετήσουν μέσα σε ένα καλάθι τα κοσμήματα και τα χρήματά τους, για να τα παραλάβουν στο γυρισμό.

Το Ορτάκιοϊ είχε χτιστεί έξι χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Γκέιβε, στον ποταμό Σαγγάριο (Φωτ.: Ο ποταμός από γκραβούρα του 1890)

Μόλις όμως τους οδήγησαν έξω από την πόλη, άναψαν τριγύρω τους φωτιές από κλαδιά συκομουριάς και τους έκαψαν ζωντανούς, μαζί με τα παιδιά.

Οι τσέτες, που παρέμειναν στην περιοχή για περίπου δέκα μέρες, ξετρύπωσαν με κυνηγετικούς σκύλους όσους από τους κατοίκους είχαν διαφύγει στα γύρω βουνά και τους έσφαξαν.

Οι ελάχιστοι που μπόρεσαν να σωθούν, 80 όλοι κι όλοι, μεταμφιέστηκαν σε Τούρκους χωρικούς. Οι κάτοικοι των γύρω τουρκικών χωριών έσκαβαν στις αυλές των σπιτιών και ξέθαβαν τους θησαυρούς που είχαν κρύψει οι σφαγιασθέντες ιδιοκτήτες.

Το ξακουστό Ορτάκιοϊ της Βιθυνίας

Πριν από τις σφαγές το Ορτάκιοϊ ήταν ξακουστό σε όλη την περιφέρεια της Βιθυνίας. Είχε εξελιχθεί σε μια εμπορική και βιομηχανική πόλη, φημισμένη για τα εργοστάσια βυρσοδεψίας και μεταξουργίας και τα εμπορικά του καταστήματα. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με γεωργικές εργασίες και με τη σηροτροφία, ενώ υπήρχαν πέντε ατμοκίνητα βιομηχανικά κλωστήρια μεταξιού με μεγάλο εμπόριο με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το Ορτάκιοϊ πριν από την καταστροφή (φωτογραφία από το 1887)

Ήταν πατρίδα των αδελφών Γεώργιου και Αθανάσιου Ετμεκτζόγλου που συνέχισαν και στην Ελλάδα την παράδοση του μεταξιού με εργοστάσια στον Βόλο και την Αθήνα (Μεταξουργείο Ετμεκτζόγλου). Επίσης ήταν τόπος καταγωγής του μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης (1923-1945) Ιωακείμ Αποστολίδη, γνωστού για την πλούσια κοινωνική προσφορά του και την συμμετοχή του στην αντίσταση κατά της γερμανικής Κατοχής στις γραμμές του ΕΑΜ.

Στο Ορτάκιοϊ, πριν από την αναβίωση των Ολυμπιακών του 1896 στην Αθήνα, τελούνταν «Ολυμπιακοί Αγώνες» με πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα (εύφημος μνεία του θεσμού γίνεται στο δελτίο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 1895). Μέχρι το 1914 στο Ορτάκιοϊ και τα γειτονικά χωριά ζούσαν 25.000 Έλληνες και Αρμένιοι.

Πηγές
• Μιχαήλ Αγγέλου, Η Μικρασιατική Τραγωδία υπ’ αυτόπτου μάρτυρος, επανέκδ.: Ελευθεροτυπία, 2013 .
• Χρήστος Χατζηγεωργίου, Το Ορτάκιοϊ Βιθυνίας – Αι σφαγαί & Η ξεθεμελίωσις αυτών, Αθήναι 1965.
_____
Οι φωτογραφίες του Ορτάκιοϊ προέρχονται από το βιβλίο του Χρ. Χατζηγεωργίου Το Ορτάκιοϊ Βιθυνίας.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από το εξώφυλλο του βινυλίου «Ρεμπέτικες Ομορφιές» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1984, από την Μίνως Μάτσας & Υιός Α.Ε. Τον Μιχάλη Γενίτσαρη είχε φωτογραφήσει ο Γιάννης Ζαφείρης
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μιχάλης Γενίτσαρης: Όχι μόνο φαινόταν, ήταν και μάγκας

11/05/2026 - 3:27μμ
(Φωτ.: INTIME)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το 2000 η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο με το… fair play του Νικολαΐδη

10/05/2026 - 3:27μμ
Ο Κουέντιν Ταραντίνο (αριστερά) και ο Ρότζερ Κόρμαν στη σκηνή πριν από την απονομή του Grand Prix κατά την τελετή λήξης του 76ου Φεστιβάλ Καννών, 27 Μαΐου 2023 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ρότζερ Κόρμαν: Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το Χόλιγουντ χωρίς να ανήκει ποτέ σε αυτό

9/05/2026 - 7:03μμ
Ο Γιάννης Τζανίδης (κρατά την ελληνική σημαία) με συγκρατούμενούς του στο στρατόπεδο του Άουξμπουργκ τις πρώτες μέρες της απελευθέρωσης, Μάιος 1945 (πηγή: ΓΑΚ Μαγνησίας, Οικογενειακό Αρχείο Κωνσταντίνου Τζανίδη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

9 Μαΐου 1945: Η μέρα που σίγησαν τα όπλα – Οι Μαγνησιώτες που επέζησαν από τα ναζιστικά στρατόπεδα

9/05/2026 - 1:54μμ
(Φωτ.: aekbc.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η ΑΕΚ έγινε ξανά «Βασίλισσα της Ευρώπης» στο ΟΑΚΑ

6/05/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θανάσης Βέγγος: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο «καλός μας άνθρωπος»

3/05/2026 - 2:45μμ
Το κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων της εποχής
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Ψωμί, παιδεία, και όχι επαιτεία»: Σαν σήμερα, το 1976, κορυφώθηκε η Εξέγερση των Τυφλών

2/05/2026 - 3:57μμ
(Πηγή: commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λεονάρντο ντα Βίντσι: Γιατί ο μεγαλύτερος εφευρέτης του κόσμου πέθανε θεωρώντας εαυτόν αποτυχημένο

2/05/2026 - 10:59πμ
(Φωτ.Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σταμάτης Γαρδέλης: Το «τσακάλι» των 80s –και όχι μόνο– έχει γενέθλια

1/05/2026 - 7:21μμ
Το όνομα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στο μνημείο των εκτελεσθέντων της Καισαριανής, στο Σκοπευτήριο (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Σουκατζίδης της Καισαριανής, ο Ψαθάς της αφήγησης – Ένας Μικρασιάτης, ένας Πόντιος, μια Πρωτομαγιά

1/05/2026 - 4:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Από την αφίσα των εκδηλώσεων)

Ξάνθη: Ο Σύλλογος Ποντίων τιμά την 107η επέτειο της Γενοκτονίας με πολυήμερες εκδηλώσεις

7 ώρες πριν
Εικόνα από την προετοιμασία της αγιαχουάσκας στην επαρχία Παστάσα, στον Ισημερινό (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Κατάθλιψη και «μαγικά μανιτάρια»: Διεθνής κλινική μελέτη με ελληνική συμμετοχή φέρνει στο προσκήνιο ψυχεδελικές ουσίες

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρή 24χρονη μετά από πτώση από μπαλκόνι 7ου ορόφου

8 ώρες πριν

Δήμος Ηλιούπολης: Νέα κήρυξη τριήμερου πένθους, μετά το θάνατο και της δεύτερης μαθήτριας

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Greek Basketball League: Έβγαλε αντίδραση και νίκησε εύκολα τη Μύκονο ο Παναθηναϊκός

9 ώρες πριν
(Από το εξώφυλλο της έκδοσης)

ΣΕΝ-ΠΟΕ: Στο διαδίκτυο τα εκπαιδευτικά φύλλα εργασίας για μαθητές Δημοτικού, «Μαθαίνω για τον Πόντο»

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign