pontosnews.gr
Τετάρτη, 29/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μουσακάς νηστίσιμος από το Άγιον Όρος, όπως τον έφτιαχνε ο μοναχός Επιφάνιος

Ο μοναχός Επιφάνιος εμπλούτισε την ελληνική κουζίνα με νόστιμες νηστίσιμες εκδοχές παραδοσιακών πιάτων

14/03/2025 - 12:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)

(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τι κι αν είναι Σαρακοστή, ένας καλός μουσακάς είναι πάντα το must της ελληνικής κουζίνας. Έτσι, από τις συνταγές του αγαπημένου μοναχού Επιφάνιου (όπως δημοσιεύονταν στο περιοδικό γαστρονόμος της εφ. Καθημερινή) αλιεύσαμε την αγιορείτικη εκδοχή του κλασικού αυτού πιάτου.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο νηστίσιμο μουσακά με αρωματική γέμιση ντομάτας, μυρωδικών και καρυδόψιχας.

Αυτό που δίνει τον τόνο, είναι 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.
4 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.
5 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1,5 κιλό φρέσκες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
350 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
350 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη
λίγη κανέλα σκόνη
λίγο κύμινο σκόνη
λίγο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
αλάτι, μαυροπίπερο
100 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις βάζουμε σε ένα τρυπητό και τις αφήνουμε για 60’ τουλάχιστον. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά, πιέζοντας να φύγουν τα νερά.
  2. Σε άφθονο ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, και ύστερα τις μελιτζάνες.
  3. Αφήνουμε και τα δύο σε ξεχωριστά σκεύη με απορροφητικά χαρτιά, να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
  4. Στον ταβά ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 15’, μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15’.
  6. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Σε μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα με τη φρυγανιά και την καρυδόψιχα. Αυτή είναι η γέμισή μας.
  8. Στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρώνουμε μία σειρά πατάτες και ρίχνουμε με μια βαθιά κουτάλα λίγη από τη γέμιση.
  9. Κατόπιν στρώνουμε μία σειρά μελιτζάνες και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, δηλαδή γέμιση, πατάτες κ.ο.κ. Κανονίζουμε έτσι ώστε τα υλικά μας να μας φτάσουν για δύο σειρές πατάτες και δύο σειρές μελιτζάνες.
  10. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση.
  11. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  12. Βάζουμε στο φούρνο το μουσακά, και σε 30’ θα έχει ροδίσει και θα είναι έτοιμος.

♦ Καλό είναι να περιμένουμε λίγο να κρυώσει πριν σερβίρουμε, γιατί αλλιώς δεν θα κοπεί σωστά.

• Πηγή: gastronomos.gr / Μοναχός Επιφάνιος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής «Για τη διερεύνηση όλων των ζητημάτων που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), με γνώμονα την ανάδειξη τυχόν ευθυνών και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αξιόπιστο, αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παράγωγους της χώρας» (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Απορρίφθηκε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για κλήτευση του «Φραπέ» και της Πόπης Σεμερτζίδου

5 λεπτά πριν
Γιορτή στα Ελληνικά Σχολεία του Καΐρου για την 28η Οκτωβρίου, Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου)

Στο Κάιρο η Ελλάδα συνεχίζει να ζει και να αναπνέει – Τιμή στο παρελθόν, με μηνύματα για το μέλλον

43 λεπτά πριν
Εργαζόμενος αφαιρεί τα κάγκελα από το τοιχίο γύρω από το ανάκτορο του Γαλέριου (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)

Θεσσαλονίκη: Αφαιρέθηκαν τα κάγκελα από το ανάκτορο του Γαλέριου – Θα γίνουν δοκιμαστικές τοποθετήσεις σε άλλα σημεία του μνημείου

1 ώρα πριν
Η Μελίνα Μποτέλη μπροστά στη φωτογραφία της Σοφίας Βέμπο στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχιλλέας Χήρας)

Όταν η Σοφία Μπέμπου έγινε Σοφία Βέμπο – Η Θεσσαλονίκη τίμησε την «Τραγουδίστρια της Νίκης» εκεί όπου πρωτοτραγούδησε

2 ώρες πριν
Περιπολικό περνά από δρόμο γεμάτο κλαδιά και φύλλα στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, μετά το πέρασμα του κυκλώνα Melissa (φωτ.: EPA/Rudolph Brown)

Σε κατάσταση συναγερμού η Κούβα λόγω του κυκλώνα Melissa

3 ώρες πριν
Στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, 28 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: Χαρά Κουρκουρίκη)

«Δεν ξεχνώ τους ήρωες του ’40» – Πόντιοι και Πόντιες στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign