pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρμένικα βοσπέ κιοφτέ – Τα αλλιώτικα κεφτεδάκια, από κόκκινες φακές και πλιγούρι

Ένα 100% χορτοφαγικό πιάτο για όσους αναζητούν νέους τρόπους για να εντάξουν τα όσπρια στο διαιτολόγιό τους

7/02/2025 - 1:07μμ
(Φωτ.: Martin Hetto / Pixabay)

(Φωτ.: Martin Hetto / Pixabay)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τις κόκκινες φακές η αλήθεια είναι ότι δεν τις πολυσυνηθίζουμε στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ίσως όμως θα έπρεπε να τις …γνωρίσουμε και να τις εντάξουμε στο μενού μας.

Οι λόγοι είναι διάφοροι. Ο βασικότερος είναι ότι είναι πιο εύπεπτες, λόγω της πιο χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε αδιάλυτες φυτικές ίνες – και για πολλούς αυτό το επιχείρημα είναι αρκετό.

Έχουν ωστόσο και ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει λίγο ξηρούς καρπούς, ενώ επειδή βράζουν πολύ πιο εύκολα από τις γνωστές μας καφέ φακές, μπορούμε να φτιάξουμε από πουρέδες μέχρι βελουτέ σούπες, ή ακόμα και (vegan ή νηστίσιμα) κεφτεδάκια, όπως αυτά που αλιεύσαμε από το περιοδικό armenika.gr.

ΥΛΙΚΑ

2 φλ. κόκκινες αποφλοιωμένες φακές
4½ φλ. νερό
1 κ.γ. αλάτι
1½ φλ. ψιλό πλιγούρι
1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
¾ φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κύμινο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε στην κατσαρόλα τις φακές με το νερό και το αλάτι και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσουν.
  2. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε το μίγμα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 15′ περίπου.
  3. Στο μεταξύ σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι. Προσθέτουμε αλάτι και κόκκινο πιπέρι. Βάζουμε το τσιγαρισμένο κρεμμύδι στην κατσαρόλα με τις φακές και το πλιγούρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει λίγο.
  4. Βρέχουμε τα χέρια μας και πλάθουμε κεφτεδάκια. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα και συνοδεύουμε το φαγητό με σαλάτα πιαζ: ντομάτα ψιλοκομμένη σε κύβους, μαϊντανό και κρεμμύδι ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε από πάνω κόκκινο πιπέρι και κύμινο προαιρετικά. Σερβίρουμε το φαγητό με τουρσί.

• Πηγή: Ισκουή Τζαμουζιάν / armenika.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

30/05/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιριχτά με αυγά – Οι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή

23/05/2025 - 2:37μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

9/05/2025 - 1:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: 45χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος στο Πανόραμα

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία»)

Ποντιακό και κρητικό διήμερο γλέντι από τη «Ρωμανία» των Χανίων

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ20: Χρυσό μετάλλιο η Ραφαηλίδου στη σφαιροβολία

1 ώρα πριν

Χαμόγελο του Παιδιού: Εξαφανίστηκε η 52χρονη Θεοδώρα Σεφέρη από την Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΕΜΙΠΟ)

Αγώνας δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών προσφύγων», για 9η χρονιά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία)

World Games Ghengdu 2025: Χάλκινο μετάλλιο για την Εφραίμογλου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign