pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κάποτε στη Σμύρνη, η τέχνη του Ρωμιοράφτη είχε μεγαλείο

Λεπτομέρειες για το σινάφι των ραφτάδων στην πρωτεύουσα της Ιωνίας, διά χειρός Δημήτριου Αρχιγένη

10/01/2025 - 8:31μμ
Δρόμος στην αγορά της Σμύρνης. Φωτογραφία του Φρεντερίκ Μπουασονά σε έκδοση του 1919 (πηγή: Ελληνική Βιβλιοθήκη - Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης)

Δρόμος στην αγορά της Σμύρνης. Φωτογραφία του Φρεντερίκ Μπουασονά σε έκδοση του 1919 (πηγή: Ελληνική Βιβλιοθήκη - Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με όχημα τη σμυρνέικη διάλεκτο, στο έργο του Λαογραφικά Β – Τα σινάφια τση Σμύρνης, ο γιατρός και συγγραφέας Δημήτριος Αρχιγένης (1900-1987) μάς παρουσιάζει ένα σινάφι της πρωτεύουσας της Ιωνίας, τους Έλληνες ράφτες.

≈

Βράκες (απ’ τη λατινικιά γλώσσα, μπράκα) ονοματίζανε στην αρχαία εποχή ένα είδος «περισκελίδας» που το φορούσανε οι Γαλάτες (πρόγονοι των Γάλλων) και που στσι γάμπες τηνε τυλίγανε με μια λουρίδα σταυρωτά για να ‘ναι αυτού εφαρμοστή.

Βράκες, από λογιώ-λογιώ σκέδια, κοντές μακριές, φαρδιές στενές, ηφορούσανε σε ούλα τα κράτη του κόσμου, προτού να τσι ξετοπίσει το τωρινό παντελόνι. Αυτό ηαρχίνεψε να ξαπλώ’νται απ’ τσι αρχές του περασμένου αιώνα κ’ ήρχε και η μόδα ‘φτη και στα μέρη μας.

Τσι βράκες στη Σμύρνη τσι λέανε «ρωμέικια φορεσιά». Κ’ εκεινοι που τσι ράβανε τσοι λέανε «Ρωμιοράφτηδοι», ενώ εκείνοι που ηράβανε φουστανέλες «Ελληνοράφτηδοι», που τέτοιοι όμως δεν είχε στη Σμύρνη.

«Φραγκοράφτηδοι» πάλι ηλέανε εκείνοι που ηράβανε τα φράγκικα, φορεσιά που μας ήρχε απ’ τη Φραγκιά, δηλαδή την Ευρώπη, στην αρχή του περασμένου αιώνα.

Όσο λοιπόν η μόδα αυτή μεγάλωνε παντού, τόσο κι οι Ρωμνιοράφτηδοι ηολιγοστεύανε.

Μα κι αν στη Σμύρνη είχε κιόλας ξαπλωθεί, ωστόσο στα τρογύρω χωριά οι πλεβολάρηδοι, λεσπέρηδοι (ρετσμπέρ τουρκ, γεωργός), οι τσομπάνηδοι, οι γαλάτζηδοι (γαλατάδες), ηφορούσανε ακόμας τσι βράκες.

Μα, και στη Σμύρνη εξωμέρηδοι εγκατεστημένοι, που ήτανε προπαντός νησιώτηδοι, Μυτιληνιοί, Αξιώτηδοι, Σαμιώτηδοι, κ.ά.

Κι ακόμας και Τούρκοι (Κρητικοί και Αρβανίτηδοι), Οβραίοι και Καρανταγλήδες (Μαυροβουνιώτηδοι) που αυτοί ηκάμανε τον καβάση (θυρωρός, κλητήρας).

Στη Σμύρνη οι Ρωμιοράφτηδοι είχανε τα ραφταδικα τως στο Τσαρσί (τοπική αγορά).

O Αλατσατιανός Μικές Δούκας

Η τέχνη

Η τέχνη του Ρωμιοράφτη είχε μεγαλείο, γιατίς ούλ’ η φορεσιά ηγενούντανε στο χέρι, με τη βελόνα και το μπρισίμι (μπρισίμ τουρκ, μεταξοκλωστή), απάνου στα τεχρίλια (ταχρίλ τουρκ, σειρήτι), και στα χάρτζια (γαϊτάνια) που ήτονε ούλα μεταξένια κ’ ηραβούντουστε κολλητά για γαρνίρισμα (στόλισμα) απάνου στην πιο φίνα τσόχα.

Και τα χέρια του τεχνίτη θα ήπρεπε να ‘νε παστρικά, για να φαίν’ται κ’ η δουγιά (δουλειά) παστρικιά.

Τα σαλβάρια

Σαλβάρια (σαλβάρ τουρκ, βράκες) ηλέανε τσι βράκες από τσόχα, ενώ αν ήτανε από άλλο πιο ψιλό πανί τσι λέανε σκέτα βράκες.

Είχε βρακάδες που ηφορουσανε ακριβά σαλβάρια και με τόση δουγιά απάνου που ένα τακίμι (τακίμ τουρκ, σύνολο) τση φορεσιάς τση βράκας, δηλαδή σαλβάρι, γελέκι (σωκάρδι), σιλίκι (σακάκι), τουζλούκια (περικνήμια) από ίδια τσόχα, ζωνάρι και φέσι, με φούντα τσιλίκι (τουρκ κλαδί σε μικρό μέγεθος).

Πριν το 1914 ηκόστιζε δέκα λίρες μαλαματένιες τούρκικες.

Γελέκι (γιλέκο) είχε δύο λογιώ: με μανίκια και δίχως μανίκια, από τσοχικό γιά από βεργιό (βελούδο) που ετούτο ημπορούσε να ‘τανε στολισμένο με τιρτίτια (κεντήματα φουσκωτά).

Για πανωφόρι ήτανε η πατατούκα, που ήτανε κοντή, με σειρήτια και με φόντρα από προβιά αρνήσια, άσπρη γιά μαύρη, που αυτή ηκόστιζε τότες είκοσι δύο μετζήτια (τέσσερις λίρες και δύο μετζήτια).

Για παπούτσια γόβες με πλατειά μύτη.

Πολλοί ηφορουσανε και τζεσμέδια (τσιμζέ τουρκ, υπόδημα), ποδήματα αψηλά μονοκόμματα ωσάμ’ το γόνατο. Και γύρ’ απ’ το φέσι ητυλίγανε το καμπανί, μεταξωτό μαντήλι.

Εξόν απτά χειμωνιάτικα ηφορούσανε και καλοκαιρινά σαλβάρια από πιο αλαφρύ ρούχο.

Νεότερη γυναικεία ενδυμασία της Ανατολής. Παλαιότερη γυναικεία ενδυμασία της Σμύρνης. Σε έκδοση του 1843 (πηγή: Ελληνική Βιβλιοθήκη – Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης)

Νίκος Καραμπουρνιώτης

• Από το αρχείο του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Με ανταλλαγή δώρων και ουσιαστική συζήτηση έγινε η συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία στο Δημοτικό Μέγαρο Νέας Αρτάκης (φωτ.: Facebook / Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από την Αρτάκη στη Νέα Αρτάκη: Τουρκική αντιπροσωπεία σε μια συγκινητική επίσκεψη

11/07/2025 - 3:01μμ
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγια-Σοφιά λίγο προτού μετατραπεί σε τζαμί (φωτ.: Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Τουρκίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πανηγυρισμοί Ερντογάν για τα 5 χρόνια της Αγια-Σοφιάς ως τζαμί

10/07/2025 - 9:36μμ
Λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσας, στη Νέα Κίο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Νέα Κίος γιόρτασε την Παναγία «Τριχερούσα» – Η σπάνια εικόνα ήρθε από τη Βιθυνία

10/07/2025 - 6:47μμ
Άποψη του λιμανιού της Σμύρνης σε σχέδιο του Joseph Pitton De Tournefort  (1717, p.
195) (πηγή:  Caner Yüksel, Ç., &
Katipoğlu Özmen, C. (2024). «Seventeenth
century European travel accounts of
İzmir: Narrating orient before
orientalism» PLANARCH - Design and
Planning Research, 8(1),38-45. DOI:
10.5152/Planarch.2023.2320)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σμύρνη: Σαν σήμερα ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε τα δύο τρίτα της πόλης αλλά σταμάτησε την πανούκλα

9/07/2025 - 3:05μμ
Ντιβιτζής με την καμήλα του σε αναβίωση του εθίμου στη Φιλιππούπολη της Λάρισας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Απόστολος Ντόμαλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΥΠΠΟ: Ντιβιτζήδες και καμήλες στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  

8/07/2025 - 6:02μμ
(Πηγή: facebook.com/groups/ ΟΠΣΕ (Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΠΣΕ: Νέο 11μελές ΔΣ και 3μελής Εξελεγκτική Επιτροπή

8/07/2025 - 2:15μμ
Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης (φωτ.: Phasma / A. Michailidis)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Το Ζωγράφειο επιστρέφει στη μορφή του 1893

6/07/2025 - 1:36μμ
Στιγμιότυπο από την επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Νέας Αλικαρνασσού (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

100 χρόνια Νέα Αλικαρνασσός: Την ξεκίνησαν Μικρασιάτες πρόσφυγες, «μέσα στη φτώχεια και στη γύμνια»

3/07/2025 - 8:09μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Μια αγκαλιά τραγούδια, από τις πατρίδες της Ανατολής» (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια αγκαλιά τραγούδια, από τις πατρίδες της Ανατολής» στην καρδιά της Καβάλας

2/07/2025 - 4:13μμ
Προσφυγόπουλα και οικογένειες που έφτασαν από τη Μικρασία στην Ελλάδα το 1922, πιθανώς υπό την επίβλεψη του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σύρος, το νησί που καλοδέχτηκε τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής

1/07/2025 - 8:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων στο καταπράσινο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης. Στο κέντρο η εγγονή του Δ. Ψαθά, Λένα Νίτσου-Ψαθά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές Γιώργο Ασπιώτη (βουλευτή Φερέκη) και Νατάσσα Χαιδά (Τζένη Φερέκη) και Αποστόλη Παπανικολάου (Ψευτοθόδωρο) (φωτ.: Αρχείο δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης/ Ζήσης Κυριακίδης)

Γέλιο και ανατροπές για καλό σκοπό στο «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά

23 λεπτά πριν
Παιχνίδια στο μοιραίο λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο 19χρονος από τη Βέροια (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Μιχάλης Παππούς)

Χαλκιδική: 6 εγκληματικές παραλείψεις στο μοιραίο λούνα παρκ – Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με αίθριο καιρό και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας θα κυλήσει το Σάββατο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Hellenic Train)

Προαστιακός Πάτρας: Αύξηση δρομολογίων και νέες υπηρεσίες ανακοίνωσε η Hellenic Train

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Σε ύφεση η φωτιά σε επιχείρηση ανακύκλωσης στη Σίνδο

10 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / EΡΤ 3)

Diamond League: Δεύτερη θέση για τον Καραλή στο Μονακό

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign