pontosnews.gr
Δευτέρα, 24/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η γιορτή των Φώτων στα Κοτύωρα: Όταν ο σταυρός αγίαζε θάλασσα, σώμα και ψυχή

Ο Ξενοφών Άκογλου καταγράφει στα «Λαογραφικά Κοτυώρων» τα έθιμα των Φώτων στον Πόντο, τη δύναμη του αγιασμού και τις βαθιές λαϊκές δοξασίες

6/01/2026 - 9:23πμ
Ο Ξενοφών Άκογλου γράφει κάτω από τη φωτογραφία των τριών νέων: «Η περιφορά του Σταυρού στα σπίτια μετά την κατάδυση» (πηγή: «Λαογραφικά Κοτυώρων / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Ο Ξενοφών Άκογλου γράφει κάτω από τη φωτογραφία των τριών νέων: «Η περιφορά του Σταυρού στα σπίτια μετά την κατάδυση» (πηγή: «Λαογραφικά Κοτυώρων / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής
Σήμερα τα Φώτα και ο φωτισμός· χαρά μεγάλη και αγιασμός.
Χερουβείμ, Χερουβείμ – Χαίρε, Χερουβείμ, χαίρε, Δέσποινα,
και στον Ιορδάνη τον ποταμό ήρθε να βαπτιστεί ο Κύριος.
Άγιος, Άγιος, Άγιος υπάρχεις και Κύριος.

Τα Θεοφάνια στα Κοτύωρα δεν ήταν απλώς μια μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Ήταν ημέρα φωτισμού, ίασης και κάθαρσης, όπως μαρτυρεί ο Ξενοφών Άκογλου στο εμβληματικό του έργο Λαογραφικά Κοτυώρων.

Όπως μας πληροφορεί, την παραμονή των Φώτων δεν υπήρχε τοπικό έθιμο καλαντισμού. Μόνο εργάτες εμπορικών καταστημάτων, προερχόμενοι από τη Νικόπολη και την Τραπεζούντα, περιέρχονταν τα παραλιακά σπίτια «ντυμένοι καρναβάλια» με τη συνοδεία λύρας, λέγοντας τα Φώτα στην τουρκική γλώσσα, πριν καταλήξουν στο χορό.

Στο κείμενό του περιγράφει το πρωινό της γιορτής ως «λαμπρό και κατανυκτικό», με μεγαλοπρέπεια.

Από τις τρεις εκκλησίες οι πιστοί κατέβαιναν στην παραλία ακολουθώντας τα εξαπτέργυγα, τους ψάλτες και όλους τους κληρικούς – «όλη η πόλη έπαιρνε όψη συναγερμού, επιβλητικού και στους Τούρκους και στους ξένους, γενικά».

Ιδιαίτερη σημασία είχε η κατάδυση του Σταυρού. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Άκογλου, άνθρωποι που υπέφεραν από ψυχικές ή σωματικές ασθένειες πλενόταν ή λουζόταν στη θάλασσα πιστεύοντας στη θεραπευτική δύναμη των αγιασμένων υδάτων. Την πράξη αυτή την θεωρούσαν ικανή να αποδιώξει τη νόσο και να επαναφέρει την ψυχική ισορροπία.

Επίσης, δεν ήταν σπάνιο τους ασθενείς με ελονοσία να τους ρίχνουν επίτηδες στο νερό οι γύρω τους – παρόλο που φορούσαν τα γιορτινά τους, τα συχνά πανάκριβα–, ώστε να τρομάξουν και να γιατρευτούν, όπως πίστευαν.

Μέσα στο νερό πάλι, γινόταν «συμπλοκή άγρια» ανάμεσα στα κορμιά τα «γερά και κι αθλητικά», των σωστών «θαλασσόλυκων» για το ποιος θα πιάσει το σταυρό – μάλιστα, υπήρχε και κοινό στις στολισμένες βάρκες. Σε αυτή τη μάχη («στο σύμπλεγμα εκείνο των μπράτσων από διάφορους ζωηρούς που πήγαιναν να τους χωρίσουν» κατά τον Άκογλου»), συμμετείχαν και… κουπιά, ενώ ο ίδιος κάνει αναφορά για μαχαίρια μέσα στα «μαγιό» που φορούσαν οι βουτηχτές.

Όσο γίνονταν αυτά στη θάλασσα, στη στεριά οι ιερείς άφηναν περιστέρια και οι πιστοί έριχναν αυτοσχέδιες ρουκέτες.

Ο αγιασμός είχε κεντρική θέση στη λαϊκή πίστη. Φυλασσόταν στο εικονοστάσι όλο τον χρόνο ως ιαματικός και αποτρεπτικός, ενώ χρησιμοποιούνταν ακόμη και σε περιπτώσεις ετοιμοθάνατων, όταν δεν μπορούσε να φτάσει εγκαίρως ο ιερέας. Αντίθετα, ο αγιασμός της παραμονής των Φώτων δεν επιτρεπόταν να φυλαχτεί· μόνο να πιούν λίγο οι πιστοί και οι πιστές.

Όσον αφορά το σταυρό, πολλοί πιστοί προτιμούσαν να τον ασπαστούν όσο βρισκόταν στα χέρια του άνδρα που τον έβγαλε από το νερό – «νικητής» θεωρούνταν αυτός που θα φιλούσε το χέρι του ιερέα. Αυτός θα λάμβανε και δώρο, συνήθως μια χρυσή λίρα. Κανένα ποσό όμως δεν μπορούσε να επισκιάσει το πραγματικό έπαθλο, που ήταν η φήμη.

«Ο τυχερός της ημέρας αποκτούσε κυριολεκτικά τη φήμη ήρωα σωστού. Ούτε Ολυμπιονίκης να ήταν. Και η φήμη του κρατούσε ένα έτος, ώσπου να την επισκιάσει άλλος. Το βράδυ με την παρέα του έπρεπε να καταλήξουν σε καπηλειό, όπου τα κοπανούσαν κι έφεραναν γύρα έπειτα τη συνοικία, τραγουδώντας και διασκεδάζοντας» γράφει ο Άκογλου.

Είναι η ίδια συνοικία, αυτή και οι υπόλοιπες των Κοτυώρων, από τις οποίες ώρες νωρίτερα είχαν περάσει οι επίτροποι της εκκλησίας. Ψάλλοντας το «Εν Ιορδάνη» ή το «Επεφάνη σήμερον» πήγαιναν το σταυρό από σπίτι σε σπίτι, για προσκύνηση. Όσα χρήματα μάζευαν προορίζονταν για το Κοινοτικό Ταμείο.

Για τους κατοίκους των Κοτυώρων, τα Φώτα σήμαιναν και το οριστικό τέλος των κακών πνευμάτων: μάγισσες και δαιμονικές παρουσίες πίστευαν ότι εξαφανίζονταν με τον αγιασμό των νερών. Ήταν η ημέρα που ο κόσμος καθαριζόταν ξανά.

Η μαρτυρία του Ξενοφώντα Άκογλου δεν καταγράφει απλώς έθιμα· φωτίζει έναν ολόκληρο τρόπο ζωής, όπου η πίστη, η φύση και η κοινότητα συναντιούνται στα ύδατα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκίτσο που απεικονίζει τα όμορφα σπίτια της Ίμερας (εικ.: «Τραπεζούς, στα Ίχνη των Μεγάλων Κομνηνών τομ. Β΄, Μίλητος»)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι οκτώ Πόντιοι και οι εννέα φωτιές: Χαριτωμένο ανέκδοτο για τους Ιμεραίους

12/08/2026 - 10:14πμ
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

11/08/2026 - 9:29μμ
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Πρασινάδα Δράμας (φωτ.: Βασίλης Λωλίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Πόντιοι πρόσφυγες στην Πρασινάδα Δράμας – Η ιστορική μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 1:41μμ
Δεξιά η ζουμοξύστρα που ανήκε στη Ζωή Λιανίδου-Καγκελίδου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από το σεντούκι της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών: Πώς φτιαχνόταν το ψωμί στον Πόντο

26/07/2026 - 12:09μμ
Ο ναός του Προφήτη Ηλία στη Σάντα, όπως τον κατέγραψε ο Άντονι Μπράιερ (πηγή: «Αρχείον Πόντου», Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Προφήτης Ηλίας στον Πόντο: Το θαύμα του Αϊ-Λια στο Καρς και ο άγιος των κεραυνών

20/07/2026 - 9:26πμ
Στιγμιότυπο από το θύμισμαν, το γαμήλιο ποντιακό έθιμο (πηγή: TikTok / xristinabairaktaridou)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Θύμισμαν: Το ποντιακό έθιμο με το χορό των επτά ζευγαριών που είδαμε σε γάμο

16/07/2026 - 7:39μμ
Βελόνιασμα καπνών. Η φωτογραφία είναι δωρεά της Ουρανίας Λαμψίδου στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα «χρυσά φύλλα» του Πόντου: Η ιστορία του καπνού που ρίζωσε ξανά στην Ελλάδα

15/07/2026 - 12:26μμ
Σύνθεση σκίτσων του Χρήστου Γ. Δημάρχου για τις αγροτικές εργασίες του Ιουλίου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Θερισμός στον Πόντο: Το «παλλάωμαν» και οι λέξεις που ζωντανεύουν τον χρυσό Ιούλιο

6/07/2026 - 10:40μμ
«Χτυποκάρδια» λέγεται το σκίτσο του Χρήστου Δημάρχου, μιας και δείχνει το... νερό που μιλάει, μέσα από το χέρι της κοπέλας που βγάζει αντικείμενα από τη στάμνα (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από τις φωτιές του Αϊ-Γιάννη στον Κλήδονα: Πώς γιόρταζαν το θερινό ηλιοστάσιο οι Έλληνες του Πόντου

21/06/2026 - 9:36πμ
Λάπαθον το αμβλύφυλλον (πηγή: Wikipedia)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Καλοκαίρι στον Πόντο: Όταν οι αυλές γέμιζαν με πλεξούδες από αβλούκ’

5/06/2026 - 8:57πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: mfa.gr/usa/cvs/epikefalis-chicago)

Νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο ο Μιχάλης Σταμάτης

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: Katerina Bili/Facebook)

Με τον ήχο της λύρας και το βλέμμα στην παράδοση: Το 22ο Αντάμωμα Αυγιωτών έγινε μια μεγάλη γιορτή

30 λεπτά πριν
Φωτογραφία αρχείου από κατοικία στο Όρεγκον των ΗΠΑ (φωτ.: By 46percent - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7736568)

Φρίκη στο Όρεγκον με 5 νεκρούς σε αγροτική περιοχή – «Ποτέ δεν είδα σκηνή εγκλήματος τόσο περίπλοκη»

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Red Code σήμερα: Σε συναγερμό η Αττική και 11 περιοχές για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Γέφυρα παράδοσης και επιστήμης: Η ουσιαστική συμβολή της Ένωσης Ποντίων Πιερίας σε νέα διδακτορική διατριβή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Με τον υδράργυρο στα ύψη ξεκινάει η εβδομάδα: Έως 40°C η θερμοκρασία – Βροχές και καταιγίδες στα ορεινά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV