pontosnews.gr
Κυριακή, 1/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα, το 1922: «Ας ανοίξουμε τις αγκαλιές στους πρόσφυγες» – Οι πρόσκοποι στάθηκαν δίπλα τους

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Γενικού Εφόρου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων – Από την περιοδική έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

20/12/2024 - 9:09πμ
Μυτιλήνη 1914. Πρόσκοπος περιθάλπει προσφυγόπουλα. Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕ / Κ367 (πηγή: ΕΙΜ)

Μυτιλήνη 1914. Πρόσκοπος περιθάλπει προσφυγόπουλα. Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕ / Κ367 (πηγή: ΕΙΜ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το pontosnews.gr συνεργάζεται με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με αφορμή το δεύτερο μέρος της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα».

Η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε τέσσερις μεγάλες ενότητες: Τα αίτια, τον ξεριζωμό, το στέριωμα και τη μνήμη – από κάθε ενότητα επιλέγουμε και μια μαρτυρία που συνοδεύει τα εκθέματα. Αυτή τη φορά πρόκειται για την ημερήσια διαταγή του Γενικού Εφόρου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Λ. Πτέρη, με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 1922.

Πρόκειται για το χριστουγεννιάτικο μήνυμα στο οποίο γράφει μεταξύ άλλων: «Εις τας θείας αυτάς ημέρας […] ας ανοίξωμεν τας αγκάλας μας προς τους πρόσφυγας αδελφούς μας και […] ας τους δεχθώμεν και ημείς αδελφικά εις τα πτωχικά μας σπίτια και ας τους παρηγορήσωμεν […] θα είναι δι’ αυτούς μια μεγάλη χαρά ότι εις τον τόπον αυτόν δεν είναι ξένοι, αλλά αδελφοί».

Ο ελληνικός προσκοπισμός, με την αρωγή της παγκόσμιας κοινότητας, κινητοποιήθηκε για την παροχή άμεσης βοήθειας στους πρόσφυγες και τη διεξαγωγή εράνων. Παράλληλα, με πρωτοστάτη τον Αρχηγό των Προσκόπων Σμύρνης Δημήτριο Αγγελομάτη, δημιουργήθηκαν νέες προσκοπικές ομάδες, σε προσφυγικούς οικισμούς (Καισαριανή, Βύρωνας, Δουργούτι, Κοκκινιά, Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια, Ζάππειο Ορφανοτροφείο).

Οι «Ομάδες Μικράς Ασίας», όπως έγιναν γνωστές, συνέβαλαν στην ενσωμάτωση των νεαρών προσφύγων στη νέα τους πατρίδα και σταδιακά αύξησαν την επιρροή τους στον νεανικό προσφυγικό πληθυσμό. Στον προσκοπισμό εντάχθηκαν και νεαροί Αρμένιοι, οι οποίοι ίδρυσαν τις δικές τους προσκοπικές οργανώσεις.

Από το Ιστορικό Αρχείο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (πηγή: ΕΙΜ)

Στην ημερήσια διαταγή ο Γενικός Έφορος γράφει (το ντοκουμέντο προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων):

Αγαπητοί μου πρόσκοποι,

χίλια εννεακόσια είκοσι δύο έτη παρήλθον από της εποχής που ο Θεός κατήλθεν εις τον κόσμον, εις τον οποίον εβασίλευεν το σκότος της βαρβαρότητος του προς αλλήλους μίσους και φθόνου, του εκφυλισμού και της ανηθικότητος. Χίλια εννεακόσια είκοσι δύο έτη παρήλθον από της Ανατολής της Αστέρος που ωδήγησε τους Μάγους προς Εκείνον που ήτο Θεός και εγεννήθη άνθρωπος ίνα σώση τον κόσμον διά της Θείας Αυτού διδασκαλίας και του υχηλοτέρου αυτού κηρύγματος του «Αγαπάτε αλλήλους».

Εις τας λέξεις ταύτας ο Πρώτος των Προσκόπων, ο Θείος Ιησούς, έθεσε τας βάσεις του μεγάλου οικοδομήματος της ανακαινίσεως του Κόσμου. Τας λέξεις ταύτας μάς έδωσεν ως ιεράν παρακαταθήκην, ίνα επ’ αυτών στηρίξωμεν το Μεγάλο Προσκοπικόν μας έργον.

«Αγαπάτε αλλήλους» εις το απέραντον τούτο φιλοσοφικόν δόγμα εγκλείεται ολόκληρος ο πρόσκοπικός Νόμος με τον οποίον έχομεν την φιλοδοξίαν ημείες οι μιμηταί του Θείου Προσκόπου να διδάξωμεν ολόκληρον τον κόσμον. «Αγαπάτε αλλήλους». Ναι, εις την εποχήν αυτήν που ομοιάζει προς την άλλη, εις την εποχήν αυτήν που τα μίση και τα πάθη εχώρησαν αδελφούς και φίλους, που ο εκφυλισμός και η αρχρειότης κατέστρεψαν όλα τα ευγενή αισθήματα και όλας τας ευγενείς παραδόσεις της Φυλής, δεν είναι ανάγκη να ξαναγεννηθή ο Θεός, είναι ανάγκη να συνέλθωμεν και να αναλάβωμεν την ιεράν του Θεού παρακαταθήκην, μετανοούντες ειλικρινώς, λησμονούντες τα πάντα και προτείνοντες τα αδελφικά μας στήθη, ας αγαπήσωμεν αλλήλους. Ναι, αγαπήσωμεν αλλήλους, ίνα εν ομονοία αδελφική περισώσωμεν την νέαν γεννεάν από την καταστροφήν και ίνα ίδωμεν και πάλιν τον φέρελπιν αστέρα που θα μας οδηγήσει εις την μεγάλη λεωφόρον της αποκαταστάσεως μας.


Η έκθεση «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα» πραγματοποιείται με την αποκλειστική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς. Μετά από την παράταση που δόθηκε θα είναι επισκέψιμη έως τις 30 Ιουνίου 2025. Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι μεταξύ των εκθεμάτων.

Γεωργία Βορύλλα

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η εικόνα του Αγίου Τρύφωνα που φυλάσσεται στη Βυτίνα θεωρείται θαυματουργή· έφτασε από τη Μικρασία στην Αρκαδία κατά τη διάρκεια επιδημίας πανώλης, σύμφωνα με την παράδοση (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Τρύφωνας, ο φύλακας της γης και των αμπελιών στον Πόντο

1/02/2026 - 9:13πμ
Η Έλενα Παπαρίζου στο διαγωνισμό της Eurovision που φιλοξενήθηκε στο Κίεβο, το 2005 (φωτ.: EPA / Anatoliy Maltsev)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Έλενα Παπαρίζου των… 44 καρατίων! Η θρυλική εμφάνιση με την ποντιακή λύρα στη Eurovision και γιατί συνεχίζει να είναι «Νumber one» στις καρδιές μας

31/01/2026 - 12:47μμ
Ο Νίκος Κούρκουλος τον Μάιο του 2003, στον φυσικό του χώρο, το θέατρο (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

19 χρόνια χωρίς τον Νίκο Κούρκουλο – Οι άγνωστες γλυκόπικρες ιστορίες της ζωής του και η γυναίκα που τον σημάδεψε

30/01/2026 - 3:04μμ
Ο Γιάννης Μαρής στο γραφείο του και μερικοί από τους τίτλους των έργων του (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ· εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Μαρής: Ο πνευματικός πατέρας του «Αστυνόμου Μπέκα» (και όχι μόνο) είχε ζήσει μια εξίσου συναρπαστική ζωή

28/01/2026 - 3:00μμ
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στο ψηφιδωτό των Πατέρων της Εκκλησίας στην Αγία Σοφία (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Ανακομιδή λειψάνων Ιωάννου Χρυσόστομου – Ο ιεράρχης από την Αντιόχεια που έγινε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης και μαρτύρησε

27/01/2026 - 8:32πμ
Ο Σίμων Καράς στους Δελφούς, το 1988, στη Διεθνή Μουσικολογική Συνάντηση (πηγή: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σίμων Καρράς: Ο μουσικολόγος στον οποίο οφείλουμε τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

26/01/2026 - 3:59μμ
Χαλκογραφία του Giovanni Battista de'Cavalieri (πηγή: Biblioteca comunale di Trento / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα πέθανε ο Μαρκιανός, ο αυτοκράτορας που έβαλε τέλος στην υποτέλεια του Βυζαντίου και σφράγισε την εποχή του με οικονομική σταθερότητα

26/01/2026 - 1:40μμ
(Φωτ.: facebook / Argiris Kampouris)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αργύρης Καμπούρης: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αιώνιος «τίμιος γίγαντας» του ελληνικού μπάσκετ

24/01/2026 - 6:13μμ
(Φωτ.: Μotionteam / Γιάννης Μωυσιάδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Νόρα Βαλσάμη γίνεται 78 ετών – Η φιλία με την Αλίκη, ο έρωτας της ζωής της και οι οικονομικές δοκιμασίες

24/01/2026 - 2:20μμ
(Φωτ.: Μ.Γ.Σ.Κ. "Ο Απόλλων")
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ένας αιώνας Απόλλων Καλαμαριάς: Η ομάδα του πόνου, της προσφυγιάς και του ξεριζωμού

24/01/2026 - 9:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: greekherald.com.au)

Στην Ελλάδα για αποκατάσταση ο Ιωάννης Βιδινιώτης μετά το σοβαρό ατύχημα στην Αυστραλία, με τη στήριξη της ελληνικής ομογένειας

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης)

Ξάνθη: Αναβάλλεται η σημερινή παρουσίαση λαογραφικών χορών με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων

1 ώρα πριν
Ένα πύρινο ποτάμι στο λιμάνι της Τήνου, στις 30 Ιανουαρίου (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Τήνος: Η νύχτα φωτίστηκε από τα «Φαναράκια» για τα 203 χρόνια από την εύρεση της εικόνας της Ευαγγελίστριας

2 ώρες πριν
Η εικόνα του Αγίου Τρύφωνα που φυλάσσεται στη Βυτίνα θεωρείται θαυματουργή· έφτασε από τη Μικρασία στην Αρκαδία κατά τη διάρκεια επιδημίας πανώλης, σύμφωνα με την παράδοση (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Άγιος Τρύφωνας, ο φύλακας της γης και των αμπελιών στον Πόντο

2 ώρες πριν
Ο φάκελος της επιστολικής ψήφου στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Σε πλήρη εξέλιξη το νέο κύμα κακοκαιρίας – Red code και μηνύματα 112 σε πολλές περιοχές της χώρας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign