pontosnews.gr
Σάββατο, 19/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιώργος Κούδας, ο «Μεγαλέξανδρος» των γηπέδων – Έγινε μύθος αλλά και τραγούδι

Σήμερα έχει γενέθλια ένας σπουδαίος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

23/11/2024 - 4:44μμ
Ο Γιώργος Κούδας με τη φανέλα για τα 90 χρόνια του ΠΑΟΚ, το 2016 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Ο Γιώργος Κούδας με τη φανέλα για τα 90 χρόνια του ΠΑΟΚ, το 2016 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

1946. Σε μια χώρα που προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της γεννήθηκε σαν σήμερα, 23 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Κούδας. Γιος του Γιάννη Κούδα από την Ανατολική Θράκη και της Ελευθερίας Μακρή από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Ήταν το δεύτερο παιδί και όπως έχει πει μέσα από την αυτοβιογραφία του: «Γεννήθηκα στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, τα οποία δυστυχώς σε λίγο διαδέχθηκε ο αδελφοκτόνος εμφύλιος πόλεμος. Η φτώχεια ήταν ο κανόνας και η πενταμελής οικογένειά μας δεν αποτελούσε εξαίρεση».

Από παιδί έπαιζε ποδόσφαιρο, πρώτα στο πλακόστρωτο του Διοικητηρίου μπροστά από το σημερινό υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Εκεί, στα μάρμαρα, έδειξε το εξαιρετικό ποδοσφαιρικό του αισθητήριο. Εκεί άρχισε να ξεδιπλώνει το μεγάλο του ταλέντο που τελικά τον οδήγησε στον ΠΑΟΚ.

Όπως θα δείτε παρακάτω, αρχικά ο ΠΑΟΚ τον απέρριψε, ενώ λίγο αργότερα, το 1966, παραλίγο να παίξει στον Ολυμπιακό. Τελικά η απόρριψη δεν ίσχυσε, ούτε και ο Ολυμπιακός. Ο Γιώργος Κούδας λατρεύτηκε και λατρεύεται απ’ όλους τους φιλάθλους, ανεξαρτήτως φανέλας. Γι’ αυτό και το κόλλησαν το παρατσούκλι «Μεγαλέξανδρος» – άλλωστε και οι δύο Μακεδόνες είναι!

Από πού πάνε για το λιμάνι;

Κάθε αρχή και δύσκολη και όταν ο πιτσιρικάς δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στο βοηθητικό γήπεδο έξω από την Τούμπα δεν κέντρισε το ενδιαφέρον των ανθρώπων του ΠΑΟΚ. Δεν του είπαν να ξαναπάει και αυτό τον πλήγωσε. Επέμενε όμως, περιμένοντας μία ακόμα ευκαιρία για να δοκιμαστεί και πάλι.

Τη δεύτερη φορά είχε καλύτερα αθλητικά παπούτσια, έπαιξε όπως ακριβώς συνήθιζε εκεί στο πλακόστρωτο του Διοικητηρίου, και στον ΠΑΟΚ τον κάλεσαν να υπογράψει δελτίο.

Το πρώτο του δελτίο

Ο Κούδας ξεκίνησε από τις ομάδες νέων του ΠΑΟΚ, στις οποίες αγωνίστηκε έως το 1963. Έκτοτε, και για 21 χρόνια, φόρεσε τη φανέλα της μεγάλης ομάδας. Η ποδοσφαιρική του διαδρομή (κυρίως τη δεκαετία του ‘70) συνδυάστηκε με το μεγάλωμα του «δικεφάλου» που επί των ημερών του κοίταξε στα μάτια τους τρεις μεγάλους του κέντρου κι έκτοτε είναι μία από τις κορυφαίες ελληνικές ομάδες.

(Φωτ.: Facebook / Γιώργος Κούδας / George Koudas )

Υπήρξε όμως και μια στιγμή στην καριέρα του που ο ίδιος δεν θέλει να θυμάται. Η απόφασή του να αποδεχτεί την πρόταση του Ολυμπιακού το 1966 και να κατέβει στον Πειραιά δεν είχε τη συγκατάθεση του ΠΑΟΚ και του εμβληματικού προέδρου του Γιώργου Παντελάκη.

Με τους «ερυθρολεύκους» έπαιξε σε κάποια φιλικά παιχνίδια, όχι όμως σε επίσημα. Η απόφασή του αυτή, που δίχασε την Ελλάδα, ήταν αφετηρία για την κόντρα Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ.

Η επιστροφή στο σπίτι

Στις 8 Αυγούστου 1968 επτά χιλιάδες οπαδοί συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας για να δουν τον Γιώργο Κούδα έστω και σε προπόνηση να φοράει και πάλι τα ασπρόμαυρα. Ο Γιώργος Παντελάκης δεν επέτρεψε σε όλο αυτό το πλήθος να μπει στο γήπεδο, όμως αυτό δεν πτόησε τον κόσμο του δικέφαλου που περίμενε μέσα στη ζέστη, έξω από το γήπεδο για να τον αποθεώσει.

Ο Κούδας γύρισε ξανά στο σπίτι του και έμεινε μέχρι το 1984, μέχρι τα 37 του. Αγωνίστηκε σε 607 επίσημα ματς. Πέτυχε 168 γκολ, με τον ΠΑΟΚ κέρδισαν 1 πρωτάθλημα (1976) και 2 κύπελλα (1972, 1974). Τέλος, στην Εθνική ομάδα είχε 43 συμμετοχές και πέτυχε 5 γκολ.

Όσο για την αγάπη του κόσμου; Ο  ίδιος έχει γράψει στα social του: «Κάποτε πετούσα, εσείς με προσγειώσατε ομαλά. Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας».

Η ζωή εκτός γηπέδων

Το «φεύγω» του Κούδα ήταν φεύγω κανονικά. Από ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας βρέθηκε στο προπονητικό πάγκο του «αντίπαλου» Ηρακλή, το 1987. Μια χρονιά που άλλαξαν ουκ ολίγοι προπονητές.

Ως παιδί της βιοπάλης γνώριζε ότι το ποδόσφαιρο έχει ημερομηνία λήξης. Έτσι φρόντισε να εξασφαλίσει και άλλους πόρους. «Πήρα καλά χρήματα για την εποχή, αλλά ποτέ δεν ήθελα να μπω στο Δημόσιο. Έκανα δικές μου δουλειές, όπως το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ που άνοιξα το 1968. Ποτέ δεν μετανιώνω για τίποτα. Έκανα ό,τι ήθελα και ό,τι έπρεπε να κάνω», έχει δηλώσει.

Το 1972 άνοιξε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Βασιλίσσης Όλγας, απ’ όπου αποχώρησε το 1975. Τότε άνοιξε σουπερμάρκετ, το οποίο έκλεισε το 1979.

Φυσικά δέχθηκε άπειρες προτάσεις για να κατέβει στην πολιτική, με πιο γνωστή αυτή του κόμματος των Φιλελευθέρων που είχε μόλις ιδρύσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στενός φίλος του τότε αντιπροέδρου του ΠΑΟΚ Γιώργου Μαμιδάκη. «Εγώ με την πολιτική ποτέ!», συνηθίζει να λέει ακόμα και σήμερα.

Επέτειος για την ιστορική φωτογραφία του Άνθιμου Καψή να ανακόπτει με τα χέρια τον Γιώργο Κούδα στον αγώνα κυπέλλου ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός στις 18 Απριλίου 1973 (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, παντρεύτηκε δύο φορές: την πρώτη με την αρτίστα Μαρί Μπονέ, ένας γάμος που αποτέλεσε κοσμικό γεγονός για τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1960, και τη δεύτερη με τη Μαρίζα Ευστρατίου, ένας γάμος που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μαζί της το 1986 άνοιξε τη βιοτεχνία ενδυμάτων Scherzo με τα διακριτικά «GK»

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα το 1980, είχε γνωριστεί με τον Μανώλη Ρασούλη. «Τον Ρασούλη τον γνώρισα το 1980, αφού είχε ήδη γράψει το τραγούδι. Μου λέει: “Εγώ είμαι ΟΦΗ, αλλά πήγαινα στο γήπεδο και σε παρακολουθούσα”. Παρακολουθούσε εμένα μέσα στο γήπεδο, τις εκδηλώσεις του κόσμου, και του ήρθε έμπνευση», έχει πει.

Όσο για το τι σημαίνει ΠΑΟΚ για τον ίδιο; «Τα τέσσερα ιερά γράμματα είναι πάνω απ’ όλα. Όλα τα υπόλοιπα είναι από εκεί και κάτω. Το λέω, ξέρετε, με όλη τη συναίσθηση της ευθύνης, γιατί το έζησα αυτό»…

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γεώργιος Διλβόης: Ένας σχεδόν άγνωστος Ελληνοαμερικανός ήρωας του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου (φωτο)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γεώργιος Διλβόης: Ένας (Αλατσατιανός) σχεδόν άγνωστος Ελληνοαμερικανός ήρωας του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου

18/07/2025 - 10:01πμ
«Η νήσος Ικαρία θραύουσα διά του ξίφους της τον μακραίωνα τουρκικόν ζυγό». Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Συλλογή Λαϊκών Εικόνων (πηγή: Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

7 Ιουλίου 1912, η Ικαρία κηρύσσει την ανεξαρτησία της – Είχε Σύνταγμα, σημαία, ύμνο, στρατό και γραμματόσημο!

17/07/2025 - 1:45μμ
(Φωτ.: Facebook / Παλιός κλασικός ελληνικός κινηματογράφος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Όταν παίζει θέατρο η Μαίρη Αρώνη, το κοινό την καμαρώνει

16/07/2025 - 9:43μμ
«Επιτροπικόν Γράμμα των εν μηνί Ιουλίω 15 του 1857 συνελθόντων εν Τραπεζούντι κρυφίων χριστιανών». Από το έργο του μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου «Η Εκκλησία της Τραπεζούντος» (πηγή: «Αρχείον Πόντου»)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1857: Οι Έλληνες κρυπτοχριστιανοί φανερώνονται – Το Χάτι Χουμαγιούν και οι προσδοκίες που διαψεύστηκαν

15/07/2025 - 11:22πμ
Τμήματα του ελληνικού πεζικού περνούν κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, ενώ παρελαύνουν στη Λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι. Ελαιογραφία του Δημήτρη Βασιλείου. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο I Συλλογή Ζωγραφικών (πηγή: Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ημέρα της Βαστίλης – 14 Ιουλίου 1919: Ελληνικό στρατιωτικό άγημα στην παρέλαση στο Παρίσι

14/07/2025 - 5:26μμ
Άποψη του Βατούμ (πηγή: flickr.com/photos/old_batumi/)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Αργοναύτης»: Η εφημερίδα των Ποντίων κυκλοφορεί σαν σήμερα, το 1912, στο Βατούμ

14/07/2025 - 10:32πμ
Αυτοπροσωπογραφία του Φώτη Κόντογλου με τίτλο «Όπως ήμουνα στο Άγιον Όρος» (πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Φώτης Κόντογλου: «Ο μύθος του χταποδιού ­– Χαμογελαστοί εχθροί»

13/07/2025 - 11:15μμ
(Φωτ.: Χ.Κ.)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η «Ποντιακή Εστία» αποχαιρετούσε τον ιδρυτή της, Φίλωνα Κτενίδη

13/07/2025 - 9:31μμ
(Φωτ: Νικόλας Βουρβαχάκης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η ιερή «τρέλα» των Ποντίων και ο Πυρρίχιος χορός – Όταν οι Πόντιοι θελήσουν κάτι πολύ, «θεοί και δαίμονες» δεν μπορούν να τους σταματήσουν

12/07/2025 - 6:00μμ
12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού

12/07/2025 - 3:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταστροφές σε βαν της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Έπινγκ (πηγή: Χ / 
UK News in Pictures)

Αγγλία: Σοβαρά επεισόδια έξω από ξενοδοχείο για αιτούντες άσυλο

2 ώρες πριν
Λεπτομέρεια από την αφίσα

Οι Μικρασιάτες της Μυτιλήνης γιορτάζουν την Αγία Παρασκευή

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA /
Sean Gallup / POOL)

Στη Σλοβενία έγινε νόμιμη η υποβοηθούμενη αυτοκτονία – Προηγήθηκε δημοψήφισμα

4 ώρες πριν
Το μπαλκόνι του διαμερίσματος του Πέτρου Φιλιππίδη (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Σενάρια εμπρησμού για τη φωτιά στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη

4 ώρες πριν
Αφίσα για το 27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων (πηγή: ΕΡΤ3)

27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων: Δήλωση παρουσίας από το Βέρμιο, στη συνάντηση-θεσμό

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ23: «Χάλκινη» η Εμμανουηλίδου

5 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign