pontosnews.gr
Δευτέρα, 21/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιάννης Κακουλίδης: Ο πολυτάλαντος Πόντιος δημιουργός και η σύντομη ζωή του

Η πολιτική, το Νέο Κύμα, ο Χάρρυ Κλυνν και η διαφήμιση – Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

14/11/2024 - 4:29μμ
(Φωτ.: instagram)

(Φωτ.: instagram)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Είμαι ποντιακής καταγωγής. Προέρχομαι από ορεινή θάλασσα, όπως λέω: από την Ορντού (δηλαδή τα Κοτύωρα), μεταξύ Κερασούντας και Τραπεζούντας», είχε πει σε συνέντευξή του ο Γιάννης Κακουλίδης. «Γεννήθηκα στον Πειραιά στις 17 Αυγούστου του 1946, ακριβώς δύο χρόνια μετά την αποφράδα ημέρα του μπλόκου της Κοκκινιάς. Οπότε οι γονείς μου, πενθώντας τους φίλους, τους συναγωνιστές και τους συγγενείς που χάθηκαν τότε, δεν μου γιόρτασαν ποτέ γενέθλια. Ο πατέρας μου ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του Κομμουνιστικού Κινήματος στην Ελλάδα, αργότερα υπήρξε και βουλευτής της ΕΔΑ.

»Τον γνώρισα για πρώτη φορά –μου τον έδειξε από μακριά η μάνα μου– σε ηλικία 5 ετών, κάποια στιγμή που έβγαινε μαζί με τους συντρόφους του από το τμήμα μεταγωγών και έμπαινε στην κλούβα για το πλοίο “Αγγέλικα”, που τους πήγαινε στον Αϊ-Στράτη».

Με τέτοιο DNA αλλά και ιστορία, ήταν σίγουρο ότι θα γινόταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος και δημιουργός. Στιχουργός, συγγραφέας, είχε συνδέσει το όνομα του τόσο με το νέο κύμα, όσο και με τον Χάρρυ Κλυνν σεναριογράφος, διαφημιστής, δημοσιογράφος. Ένας απίστευτα ευφυής άνθρωπος που όμως από την κρίση και μετά μέχρι το τέλος του, η ζωή του έδειξε το σκληρό της πρόσωπο.

Και το φινάλε ήταν εξίσου τραγικό: Ο Κακουλίδης διαγνώστηκε με καρκίνο στο ήπαρ και τον οισοφάγο στις αρχές Νοεμβρίου 2015, και απεβίωσε μετά από δεκαήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο της Αθήνας στις 14 Νοεμβρίου 2015, σε ηλικία 69 ετών.

Όλα ξεκίνησαν από μια… «μεγάλη νύχτα»

Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης, 1965. Ύστερα από τα πρώτα χρόνια που κυριάρχησε το ελαφρύ τραγούδι, το A’ βραβείο εκείνης της χρονιάς πηγαίνει στο «Ήταν μεγάλη η νύχτα». Σούλα Μπιρμπίλη στην ερμηνεία, Νότης Μαυρουδής στη μουσική και ο 19χρονος Γιάννης Κακουλίδης, φέρνουν την ανατροπή. Και ήταν ανατροπή να παρουσιαστεί ένα τραγούδι όπου, αντί ορχήστρας, εμφανίστηκε στη σκηνή μια κιθάρα και μια τραγουδίστρια μ’ ένα λευκό φόρεμα κάτω από τα γόνατα, να ξεσηκώσει ένα ολόκληρο Παλαί ντε Σπορ και να λάβει το πρώτο βραβείο.

Ο νεαρός Γιάννης μπαίνει σε μια ξεχωριστή παρέα, που στην ουσία γέννησε το νέο κύμα. Όπως είχε πει και ο ίδιος: «Μαζί με τους άλλους συνθέτες και στιχουργούς της γενιάς μου, τον Μαυρουδή, τον Σπανό, τον Σαββόπουλο, τον Παπαστεφάνου, τον Γεωργουσόπουλο, ήμασταν όλοι μια παρέα. Δεν υπήρχαν ανταγωνισμοί μεταξύ μας. Η μόνη μας φιλοδοξία (γιατί δεν έβγαιναν τότε λεφτά από τη δισκογραφία, ούτε καν από τις μπουάτ) ήταν να αισθανθούμε ότι συμμετέχουμε στα πολιτιστικά δρώμενα, που τότε καπελώνονταν –στην κυριολεξία– από κάτι κατάλοιπα και ρετάλια μιας κακώς εννοούμενης αστικής κουλτούρας.»

Ο Γιάννης Κακουλίδης γεννήθηκε στα ταραγμένα χρόνια του εμφύλιου και συγκεκριμένα το 1946. Σε συνδυασμό ότι ανήκε σε μια σκεπτόμενη οικογένεια, ήταν σχεδόν αναμενόμενη η ενασχόλησή του στην πολιτική σκηνή. Με πλούσια συνδικαλιστική δράση προδικτατορικά στο φοιτητικό κίνημα και στη Νεολαία Λαμπράκη, συνέχισε την πολιτική δράση από τις γραμμές της ΕΔΑ από τη μεταδικτατορική επανασύστασή της. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και νομικά στο Παρίσι και εκτός από στιχουργός ήταν και δημοσιογράφος. Άραγε στην εποχή της μεταπολίτευσης, το χιούμορ είχε θέση;

Τα χρόνια του Χάρρυ Κλυνν

Εκεί στα τέλη των 70s δεν υπήρχε ίσως σπίτι που να μην είχε το «Για δέσιμο». Είτε σε βινύλιο, είτε σε original κασέτα, είτε γραμμένη από κάποιον φίλο ή έστω από το δισκάδικο της γειτονιάς. Ο Χάρρυ Κλυνν μπαίνει στο δισκογραφία και φέρνει την σάτιρα νέου τύπου στην χώρα. Πατώντας πάνω στην stand up comedy της Αμερικής, με απελευθερωμένο ελληνικό πνεύμα και φυσικά η ελληνική πραγματικότητα να κυριαρχεί. Είτε υπόγεια, είτε φόρα παρτίδα.

(Φωτ.: Facebook/ Θέατρα που έκλεισαν)

Και εκεί γύρω στο δεύτερο άλμπουμ του, το Δοξάστε με οι δυο Πόντιοι συνεργάζονται. Και θα τους κρατήσει δισκογραφικά τουλάχιστον για πάνω από μια 10ετία. Και όχι μόνο στα άλμπουμ αλλά και στα νυχτερινά κέντρα και στο θέατρο. Όλα καλά; Όχι ακριβώς. Το χιούμορ και κυρίως τη σάτιρα οι μισοί τη λατρεύουν και οι άλλοι μισοί τη μισούν. Είναι κλασική η ιστορία του Χάρρυ Κλυνν που στο νούμερο που έλεγε σε ένα κέντρο, θίχτηκε για τα όσα έλεγε για την τότε κυβέρνηση, ένας θαμώνας και έκανε χοντρό σαματά. Και ο Κλυνν πήρε το μικρόφωνο και του είπε: «Ρε φίλε εμένα με πληρώνουν για να κάνω τον μ… Εσύ γιατί τον κάνεις τζάμπα και χαλάς και την πιάτσα»;

Κακουλίδης-Κλυνν συνεργαστήκαν επί δεκαοκτώ συναπτά χρόνια. «Δουλεύαμε ακατάπαυστα: γράφαμε κάθε χρόνο δύο θεατρικά έργα, έναν δίσκο, ενώ είχαμε και την παράσταση κάθε βράδυ στην Πλάκα ή σε όποιο νυχτερινό κέντρο εμφανιζόταν, με τα κείμενα να ανανεώνονται διαρκώς, ανάλογα με την επικαιρότητα. Έχουμε γράψει και ποντιακά τραγούδια μαζί, έχουμε κάνει επίσης και την πρώτη ποντιακή διαφήμιση, όπου διαφήμιζε με ποντιακή διάλεκτο εκείνα τα παιδικά σνακ», είχε πει ο Κακουλίδης. Και συνέχισε: «Θέλω πάντως εν τιμή να καταθέσω πως, απ’ όλα αυτά τα κείμενα που έχουν γραφτεί, δεν ξέρω ποιο κείμενο είναι ποιανού. Δηλαδή: έλεγε μια λέξη ο ένας, μια ο άλλος, ξεκίναγε από μια ιδέα τού ενός και το φινάλε ερχόταν με την ιδέα τού άλλου, οι αμοιβαίες παρεμβάσεις στην εξέλιξη της συγγραφής ήταν δεδομένες».

Το γύρισμα της τύχης

Εκτός του Χάρρυ Κλυνν, ο Κακουλίδης συνέχισε να γράφει, όπως τα φοβερά χρονογραφήματα που δημοσίευε κάθε εβδομάδα στο περιοδικό ΕΝΑ. Παράλληλα ασχολείται με τη διαφήμιση και μαζί με άλλους ιδρύει μια διαφημιστική εταιρεία που στην εποχή της ήταν κορυφαία. Όμως με την αρχή της οικονομικής κρίσης έκλεισε με πολύ κρότο και τεράστιες ζημιές. Ο Κακουλίδης μετράει φίλους, συμμάχους και εχθρούς, ενώ για πρώτη φορά βρίσκεται στο στόχαστρο των ΜΜΕ. Ακόμα περισσότερο όταν λίγο αργότερα γίνεται ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΑΡ και είχε επιλεγεί από τον Φώτη Κουβέλη για να αναλάβει σύμβουλός του σε θέματα επικοινωνίας και υπεύθυνος Πολιτισμού του κόμματος.

Και ενώ αρχίζει να μαζεύει τα επαγγελματικά του κομμάτια, έρχονται τα δυσάρεστα: Ο Κακουλίδης διαγνώστηκε με καρκίνο στο ήπαρ και τον οισοφάγο στις αρχές Νοεμβρίου 2015. Έχασε τη μάχη με το θάνατο μετά από δεκαήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο της Αθήνας στις 14 Νοεμβρίου 2015, σε ηλικία 69 ετών.

Για ένα άνθρωπο που μπορεί να πέρασε από συμπληγάδες και να φάνηκε ότι είχε απομακρυνθεί από τα νεανικά του οράματα, κρατάμε αυτό που είχε δηλώσει σε συνέντευξή του:

«Κρατάμε την εφηβεία μας, η οποία δεν έχει αλλάξει. Ακόμα, τις ψευδαισθήσεις ότι αύριο το πρωί όλα θα αλλάξουν και θα γίνουν όπως τα ονειρευόμασταν τότε. Είναι ένα όνειρο που δεν έχει διακοπεί, κρατάει σχεδόν πενήντα χρόνια τώρα. Από κει και πέρα, υπάρχει η φιλοδοξία να καμαρώσουμε τη νεότατη γενιά των συνελλήνων να υλοποιεί αυτά που ξεχάσαμε –ή δειλιάσαμε να ολοκληρώσουμε– εμείς.»

(Φωτ.: ogdoo.gr)

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/ ΠΑΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Καίτη Μπελίντα: Το αηδόνι του μουσικού θεάτρου που «πέταξε» νωρίς

21/09/2026 - 5:14μμ
«The New York Times», 6 Νοεμβρίου 1921: δημοσίευμα για τις αναφορές σχετικά με τις σφαγές και τις εκτελέσεις Ελλήνων στον Πόντο (φωτ.: The New York Times, 6 Νοεμβρίου 1921, σελ. 22)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

21 Σεπτεμβρίου 1921: Η Αμάσεια μέσα από τα μάτια των Αμερικανών

21/09/2026 - 9:55πμ
Από τις πρώτες φωτογραφίες των ορφανών προσφυγόπουλων που συγκέντρωσε και περιέθαλψε το Άσυλο Παιδιού Βόλου  (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Ν. Μαγνησίας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 1922: Το «μαύρο κύμα» φτάνει στον Βόλο – 12.000 πρόσφυγες σε μια πόλη 30.000 κατοίκων

19/09/2026 - 5:00μμ
Ο Μήτσος Λυγίζος σε στιγμιότυπο από την ταινία «Ο τσαχπίνης» (1968)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μήτσος Λυγίζος: Το σπουδαίο έργο ένος πνευματικού ανθρώπου και ο… «Λουστράκος»

18/09/2026 - 6:23μμ
Πιλότος F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΕΑ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τα 10 μίλια του Αιγαίου: Το διάταγμα του 1931 που η Τουρκία αμφισβήτησε δεκαετίες αργότερα

18/09/2026 - 9:53πμ
Η αυτοκρατορική Τραπεζούντα, η Ειρήνη της Τραπεζούντας (μητέρα του Αλεξίου Γ'), και νόμισμα του Βασιλείου Μεγάλου Κομνηνού, σε σύνθεση αρχειακών τεκμηρίων (εικ.: pontosnews.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Οι δύο Ειρήνες της Τραπεζούντας: Ο γάμος που έγινε πόλεμος για το θρόνο

17/09/2026 - 10:15πμ
Άνδρες του πληρώματος στο κατάστρωμα του «Κατσώνης», με τον πυργίσκο και το πυροβόλο του υποβρυχίου να διακρίνονται καθαρά (φωτ.: Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος / Facebook)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Το «Κατσώνης» βυθίζεται ανήμερα του Σταυρού – Η τελευταία μάχη του Βασίλειου Λάσκου

14/09/2026 - 7:11μμ
Ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950), μία από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής και διεθνούς μαθηματικής επιστήμης (φωτ.: Αρχείο karatheodori.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

13 Σεπτεμβρίου 1873: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή – Ο Έλληνας της Ανατολής που άλλαξε την επιστήμη των μαθηματικών και έζησε την καταστροφή της Σμύρνης

13/09/2026 - 12:55μμ
Η Μαρίκα Κοτοπούλη ως Κλυταιμνήστρα στην «Ορέστεια: Αγαμέμνων» του Εθνικού Θεάτρου, το 1949 (φωτ.: Φωτο-Εμίλ / Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η μοναδική ζωή και καριέρα της Μαρίκας Κοτοπούλη

11/09/2026 - 12:29μμ
Ο Γιάννης Μπέζος στο συνέδριο «Greece Talks 2025. The Intelligence Age, Travel, Culture and Connection», Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Μπέζος: Η ψύχραιμη (και μεγάλη) διαδρομή του πρωτοκλασάτου ηθοποιού

10/09/2026 - 9:46πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος σε εκπροσώπους ΜΜΕ (φωτ. αρχείου: EPA/Al Drago)

ΗΠΑ: Τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα CBS, NBC, ABC και Fox σταματούν τη δημοσιογραφική κάλυψη του Ντόναλντ Τραμπ

8 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Έγκλημα στην Ηγουμενίτσα: Την Πέμπτη θα απολογηθεί ο καθ’ ομολογίαν δράστης της γυναικοκτονίας

33 λεπτά πριν
Στο ανοιχτό θέατρο Κρύας Βρύσης στην Πολίχνη, για τον Στάθη Νικολαΐδη. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Ασλανίδης - Δήμαρχος Παύλου Μελά)

Στάθης Νικολαΐδης: 50 χρόνια ποντιακό τραγούδι – Η βραδιά που ένωσε γενιές στην Πολίχνη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)

ΗΠΑ-ΥΠΠΟ: Δεκαπέντε ελληνικές αρχαιότητες επαναπατρίζονται μέσω της εισαγγελίας του Μανχάταν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΟΦΥΠΕΚΑ)

Παμβώτιδα: Δύο οβίδες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απομακρύνθηκαν από το βυθό της λίμνης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Κοζάνης)

Κοζάνη: Στη νέα πλατεία Μικράς Ασίας τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV