pontosnews.gr
Δευτέρα, 11/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκωτία: Βρετανοί δύτες ανακάλυψαν ναυάγιο πολεμικού πλοίου – Είχε βυθιστεί στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, παρά το γεγονός ότι τορπιλίστηκε και βυθίστηκε μέσα σε 8'

18/08/2024 - 11:09πμ
Ένα από τα όπλα του πλοίου μεγέθους 9 ινστών (φωτ.: Lost In Waters Deep/Simon Kay)

Ένα από τα όπλα του πλοίου μεγέθους 9 ινστών (φωτ.: Lost In Waters Deep/Simon Kay)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έπειτα από πολλά χρόνια ερευνών, μια ομάδα Βρετανών δυτών ανακάλυψε το κουφάρι ενός πολεμικού πλοίου που πιστεύεται ότι είναι εκείνο του HMS Hawke, το οποίο βυθίστηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δύτες της οργάνωσης «Lost in Waters Deep» («Χαμένοι στα βαθιά νερά») πιστεύουν ότι βρήκαν το πλοίο του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού το οποίο χτυπήθηκε από γερμανική τορπίλη τον Οκτώβριο του 1914.

Ο Πολ Ντάουνς, που μετείχε στην ομάδα και βιντεοσκόπησε το ναυάγιο που βρέθηκε στη βορειοανατολική Σκωτία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρόκειται για μια «μοναδική ανακάλυψη».

«Είναι απίστευτο σε πόσο καλή κατάσταση βρίσκεται, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ναυάγιο 110 ετών και το πλοίο είχε τόσο βίαιο τέλος», σχολίασε.

Η οργάνωση, που προσπαθεί να εντοπίσει ναυάγια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου κοντά στις ακτές της Σκωτίας, αναμένει τώρα την επίσημη επιβεβαίωση του Βασιλικού Ναυτικού για την «ταυτότητα» του πλοίου.

Το πλοίο HMS Hawke όταν έπλεε στις βρετανικές θάλασσες (φωτ.: Εθνικό Μουσείο του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού)

Βυθίστηκε μέσα σε 8′ με 500 νεκρούς

Τουλάχιστον 500 μέλη του πληρώματος του HMS Hawke έχασαν τη ζωή τους και μόνο 70 επιβίωσαν από την επίθεση ενός γερμανικού υποβρυχίου τον Οκτώβριο του 1914, λίγους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου. Το καταδρομικό πλοίο είχε μήκος 118 μέτρα και πλάτος 18 και είχε καθελκυστεί το 1891.

Μετά τον τορπιλισμό του, το HMS Hawke τυλίχθηκε στις φλόγες, εξερράγη και βυθίστηκε μέσα σε μόλις οκτώ λεπτά και ενώ επικρατούσε θαλασσοταραχή στη Βόρεια Θάλασσα.

Το πλοίο που βρήκαν οι δύτες βρίσκεται σε βάθος περίπου 110 μέτρων, κάτι που ενδεχομένως βοήθησε να διατηρηθεί σε τόσο καλή κατάσταση, είπε ο Πολ Ντάουνς, εξηγώντας ότι επειδή δεν ήταν κοντά στην επιφάνεια δεν το επηρέαζε η κακοκαιρία.

Μολονότι έμεινε σχεδόν 110 χρόνια στον βυθό, τα κανόνια, η γέφυρα και ορισμένα στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης, όπως ένα ρολόι και ένα βαρόμετρο, διακρίνονταν ευκρινώς.

Χαμογελαστή για το εύρημά της η ομάδα των Βρετανών δυτών (φωτ.: Lost In Waters Deep)

«Όλα τα χάλκινα στοιχεία, όπως τα φινιστρίνια και τα ανοίγματα για τα κανόνια στη γέφυρα, λάμπουν ακόμη (…) προφανώς οφείλεται στην πολύ καλή κατασκευή» του πλοίου, με υλικά υψηλής ποιότητας, σε μια εποχή που η βρετανική αυτοκρατορία βρισκόταν στο απόγειό της, σημείωσε ο Ντάουνς.

Η οργάνωση προσπαθούσε επί χρόνια να εντοπίσει το πολεμικό πλοίο και μελέτησε εξονυχιστικά το ημερολόγιο του διοικητή του γερμανικού υποβρυχίου και εκείνα άλλων καταδρομικών του βρετανικού πολεμικού ναυτικού που είχαν έρθει σε επαφή με το HMS Hawke.

«Από ιστορικής άποψης, το ναυάγιο είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο Πολ Ντάουνς, προβλέποντας ωστόσο ότι το πλοίο δεν θα ανελκυστεί χωρίς να υποστεί ζημιές, αφού παρέμεινε για τόσες δεκαετίες στον βυθό. «Ίσως κάποια μέρα να μπορέσουμε να καταδυθούμε εκεί, αλλά χωρίς ποτέ να το αγγίξουμε», τόνισε.

Το HMS Hawke ήταν ένα από τα πρώτα βρετανικά πολεμικά πλοία που χάθηκαν στον πόλεμο, σε μια περίοδο που ο βρετανικός στόλος δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει την απειλή των γερμανικών υποβρυχίων.

Χαιρετίζοντας την ανακάλυψη, το Βασιλικό Ναυτικό ανακοίνωσε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι οι ιστορικοί του θα εξετάσουν τα «αποδεικτικά στοιχεία» που θα τους παραδώσουν οι δύτες, ώστε να «αναγνωρίσουν» και επισήμως το ναυάγιο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παλαιστίνια μητέρα κρατά στην αγκαλιά της το υποσιτισμένο παιδί της στο νοσοκομείο Νάσερ, στη Χαν Γιουνίς. Το παιδί είναι δύο ετών, ζυγίζει μόλις 4 κιλά και υποφέρει από διόγκωση του ήπατος, ακραίο υποσιτισμό και οξύ κοιλιακό οίδημα (φωτ.: EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Δεν έχουμε επιλογή από το να νικήσουμε τη Χαμάς – Κοινή δήλωση χωρών στον ΟΗΕ καταδικάζει την επέκταση των επιχειρήσεων στη Γάζα

10/08/2025 - 11:56μμ
Κόσμος αναζητά επιζώντες στα συντρίμμια κτηρίου μετά τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ισχυρός σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – Έγινε αισθητός και στη Λέσβο

10/08/2025 - 9:13μμ
Ξύλινες ματριόσκες σε κατάστημα στη Μόσχα, με τα πρόσωπα των Πούτιν και Τραμπ (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε διπλωματικό πόκερ το μέλλον της Ουκρανίας: Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα, που ίσως γίνει τριμερής

10/08/2025 - 10:36πμ
(Φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Τελ Αβίβ: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του σχεδίου κατάκτησης της Γάζας

10/08/2025 - 8:59πμ
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

9/08/2025 - 11:25μμ
Δημοσιογράφοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από έναν χιμπακούσα, έναν επιζώντα της πυρηνικής έκρηξης στο Ναγκασάκι, στη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης (φωτ.: EPA/Franck Robichon)
ΚΟΣΜΟΣ

Καμπάνα στο Ναγκασάκι σήμανε ξανά, 80 χρόνια μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας

9/08/2025 - 2:37μμ
Καμένα σπίτια στην περιοχή των Δαρδανελλίων (φωτ.: Χ/GZT)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στα Δαρδανέλλια, άνοιξαν τα Στενά – Τέσσερις συλλήψεις

9/08/2025 - 11:59πμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν σφίγγουν τα χέρια μετά την επίτευξη της συμφωνίας για ειρήνευση στην περιοχή του Καυκάσου (φωτ.: EPA/Nathan Howard/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ειρήνη στον Καύκασο έφερε ο Τραμπ; Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν να σταματήσουν κάθε σύγκρουση

9/08/2025 - 10:25πμ
Χειραψία Τραμπ-Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 2019 (φωτ.: EPA/Russian Press office)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Θα συναντηθεί με τον Πούτιν τον Δεκαπενταύγουστο

9/08/2025 - 9:17πμ
Δύο διαφορετικά στιγμιότυπα από τη φωτιά στην περιοχή των Δαρδανελλίων (φωτ.: Χ/İzmir Manşet/Afa)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι φλόγες περικύκλωσαν οικισμούς στα Δαρδανέλλια – Διεκόπη η ναυσιπλοΐα στα Στενά

8/08/2025 - 10:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Σοφία Σεϊρλή στη διάρκεια παλιότερης τηλεοπτικής συνέντευξης (φωτ.: glomex)

Πνίγηκε ενώ κολυμπούσε η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή

6 ώρες πριν
Παλαιστίνια μητέρα κρατά στην αγκαλιά της το υποσιτισμένο παιδί της στο νοσοκομείο Νάσερ, στη Χαν Γιουνίς. Το παιδί είναι δύο ετών, ζυγίζει μόλις 4 κιλά και υποφέρει από διόγκωση του ήπατος, ακραίο υποσιτισμό και οξύ κοιλιακό οίδημα (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Νετανιάχου: Δεν έχουμε επιλογή από το να νικήσουμε τη Χαμάς – Κοινή δήλωση χωρών στον ΟΗΕ καταδικάζει την επέκταση των επιχειρήσεων στη Γάζα

6 ώρες πριν
Το σήμα του «Χαμόγελου του Παιδιού» (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Βρέθηκε η 52χρονη που είχε εξαφανιστεί στην Άνω Τούμπα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Ήττα με απουσίες για την Εθνική μπάσκετ κόντρα στο Ισραήλ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Βεγόρας «Η Μαυροθάλασσα»)

Ξεχωριστό ποντιακό γλέντι στη Βεγόρα από τη «Μαυροθάλασσα»

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Ειδικευόμενοι γιατροί έγραφαν συνταγές για ακριβά αντιδιαβητικά φάρμακα και τα μεταπωλούσαν

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign