pontosnews.gr
Κυριακή, 11/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Η ιαχή «αθάνατοι» σκόρπισε ρίγη συγκίνησης – Όσα έγιναν στην εκδήλωση της Νεολαίας της ΠΟΕ για την 105η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Με ευπρέπεια και σεβασμό οι νεολαίοι απέδωσαν τιμή στα 353.000 αθώα θύματα

19/05/2024 - 12:00πμ
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εκατοντάδες αναμμένα κεράκια, τοποθετημένα δίπλα στη θάλασσα, φώτισαν την Προβλήτα 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σχηματίζοντας τον αριθμό 353.000. Δεκάδες κίτρινα μπαλόνια, με συνθήματα για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, με ονόματα αθώων θυμάτων των τραγικών γεγονότων αλλά και με ονόματα εν Ελλάδι ποντιακών συλλόγων, αφέθηκαν στον ουρανό.

Η ιαχή «αθάνατοι» διέλυσε την ησυχία της νύχτας.

Ήταν το αποκορύφωμα αλλά και το πιο συγκινητικό μέρος των εκδηλώσεων των μελών της Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για απόδοση τιμής στους προγόνους μας, οι οποίοι άφησαν τα άψυχα κορμιά τους, κυνηγημένοι από το μαχαίρι των Νεότουρκων και των κεμαλιστών, στην αλησμόνητη πατρίδα.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Οι κεντρικές εκδηλώσεις της Νεολαίας της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν νωρίτερα με ομιλία της Σοφίας Ιακωβίδου (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών και του Ιδρύματος Ποντιακών Μελετών), η οποία, μπροστά από το περίπτερο που έχει στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, παρουσίασε το θέμα «Λογοτεχνικές μνήμες – Τα ρωμαίικα της Τραπεζούντας από το χθες στο αύριο».

Δίπλα της η Παναγιώτα Αμπερίδου, μέλος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, διάβασε ένα απόσπασμα από την ποιητική συλλογή του Στάθη Χριστοφορίδη-Σάρπογλη Τα Αρμενοπούλια. Η ομιλία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΣΠΦΣΘ.

Η Παναγιώτα Αμπερίδου και η Σοφία Ιακωβίδου στο περίπτερο της Νεολαίας της ΠΟΕ (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Να σημειωθεί ότι η Σοφία Ιακωβίδου, κάτοχος ΜΑ στη Δημιουργική Γραφή, έχει κάνει μεταπτυχιακό και έρευνα στη ρωμαίικη διάλεκτο της Τραπεζούντας. «Τα ρωμαίικα της Τραπεζούντας είναι ένας κρυμμένος θησαυρός. Πρέπει να βρούμε το χάρτη και να φτάσουμε σε αυτά. Έτσι θα γεμίσει η ψυχή μας αλλά και θα γνωρίσουμε βαθύτερα τον ποντιακό πολιτισμό, οποίος αποτελεί μέρος του ελληνικού πολιτισμού», ανέφερε στο pontosnews.gr η Σοφία Ιακωβίδου.

Λίγη ώρα μετά, επίσης μπροστά από το περίπτερο της νεολαίας, ξεκίνησε το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης, με την παρουσίαση παραδοσιακών αλλά και νεότερων ποντιακών τραγουδιών.

Οι Γιώργος Στεφανίδης και Πόλυς Εφραιμίδης στη λύρα και το τραγούδι, και οι Γιάννης Παπαχατζάκης και Νίκος Νεραντζάκης στο λαούτο, για σχεδόν μία ώρα ξεσήκωσαν την κεντρικότερη πλατεία της Θεσσαλονίκης με ήχους και μουσικές από τον Πόντο. Αρκετοί περαστικοί σταματούσαν για ώρα και σιγοτραγουδούσαν ή κουνούσαν τα πόδια τους στους ρυθμούς της κεμεντζέ.

Νίκος Νεραντζάκης και Πόλυς Εφραιμίδης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Γιάννης Παπαχατζάκης και Γιώργος Στεφανίδης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Στη διάρκεια αυτού του μουσικού προγράμματος προβλήθηκε κι ένα βίντεο για τον αείμνηστο Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ο οποίος πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Βουλή των Ελλήνων.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Το περίπτερο της Νεολαίας της ΠΟΕ

Το περίπτερο στήθηκε το πρωί της Τρίτης 14 Μαΐου. Όλες αυτές τις μέρες γινόταν διανομή φυλλαδίων σε περαστικούς για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων και τον ξεριζωμό από την αλησμόνητη πατρίδα, ενώ από μεγάφωνα ανακοινώνονταν μηνύματα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και παρουσιάζονταν παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια.

Επίσης, στο περίπτερο αλλά και γύρω από αυτό υπήρχαν διάφορα δημοσιεύματα, φωτογραφίες αλλά και ζωγραφιές για τον ποντιακό ελληνισμό και τη Γενοκτονία που υπέστη.

Από τον πάγκο του περιπτέρου διατίθενταν μπλουζάκια, κούπες, κονκάρδες και καπέλα με τον λογότυπο της Γενοκτονίας.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

«Όλες αυτές τις ημέρες, ιδίως από την Παρασκευή και μετά, όταν βελτιώθηκε ο καιρός, πέρασαν από το περίπτερό μας πολλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και μεγάλος αριθμός τουριστών, οι οποίοι ζητούσαν πληροφορίες για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει ενδιαφέρον του κόσμου, διότι έτσι φτάνουμε πιο κοντά στον βασικό μας στόχο, ο οποίος είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας», τόνισε στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Νεολαίας της ΠΟΕ, Γιώργος Χατζηκυριακίδης.

(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Αναμνηστική φωτογραφία στο τέλος της εκδήλωσης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Τα μπαλόνια πριν πετάξουν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας γιόρτασε τον ερχομό του 2026 με τον καλύτερο τρόπο

11/01/2026 - 12:05πμ
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι υποδέχθηκε το 2026 η Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως

10/01/2026 - 11:10μμ
Τα τρόφιμα για το «Καλαθόπον» συγκεντρώθηκαν στον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός» (φωτ.: facebook/ Despina Kotakidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καλαθόπον και βασιλόπιτα από τους Πόντιους του Έβρου

10/01/2026 - 7:25μμ
Στιγμιότυπο από το βιωματικό εργαστήρι (φωτ.: facebook/Σύλλογος Σκεπαστού/Γιάννης Ξανθούλης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνήμες Ρωμυλίας στο βιωματικό εργαστήρι παραδοσιακού τραγουδιού του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού

10/01/2026 - 5:35μμ
Άτακτος «Διάβολος» στην Ανατολή Ιωαννίνων, 6 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Facebook / Κωνσταντίνος Ντασούτης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Διάβολος» των Μωμόγερων έκανε πάρτι στην Ανατολή Ιωαννίνων – Με κρύο, βροχή και φυσικά μουσική

10/01/2026 - 4:22μμ
Στιγμιότυπο από την εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα» (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τον Πόντο στις Μουριές Κιλκίς: Φούρνος 102 ετών συνεχίζει το… οδοιπορικό

10/01/2026 - 1:33μμ
(Από το κόμικ του Γ.Μ. Κωνσταντινίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η μοναχή Μαγδαληνή και ο Ανέστης ο πορτάρτ’ς – Ένα ανέκδοτο στα ποντιακά, από τον Γ.Μ. Κωνσταντινίδη

10/01/2026 - 10:30πμ
Το πορτρέτο του στρατηγού Γεωργίου Βλαστού φιλοτέχνησε ο Άγγλος Τζορτζ Ντόου, ο οποίος ήταν γνωστός για τη σειρά 329 πορτρέτων Ρώσων στρατηγών της εποχής των Ναπολεόντειων πολέμων. Λάδι σε καμβά. Ο πίνακας φυλάσσεται στη Στρατιωτική Πινακοθήκη του Χειμερινού Ανακτόρου στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: Wikipedia)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Βλαστός: Ένα ορφανό από την Πόλη στην υπηρεσία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας

10/01/2026 - 10:02πμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο με τον μικρό ταουλτζή (πηγή: TikTok / mariasafaridou)
ΠΟΝΤΟΣ

Το TikTok υποκλίνεται στον μικρό Πόντιο ταουλτζή!

9/01/2026 - 1:22μμ
Το εξώφυλλο του ημερολογίου: (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύτες» Waiblingen)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Πατρίδας μεσέλια»: Το ημερολόγιο 2026 του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύτες» Waiblingen αφιερωμένο στη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου

9/01/2026 - 10:36πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας γιόρτασε τον ερχομό του 2026 με τον καλύτερο τρόπο

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιράν: «Εχθροί του θεού» οι διαδηλωτές – Σκληραίνει την στάση του το καθεστώς μετά τα επεισόδια και οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως)

Με ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι υποδέχθηκε το 2026 η Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως

6 ώρες πριν
(Φωτ.: tvxs.gr)

Πανικός σε εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

6 ώρες πριν
Ο 18χρονος Άθως Καρυστινός τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την  κληρονομία της οικογένειάς του (φωτ.: orthodoxobserver.org/Δημήτριος Πανάγος & Brittainy Newman)

Θεοφάνια στο Tarpon Springs: Όταν οι… βουτιές είναι οικογενειακή υπόθεση

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Νικηφόρα στο 2026 Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – Ισόπαλοι Κηφισιά και ΑΕΛ

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign