pontosnews.gr
Σάββατο, 25/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Χρύσανθου Λαζαρίδη: «Ένας στρατιώτης κολύμπησε ως τα ξένα πλοία και όπως πιάστηκε για ν’ ανέβει, του κόψανε τα χέρια»

Χωρίστηκε με τη γυναίκα και τα παιδιά του κατά το διωγμό, και από τύχη γλίτωσε το ποδοπάτημα στο λιμάνι των Μουδανιών – Τις σκηνές αλλοφροσύνης που είδε, όμως, δεν τις ξέχασε ποτέ

15/11/2024 - 8:20μμ
Άποψη της Ινέπολης (φωτ.: Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής», «Η Έξοδος», τόμος ΙΒ')

Άποψη της Ινέπολης (φωτ.: Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής», «Η Έξοδος», τόμος ΙΒ')

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης γεννήθηκε στην Ινέπολη, πόλη των βόρειων παραλίων του Εύξεινου Πόντου που εκκλησιαστικά άνηκε στη μητρόπολη Νεοκαισαρείας και Ινέου, με έδρα μητροπολίτη τα Κοτύωρα.

Η Ινέπολη είχε ελληνικό και τουρκικό πληθυσμό. Ο συνολικός πληθυσμός της περιφέρειας ανερχόταν στους 14.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 4.000 ήταν Έλληνες.

Στην περιοχή κατοικούσαν επίσης λίγες αρμενικές και εβραϊκές οικογένειες. Σύμφωνα με τη στατιστική του Πατριαρχείου, κατά την περίοδο 1920-1921, μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού μετακινήθηκε προς την Κασταμονή. Στην πόλη υπήρχε εκκλησία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και λειτουργούσε Κεντρική Αστική Εμπορική Σχολή, καθώς και μικτό τετρατάξιο Δημοτικό Σχολείο. Οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν έμποροι, αλλά και τεχνίτες ή επαγγελματίες.

Η μαρτυρία του Χρύσανθου Λαζαρίδη περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Ήμαστε στην Προύσα όταν έγινε η καταστροφή και φύγαμε. Έλληνες αξιωματικοί μάς συνόδεψαν ως τα Μουδανιά. Δεν πήραμε παρά μικρά πράγματα μαζί μας. Δεν μπορούσαμε να μεταφέρομε έπιπλα.

Μόλις φτάσαμε στα Μουδανιά, πήρα την οικογένειά μου και την άφησα σ’ ένα σπίτι γνωστό. Αυτή που κάθονταν σ’ αυτό ήταν υπηρεσία μας, όταν εγώ υπηρετούσα στα Μουδανιά. Εν τω μεταξύ, τα πλοία γέμιζαν με κόσμο και φεύγανε. Τα Μουδανιά άδειαζαν. Σαν καθίσαμε στο σπίτι, η γυναίκα άρχισε να κλαίει που άφησε τα πράγματα στην Προύσα. Εγώ την λυπήθηκα κι αποφάσισα να πάω στην Προύσα να φέρω ό,τι μπορούσα.

Ήθελα να της στερέψω την πηγή των δακρύων.

Όταν έφτασα στην Προύσα, οι Έλληνες υποχωρούσαν. Πάνω στα υψώματα γύρω από την Προύσα φάνηκαν οι τσετέδες που κατέβαιναν προς την Πόλη. Ο ορίζοντας είχε μαυρίσει. Μέσα στην πόλη, δεξιά κι αριστερά, κάθε μέρα γίνονταν φόνοι. Τίποτε να πάρω δεν μπορούσα. Είπα να φύγω και να σώσω τα παιδιά μου.

Στο δρόμο που ερχόμουνα από την Προύσα στα Μουδανιά κι έξω από μια Λέσχη που τη λέγανε «Βιθυνία», περπατούσε ένας στρατιώτης. Μια σφαίρα ήρθε και τον χτύπησε κι έπεσε κάτω. Εγώ την γλίτωσα. Άμα έφτασα στα Μουδανιά, δεν βρήκα κανέναν. Τα Μουδανιά τα είχαν κενώσει. Μονάχα γάτους και σκύλους έβλεπες στους δρόμους.

Πήγα στο σπίτι που άφησα τους δικούς μου και το βρήκα δεμένο μ’ έναν σπάγκο. Έλυσα τον σπάγκο και μπήκα μέσα. Κανέναν δεν βρήκα. Αποφάσισα να πάω στην παραλία, στη Σκάλα όπως την λέγαμε, για να ψάξω να βρω τους δικούς μου. Από το σπίτι που ήμουνα μέχρι τη Σκάλα ήταν 2 χιλιόμετρα. Ώσπου να φτάσω μονάχα σκύλους και γάτες συναντούσα.

Βρήκα κι έναν τρελό, που έμεινε στα Μουδανιά και δεν ήρθε στην Ελλάδα.

Στα Μουδανιά είχε δύο σκάλες. Και στις δύο έρχονταν άλλοτε τα βαπόρια για να φορτώσουν και να ξεφορτώσουν. Όταν έφτασα στην παραλία, η μία σκάλα ήταν έρημη. Στην άλλη είχε ένα βαπόρι και πολύς κόσμος ήταν μαζεμένος και περίμενε να φύγει. Ήταν το τελευταίο πλοίο που έφευγε από τα Μουδανιά. Το τι είδα, δεν περιγράφεται. Ο ένας έσπρωχνε τον άλλο για να φτάσει ως το βαπόρι και απάνω στις πλάκες ήταν ξαπλωμένοι άνθρωποι που τους είχαν πατήσει οι άλλοι για να προχωρήσουν. Πολλοί από αυτούς είχαν πεθάνει. Οι γυναίκες και τα παιδιά που είχαν κατέβει από τα βουνά και βλέπανε για πρώτη φορά τη θάλασσα φοβόταν να προχωρήσουν και όπως τις σπρώχνανε οι άλλοι, πέφτανε στη θάλασσα. Από μακριά πέφτανε κοντά μας σφαίρες.

Στη θάλασσα, μακριά από τις σκάλες, ήταν πλοία ξένα, αγγλικά, γαλλικά που βλέπανε και δεν βοηθούσαν. Ένας στρατιώτης πήγε κολυμπώντας να φτάσει ως τα πλοία και όπως πιάστηκε για ν’ ανέβει, του κόψανε τα χέρια. Στη φασαρία αυτή που γινόταν, δεν μπορούσα να βρω τους δικούς μου. Κοίταζα να φύγω. Βλέπω ξαφνικά στην άλλη σκάλα που ήταν έρημη, ένα πλοίο και τρέχω να μπω μέσα. Έτσι γλίτωσα. Αλλιώς θα ήμουνα κι εγώ πατημένος.

Έφτασα στη Ραιδεστό. Εκεί αντάμωσα και τους δικούς μου. Η γυναίκα μου έτρεχε σαν τρελή να βρει τα παιδιά της, γιατί στα Μουδανιά με τη φασαρία χώρισαν και χάθηκαν.

Ύστερα από 15 μέρες βρεθήκαμε όλοι γεροί και πήγαμε αμέσως στο Σιδηροδρομικό Σταθμό για να έρθομε στην Ελλάδα.

Όταν φτάσαμε στο Ουζούνκöπρü, που είναι πριν περάσεις τα σύνορα και να ‘ρθεις στην Αλεξανδρούπολη, οι αξιωματικοί οι Έλληνες θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στην Προύσα. «Εγώ», τους είπα, «μια φορά πρόσφυγας έγινα, δεύτερη δεν μπορώ να γίνω». Ακόμη η κατάσταση ήταν πολύ συγκεχυμένη, γι’ αυτό και δεν μας άφηναν να περάσομε στην Ελλάδα.

Εγώ όμως επέμεινα και πήρα την οικογένειά μου και ήρθα στην Αλεξανδρούπολη. Από ‘κει πάλι έφτασα στη Θεσσαλονίκη. Άρχισα αμέσως να εργάζομαι. Πρώτα πήγα στη Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης και ύστερα διορίστηκα δάσκαλος σε χωριά.

• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος ΙΒ’, Μαρτυρίες από τον δυτικό παράλιο Πόντο και την Παφλαγονία. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το μηνιαίο ρωσόφωνο εικονογραφημένο περιοδικό «Αρμένιοι και Πόλεμος» με αφιέρωμα στο Αρμενικό Ζήτημα σε σχέση με τα πολεμικά τεκταινόμενα της εποχής. Εκδιδόταν στην Οδησό το 1916 και αριθμεί 10 τεύχη (πηγή: archive.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία των Αρμενίων μέσα από τον ρωσικό Τύπο της εποχής

24/04/2026 - 6:25μμ
Η Ορόρα Μαρντιγκανιάν και χρακτηριστικές στιγμές από τη ζωή της (εικ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ορόρα Μαρντιγκανιάν: Επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων, και έκανε όλο τον κόσμο κοινωνό της ιστορίας του λαού της

24/04/2026 - 3:17μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Δοξολογία στον Αρμενικό Ναό της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη

24/04/2026 - 1:59μμ
1915. Αρμένιοι πρόσφυγες στην πόλη Βαν (φωτ.: Henry Morgenthau / commons.wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δημήτρης Ψαθάς: «Απότομα ήλθε ο φόβος, ένα πρωινό» – Η πρώτη μέρα της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Τραπεζούντα

24/04/2026 - 1:42μμ
Στιγμιότυπο από το βίνταο (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία των Αρμενίων σε αριθμούς – Με φόντο ένα καλαίσθητο βίντεο

24/04/2026 - 12:08μμ
Ένοπλοι απομακρύνουν την πνευματική και οικονομική ελίτ του Χαρπούτ (Δυτική Αρμενία). Εκτελέστηκαν σε κοντινή τοποθεσία τον Μάιο του 1915 (πηγή: Wikipedia / Πολιτικά Αρχεία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Ένα ανοιχτό τραύμα της Ιστορίας – 1,5 εκατομμύριο ψυχές ζητούν δικαίωση

24/04/2026 - 7:00πμ
(Φωτ.: Facebook/Messinia Live)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Συγκίνηση και μνήμη στην Καλαμάτα

23/04/2026 - 9:51μμ
O Αρμένιος διανοούμενος, ιδιοφυής μουσικοσυνθέτης, ιερέας και μάρτυρας της Γενοκτονίας των Αρμενίων Κομιτάς (φωτ.: regionalpost.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κομιτάς: Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και μάρτυρας της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής

23/04/2026 - 8:55μμ
(Πηγή: facebook.com/profile.php/ Ένωσης Αρμενίων Αθλητών Θεσσαλονίκης Homenetment – Αρμενική)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Διαδρομή Μνήμης: Αρμενία & Πόντος»: Ένας ποδηλατικός μαραθώνιος 200 χλμ τιμά τα θύματα των Γενοκτονιών

23/04/2026 - 1:28μμ
Ο Γερβάντ Οντιάν από το «Ημερολόγιο των Πάντων» του Αρμένιου διανοούμενου Τεοντίκ (Teodoros Lapchinchian), που εκδόθηκε το 1922. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι ιδιαίτερα σημαντική ιστορικά, καθώς εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, προσπαθώντας να καταγράψει τις απώλειες των πνευματικών ανθρώπων του έθνους (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Odian.jpg)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία του Yervant Odian από το Ντέιρ εζ-Ζορ – Η οδύσσεια του Αρμένιου συγγραφέα τεκμηριώνει τη Γενοκτονία

22/04/2026 - 3:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγές στα δρομολόγια του τραμ στην Αθήνα

17 λεπτά πριν
Εικόνα από παλαιότερη εκλογική αναμέτρηση σε δημοτικές εκλογές στη Δυτική Όχθη (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)

Παλαιστίνη: Δημοτικές εκλογές σε Δυτική Όχθη και κεντρική Γάζα

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Άνοδος θερμοκρασίας έως 23°C – Βροχές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου για τον ποδηλατικό μαραθώνιο «Διαδρομή Μνήμης: Αρμενία & Πόντος» (φωτ.: Facebook / Αρμενική- Ένωση Αρμενίων Αθλητών Θεσσαλονίκης)

Θεσσαλονίκη: Ποδηλατικός μαραθώνιος 200 χλμ. για Αρμενία και Πόντο – Μια «Διαδρομή Μνήμης» με ισχυρό συμβολισμό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Στέλιος Στεφάνου/EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία σε παιδί με σπάνια ασθένεια

10 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Δύο χρονών αγοράκι ξάπλωσε στο χαλί του Οβάλ Γραφείου την ώρα που μιλούσε ο Τραμπ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign