pontosnews.gr
Κυριακή, 8/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έδρα για τον Ελληνισμό της Ανατολής στο ΑΠΘ, η μοναδική με αυτό το αντικείμενο σε ελληνικό πανεπιστήμιο

Όλες οι λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

26/04/2024 - 12:36μμ
Η πρυτανεία του ΑΠΘ (φωτ.: MOTIONTEAM)

Η πρυτανεία του ΑΠΘ (φωτ.: MOTIONTEAM)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Έδρα για τον Ελληνισμό της Ανατολής (19ος-20ός αιώνας) ιδρύεται στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά το πράσινο φως του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη. Θα είναι η μοναδική στην Ελλάδα με το συγκεκριμένο αντικείμενο και ουσιαστικά ικανοποιεί ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα όλων των Ελλήνων προσφυγικής καταγωγής.

Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος του Τμήματος και καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Ιάκωβος Μιχαηλίδης, η δημιουργία της έδρας έχει εγκριθεί, η θέση προκηρύσσεται σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες που ακολουθεί το ΑΠΘ και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα υπάρχει καθηγητής που θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Το διδακτικό έργο θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025. Θα παραδίδονται μαθήματα, θα γίνονται εργασίες και ερευνητικά προγράμματα και θα δίνεται η δυνατότητα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.

Ο καθηγητής θα παραδίδει τέσσερα μαθήματα τη χρονιά, τα οποία θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν φοιτητές και φοιτήτριες απ’ όλες τις σχολές και τα τμήματα του ΑΠΘ, ακόμα και όσοι και όσες θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Να σημειωθεί ότι η Έδρα για τον Ελληνισμό της Ανατολής θα παρέχει διδακτικό έργο ανεξάρτητα από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών, η οποία παραδίδει μαθήματα από το 2019 στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Ιάκωβος Μιχαηλίδης

«Αποτελεί μεγάλη στιγμή για τον προσφυγικό ελληνισμό η δημιουργία της έδρας με κρατική υποστήριξη, αφού θα συντονίζει σε ελληνικό αλλά και διεθνές επίπεδο τις σπουδές για την ιστορία και τον πολιτισμό του ελληνισμού της Ανατολής, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της μνήμης και της προσφοράς του.

»Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική Πολιτεία, και ιδιαιτέρως τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, για την κατανομή της θέσης αυτής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως ένδειξη προσφοράς στον προσφυγικό ελληνισμό με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Συνθήκη της Λοζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

»Η έδρα κατανέμεται σε μια πόλη που υποδέχθηκε το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας που κατ’ εξοχήν καλλιεργεί τις ιστορικές σπουδές», αναφέρει στο pontosnews.gr ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης.

Τα οφέλη για τον προσφυγικό ελληνισμό

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, πολλαπλά θα είναι τα οφέλη, για την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του ελληνισμού της Ανατολής καθώς και των δραματικών γεγονότων που τον σημάδεψαν στις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα.

Ειδικότερα, συνοψίζονται στα εξής:

• H ιστορία του ελληνισμού της Ανατολής στο εξής θα αποτελεί ένα διακριτό επιστημονικό αντικείμενο, το οποίο θα παράξει τα επόμενα χρόνια γενιές νέων επιστημόνων που θα αναδείξουν πτυχές του ανεξάντλητου πολιτισμικού αποθέματος των ελληνικών κοινοτήτων στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στην Καππαδοκία και στην Ανατολική Θράκη.

• Θα προσφέρει διάχυση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας και θα συμβάλλει στη δημιουργία διαύλων για την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος του ελληνισμού της Ανατολής εντός αλλά και εκτός της χώρας.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το 1ο Φόρουμ Ποντίων Γυναικών της ΟΣΕΠΕ, που έγινε την 1η Νοεμβρίου 2026 στο Ντίσελντορφ (φωτ.: ΟΣΕΠΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ντίσελντορφ: Οι Πόντιες της Γερμανίας παίρνουν το λόγο

8/11/2026 - 2:11μμ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας Κυριακος Τιλγκερίδης (πηγή: facebook.com/PontioiGlyfadas/photos)
ΠΟΝΤΟΣ

Κυριάκος Τιλγκερίδης: Ποια παρακαταθήκη παραδίδουμε στις επόμενες γενιές; – Το βασικό ερώτημα του Διεθνούς Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού

8/11/2026 - 11:59πμ
Παραδοσιακό σπίτι στη Λιβερά της Ματσούκας (φωτ.: Macukali / Wikimedia Commons)
ΠΟΝΤΟΣ

Ταξιάρχες στον Πόντο: Ο «Κουρκουνάς» που χτυπούσε την πόρτα

8/11/2026 - 8:26πμ
Πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες Μικρασιατών προσφύγων στη νέα έδρα του Συλλόγου «Εγγλεζονησίου Μνήμες», στη Νέα Ιωνία Βόλου (πηγή: ΕΡΤ Βόλου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα Ιωνία Βόλου: Πάνω από 500 φωτογραφίες των προσφύγων του 1922 βρίσκουν στέγη

7/11/2026 - 10:24μμ
(Φωτ: ΕΠΜ. Εικ.: ΧΚ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πόλυς Χάιτας (1901-1987): Ένας πιστός υπηρέτης του ποντιακού θεάτρου – Το χέρι του έγραψε το στίχο «Και λες, και κλαις, και χάρεσαι…», για την ποντιακή λύρα

7/11/2026 - 9:19μμ
Αρμένιοι πολίτες, συνοδευόμενοι από ένοπλους Οθωμανούς στρατιώτες, πεζοπορούν διά μέσου του Χαρπούτ (γνωστού ως Χαρπέρτ στους Αρμενίους, καζάς του Μαμουρέτ-ουλ-Αζίζ) προς μια φυλακή στη γειτονική Μεζιρέχ (πηγή: Armin T. Wegner/Δημοσιεύτηκε από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό και για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, πριν από την 1η Ιανουαρίου 1923/ commons. wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τέισι Άτκινσον: Η Αμερικανίδα που έκρυψε τη φρίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων σ’ ένα μπαούλο

7/11/2026 - 10:37πμ
(Φωτ.: facebook.com/peristereota)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα: Λαμπρή γιορτή και μνημόσυνο των κτητόρων στο Ροδοχώρι της Νάουσας

7/11/2026 - 8:32πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό ανέκδοτο: Ποπάς ‘ς ανάγκης για έναν μετζίτ’

6/11/2026 - 2:57μμ
Ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης στην παρουσίαση του βιβλίου του στην αίθουσα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας. Τετάρτη 4 Νοεμβρίου (πηγή: e-ptolemeos.gr / Βάσω Σάφη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Ιφιγένεια» μιλά ποντιακά: Ο Ευριπίδης συναντά τον Γκαίτε, στην Πτολεμαΐδα

6/11/2026 - 1:38μμ
Ο Πέτρος Κηρυττόπουλος, στην εκδήλωση που έγινε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Κοτζά Αναστάς)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Αργώ στον ελληνικό αποικισμό: Μύθοι και Ιστορία του Πόντου, στη Θεσσαλονίκη

6/11/2026 - 11:22πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: LarissaPress / Λεωνίδας Τζέκας)

Λάρισα: Η ελληνική και η αρμενική μυθολογία μέσα από τα μάτια των παιδιών – Παρουσία του Τιγκράν Μκρτσιάν τα εγκαίνια

18 λεπτά πριν
Ο Πασχάλης Τσαρούχας στην παράσταση του ΚΘΒΕ (φωτ.: Mike Rafail)

O «Ζορμπάς» είναι στη Θεσσαλονίκη και συγκινεί ακόμα

46 λεπτά πριν
Ο Φώτης Κόντογλου τον Μάιο του 1965. Δίπλα στο πορτρέτο και την υπογραφή του, το λιμάνι και τα κύματα, δύο δικά του σχέδια από τον Πέδρο Καζάς (φωτ.: Αρχείο Φώτη Κόντογλου)

Φώτης Κόντογλου: Πριν από τους αγίους, ένας κουρσάρος – Ο «Πέδρο Καζάς» βάζει πλώρη για την Πορτογαλία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Μυτιλήνη: Με καθυστέρηση, εντάσεις, και χωρίς στρατιωτικά τμήματα η παρέλαση για την 114η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης

2 ώρες πριν
O επίκουρος καθηγητής Σπύρος Αρμοστής κατά την παρουσίαση που έκανε στο 11ο Διεθνές Συνέδριο «50 χρόνια από την επίσημη άρση της διγλωσσίας στην Ελλάδα: επαναπροσεγγίσεις με την ευκαιρία μιας επετείου» (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κυπριακή διάλεκτος: Από τις απειλές για ένα τραγούδι στα πλακάτ και στη ραπ

2 ώρες πριν
Εκσκαφείς μετακινούν απορρίμματα σε χώρο ταφής στερεών αποβλήτων έξω από την Κωνσταντινούπολη. 23 Ιανουαρίου 2023 (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

COP31 στην Αττάλεια: Τι δείχνουν οι δορυφόροι για το μεθάνιο στις χωματερές της Τουρκίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV