pontosnews.gr
Παρασκευή, 19/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Γιάννη Ξανθόπουλου: «Μερικούς από το πολύ το ξύλο τους σακάτεψαν, έπεσαν τα νύχια τους»

Τούρκοι ληστές τους κατάκλεψαν και τους έδειραν, καθώς ήταν συνεννοημένοι με τους χωροφύλακες...

17/04/2024 - 10:50πμ
Η αγορά του Ακ Νταγ Ματέν. Τα καταστήματα του Θεολόγου Ευτυχίδου-Ουγουρλόγλου και του Ι. Σαρασίτου (φωτ.: Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής», «Η Έξοδος», τόμος Στ')

Η αγορά του Ακ Νταγ Ματέν. Τα καταστήματα του Θεολόγου Ευτυχίδου-Ουγουρλόγλου και του Ι. Σαρασίτου (φωτ.: Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής», «Η Έξοδος», τόμος Στ')

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Γιάννης Ξανθόπουλος γεννήθηκε στο Ποσογιούκ (ή Ποσίκ, σε τουρκικά έγγραφα αναφέρεται ως Κεΐσογλου Μέζερε), είχε καϊμακαμλίκι το Ακdaγμαdέν, από το οποίο απείχε τέσσερις ώρες. Εκκλησιαστικά υπαγόταν στη μητρόπολη Χαλδίας και Χερροιάνων, με έδρα την Αργυρούπολη.

Οι κάτοικοί του, περίπου 350 Έλληνες, κατάγονταν από την Αργυρούπολη και μιλούσαν ποντιακά.

Ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ανάμεσά τους όμως υπήρχαν και πολλοί αξιόλογοι τεχνίτες, όπως κτίστες και ξυλουργοί.

Η μαρτυρία που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Στον καιρό του Ευρωπαϊκού Πολέμου οι Τούρκοι πρώτα σκότωσαν τους Αρμένηδες. Στα 1915-16 έσφαξαν όλους τους Αρμένηδες του Μαdέν. Εμείς στα χρόνια του πολέμου σχεδόν τίποτα δεν πάθαμε. Πήραν από το χωριό μας μερικούς στρατιώτες, αλλά πέρα απ’ αυτό δεν πάθαμε τίποτε. Ούτε από πείνα υποφέραμε, όπως άλλα χωριά του Μαdέν. Τότε που χτύπησε η Ρωσία είχαν έλθει πρόσφυγες από το Παϊπούρ από το Ερζερούμ στα μέρη μας.

Η Τουρκία έχασε τότε αυτά τα μέρη και οι Τούρκοι έφυγαν απ’ εκεί πρόσφυγες. Σκόρπισαν στα διάφορα χωριά της περιοχής μας κι ήλθαν και στο χωριό μας, όπου έμειναν σχεδόν δύο χρόνια. Τους βάλαμε να καθήσουν στο σχολείο μας. Αυτοί είχαν μαζί τους μόνο μερικά ζώα και τα ρούχα τους. Τον καιρό που έμειναν στο χωριό μας, σχεδόν εμείς τους ταΐζαμε. Όταν τέλειωσε ο πόλεμος και ησύχασαν τα πράγματα έφυγαν και ξαναγύρισαν στον τόπο τους.

Μετά, με τον Κεμάλ, ξανάρχισαν οι φασαρίες. Οι Τούρκοι που ήταν στα γύρω χωριά δεν μας πείραζαν, αλλά μας βοηθούσαν κιόλας. Είχαν όμως βγη τότε Τούρκοι ληστές και κάνανε επιθέσεις στα ελληνικά χωριά. Το χρόνο που κρέμασαν οι Τούρκοι τους μεγάλους του Μαdέν, στην Αμάσεια ήλθαν δεκαπέντε έως δεκαεπτά Τούρκοι ληστές καβάλα στα άλογα για να μας πάρουν τα ζώα. Εμείς τότε είχαμε όπλα στο χωριό. Τα ζώα τα είχαμε έξω από το χωριό, όταν έκαναν επίθεση οι Τούρκοι, αλλά οι δικοί μας που φύλαγαν τα ζώα κατάφεραν να τους διώξουν.

Από τότε είχαμε βάλει το γαμπρό μου, τον Κώστα Στεφανίδη, να γυρίζει το βράδυ ένοπλος και να φυλάει το χωριό. Αυτός αν έβλεπε τίποτε θα ειδοποιούσε και τους άλλους. Μετά από ένα μήνα, συνεννοημένοι με την αστυνομία, ξαναήλθαν πάλι οι ίδιοι ληστές. Μπήκαν λίγο πριν βγη ο ήλιος στο χωριό. Ο Στεφανίδης μόλις είχε πάει να κοιμηθεί. Τον βρήκαν στο κρεβάτι, τον έδεσαν και τον πήραν μαζί τους. Μετά έβγαλαν όλα τα ζώα του χωριού και τα μικρά μοσχάρια ακόμη και τα πήραν μαζί τους.

Πριν να ξημερώσει είχαν τελειώσει. Πήγαν προς το μέρος του Ναλμπάντ dαγ1. Όταν σηκώθηκε το χωριό, μέχρι να καταλάβουμε τι είχε γίνει αυτοί είχαν χαθεί. Στείλαμε τότε τους δικούς μας να ειδοποιήσουν την αστυνομία να βγη να τους κυνηγήσει. Είχε καρακόλι στο τούρκικο χωριό Πόσικ και στο Μαdέν.

Οι χωροφύλακες όμως ήταν συνεννοημένοι με τους κλέφτες και δεν έδειχναν καμιά προθυμία να τους κυνηγήσουν.

Ήλθαν στο χωριό, κάθησαν κι έτρωγαν κι έπιναν τρεις μέρες και μετά βγήκαν να βρουν τους κλέφτες. Πάνε τα ζώα μας· χαθήκανε. Τον Στεφανίδη τον βρήκαμε δεμένο στο Τσατ, το αρμένικο χωριό που είχαν χαλάσει οι Τούρκοι.

Την άνοιξη έγινε αυτό, που πήραν τα γελάδια μας. Μετά, μέσα στο χειμώνα, ήρθαν οι τζανταρμάδες2 στο χωριό μας. Ανάμεσα στους τζανταρμάδες ήταν κι από τους ληστές που είχαν κλέψει τα ζώα μας. Παρίσταναν κι αυτοί τους τζανταρμάδες. Μάζεψαν όλους τους άντρες του χωριού στον οντά του κεχαγιά και ζητούσαν να τους παραδώσουν τα όπλα. Ξύλο στο ξύλο αναγκάστηκαν οι δικοί μας να δώσουν τα όπλα. Μερικούς από το πολύ το ξύλο τους σακάτεψαν, έπεσαν τα νύχια τους.

Του γαμπρού μου, του Κώστα Στεφανίδη, το είχαν πάρει το όπλο, τότε που τον έδεσαν και πήραν τα ζώα μας, αλλά του ζητούσαν πάλι να παραδώσει το όπλο του. Τι να κάνει. Από το πολύ ξύλο αναγκάστηκε να αγοράσει ένα όπλο και να το παραδώσει μετά.

Στους Τούρκους δεν έφτανε που μας πήραν τα όπλα, αλλά φεύγοντας από το χωριό πήραν μαζί τους τον Χαράλαμπο Αποστολίδη, τον Κώστα Στεφανίδη και τον Παύλο Παπαδόπουλο. Αυτούς, αφού τους έδεσαν και τους πέρασαν τα όπλα στο λαιμό, τους πήγαν στο Μαdέν και τους φυλάκισαν. Τους παρουσίασαν σαν αντάρτες. Στη φυλακή του Μαdέν τούς κράτησαν καμιά εικοσπενταριά μέρες κι απ’ εκεί τους κατέβασαν στη Γιοσγάτη για να δικασθούν. Τους δίκασαν σε θάνατο στη Γιοσγάτη και μετά τους έστειλαν για την Αμάσεια για να τους κρεμάσουν. Αυτοί όμως είχαν λεφτά. Στο δρόμο τάισαν τους τζανταρμάδες που τους πήγαιναν και γλίτωσαν. Ξαναγύρισαν στο χωριό και κρύβονταν. Μετά κατέβηκαν κρυφά στη Σαμψούντα κι απ’ εκεί ήλθαν εδώ στην Ελλάδα. Έτσι με φασαρίες και με αγωνίες περάσαμε τα τελευταία χρόνια εδώ στο χωριό. Στο τέλος, για μεγαλύτερη ασφάλεια, στα τέλη του 1922, κατεβήκαμε και μείναμε στο Μαdέν.

• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Στ’, Μαρτυρίες από τις επαρχίες του Μεσόγειου Πόντου. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».

1. Ναλπάντ dαγ: Μάλλον εννοεί Καλπάν dαγ, το όρος Πακτύη.
2. Τζανταρμάδες: Χωροφύλακες, από το γαλλικό gendarme.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο έμπορος βαφών Ναζάρ Αγά Μανούσαγκιαν με την οικογένειά του στην Αντέπ, το 1912 (φωτ.: Hraztan Tokmadjian, Ayntabi Aseghnakordzoutyunu [The Embroidery of Ayntab], τ. 1, Χαλέπι-Ερεβάν, 2015)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ποιοι κέρδισαν από τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων;

19/06/2026 - 10:20πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακής Τσάπα: 159 άτομα πήγαμε στην εξορία. Εννιά άτομα γυρίσαμε στο χωριό

18/06/2026 - 8:22μμ
(Πηγή: Near East Foundation archives, 1923)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Ξενίδη: Στο βουνό έφτανε ώρα που κόβανε αγκάθια, τα βράζανε και τα τρώγανε

17/06/2026 - 9:16μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

14 Ιουνίου 1921: Ο Τοπάλ Οσμάν μπαίνει στην Έρπαα – Η περιγραφή του οπλαρχηγού Σάββα Κ. Ασλανίδη συγκλονίζει

14/06/2026 - 10:00πμ
Οικογένεια προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής σε φωτογραφία της Nelly's (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Τσαπακίδη: Πολλές φορές πέθαινε η μάνα και κρατούσε ακόμη το βρέφος της αγκαλιά

13/06/2026 - 8:26μμ
Σε πρώτο πλάνο ένας έφιππος τσέτης, Τούρκος άτακτος στρατιώτης, μέλος αντάρτικων
μονάδων, και τρεις άλλοι με λάφυρα στα χέρια τον ακολουθούν. Πίσω τους, Έλληνες κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στο σπίτι του Σαρτιό, με τη γαλλική σημαία
υψωμένη για να τους προστατεύει, κάνοντας απεγνωσμένα νόημα στα πλοιάρια για να
προσεγγίσουν. 13 Ιουνίου 1914 (πηγή: Χάρης Γιακουμής / Kallimages, Paris)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο πρώτος διωγμός των Ελλήνων από τα παράλια τον Ιούνιο του 1914

12/06/2026 - 12:04μμ
(Φωτ.: Facebook/Caitlin Tough MLA)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων: Βουλευτής στην Αυστραλία εισηγήθηκε στο Κοινοβούλιο της Καμπέρας τη διδασκαλία των γεγονότων στα σχολεία

11/06/2026 - 6:06μμ
To εμβληματικό γλυπτό της νίκης στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και χάρτης των μυστικών συμφωνιών των συμμάχων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου (πηγή φωτογραφιών: Αρχείο Βλάση Αγτζίδη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι σφαγές των Ελλήνων και οι νουθεσίες του Λένιν

10/06/2026 - 9:39μμ
Ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στο Αρχείο της Επιτροπείας Ποντίων Κωνσταντινουπόλεως (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Δεν θα απομείνουν πλέον Πόντιοι»: Έγγραφα καταγράφουν την Ιστορία την ώρα που γράφεται

9/06/2026 - 5:28μμ
Η αρμόδια εποπτική Αρχή που έκανε την έρευνα για τον Χόρτον σχετικά με υποτιθέμενη φιλελληνική μεροληψία του, συμπέρανε: «Εξέτασα προσεκτικά αυτά τα έγγραφα και συμφωνώ μαζί σας. Φαίνεται να αποδεικνύουν οριστικά ότι ο Χόρτον ανέφερε τα γεγονότα με αμεροληψία». Albert Putney, προϊστάμενος του Τμήματος Εγγύς Ανατολής, προς Wilbur Carr, Υπόμνημα, 6 Αυγούστου 1919 (πηγή: Αρχείο Ισμήνης και Κρίστοφερ Λαμπ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Τζορτζ Χόρτον, η Γενοκτονία των Ποντίων και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

7/06/2026 - 2:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Δίκη για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου: Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τις «μπαλωθιές» στο Μενίδι

14 λεπτά πριν
Ο δρ Νικ Ντάλας (φωτ.: The Greek Herald/Μαίρη Συνανίδη)

Μελβούρνη: Eκδήλωση φωτίζει την πορεία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων προς την Τασκένδη

54 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/MoufteiaXanthis)

Ποινή φυλάκισης 17 μηνών για τον προπηλακισμό του πρώην τοποτηρητή μουφτή Ξάνθης Τζιχάτ Χαλήλ

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Ωραιόκαστρο: Σύλληψη 17χρονου αλλοδαπού που ζητούσε «λύτρα» από το θύμα του για τα κλοπιμαία

2 ώρες πριν
Ο έμπορος βαφών Ναζάρ Αγά Μανούσαγκιαν με την οικογένειά του στην Αντέπ, το 1912 (φωτ.: Hraztan Tokmadjian, Ayntabi Aseghnakordzoutyunu [The Embroidery of Ayntab], τ. 1, Χαλέπι-Ερεβάν, 2015)

Ποιοι κέρδισαν από τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων;

3 ώρες πριν
Τμήμα της αφίσας

Μουσική συνάντηση κορυφής στις Σάπες με τους αδελφούς Τσαχουρίδη και την Πίτσα Παπαδοπούλου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign