pontosnews.gr
Τρίτη, 23/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί έχασε ο Ερντογάν

Του Σάββα Καλεντερίδη

5/04/2024 - 4:48μμ
Υποστηρικτές του Εκρέμ Ιμάμογλου, δημάρχου Κωνσταντινούπολης πανηγυρίζουν μετά το κλείσιμο των καλπών για τις δημοτικές εκλογές, στις 31 Μαρτίου, στην Τουρκία (φωτ.: EPA/ Erdem Sahin)

Υποστηρικτές του Εκρέμ Ιμάμογλου, δημάρχου Κωνσταντινούπολης πανηγυρίζουν μετά το κλείσιμο των καλπών για τις δημοτικές εκλογές, στις 31 Μαρτίου, στην Τουρκία (φωτ.: EPA/ Erdem Sahin)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, τις οποίες ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος κατέστησε προσωπική του υπόθεση, με τη σχετική δήλωση που έκανε «είναι οι τελευταίες μου εκλογές», προσπαθώντας να συγκινήσει τους ψηφοφόρους, φροντίζοντας μάλιστα να είναι ομιλητής σε προεκλογικές συγκεντρώσεις που έγιναν σε 53 νομούς!

Με άλλα λόγια, στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, στη Σμύρνη, δεν έχασαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αλλά ο ίδιος ο Ερντογάν, εξ ου και ο τίτλος του άρθρου. Υπό αυτήν την έννοια, ταιριάζει γάντι στον Τούρκο πρόεδρο η παροιμία «έσκαψε ο ίδιος το λάκκο του», αφού υπέστη μια οδυνηρή ήττα μόλις δέκα μήνες μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες μάλιστα έριξε «σκιά», για το εάν ήταν ή όχι αδιάβλητες.

Μετά τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 2024 το τοπίο στην Τουρκία έχει αλλάξει και μάλιστα ριζικά.

Θα προσπαθήσουμε να απαριθμήσουμε πρώτα τις κοινωνικοοικονομικές αιτίες που οδήγησαν στην ήττα και θα καταλήξουμε στις πολιτικές.

Οικονομία: Ο πληθωρισμός και η διολίσθηση της τουρκικής λίρας, έφερε τους συνταξιούχους και τους εργαζομένους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό κάτω από το όριο της φτώχειας. Φανατικοί υποστηρικτές του ΑΚΡ και του ιδίου του Ερντογάν, υπό το φάσμα της πείνας, του γύρισαν την πλάτη.

Πόλεμος στη Γάζα: Ο Ερντογάν ακολουθεί μια διφυή πολιτική έναντι του Ισραήλ, με σκληρές εκφράσεις κυρίως κατά του Νετανιάχου, την ίδια στιγμή, όμως, συνεχίζονται οι εξαγωγές στο Ισραήλ και μάλιστα προϊόντων που σχετίζονται με τον πόλεμο. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον γιο του Ερμπακάν, που ήταν ο μέντορας του Ερντογάν, ο οποίος τον έβαλε στην πολιτική, να αποχωρήσει με το Νέο Κόμμα της Ευημερίας από τη Λαïκή Συμμαχία, να τον καταγγείλει για υποκρισία και να προσελκύσει όλες εκείνες τις μάζες, τις οποίες ο Ερντογάν «γαλουχούσε» επί δεκαετίες με τον αντισημιτισμό. Με άλλα λόγια και εδώ ο Ερντογάν «έσκαψε το λάκκο του», αφού ο κατά τ’ άλλα ατάλαντος υιός Ερμπακάν, ο Φατίχ, πήρε το 6% των ψήφων κατακτώντας την τρίτη θέση το κόμμα του και κερδίζοντας 60 δήμους, ανάμεσα στους οποίους δύο πρωτεύουσες νομών. Μάλιστα, η Ούρφα, η αλεξανδρινή Έδεσσα, έχει πληθυσμό που αγγίζει τα δύο εκατομμύρια!

Κουρδικό: Παρότι το κράτος άσκησε τρομοκρατία και έχει φυλακίσει χιλιάδες Κούρδους πολιτικούς, παρότι μετέφεραν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς να ψηφίσουν σε διάφορους δήμους, για να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα, παρότι το ΑΚΡ «έριξε» απίστευτα λεφτά για να πείσει ηγέτες κουρδικών φατριών να συστρατευθούν μαζί τους και μην ψηφίσουν το κόμμα DEM, στους μητροπολιτικούς δήμους Ντιγιαρμπακίρ, Μαρντίν και Βαν, το DEM πήρε ποσοστά 64, 57 και 55% αντιστοίχως.

Όμως η ουσιαστική ήττα για τον Ερντογάν προήλθε από την ψήφο των Κούρδων στον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, που χάρισε και τη νίκη στον Εκρέμ Ιμάμογλου, βασικό πολιτικό ανταγωνιστή του Τούρκου προέδρου.

Οι παραπάνω είναι οι τρεις βασικές κοινωνικο-οικονομικές αιτίες της ήττας Ερντογάν.

Όμως υπάρχουν και οι καθαρά πολιτικές:

Κόπωση: Η κόπωση του εκλογικού σώματος από τα 22 χρόνια εξουσία του ΑΚΡ και η υπερεκμετάλλευση του χαρίσματος που έχει ο Ερντογάν στο προεκλογικό μπαλκόνι, έπαιξαν ρόλο στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Το ΑΚΡ κούρασε και ο Ερντογάν δεν πείθει πλέον, στο βαθμό που έπειθε τα προηγούμενα χρόνια και αυτό το είδαμε στις κάλπες.

Συμμαχίες: Η Λαϊκή Συμμαχία διασπάστηκε, το Κόμμα της Νέας Ευημερίας (Yeniden Refah Partisi) και το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ), κατέβασαν δικούς τους υποψηφίους και συνέβαλαν στην αποδυνάμωση της συμμαχίας, που χάρισε στον Ερντογάν τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2023.

Νέα ηγεσία αξιωματικής αντιπολίτευσης: Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), ενώ ήχε ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές του 2023, με τη νέα του ηγεσία πέτυχε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία του. Μετά το 41% που είχε πετύχει στις εκλογές του 1977 υπό την ηγεσία του Ετζεβίτ, τώρα, υπό την ηγεσία του Οζγκιούρ Οζέλ (Özgür Özel), πέτυχε ποσοστό 37%, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, με το ΑΚΡ να βρίσκεται για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 35%.

Αυτά εν συντομία για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, τα αποτελέσματα των οποίων δημιουργούν νέο πολιτικό τοπίο στη γείτονα χώρα. Όσον αφορά στα συμπεράσματα και στις επιπτώσεις που θα έχει το αποτέλεσμα των εκλογών στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αλλά και στα ελληνοτουρκικά, υπομονή ως την Κυριακή.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι γιοι του Ιακώβ τού δείχνουν το χιτώνα του Ιωσληφ (έργο του Giovanni Andrea de Ferrari, πηγή: Domenico Fiasella / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Α’)

23/06/2026 - 9:47πμ
Από ψηλά, η 6η προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης 
(φωτ.: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Θεσσαλονίκη στο μεταπολεμικό τοπίο της Μέσης Ανατολής

20/06/2026 - 10:05πμ
Η Ανάσταση του Κυρίου διά χειρός Κωνσταντίνου Παρθένη (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος ΣΤ’)

16/06/2026 - 10:09πμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Καζακστάν και την τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε στην Αστάνα (πηγή: youtube.com/euronews)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία είναι επικίνδυνη αλλά και αντιμετωπίσιμη

13/06/2026 - 9:47πμ
Η εις Άδου κάθοδος σε μικρογραφία βυζαντινού χειρογογράφου. Ο Ιησούς απλώνει το χέρι στον Αδάμ
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Ε’)

9/06/2026 - 9:32πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνική σχέση Τραμπ-Μπάρακ-Ερντογάν

7/06/2026 - 4:03μμ
Εικόνα από την τουρκική Εθνοσυνέλευση (φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία πάγωσε τη «Γαλάζια Πατρίδα»;

6/06/2026 - 9:32πμ
«Η κάθοδος στον Άδη», άγνωστου Ρώσου αγιογράφου, 1200-1250 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Δ’)

2/06/2026 - 9:30πμ
Σκισμένη σημαία κυματίζει από τον αέρα σε κτήριο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το δις εξαμαρτείν…

31/05/2026 - 6:47μμ
Νωπογραφία από άγνωστο καλλιτέχνη στην Εκκλησία της Μονής Μολντοβίτσα απεικονίζει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άλωση αρχίζει από μέσα

30/05/2026 - 10:11πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Zsolt Szigetvary)

Ουγγαρία: Περιστατικό κανιβαλισμού ερευνούν οι Αρχές – Συνελήφθη εργαζόμενος σε νοσοκομείο

36 δευτερόλεπτα πριν
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Αμανατίδης

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιάννης Αμανατίδης – Η επιθυμία της οικογένειάς του

28 λεπτά πριν
Πυρκαγιά σε χώρο εργοστασίου σε περιοχή του δήμου Αιγάλεω (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Πυρκαγιά στο Αιγάλεω: Συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

57 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / John G. Mabanglo)

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από το Μιλγουόκι στο Μαϊάμι – Τέλος εποχής για τους Μπακς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pontosnews.gr)

Παναγία Σουμελά στον Πόντο: Νέο ιστορικό ρεκόρ επισκεψιμότητας – Γεμίζουν τα ταμεία της Τουρκίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

e-ΕΦΚΑ: Επιστρέφονται αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές ύψους 7,81 εκατ. ευρώ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign