pontosnews.gr
Κυριακή, 12/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έφυγε στα 88 του χρόνια ο Ευστάθιος Πελαγίδης

Ανεκτίμητη η προσφορά του για τον ποντιακό ελληνισμό, με τη συγγραφή δεκάδων επιστημονικών έργων – Την Τετάρτη η εξόδιος ακολουθία στη Θεσσαλονίκη

27/02/2024 - 12:00πμ
Στιγμιότυπο από διάλεξη για τον Ελληνισμό της Ανατολής, που είχαν συνδιοργανώσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ο Στάθης Πελαγίδης (δεξιά ) και ο Κώστας Ανθόπουλος τότε αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Στιγμιότυπο από διάλεξη για τον Ελληνισμό της Ανατολής, που είχαν συνδιοργανώσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ο Στάθης Πελαγίδης (δεξιά ) και ο Κώστας Ανθόπουλος τότε αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την τελευταία του πνοή άφησε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ευστάθιος (Στάθης) Πελαγίδης, σε ηλικία 88 ετών, μετά από σύντομη ασθένεια.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη στις 9:00 στο ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην οδό Δελφών στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ η ταφή του θα γίνει στην Οινόη Καστοριάς, το χωριό όπου γεννήθηκε το 1936.

Γνωστός για το τεράστιο έργο του με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και του ελληνισμού της Μακεδονίας, συνέγραψε πλήθος επιστημονικών έργων και έδωσε διαλέξεις σε όλο τον κόσμο, ενώ ήταν ο μόνος καθηγητής στη Δυτική Μακεδονία που δίδαξε ειδικό μάθημα για τον προσφυγικό ελληνισμό.

Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος, εκτός από το πολύ μεγάλο συγγραφικό έργο του, τις ομιλίες του και την έρευνά του για τον ποντιακό αλλά και γενικότερα τον προσφυγικό ελληνισμό, έφερε στη δημοσιότητα, στο δημόσιο διάλογο αλλά και ως αντικείμενα έρευνας, πτυχές που μέχρι τότε ήταν πολύ λίγο γνωστές ακόμα και για την επιστημονική κοινότητα, όπως λεπτομέρειες για τη μετακίνηση των Ποντίων προς τη Ρωσία και την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και για την εγκατάσταση των παλιννοστούντων στην Ελλάδα.

Η ακαδημαϊκή πορεία του

Οι γονείς του γεννήθηκαν και πέρασαν τις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής τους στο χωριό Κούτουλα της Ματσούκας του Πόντου, κοντά στο Λαραχανί και σε απόσταση περίπου είκοσι χιλιομέτρων από το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Ο Στάθης Πελαγίδης δεν γνώρισε τον πατέρα του, αφού πέθανε λίγους μήνες, προτού γεννηθεί, με αποτέλεσμα τα τρία παιδιά της οικογένειας να μεγαλώσουν με τη μητέρα τους, που έμεινε χήρα μόλις 31 ετών.

«Δεν θυμάμαι ποτέ τη μητέρα μου να μας μιλάει για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας, αλλά και για τα δύσκολα χρόνια στον Πόντο πριν από τον ξεριζωμό. Την θυμάμαι πάντοτε να μιλάει με θέρμη και με πολύ όμορφα λόγια και αισθήματα για τον Πόντο. Δεν έλεγε ποτέ “στην Τουρκία”. Πάντοτε έλεγε “στην πατρίδα”», είχε πει στον συνεργάτη του pontosnews.gr Ρωμανό Κοντογιαννίδη.

Αφού τελείωσε τις σπουδές του στο Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πέρασε για δεύτερο πτυχίο, το 1973, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκε το 1976 και εργάστηκε ως καθηγητής σε σχολείο της Άνω Πόλης. Ένα χρόνο μετά άρχισε να διδάσκει στο Πειραματικό Σχολείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο έμεινε για είκοσι χρόνια.

Ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη ο Στάθης Πελαγίδης, έμενε για κάποιο διάστημα στον «Οίκο του Ακρίτα» της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Το 1999 ανακηρύχθηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας όπου δίδαξε ειδικό μάθημα για τον προσφυγικό ελληνισμό, το οποίο δεν περιελάμβανε θέματα μόνο για τους πρόσφυγες του 1923, αλλά και για τους παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση που έφτασαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Μέχρι πρόσφατα ήταν ενεργό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, έχοντας διατελέσει αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, ενώ ήταν επίσης ενεργό μέλος στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, διατελούσε συνεργάτης της εφημερίδας Εύξεινος Πόντος, στην οποία δημοσίευσε πολλές έρευνές του για την ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού, των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Ο ίδιος ανάμεσα στα βιβλία του ξεχώριζε το Μακεδονία: Κιβωτός των Ξεριζωμένων Ελλήνων, το οποίο, όπως εκτιμούσε, ήταν η επιτομή του συγγραφικού του έργου. Το συνέγραψε μετά από έρευνα 30 χρόνων και προχωρώντας και σε ανασκαφές σε διάφορες περιοχές.

Το 1995 συνέγραψε βιβλίο για τους πρόσφυγες όλης της χώρας, οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα το 1923.

Σε εκδήλωση της Αδελφότητας Ελλήνων στη Φιλαδέλφεια Αμερικής (φωτ.: Στάθης Πελαγίδης)

Επίσης, βιβλίο-σταθμός στο συγγραφικό έργο του Στάθη Πελαγίδη είναι το Η Ελλάδα των Πολιτισμών. Ολοκληρώθηκε το 2000 και αναφέρεται στους Έλληνες παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ορισμένα άλλα από τα αυτοτελή ιστορικά του έργα είναι: Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Πόντο, Προσφυγική Ελλάδα (1913-1930), Ο πόνος και η δόξα, Η αποκατάσταση των προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία (1923-1930), Από την Αιολίδα στην Παμφυλία. Ζωντανός και μνημειακός ελληνισμός, Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα. 1.200 χρόνια, Ο ηρωικός Πόντος, Ο μακεδονικός αγώνας στις περιοχές Καστοριάς και Φλώρινας, Ο κώδικας της Μητροπόλεως Καστοριάς, 1665-1769, και πολλά άλλα.

Το τελευταίο διάστημα ασχολείτο με τους Έλληνες αιχμαλώτους της Μικρασιατικής Καταστροφής και την τύχη τους και είχε εκδώσει σχετικό βιβλίο, λίγο πριν από το θάνατό του.

Είχε επίσης δημοσιεύσει πολλές έρευνες σε επιστημονικά περιοδικά, και είχε κάνει δημοσιεύσεις για το προσφυγικό πρόβλημα, με τους ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, έχοντας διοργανώσει προγράμματα ειδικών μαθημάτων, τόσο στο πανεπιστήμιο, όσο και σε συνεργασία με δήμους και συλλόγους.

Είχε δώσει διαλέξεις, τόσο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη, για τον μικρασιατικό και ποντιακό ελληνισμό, αλλά και για θέματα της Μακεδονίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιχρωματισμένη καρτ ποστάλ εποχής από γειτονιά της Τραπεζούντας όπου υπάρχει δημόσια βρύση. Η καρτ ποστάλ εποχής είναι από το αρχείο του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη
ΠΟΝΤΟΣ

Πάσχα στην Τραπεζούντα το 1913: Από την ακμή του Ποντιακού Ελληνισμού στον Γολγοθά του ξεριζωμού το 1923

12/04/2026 - 9:26πμ
Εικόνα από το χωριό Κρηνίτα του Όφεως διά χειρός Αϊσέ Τουρσούν, το 2017 (φωτ.: facebook.com/Epoulim)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το Πάσχα στο χωριό Κρηνίτα του Όφεως είχαν την τιμητική τους οι τονανμάδες

11/04/2026 - 10:31μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσία του δραστήριου ποντιακού συλλόγου στην περιφορά του Επιταφίου στον Ασπρόπυργο (φωτ.: facebook.com/AkritesAspropirgou1979?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παναγία Σουμελά Ασπροπύργου: Εξήντα «Ακρίτες» με παραδοσιακές φορεσιές στην περιφορά του Επιταφίου

11/04/2026 - 8:29μμ
Ζιπκαλήδες με την εικόνα της Αναστάσεως στην υποδοχή του 
Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μεγάλο Σάββατο 11 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφτασε το Άγιο Φως – Και Πόντιοι ζιπκαλήδες στην υποδοχή

11/04/2026 - 8:00μμ
(Πηγή: facebook.com/syllogos.kamiankenargos?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από τις Βρυξέλλες μέχρι το Βερολίνο και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη οι Πόντιοι στην περιφορά του Επιταφίου

11/04/2026 - 6:13μμ
Άποψη της Τραπεζούντας το 1887. Η Μούντα ήταν σιμοχώρι της (πηγή: Henry Binder, Au Kurdistan, en Mésopotamie et en Perse, Paris, 1887/ houshamadyan.org)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Ποπα-Πάνον και ο κρυπτοχριστιανός Χότζας: Μια συγκλονιστική Ανάσταση στην Τραπεζούντα

11/04/2026 - 5:49μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Αναστάσιμες ευχές με ένα ποντιακό ανέκδοτο από τον Γεώργιο Μ. Κωνσταντινίδη

11/04/2026 - 3:43μμ
Από τα γυρίσματα του επεισοδίου (φωτ.: ΕΡΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πάσχα στην Παναγία Σουμελά Ημαθίας – Ένα αφιέρωμα της ΕΡΤ1 στην ψυχή του ποντιακού ελληνισμού

11/04/2026 - 9:06πμ
Άποψη της Λαραχανής από τα γύρω βουνά χρόνια μετά τον ξεριζωμό (φωτ.: koylerim.com/macka-akarsu-koyu)
ΠΟΝΤΟΣ

Λαμπρή στην Λαραχανή: Παιδικές μνήμες, «κουκαράδες» και ο μυστικός κώδικας των Ποντίων – Τι πίστευαν οι Τούρκοι

11/04/2026 - 8:38πμ
Περιφορά Επιταφίων στην Κέρκυρα, Μεγάλη Παρασκευή (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΝΤΟΣ

«Μάνα μου, μάνα»: Ο απόλυτος θρήνος της Σταύρωσης από τους αδελφούς Τσαχουρίδη

10/04/2026 - 10:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Σ. Μπαλάσκας/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Χίος: Όταν ο κάμπος «κοκκινίζει» από τους μαγικούς λαλάδες της Λαμπρής

3 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Οικονομία 2026: «Προσγείωση» ανάπτυξης και άνοδος πληθωρισμού λόγω Μέσης Ανατολής

31 λεπτά πριν
Ψηφοδέλτια σε εκλογικό τμήμα του Σεκεσφέχερβαρ, κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία (φωτ.: EPA/Tamas Vasvari HUNGARY OUT)

Ουγγαρία: Στις κάλπες για τις πιο κρίσιμες εκλογές από το 1989 – Το τέλος ή τη συνέχεια της 16ετούς κυριαρχίας του Βίκτορ Όρμπαν

1 ώρα πριν
Επιχρωματισμένη καρτ ποστάλ εποχής από γειτονιά της Τραπεζούντας όπου υπάρχει δημόσια βρύση. Η καρτ ποστάλ εποχής είναι από το αρχείο του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη

Πάσχα στην Τραπεζούντα το 1913: Από την ακμή του Ποντιακού Ελληνισμού στον Γολγοθά του ξεριζωμού το 1923

1 ώρα πριν
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, μιλά σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος πριν αναχωρήσει από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν (φωτ.: EPA/ Sohail Shahzad)

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν: Η «τελική προσφορά» του Βανς και η ψύχραιμη αντίδραση της Τεχεράνης

2 ώρες πριν
Εικόνα από την Αναστάσιμη ακολουθία στον Ιερο Ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Ελευθέρι Θεσπρωτίας (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)

«Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί» του π. Αρίσταρχου Γκρέκα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign