pontosnews.gr
Τρίτη, 21/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Σάββα Μαντούρογλου: Όλο προσφυγιά ήτανε το πλοίο – Πόντιοι ήτανε όλοι

Όταν ήρθε στην Ελλάδα με την Ανταλλαγή, δεν ήξερε τη γλώσσα και δεν τον καταλάβαιναν – Είχε έρθει στην πατρίδα του κι ήταν σαν ξένος

9/05/2024 - 8:36πμ
Έλληνες πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία (πηγή: Αρχείο Ένωσης Σμυρναίων)

Έλληνες πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία (πηγή: Αρχείο Ένωσης Σμυρναίων)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Σάββας Μαντούρογλου γεννήθηκε στην Κούμλουτζα (τουρκ. Kumluca), 15 χλμ ΒΑ από το Φοίνικα και γύρω στα 70 χλμ Ν-ΝΔ της Αττάλειας. Υπήρχαν 150 οικογένειες Τούρκων και 60 οικογένειες Ελλήνων, ενώ εκκλησιαστικά άνηκε στη μητρόπολη της Πισιδίας.

Η μαρτυρία που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Στα 1918 γυρίσαμε από τα αμελέ ταμπουρού. Όσοι κρατήσανε, γυρίσανε στα χωριά τους. Εγώ πήγα Φοίνικα· στην Κούμλουτζα κάηκε το σπίτι μας και μετοικήσανε οι δικοί μου στο Φοίνικα.

Ένας χρόνος πέρασε, ’18 με ’19 ησυχία ήτανε. Αρχίσαμε πάλι τις δουλειές. Όλοι είπαμε, τελείωσε το κακό. Στο ’19 βγήκε στη μέση στην Τουρκία ο Κεμάλης. Αυτός για την Τουρκία θεός ήτανε, για τους Ρωμιούς διάβολος.

Μάιο του ’19 ακούσαμε έγινε απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη. Τότες νομίσαμε πως όλη η Τουρκία θα γίνει Ελλάδα. Κακό βγήκε όμως, βάσανα και τυραννίες. Ο Κεμάλης έκανε και τους τσετέδες. Αυτοί σαν συμμορία ήτανε, στρατιώτες κανονικοί δεν ήτανε. Νόμο δεν κρατούσανε. Ό,τι θέλανε κάνανε. Κλοπές, πυρκαγιές, απαγωγές, σκοτώματα. Φόβος και τρόμος έπεσε στους χριστιανούς.

Πήρανε ανθρώπους από Κούμλουτζα, χριστιανούς Ρωμιούς· μαζί πήρανε και τον δικό μου αδελφό. Αυτός γλίτωσε· πέντε έξι άλλους τους σκοτώσανε.

Πάνω που κλείσαμε δύο χρόνια από την ανακωχή, βγήκε διαταγή όλοι οι άντρες από 14 χρονώ μέχρι 70 να φύγουμε.

Σεφκέτια σεφκέτια καθημέρα μάς διώχνανε. Και Φοίνικα και Κούμλουτζα ίδια διαταγή ήτανε. Στα σπίτια μείνανε μωρά παιδιά, γυναίκες και οι πολύ γέροι.

Το δικό μας σεφκέτ έφτασε μέχρι του Καυκάσου τα μέρη. Άρρωστοι πέσανε οι άνθρωποι· γέροι, μικρά παιδιά μείνανε στον τόπο πεθαμένοι. Όλο ψείρα και πληγή ήμαστε. Μας βάζανε να δουλεύουμε πάλι όπου είχε βαριά δουλειά. Δρόμος ήτανε, κτισίματα ήτανε, ό,τι θέλεις. Κι άμα στεκόσουνε, ένα λόγος να έλεγες, ο Τούρκος από κοντά ήτανε και μια σ’ έδινε κι έπεφτες κάτω. Ντεμισισκελεσί ένα μέρος ήτανε κι εκεί μας σταματήσανε. Γραμμές σιδηροδρόμου φτιάχνανε και μας βάλανε και δουλεύαμε. Δύο χρόνια καθίσαμε εκεί σχεδόν. Από κει εγώ πήγα Τεκιροβασί. Με στείλανε με αναρρωτική άδεια, γιατί αρρώστησα βαριά με τύφο να πεθάνω. Από κει πήγα Ερζιγκιάν.1 Εκεί ήμουνα που ακούστηκε η είδηση πως οι Έλληνες θα φύγουνε στην Ελλάδα. «Γίνεται Ανταλλαγή» είπανε. «Θα ‘ρθούνε από την Ελλάδα Τούρκοι στην Τουρκία». Τότε ήτανε 1923, το μήνα δε θυμούμαι.

Μας βγάζανε απολυτήρια, χαρτιά να μπορούμε να φύγουμε.

Από Ερζιγκιάν εγώ κι άλλοι Ρωμιοί που ήτανε φύγαμε Τραπεζούντα. Το πιο κοντινό λιμάνι έπεφτε. Εκεί τούρκικα πλοία είχε και φεύγανε. Έμεινα τέσσερις μήνες, λίγο δούλεψα και μπαρκάρησα. Όλο προσφυγιά ήτανε το πλοίο. Πόντιοι ήτανε όλοι. Πήγαμε Πόλη, μας βγάλανε και μας πήγανε στο Μπαλουκλί και μας κλείσανε. Πρέπει να ‘ρθει διαταγή, είπανε, για να φύγουμε για την Ελλάδα. Και στην Πόλη προσφυγιά πολλή ήτανε· όλοι για να πάνε στην Ελλάδα.

Ένα μήνα καθίσαμε και διαταγή ήρθε να φύγουμε. Ήρθε βαπόρι ελληνικό και μας πήρε. Σ’ ένα βαπόρι όσοι μπορέσανε μπήκανε, οι άλλοι σ’ άλλο μπήκανε. Μας έφερε κατευθεία Πειραιά.

Βγήκαμε, σαν χαμένα πουλιά ήμαστε. Γλώσσα δεν ξέραμε. Τι λέγανε δεν καταλαβαίναμε, κι αυτοί εμάς δεν καταλαβαίνανε. Στην πατρίδα μας την Ελλάδα ήρθαμε και σαν ξένοι ήμαστε.

Μας πήγανε Νέα Ιωνία. Εκεί ήτανε κι άλλοι και μιλούσανε τούρκικα. Οι οικογένειές μας δω ήτανε. Ένας ένας έβρισκε τον δικό του. Εγώ ήρθα Δραπετσώνα. Τον ένα μίλησα, τον άλλο μίλησα, βρήκα δουλειά στα Λιπάσματα. Μέχρι να πάρω σύνταξη εκεί έμεινα. Από κοντά το βράδυ δούλευα και τη δική μου τέχνη, την τσαγκαρική.

_____
1. Πόλη που βρίσκεται στη Χώρα των Πηγών και του Άνω Ρου του Ευφράτη.
• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Δ’, Μαρτυρίες από τις επαρχίες της κεντρικής και νότιας Μικρασίας. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι μαζικές σφαγές των Νεότουρκων το 1915 άφησαν πίσω τους πάνω από 150.000 ορφανά (φωτ.: zartonkmedia/Instagram)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωτογραφία-ντοκουμέντο που εξακολουθεί να στοιχειώνει την παγκόσμια ιστορία: Ορφανά της Αρμενικής Γενοκτονίας ποζάρουν μπροστά στον Τζεμάλ Πασά, έναν από τους υπεύθυνους της καταστροφής τους

17/07/2026 - 2:21μμ
Ο Χαράλαμπος Ιορδανίδης το 1952 (Αρχείο Σταύρου Καψάλη, πηγή: Πύλη της Δράμας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Χαράλαμπου Ιορδανίδη: Στις πορείες θανάτου από τους εννιά επέζησα μόνο εγώ

16/07/2026 - 8:51μμ
Η φωτογραφία με τη λεζάντα «Απελπισία: Μια μάνα –από τους χιλιάδες εκτοπισμένους των Τούρκων– ανάμεσα στα νεκρά σώματα των πέντε παιδιών της που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους», δημοσιεύθηκε μαζί με το άρθρο του Μόργκενταου (πάνω αριστερά) στο The Red Cross Magazine τον Μάρτιο του 1918
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Μόργκενταου αποδομεί τα επιχειρήματα των Οθωμανών – Η ισχυρή φωνή που αποκάλυψε τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών

16/07/2026 - 12:55μμ
Μια πραγματική αγωνίστρια της ζωής η Αρμένια Μαίρη Βαρτανιάν, δεν είναι πια εδώ (πηγή: zartonkmedia.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Πέθανε σε ηλικία 112 ετών η Μαίρη Βαρτανιάν μία από τις τελευταίες επιζήσασες

2/07/2026 - 12:24μμ
Το δημαρχείο του Βολουβέ-Σεν-Λαμπέρ, στην περιοχή των Βρυξελλών (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πρώτη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από δήμο του Βελγίου

30/06/2026 - 8:29μμ
Ερειπωμένο σπίτι στον Πόντο σήμερα (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθεριάδη, Χατζησαββίδη, Ασλανίδη: Μέσα σε μια μέρα 36 χωριά κάψανε

24/06/2026 - 8:52μμ
Το πλοίο «Ionia» στον Πειραιά, τον Φεβρουάριο του 1923. Είχε αποπλεύσει από την Τραπεζούντα μεταφέροντας χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν εν πλω από τύφο και ευλογιά. Το ταξίδι, που έγινε με ευθύνη της Near East Relief, ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή των πληθυσμών (πηγή: Flickr Commons project, 2021)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η «γέφυρα σωτηρίας» για τους πρόσφυγες – Το έργο των ξένων ανθρωπιστικών αποστολών (1915-1923)

20/06/2026 - 12:04μμ
Ο έμπορος βαφών Ναζάρ Αγά Μανούσαγκιαν με την οικογένειά του στην Αντέπ, το 1912 (φωτ.: Hraztan Tokmadjian, Ayntabi Aseghnakordzoutyunu [The Embroidery of Ayntab], τ. 1, Χαλέπι-Ερεβάν, 2015)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ποιοι κέρδισαν από τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων;

19/06/2026 - 10:20πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακής Τσάπα: 159 άτομα πήγαμε στην εξορία. Εννιά άτομα γυρίσαμε στο χωριό

18/06/2026 - 8:22μμ
(Πηγή: Near East Foundation archives, 1923)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Ξενίδη: Στο βουνό έφτανε ώρα που κόβανε αγκάθια, τα βράζανε και τα τρώγανε

17/06/2026 - 9:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»/Facebook)

Ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα» θα δώσει δυναμικό παρών στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ναυπλίου

6 ώρες πριν
Η χωρική κατανομή των μέγιστων θερμοκρασιών έως τις 17:30 το απόγευμα, καθώς και οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις υψηλότερες τιμές στην επικράτεια, αποτυπώνονται στον σχετικό χάρτη και τον πίνακα που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (πηγή: ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ)

Καιρός: «Έβρασε» η χώρα με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 41°C – Οι 3 περιοχές με τα μεγαλύτερα θερμοκρασιακά ρεκόρ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Remko de Waal)

Μέση Ανατολή: Απειλές Τραμπ για «πολλαπλάσιο» τίμημα στο Ιράν μετά τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/ 
Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)

Νέα Φιλαδέλφεια: Εντυπωσίασε ο Σύλλογος Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης» στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Καπανδρίτι

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Θράκη: Τι απαντάει η Ελλάδα στις αιτιάσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα μειονοτικά σχολεία

8 ώρες πριν
Η Ιχλάς αλ Χαθάλιν  στο σπίτι της στο χωριό Ουμ αλ Χέιρ της Δυτικής Όχθης (πηγή: Mosab Shawer/Al Jazeera)

Δυτική Όχθη: Ισραηλινός στρατός απαγόρευσε σε Παλαιστίνιους την πρόσβαση στην τουαλέτα του σπιτιού τους

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign