pontosnews.gr
Τρίτη, 15/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Σάββα Μαντούρογλου: Όλο προσφυγιά ήτανε το πλοίο – Πόντιοι ήτανε όλοι

Όταν ήρθε στην Ελλάδα με την Ανταλλαγή, δεν ήξερε τη γλώσσα και δεν τον καταλάβαιναν – Είχε έρθει στην πατρίδα του κι ήταν σαν ξένος

9/05/2024 - 8:36πμ
Έλληνες πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία (πηγή: Αρχείο Ένωσης Σμυρναίων)

Έλληνες πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία (πηγή: Αρχείο Ένωσης Σμυρναίων)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Σάββας Μαντούρογλου γεννήθηκε στην Κούμλουτζα (τουρκ. Kumluca), 15 χλμ ΒΑ από το Φοίνικα και γύρω στα 70 χλμ Ν-ΝΔ της Αττάλειας. Υπήρχαν 150 οικογένειες Τούρκων και 60 οικογένειες Ελλήνων, ενώ εκκλησιαστικά άνηκε στη μητρόπολη της Πισιδίας.

Η μαρτυρία που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Στα 1918 γυρίσαμε από τα αμελέ ταμπουρού. Όσοι κρατήσανε, γυρίσανε στα χωριά τους. Εγώ πήγα Φοίνικα· στην Κούμλουτζα κάηκε το σπίτι μας και μετοικήσανε οι δικοί μου στο Φοίνικα.

Ένας χρόνος πέρασε, ’18 με ’19 ησυχία ήτανε. Αρχίσαμε πάλι τις δουλειές. Όλοι είπαμε, τελείωσε το κακό. Στο ’19 βγήκε στη μέση στην Τουρκία ο Κεμάλης. Αυτός για την Τουρκία θεός ήτανε, για τους Ρωμιούς διάβολος.

Μάιο του ’19 ακούσαμε έγινε απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη. Τότες νομίσαμε πως όλη η Τουρκία θα γίνει Ελλάδα. Κακό βγήκε όμως, βάσανα και τυραννίες. Ο Κεμάλης έκανε και τους τσετέδες. Αυτοί σαν συμμορία ήτανε, στρατιώτες κανονικοί δεν ήτανε. Νόμο δεν κρατούσανε. Ό,τι θέλανε κάνανε. Κλοπές, πυρκαγιές, απαγωγές, σκοτώματα. Φόβος και τρόμος έπεσε στους χριστιανούς.

Πήρανε ανθρώπους από Κούμλουτζα, χριστιανούς Ρωμιούς· μαζί πήρανε και τον δικό μου αδελφό. Αυτός γλίτωσε· πέντε έξι άλλους τους σκοτώσανε.

Πάνω που κλείσαμε δύο χρόνια από την ανακωχή, βγήκε διαταγή όλοι οι άντρες από 14 χρονώ μέχρι 70 να φύγουμε.

Σεφκέτια σεφκέτια καθημέρα μάς διώχνανε. Και Φοίνικα και Κούμλουτζα ίδια διαταγή ήτανε. Στα σπίτια μείνανε μωρά παιδιά, γυναίκες και οι πολύ γέροι.

Το δικό μας σεφκέτ έφτασε μέχρι του Καυκάσου τα μέρη. Άρρωστοι πέσανε οι άνθρωποι· γέροι, μικρά παιδιά μείνανε στον τόπο πεθαμένοι. Όλο ψείρα και πληγή ήμαστε. Μας βάζανε να δουλεύουμε πάλι όπου είχε βαριά δουλειά. Δρόμος ήτανε, κτισίματα ήτανε, ό,τι θέλεις. Κι άμα στεκόσουνε, ένα λόγος να έλεγες, ο Τούρκος από κοντά ήτανε και μια σ’ έδινε κι έπεφτες κάτω. Ντεμισισκελεσί ένα μέρος ήτανε κι εκεί μας σταματήσανε. Γραμμές σιδηροδρόμου φτιάχνανε και μας βάλανε και δουλεύαμε. Δύο χρόνια καθίσαμε εκεί σχεδόν. Από κει εγώ πήγα Τεκιροβασί. Με στείλανε με αναρρωτική άδεια, γιατί αρρώστησα βαριά με τύφο να πεθάνω. Από κει πήγα Ερζιγκιάν.1 Εκεί ήμουνα που ακούστηκε η είδηση πως οι Έλληνες θα φύγουνε στην Ελλάδα. «Γίνεται Ανταλλαγή» είπανε. «Θα ‘ρθούνε από την Ελλάδα Τούρκοι στην Τουρκία». Τότε ήτανε 1923, το μήνα δε θυμούμαι.

Μας βγάζανε απολυτήρια, χαρτιά να μπορούμε να φύγουμε.

Από Ερζιγκιάν εγώ κι άλλοι Ρωμιοί που ήτανε φύγαμε Τραπεζούντα. Το πιο κοντινό λιμάνι έπεφτε. Εκεί τούρκικα πλοία είχε και φεύγανε. Έμεινα τέσσερις μήνες, λίγο δούλεψα και μπαρκάρησα. Όλο προσφυγιά ήτανε το πλοίο. Πόντιοι ήτανε όλοι. Πήγαμε Πόλη, μας βγάλανε και μας πήγανε στο Μπαλουκλί και μας κλείσανε. Πρέπει να ‘ρθει διαταγή, είπανε, για να φύγουμε για την Ελλάδα. Και στην Πόλη προσφυγιά πολλή ήτανε· όλοι για να πάνε στην Ελλάδα.

Ένα μήνα καθίσαμε και διαταγή ήρθε να φύγουμε. Ήρθε βαπόρι ελληνικό και μας πήρε. Σ’ ένα βαπόρι όσοι μπορέσανε μπήκανε, οι άλλοι σ’ άλλο μπήκανε. Μας έφερε κατευθεία Πειραιά.

Βγήκαμε, σαν χαμένα πουλιά ήμαστε. Γλώσσα δεν ξέραμε. Τι λέγανε δεν καταλαβαίναμε, κι αυτοί εμάς δεν καταλαβαίνανε. Στην πατρίδα μας την Ελλάδα ήρθαμε και σαν ξένοι ήμαστε.

Μας πήγανε Νέα Ιωνία. Εκεί ήτανε κι άλλοι και μιλούσανε τούρκικα. Οι οικογένειές μας δω ήτανε. Ένας ένας έβρισκε τον δικό του. Εγώ ήρθα Δραπετσώνα. Τον ένα μίλησα, τον άλλο μίλησα, βρήκα δουλειά στα Λιπάσματα. Μέχρι να πάρω σύνταξη εκεί έμεινα. Από κοντά το βράδυ δούλευα και τη δική μου τέχνη, την τσαγκαρική.

_____
1. Πόλη που βρίσκεται στη Χώρα των Πηγών και του Άνω Ρου του Ευφράτη.
• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Δ’, Μαρτυρίες από τις επαρχίες της κεντρικής και νότιας Μικρασίας. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρόσφυγες στο κατάστρωμα του USS Edsall, στα ανοιχτά της Σμύρνης, τον Σεπτέμβριο του 1922. Στη σύνθεση, απόσπασμα της επιστολής της Μέιμπελ Έλιοτ, όπως δημοσιεύεται στο «Certain Samaritans», σ. 175 (φωτ.: Naval History and Heritage Command / NH 85298 · σελίδα: State Library of Pennsylvania / Internet Archive)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μετά τη φωτιά στη Σμύρνη: Ένα κομμάτι ψωμί, ένα δωμάτιο και μια ζωή από την αρχή

14/09/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

ΠΟΕ: Κοινός αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας Μικρασιατών και Ποντίων

14/09/2026 - 10:39πμ
Μυτιλήνη. Ο πρόχειρος προσφυγικός καταυλισμός των Φωκιανών κοντά
στο σχολείο, 19 Ιουνίου 1914 (πηγή: Χάρης Γιακουμής / Kallimages, Paris)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

14η Σεπτεμβρίου: Πριν καεί η Σμύρνη, είχε αρχίσει ο αφανισμός

14/09/2026 - 9:19πμ
Το δισέλιδο υπόμνημα των πληρεξουσίων των Ελλήνων του Πόντου προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου 1920 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Μόνος ο μητροπολίτης Αμασείας αντέστη»: Το υπόμνημα για την Τραπεζούντα που έφτασε στον Βενιζέλο

11/09/2026 - 4:00μμ
Αρμενική οικογένεια από το Μεζιρέχ της ανατολικής Τουρκίας, περίπου το 1910 – από τη συλλογή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Γουότερταουν της Μασαχουσέτης (φωτ.: ARMENIAN FACES of the PAST - FREE IMAGE EXCHANGE / Donnarose Russian / Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Από το Πιράν στην Αμερική: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Σαρκίς Σαριάν, ο οποίος επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων και κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια του

9/09/2026 - 4:28μμ
(Φωτ.: American School of Classical Studies at Athens (ASCSA) – Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αρχείο Dorothy H. Sutton)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ντόροθι Χόραξ Σάτον: Η Αμερικανίδα που στάθηκε δίπλα σε Έλληνες πρόσφυγες και ορφανά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

8/09/2026 - 8:19μμ
Ο χειρόγραφος πρόλογος του χάρτη που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Βασματζίδης, με βάση μαρτυρίες Ποντίων προσφύγων, για την αποτύπωση των καταστροφών στον Πόντο. Στο κάτω μέρος διακρίνεται η χρονολογία 7 Σεπτεμβρίου 1922 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μπλε, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο: Ο χάρτης που κατέγραψε την καταστροφή του Πόντου

7/09/2026 - 9:58πμ
Υπόμνημα προς τον ναύαρχο Σερ Τζ. Μ. ντε Ρόμπεκ, 3 Σεπτεμβρίου 1920. Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Σώστε μας από την εξόντωση»: Το ποντιακό υπόμνημα για ανεξαρτησία και βρετανική προστασία

3/09/2026 - 8:27μμ
Παιδιά από την Αρμενία περιμένουν μέσα στο χιόνι για να μπουν στην «Πόλη των Ορφανών», το 1915 (φωτ.: Armin T. Wegner, 1915 – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Έμεινα πάνω στο πτώμα της μητέρας μου»: Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ρεχάν Μανούκ Μανουκιάν που επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων

1/09/2026 - 9:28μμ
Η πρώτη σελίδα του τρισέλιδου κρυπτογραφήματος της 27ης Αυγούστου 1919 για την κατάσταση των Ελλήνων του Πόντου και της Αρμενίας (πηγή τεκμηρίου: Ψηφιακό Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου / Μουσείο Μπενάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

27 Αυγούστου 1919: Οι 60.000 «Έλληνες της Αρμενίας» που ζητούσαν σωτηρία στην Ελλάδα

27/08/2026 - 9:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άποψη του Συνεδριακού Κέντρου Λάρισας όπου διεξάγεται η δίκη για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας/ EUROKINISSI)

Δίκη για τα Τέμπη: Στην τελική ευθεία η απόφαση για το κινητό του σταθμάρχη – Τι κατέθεσε ο Παύλος Ασλανίδης

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θετικό το Κρεμλίνο για το μορατόριουμ στις ενεργειακές υποδομές

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: orthodoxianewsagency.gr)

Αυστραλία: Εκοιμήθη ο π. Νικόλαος Λιλιμπάκης – Η πολυετής διακονία του στη Μελβούρνη

1 ώρα πριν
(Εικ.: facebook.com/dimoskallithea)

«Ωδήσσεια» στην Καλλιθέα: Μουσικό ταξίδι από τη Μεσόγειο ως τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μήδεια Χουρσουλίδου

2 ώρες πριν
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οι δύο γιατροί που κατηγορούνται για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

Γιώργος Μαζωνάκης: Στον ανακριτή οι δύο γιατροί για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας

2 ώρες πριν
Αποφυλακίστηκε ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλίας Κασιδιάρης, από τις φυλακές Δομοκού, μετά από έκτιση του συνόλου της ποινής του (φωτ.: lamiareport.gr/EUROKINISSI)

Αποφυλακίστηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης – Δήλωσε πως επιστρέφει στην πολιτική

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV