pontosnews.gr
Τρίτη, 10/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Finos Film: Πώς γυρίστηκαν οι μεγάλες παραγωγές για τον πόλεμο του ’40 – «Κοντσέρτο για πολυβόλα», Υπολοχαγός Νατάσσα», «Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο»

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και ιστορίες πίσω από τις κάμερες

28/10/2023 - 1:22μμ
(Φωτ.: Finos Film)

(Φωτ.: Finos Film)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με διαφορά δύο ετών, οι κορυφαίες πρωταγωνίστριες της εποχής Τζένη Καρέζη και Αλίκη Βουγιουκλάκη υποδύθηκαν στη μεγάλη οθόνη ηρωίδες που κήρυξαν τον δικό τους πόλεμο ενάντια στον εισβολέα, διά χειρός Φίνος Φιλμ.

Η αγαπημένη ηθοποιός Τζένη Καρέζη πρωταγωνίστησε στη έγχρωμη παραγωγή «Κοντσέρτο για πολυβόλα» που έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους Αθήνας-Πειραιά στις 27 Φεβρουαρίου 1967, κόβοντας 427.698 εισιτήρια στην Α’ προβολή.

Σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, το καστ περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τον κορυφαίο Μάνο Κατράκη και τους Κώστα Καζάκο, Ανδρέα Μπάρκουλη, Άγγελο Αντωνόπουλο και Σπύρο Καλογήρου. Η ταινία ήταν η αφορμή για το πρώτο σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης, τον «Άγνωστο Πόλεμο» (1971-1974) σε σκηνοθεσία Νίκου Φώσκολου, που κατέχει σταθερά την πρώτη θέση τηλεθέασης στην ιστορία, με ποσοστό 83%.

(Φωτ.: facebook / Νίκος Φώσκολος: Ένας ευφάνταστος αριστοτέχνης)

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Φίνος Φιλμ, Στάθη Καμβασινό, «στην ταινία Κοντσέρτο για πολυβόλα η επιλογή της Τζένης Καρέζη στο ρόλο της Νίκης δεν επηρεάστηκε από την προηγούμενη αποτυχία της ταινίας Εκείνος κι Εκείνη, στην οποία πρωταγωνίστησε με τον Φαίδωνα Γεωργίτση. […] Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στον Ισθμό της Κορίνθου η σταρ γνώρισε τον άντρα της ζωής της, τον Κώστα Καζάκο, ενώ στα κενά των γυρισμάτων παίζοντας τάβλι ξεκίνησε η σχέση τους, την οποία αποκάλυψε η ίδια στον Ντίνο Δημόπουλο».

Στις 27 Οκτωβρίου του 1969 βγαίνει στις αίθουσες η δραματική ταινία του Ντίνου Δημόπουλου Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, μαζί με τους Άγγελο Αντωνόπουλο και Παντελή Ζερβό. «Ήρθε πρώτη σε εισπράξεις ανάμεσα σε 99 παραγωγές εκείνης της χρονιάς, ενώ αποτελεί την 5η πιο εμπορική ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου» ανέφερε ο Στ. Καμβασινός.

Η ιστορία της ταινίας Υπολοχαγός Νατάσσα ξεκίνησε αμέσως μετά, σε σκηνοθεσία Νίκου Φώσκολου.

Ήταν μια υπερπαραγωγή της Φίνος Φιλμ με πολλά εξωτερικά γυρίσματα στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και στο Νταχάου, με χιλιάδες κομπάρσους και κοστούμια. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ν. Φώσκολος, καλεσμένος σε ένα φιλικό σπίτι, είπε την ιστορία της ταινίας παρουσία της Αλίκης, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

(Φωτ.: Finos Film)

«Όμως από την πλευρά του ήταν επιφυλακτικός, και η παρέμβαση του Φίνου ήταν καθοριστική» επισήμανε ο Στάθης Καμβασινός, και συνέχισε: «Στο πρώτο δοκιμαστικό που έκαναν, της ζήτησε να βουτήξει το πρόσωπό της στα λασπωμένα νερά της Κωπαΐδας και όταν η ηθοποιός το έκανε ακολουθώντας τις οδηγίες του, ξεκίνησε τα γυρίσματα».

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις 12 Δεκεμβρίου 1970 και σημείωσε ρεκόρ εισπράξεων με 751.117 εισιτήρια σε Αθήνα και Πειραιά. Είναι η πιο εμπορική ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, ένα ρεκόρ που κατείχε μέχρι το 1999 (όταν προβλήθηκε η ταινία Safe Sex).

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Φίνος Φιλμ «είχε ήδη ξεκινήσει η κάμψη της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, με την ταινία να αποτελεί φωτεινή εξαίρεση. Ο Φίνος ζητούσε πεισματικά μια τέτοια ταινία για να επαναφέρει το γόητρο του σινεμά. Γι’ αυτό χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε ελληνική παραγωγή τρεις διευθυντές φωτογραφίας, ενώ το λαμπερό δίδυμο των πρωταγωνιστών ήταν σχεδόν η τελευταία φορά που συνεργάστηκαν σε ταινία μεγάλου μήκους».

Σημειώνεται ότι στην ταινία Ένα αστείο κορίτσι ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ έκανε μόνο ένα μικρό πέρασμα.

Όταν το φιλμ προβλήθηκε στο εξωτερικό, και ειδικά στο BBC2, οι παραγωγοί του μιούζικαλ Εβίτα πείστηκαν να δώσουν στην Αλίκη Βουγιουκλάκη τα πνευματικά δικαιώματα για να το ανεβάσει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής, ο Φιλοποίμην Φίνος δημιούργησε πέντε μεγάλες έγχρωμες παραγωγές με θέμα τη γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα. Το Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967), τη Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969), το 1970 τις ταινίες Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο και Υπολοχαγός Νατάσσα, και το 1973 το Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές.

(Φωτ.: Finos Film)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φιλμ Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο, με τον Χρόνη Εξαρχάκο να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, ήταν μια βιωματική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. «Ένας φόρος τιμής στη μητέρα του» υπογράμμισε ο Στάθης Καμβασινός, «με τον Δαλιανίδη να έχει την επιμέλεια των πάντων».

Η ταινία, με ένα καστ αστέρων όπως οι: Ζωή Λάσκαρη, Γιάννης Φέρτης, Νικηφόρος Νανέρης, Βαγγέλης Σειλινός, Ελένη Ζαφειρίου και Μάνος Κατράκης, ακολουθούσε την αντίσταση μιας παρέας νέων στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Μάλιστα, το υπουργείο Τύπου της δικτατορίας είχε διαμαρτυρηθεί γιατί στα τελευταία καρέ της ταινίας φάνηκε μια ρώσικη σημαία.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέλλα Αλεβιζοπούλου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από το Παρίσι έως τη Γενεύη, γιορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

9/02/2026 - 9:36μμ
Η επιμελήτρια των δύο τόμων, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Αμαλία Αβραμίδου μιλά στην εκδήλωση, με φόντο τα εκθέματα του ιερού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καβάλα: Δύο τόμοι φωτίζουν τα μυστικά του ιερού της Παρθένου στην αρχαία Νεάπολη

9/02/2026 - 5:25μμ
Εργάτες τοποθετούν το σήμα του φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, στον χώρο διεξαγωγής των εκδηλώσεων και τον προβολών (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βερολίνο: Με δύο ελληνικές συμπαραγωγές στο διαγωνιστικό τμήμα ανοίγει η αυλαία του 76ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου

8/02/2026 - 6:30μμ
Στιγμή από το παρελθόν στο Στρατώνι Χαλκιδικής, στον δήμο Αριστοτέλη (φωτ.: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θρύλοι, μασάλια, παλιές φωτογραφίες και ιστορίες από τον δήμο Αριστοτέλη – Το έργο της Aristotales στο Στρατώνι

8/02/2026 - 9:52πμ
Η τιμητική επιγραφή των ρωμαϊκών χρόνων βρέθηκε στις αρχές του 1916 από το 8ο βασιλικό τάγμα Σκώτων τυφεκιοφόρων (φωτ.:  Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια επιγραφή που «αναδύθηκε» μέσα στον πόλεμο, κοντά στη Θεσσαλονίκη

4/02/2026 - 12:00μμ
Η Κλαυδία Παπαδοπούλου με την ελληνική σημαία στη σκηνή της 69ης Eurovision (φωτ.: EPA / Georgios Kefalas)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Με την Κλαυδία ο πρώτος ημιτελικός για την επιλογή του ελληνικού τραγουδιού

2/02/2026 - 4:27μμ
(Φωτ.: mcf.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Αττίλας ’74» του Μιχάλη Κακογιάννη κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο MoMA της Νέας Υόρκης

1/02/2026 - 12:26πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η απίθανη ιστορία του τραγουδιού «Με λένε Γιώργο» – Από τον Μητσιά μέχρι τον Μαζωνάκη

31/01/2026 - 7:09μμ
(Πηγή: YouTube/ "Dourgouti Town" Τρέιλερ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Dourgouti Town»: Απόψε η πρώτη τηλεοπτική προβολή του ντοκιμαντέρ που εστιάζει σε Αρμένιους και Μικρασιάτες

30/01/2026 - 7:03μμ
(Φωτ.: Facebook/Κώστας Αγέρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το συγκλονιστικό ποντιακό τραγούδι του Κώστα Αγέρη για τους αδικοχαμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία

29/01/2026 - 10:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Θανάσης Καλλιαράς/EUROKINISSI)

Άστατος ο καιρός σήμερα, με βροχές, χιόνια και τοπικές καταιγίδες σε όλη τη χώρα

14 λεπτά πριν
Δύο νεαροί κρατούν την παλαιστινιακή σημαία ενώ επιστρέφουν στη Γάζα μετά την εκεχειρία (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Βρετανία και ΟΗΕ εκφράζουν έντονη ανησυχία για την επέκταση του ελέγχου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Κασσιτερά-Σύλλογος Ποντίων Σαπών)

Ποντιακή βραδιά από τα «Κασσιτερά» με καλεσμένη την Εύξεινο Λέσχη Κέρκυρας

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κωνσταντινούπολη: Η ελληνική γλώσσα στο επίκεντρο, με διήμερο εκδηλώσεων στον Γαλατά

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)

Σε καθαρόαιμο ποντιακό γλέντι εξελίχθηκε ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

9 ώρες πριν
Ο Στάθης Ευσταθιάδης συναντά τον Βησσαρίωνα στη Νυρεμβέρη

50 χρόνια Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών, «Μνήμη Στάθη Ευσταθιάδη»

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign